Friday, December 26, 2014

Derma untuk banjir pantai timur

Salam.. 
Hebat dugaan yang dihadapi orang-orang pantai timur khususnya Kelantan..Sampai tenggelam semuanya..Ya Allah.. Kite yang tak terima ujian ni rasa macam helpless sangat..Sebenarnya kita boleh bantu dalam banyak perkara ok.. 


 1) Derma - tak kisah dalam bentuk wang ringgit atau barang..cari dan cari dekat mana nak derma barang dekat mana tempat pengumpulan barang..untuk orang area shah alam boleh pegi ke telekung project 27 & 28 Dec dorang buat pengumpulan..klik link ni untuk lebih details. tak jumpa dan tak boleh pegi boleh derma online pada NGO yang terlibat dan boleh dipercayai. 

Contohnya MAPIM : Ni no account untuk mudah korang copy paste dan transfer..
No account DANA MAPIM : 558220605312


2) Doa - doa itu senjata orang mukmim. fullstop.

3) Solat hajat - Join solat hajat. Kalau tak dapat pegi masjid dan surau buat dekat rumah sendiri je. 2 rakaat sahaja, tapi insyaAllah banyak membantu.

4) Media sosial - Time ni nak collect saham akhirat dengan media sosial. Share, share & share. Bila kita share walaupun kita pun tak dapat buat, kalau orang lain nampak dan die mampu buat kita juga dapat bahagian kita. Wallahualam.

Hari tu ibu wassap cakap nek (sg lembing) takde makanan sebab banjir tak boleh nak hantar makanan..Sedih rasa..Alhamdulillah hari ni ok dah sket..Macam mana lah yang banjir teruk tu sampai 3 hari tak makan. Budak-budak lapar. Ya Allah, bantulah mereka. 





Monday, December 8, 2014

Nak planner sendiri

Salam

Bukan pasal planning ok. Kahkah.

Sejak anak 2 ni memang serabut sangat rasa. Terkejar-kejar. Tak sempat. Tak terurus. Semua sebab time management la tak betul. So, sebab nak masuk tahun baru 2015 ni, negeri baru, rumah sewa baru, bisnes baru jadi nak ada planner baru. Biasa dapat planner free ke beli dekat kedai ke ada je yang kosong tak tahu nak tulis apa. 

So, ni kira challenge diri sendiri nak diy planner sendiri yang ikut suka hati sendiri nak tulis apa. Lepas tu print. Nampaknya kena berjaga malam la. Siang confirm tak dapat nak buat.

Dalam-dalam masa tak cukup tu ngengade gak tu nak buat sendiri. Ada yang free printable planner tapi ada jugak yang tak berkenan. Wish me luck! Kalau takde update pasal planner tu maknanya tak siap la tu. Hahahaha. Kalau siap, kalau la..nanti kina share maybe yang printable ke..will see..will see..


Wednesday, December 3, 2014

Shafiyah 5 bulan

Salam..

Hari ni genap shafiyah 5 bulan.

Masa dalam pantang die jarang ajak main tgh2 malam. Bangun untuk susu je. Tido pn awal.

Jarang dengar suara. Baik bebenor org cakap. Sampai jiran sebelah rumah cakap

"Tau ada baby, tapi senyap je tak dengar suara pn"

Rasanya baby ni xboleh puji. Sebab sekarang die dah semakin ikut kakak die. Rasanya shafiyah jadikan shahadah sebagai idola. Hahahaha. Tapi kadang2 sebab kakak buat bising jadi die pun terbangun. Grrrrr. Memang geram je kn.

Dari tido 7 setengah
Jadi 8 setengah
Jadi 9 setengah
Jadi 10 setengah
Jadi 11 setengah
Dan paling lambat 12 setengah

Alhamdulillah tak sampai 1 setengah. Pitam mama masa dekat kuantan. Sekarang ni sebab dah balik bintulu dapat lah mentidokan die lebih awal. Tapi rasa macam best plak die tido lewat so die bangun lambat. Kalau malam papa ade. :p Jahat mama.

Sekarang shafiyah tido pukul 9 lebih. Tapi kalau nak tido tu bukan main nangis. Kadang2 nangis tak tau sebab apa. Da buat macam2 last2 tido sendiri.

Petang ke mlm nak orang pegang je. Pagi2 je yang ok kite biarkan. Time tu la mama buat keje. Petang2 memang tak le mama nak baking.

Dah kenal orang. Tapi die pn macam kakak shahadah boleh dengan sape2. Beso sket nanti tak tau la. Friendly.

Dah berguling, angkat bontot, dah jatuh katil (tapi tak nangis sebab tersangkut antara almari dgn katil. Hahaha. Mama masa tu tengah bawak kakak shahadah dlm toilet. Igtkn wan mi tunggu , wan mi semayang, sampai rakaat ketiga berhenti sebab eksiden tu. Tapi rilek je shafiyah). Wan mi cakap jatuh xnangis kena tinggal nangis. Huahua.

Berat terkini 6.2kg. Alhamdulillah masih fully bf. Nak kejar record kakak. InsyaAllah.

Rambut tumbuh sket2 lg..hahaha. jd semua cakap nampak mcm baby boy. Xpe, nanti rambut da panjang, pastu nanti mama pakaikan subang macam kakak shahadah mesti tak nampak macam boboi dah.

Sebulan lagi shafiyah kita makan ye.

#5monthsbaby



Kakak akan jaga adik ye.


Yela kakak tu.



Sebelum check up 5 bulan.


posted from Bloggeroid

Monday, November 24, 2014

Review: Susu kambing Iqeel

Salam..

Bulan ni shahadah chinta yang makin bam2 tu genap 2 tahun 3bulan. Berjaya fully bf sampai 1y6m sahaja. Sekarang ni bf jugak tapi tak tegar lagi-lagi lepas die buat serangan kepada mama. Seram dah mama. Dah pernah minum tamar koko (ni lah permulaan yang die nak minum botol), pediasure, dugro, dutch lady, ade lagi tak ingat. Hahaha. Sekarang ni kotak kedua susu kambing Iqeel. Memang dah lama nak bagi die minum susu kambing. Sunnah nabi kan. Berkhasiat, dapat pahala lagi.

Dulu masa pregnantkan shafiyah kina kan minum susu kambing higoat & jugak susu kambing fresh siap borong lagi sebab nak dapat harga murah nak elakkan jaundice (tapi xlaku, kena gak jaundice. redha mama darah O). Shahadah pun minum jugak sekali susu kambing fresh. Tapi ada yang kata tak elok la susu kambing fresh lagi elok susu kambing yang dah diformulakan. Ada kata elok la susu fresh. Pening mak. Tapi yang penting pantau la kan lepas bagi. Ikut la anak masing-masing. Ada yang sesuai ada yang tak sesuai.

Hari ni kira hari ke8 shahadah minum susu kambing Iqeel ni. Kotak yang kedua. Laju je rasa. Mana taknya kalau dah. 'Mama, nak chuchu..'. Kemarin sampai 4kali mintak. Adui. Pokai mama gitu.: p. Sekarang ni kina bancuh die susu time malam je,kalau siang mak adik die yang banyak bancuh. Oh, esok dah tak pjj. Makanya malam papa die la bancuh..Hihi. 

My verdicts tentang susu Iqeel setelah 2 kotak:

- Susu kambing 100% organik & Halal.

- Bau sedap, takde bau hamis susu kambing. Kina tak makan daging kambing sebab tak tahan bau..Yang ni bau wangi. (tapi kalau cuaca panas lagi2 dalam kete lama2 bau macam santan = susu unta)

- Rasa sedap. shahadah wajib mengecet " nak sket. em. dap."

- Color putih. Kalau compare dengan susu dugro dengan dutch lady, susu kambing Iqeel color putih yang putih seputih putihnya. Bukan kekuningan. Kina pernah baca kalau kuning ni banyak krimer ke ape. Lagi elok susu warna putih.

- Serbuk halus. Halus sangat rasa. Tapi bila nak bancuh die kita kena goncang lebih sikit sebab lambat dissolve compare dengan susu lain. 

- Tiap kotak ada dapat sudu kecik comel. Suka la sudu die. Tak suka sudu yang memanjang. Asyik tumpah susu. Sudu bulat comel boleh masuk terus dalam botol wide neck.

- Paling penting sekali serasi dengan shahadah. Poo2 lembut. No sembelit. Itu yang paling suka. Walaupun tetap busuk yang super. Hahaha. Ta** kot.

- Semua orang boleh minum. Mama, papa, shafiyah..eh2..shafiyah cannot ok. Tau tak aritu tengah packing-packing barang, shahadah nak sumbat susu kambing Iqeel dalam botol die dekat mulut shafiyah. Nasib baik mama nampak. Cakap dekat die shafiyah tak minum la susu ni. Die jawab ooooo. Gaya paham sangat kakak ni. Pastu sambung nyonyot.

- Harga mahal tapi affordable. Susu kambing memang mahal ok. Susu kedua terbaik lepas susu ibu kan. RM43 sekotak. Tengah discuss dengan papanya nak jadi agen ke nak cuba lagi a few kotak. Borong dapat la harga murah dari pasaran, biarpun tak jual sebab anak minum kan. Untung di situ. Pikir sementara tak balik bintulu ni. Kalau pos ke sarawak mahal.

Layanlah gambar shahadah minum susu Iqeel. Lepas ni nak ajar pakai cawan plak. Bukan tak boleh. Botol kan khayal sket, senang tido. 
First time bersusu Iqeel. Ready to take off kononnya.
Ni la sudu bulat comel yang kusuka. hahaha
Mama..nak sket..lepas sket2 lama2 habis. Tak perlu lama. kejap habis.
Minum dalam kereta.
Minum dalam stroller..Mata kuyulayusangatdah
Masa ni shahadah tido dah tau. Mulut dan tangan je pegang botol. Shafiyah dok tarik tangan. Nak ajak main.
Pastu tarik la tangan die. Susu tak lepas. Kelakar plak masa ni. Sian shafiyah. Hihi. 

Okla..itu sahaja review dari ku..moga bermanfaat.

Iklan sekejap: 
Sape area subang,selangor yang nak COD pregnancy test ke ovulation test ke MHS ke Whatsapp ek 0132126952. Jumpa di lobby Holiday Villa Subang selasa-rabu malam. 

Friday, November 21, 2014

Ada 'pencuri' dalam rumah

Salam..

Ya..dalam rumah ni ada pencuri..'pencuri powerbank'! Hahaha..

Suspect utama: Ayah kina
Suspect kedua: Adik lelaki kina.

Kita ni punya lama charge powerbank sampai penuh 4 bar. Sedar2 hilang. Bila tanya semua buat diam. Sedar2 lagi ada la atas kerusi la atas tangga la. Padahal sebelum ni yilek. Sedap je kan.

Kalau nak pinjam cakap la. Ni amek lepas tu sampai habis power disedutnya. Hahaha. Sabar jela. Ada powerbank tapi malas nak charge. Kina malam2 memang charge powerbank je. Lepas subuh charge.

Semua orang rumah ni ada powerbank sendiri. Cuma kina je yang tulis nama. Tapi tulis nama pon tak jalan. Hahaha.

Kejadian ini berlarutan sehingga mengundang bebelan. Baru la reti cakap nak pinjam. Kalau pinjam bagi la yang ade 2 bar. Cukup la kan. Hahaha. Kina ade dua. Kihkih. Orang business memang kena la ada powerbank. Kina pakai powerbank xiaomi 10400mah. Original wan mi beli dekat china. Sebab dekat sana die jual yg xori dan original. Puas hati pakai sebab cepat gila charge dan sampai 4kali charge.Sorry kina tak jual ye.

Ok la..selamat bercuti!
Follow ig theshopablog : @theshopablog


posted from Bloggeroid

Tuesday, November 11, 2014

Dari bintulu pindah ke penang

Salam..
Sebenarnya dah dengar lama dah kena pindah penang..tp selagi xdapat surat selagi tu x confirm..Alhamdulillah semalam pudin dapat surat pindah ke prai, penang..

Syukur..walaupun jauh dari rumah ktorg tapi still dalam semenanjung..tak perlu nak tukar2 flight dah..paling best bab makanan lah kan..hihi..gemok la gini..:p

Suka dengar org cakap utara..comel je..

Psst: betul ke nanti ikea bukak dekat penang?



posted from Bloggeroid

Monday, November 3, 2014

Rumah kami : Pasdec Pesona

Salam

Dah ada label baru. :) 

Dulu pernah cakap dekat pudin..
"Kita beli rumah masa umur 28 nak x, masa tu stabil da sket kot eh?"

Tapi masa 26 tahun ,akhir tahun lepas..Alhamdulillah pegi booking rumah ni sebab kerisauan melihat harga rumah yang makin naik. (Takde la stabil mana tp cukup la kot..sbb belum kategori debt-free..tak cukup pun kita kasi cukup2..)..Booking deposit rm1000. Sekarang ni tak start bayar lagi cuma loan dah lulus. Tambah hutang lagi. Huahua. Itu realiti kehidupan kita sekarang ni. Pejam celik pejam celik insyaAllah umur 28 jugak dapat kunci kot. Hehe. Tua dah ye. :p. Ah, usia hanya pada angka!

Dari xnampak rupa rumah sekarang da hampir nak siap (80% kot) semangat excited tu lain macam. Rumah ni tak jauh pun dari rumah ibu kina. Kalau nak ke bandar / pegi pos laju tak lalu pon, tapi beria ambil jalan jauh semata2 nak tengok. Bukan nampak dari dekat pon. Over sangat rasa. Kalau pudin ada, die la rajin melayan. (Sebab rumah die kot) Dulu sebelum bersalin shafiyah pegi beli cendol, lalu belakang Indera Mahkota 2 tengok dari belakang. Masa awal-awal dulu tak tutup, lepas tu tutup plak. Tapi tetap pegi tengok ikut celah2. Hahaha. Kronik sangat rasa. Hehe. 

Developer: Pasdec
Nama perumahan: Pasdec Pesona
Jenis rumah: Semi D setingkat
Jiran: Padilah, Cik Atia and more to come..hahaha..: p

Masa booking tu rumah teres 2 tingkat dah habis. Kitorang memang nak rumah 1 tingkat sebab tak larat nak naik tangga. Cuma kalau banjir susah la kan rumah setingkat ni nak lari mana perabot2 tu. Nak ada laman sket cukup la untuk bersembang sambil tengok anak2 main nanti. 2 tingkat semi D 400K++ memang tak mampu. Sekarang ni pun harga makin naik dekat Kuantan ni. Kotasas untuk rumah setingkat semi D pun dah habis licin. Harga lebih kurang je. Katanya nanti ada tapi harga dah lain. Paham2 jela kalau lain tu takdenya nak turun harganya kan. So amek la pasdec pesona ni. Dah la da ada jiran. Asyik berangan jela dengan jiran. Hahaha.

Pasdec Pesona katanya dijangka siap Oct lepas dan setel2 seme by Dec tapi sumber dari padilah mengatakan maybe March baru setel. Takpelah, bukan dapat duduk lagi. Kalau pudin dapat pindah pun bukan Kuantan. InsyaAllah kitorang nak buat homestay kot dulu. Tapi kalau balik kuantan mesti duduk rumah ni.  Kalau family pudin nak jalan2 kuantan pun boleh la duduk rumah ni, tak payah cari homestay dah. Ada satu lagi plan nak PJJ, kiranya jadi weekend husband & wife. Huhu. Tengok mcm mana. Sobsob. Taknak.

Share sket gambar tentang pasdec pesona ni.

Dulu masa tak nampak rupa rumah ini lah yang selalu ditengok. Sampai lunyai ha.
Ada 5 jenis type rumah dekat Pasdec Pesona ni. Rumah kami color hijau.
Keadaan dalam rumah model


Lalu mesti amek gambar dari dalam kete. Ni rumah teres 2 tingkat. Cantik kan design modern.



Masa mula2 pasdec up dekat fb. Punyalah suka walaupun bukan rumah sendiri.


InsyaAllah, yang ini rumah pertama kami. :)..




P/S: Harap-harap 3series nanti dapat duduk rumah sendiri. Kina suka rumah dekat Melaka. Ada rezeki nak beli rumah setingkat teres kt Melaka. Berangan itu free. Hihi.


Tuesday, October 28, 2014

Review : Asset vs Spanx vs Leonisa

Salam

Hari ni buat review tentang seluar pengurus bump. Hahaha. Masa 2010 dulu kina beli brand ASSETS dari kerryblogshop masa tu kan tengah semangat nak kurus & sembunyikan bonjolan sebab nak kawen. Boleh tengok post ni. fuhh. dah 5 tahun dah punya post. Lepas tu, 2011 kina dapat SPANX super higher power. Menang contest kot tahun tu. Hahaha. Tak ingat. Banyak putus urat. This year plak Leonisa bodysuit. Haa..yang follow instagram terscroll tu nampak la yang ni. Tapi sebab seksi jadi cover2 sket gambar die. Hihi.
My new collection of seluar kurus. : p
Harga
Dari segi harga ASSETS yang paling murah compare dengan SPANX & LEONISA. SPANX & LEONISA harga lebih kurang tp SPANX paling tinggi harganya kot.

Sizing
Kalau korang confuse korang pakai size ape, just bagitau berat & tinggi dengan kak kerry. Pandai la die arrangekan size. Haa. Sebab lain brand lain size. Macam ASSETS & SPANX kina pakai size S. Untuk LEONISA masa mula2 dapat tu terkejut size L/XL. Ingat kak kerry salah pos ke kan. Rupanya memang kecik weh. Nasib tak wassap tanya sebelum try. Hahaha. Jadi antara 3 tu LEONISA paling ketat & kemas. 

Material
Pada kina, material SPANX &ASSET lebih kurang tapi SPANX lagi win lah dari segi kualiti. Sebab bila pakai selesa je tau. Lembut sangat kain die. ASSETS mcm mudah sangat nak terkoyak.  Jadi jangan beli lah ASSETS. Err..LEONISA paling keras & tebal compare both. Mungkin tu untuk membantai lemak2 terbojol yang degil ketegaq. Hahaha. Macam kina lagi prefer SPANX untuk santai2. LEONISA plak bila diperlukan untuk protection dari bonjolan yang lebih tinggi. Hahaha.

Style
Tak tahu nak kategorikannya. Jadi kina cakap style. Hahaha. Ni berdasarkan jenis yang kina ada je tau perbezaan ni. Setiap brands ada macam-macam jenis style ikut citarasa kita. ASSETS macam seluar shaper biasa je. Dari pinggang sampai atas paha. Selalu bergulung2 gak. Hahaha. SPANX super higher power atas sket dari pinggang sampai paha. LEONISA bodysuit ni plak, nama pun bodysuit, dari atas sampai hujung kaki. Die ada tali macam tali bra tu untuk tahan dari bergulung gelung kot. Tali tu plak boleh dicabut bila tak diperlukan. Untuk yang breastfeeding ok jenis gini kan. Nak tengok style LEONISA yang lain bleh click sini.  Tapi kina baru pakai je jadi xtau la cmne nanti. Lepas tuuuu, kina baru perasan kak kerry upload yang SPANX yang ada penyangkut dekat bra, tak sampai kaki. Macam lagi best je yang tu, khas untuk bermasalah di bumper & perut. Hahaha. Nama die Slim Cognito Shaping Mid-Thigh bodysuit. Style2 SPANX boleh tengok dekat sini.

Nak iklankan sket, kak kerry ada jual Belly Bandit postpartum girdle yang Kourtney Kardashian (betul ke eja ni?) pakai. Ramai celebrity obersea pakai. Jessica Alba yang berlakon fantastic four tu pun pakai gak. Material dari bamboo. Dekat Amazon & IG pun banyak good reviews on Belly Bandit ni. Kina tak pernah pakai jadi xle nak review yang ni. Korang tengok lah sendiri dekat facebook page Kerry's Blogshop. 


Sekarang ni kak kerry ada buka pre-order untuk Oct sehingga 31 OCT ni. Cepat grab sebelum terlepas batch ni sebab pre-order dari US ni kan amek masa. Wassap kak kerry - +60132220841



P/S: Perbandingan ini berdasarkan pendapat peribadi utk koleksi peribadi bukan semua model setiap brands tau. Kalau ada lagi akanku review..TQ..:)..Baru insof nak  diet ni..Sebab lepas pantang aritu makan macam ape je sampai berat jadi 58kg sket lagi dah sama berat masa nak beranakkan shahadah..hahaha





Wednesday, October 15, 2014

Review : Alahai Moreena Butik

Salam

Sekarang ni kan jubah tengah trending. Saya suka saya suka. Terutamanya jubah nursing. Sayangnya kalau jubah cantik tapi takde zip sorok kan. Kina prefer zip dari butang. Sebab anak menangis nak susu die bukan boleh tahan sabar. Kina dah la terhegeh2 nak buka butang, nak tutup balik pn makan masa kan. Kdg2 butang sket je. Itu lah bergunanya tudung labuh menutup dada. Bukan nak jadi ustagajah kat sini ek. Hahaha. Tapi better la jubah ada butang dari takde langsung kan. Nak recommendkan 1 lagi butik yang baru keluar dari oven. Fresh lagi butik online ni ha. Yeay..Jubah!!!

Pemiliknya juga seorang blogger yang comel lote dari ganu. Rahsia hatiku nana. Fames kot nana. Tercapai impian die nak buka online butik. Kina pon naaaaak. Tunggu lah nanti. Bila tak tau. Hahaha. Semua nak kan.

Unik kan nama Moreena? Apa yang istimewa tentang moreena butik ni? Moreena butik ada jual jubah dress yang cun. Kain die sangat2 berkualiti tau. Kina tertarik sangat dengan corak sequin die. Lagi2 jubah alana yang corak macam sisik tu. Paling penting nursing friendly & wudhu' friendly. Dan yang paling super penting sekarang kalau korang beli dapat harga introductory ok. RM120 sahaja (belum termasuk postage) ! Lepas ni harga dah lain so baik jangan jual mahal ye.. hahahaha..Yang tak minat sequin boleh try jubah yang digabungkan dengan velvet, lace & ruffle di wrist. Macam jubah alana kat bawah ni ada 20 design ok. Alahai. Rambang mata. Tak tahu nak pilih yang mana weh. 
Jubah Alana. Ada 20 design semuanya. Banyak kan sampai tak cukup nak crop ha..:P

4 jubah ni kira top pick kina. Color yang takde lagi. Alahai,yang mana satu ni nak pilih ni korang.?

Mommy2 yang geng kina yang malas nak iron (sepppp) boleh beli instant shawl moreena yang sangat cun. Tak payah iron (oh yeah!), tak payah lilit2 terbelit, cantik (design yang tak pernah nampak lagi org pakai). Harga??? Takkan buat korang makan megi awal bulan. Hahaha. Bukan RM150,bukan RM100, juga bukan RM50.. RM40 only..Buat masa ni pudin suh kina pakai bawal, jadi terpaksa la kan. Sebab die cakap macam budak sekolah. Nampak muda. Nampak comey. Otometik rajin lah kan! hahaha. Nanti nak pujuk boleh tak pakai instant shawl plak. Teringin bila tengok ni. 
Antara koleksi instant shawl yang cantik. Geram tengok yang color grey belang2 dengan silver grey tu.
Kosmetik yang tengah meletop2 yang kina jugak dah terpengaruh sama moreena butik ada jual. Die bukan jual baju dan tudung semata tau. Nanti akan ada lagi product baru. Kina dah ade 2 collection nyx smlc ni. Color antwerp & zurich. Sape yang follow ig tau la kina siap beli nak bagi moyang shahadah kan dl. Sekarang ni kina tgh tggu nana pos nyx smlc color cannes pulak. Color kina seme color selamat. Hahaha. Nanti dah habis 1 nak try stolkholm. (Yeke ni tggu habis? Lol)

Ni kina punya beli dari nana warna zurich. My fav color buat masa ni.
Ok, jadilah follower awal2 moreena butik. Nana tuan punya moreena butik ni bapaklah baiknya. Friendly sangat. Tak rugi punya. Kina percaya moreena butik bakal menggegarkan industri butik online. Gitu. Jadi cepat follow,like & beli ok. Nanti share dekat ig korang pakai ek ek ek. :). Moreena, more to come..

WhatsApp : 018-9122376
Facebook : Moreena
Instagram : Moreena.Butik



Instagram : MOREENA.BUTIK 

Monday, October 13, 2014

Susunatur : Makeover workstation (bintulu)

Salam..

Lamanya x update blog. Takde mood. =_=.

Moga cik mood tak lari2 lagi lah. Just nak share keadaan meja kerja di rumah sewa di bintulu. Hari tu dekat kuantan punya (rumah ibu). Harap2 lepas ni workstation dekat rumah sendiri plak. Aamiiin..

So..the story begins bila beli meja warna kelabu macam meja cikgu dulu. Tak suka tapi itu je yang ade dan affordable dekat bintulu masa tu. Masa sebelum tahu pregnantkan shafiyah gedik2 nak cat meja ni jadi color putih. Pakai cat minyak. Tak igt aih brand apa. Untuk die punya pemegang spray color gold. Kite guna kaedah cat hentam-saja-lah .



Progress..yang kiri atas sekali yang original..suke pemegang tu color gold.
Bila baru siap nampak cantik bangat. Tapi tak tahu la mungkin tak cukup kering dan tak bubuh finishing ke ape ntah. Die melekat dan mula berubah jadi buruk.


Walaupun cat tak sekata tapi rasa menarik la sket kot..hahaha..maapla 1st timer
Before and after
Lepas shafiyah dah lahir (9 bulan gak jaraknya ye.hahaha)..Tak tahan tengok keadaan meja ni. Tepek dengan wallpaper beli dari mr Diy. Ade 2 jenis yg 2meter RM3.50 yg 5 meter RM8.90 ( kot )..

Jadi macam ni..so far so good..rasa licin sket..kalau tak menggerutu je..Nanti dah masuk rumah sendiri akan ku cat semua dengan betul2. Pakai primer segala. 



Tadaaa (suara shahadah)..
P/S: Sekarang ni mood berangan je pasal rumah. Tabung ayam pun tak cukup. hahaha. Takpe berangan itu freeeeee kan..:)



Tuesday, September 23, 2014

Kleenex : Kempen kongsi kelembutan

Salam.. 

Kita sayang. Tapi kita jarang nak tunjuk. Nak berkata-kata depan-depan lagi la payah. Betul tak?

Bulan ini merupakan bulan cinta kami. Our 3rd anniversary is just around the corner. Cepat betul masa berlalu. Sedar-sedar anak dah 2. Hahaha. : p. Bagi orang perempuan tarikh anniversary memang sangat penting. Itu bukan sekadar tarikh. Kalau lupa memang siap la. Ungkit sampai anak 7 kan. Hahaha. 


Ni plak baru berlaku semalam.

Pudin: Sayang, abang nak cuti lah 30-1 haribulan ni.
Kina: Kenapa pulak?Abg bukan dah takde cuti ke?
Pudin: Kan anniversary kita. Boleh check up baby sekali.
Kina: Oh..cutila..hihihihi..(sengih sampai telinga)

Such a great husband and dad. Romantik jugak laki aku ni. Hihi. Nasib baik ingat!

Jom kita ramai-ramai berkongsi kelembutan dan kasih sayang dengan orang tersayang dengan kempen dari Kleenex. Siapa tak tahu kleenex, antara jenama tisu terkemuka di Malaysia. Kleenex nak kumpul 10000 posts untuk menyemarakkan kelembutan di kalangan rakyat Malaysia. I have done my part. Siap nak tunjuk proof. Hehe.

sekali sekala touching2 sket..hahaha


Nak tahu tentang kempen ni? 

Kempen ni berlangsung dari 7 Ogos sehingga 2 Oktober 2014. Mudah sangat-sangat kalau nak join.

Cuma like Facebook page Kleenex, share ucapan untuk orang tersayang, tag orang tersayang tu dengan hashtag #kleenexsoftness kemudian sertakan gambar (berkaitan dengan post la jangan upload gambar tak berkaitan.Hihi.). Selain meluahkan apa yang terpendam di kalbu (cewah), korang juga berpeluang memenangi hadiah bernilai RM10000. Wow! Best gila kan. Kenaalert dengan post dari Kleenex, sebab1 post ada beberapa hadiah tau. Contoh macam yang kina post atas ni utk hadiah digital photo frame. Nanti die akan announce sape yang menang. Tak pun korang save the date jadual ni. Hihi..(link)


    7 August 2014 to 16 August 2014
  1. Polaroid Camera: 7 August 2014, 12:00pm and runs until 11:59am on 9 August 2014.
  2. Longchamp Bag: 12 August 2014, 12:00pm and runs until 11:59am on 14 August 2014.
  3. Thomas Sabo Bracelet: 14 August 2014, 12:00pm and runs until 11:59am on 16 August 2014.

  4. 26 August 2014 to 4 September 2014
  5. Digital Photo Frame: 26 August 2014, 12:00pm and runs until 11:59am on 28 August 2014.
  6. GSC Movie Tickets: 28 August 2014, 12:00pm and runs until 11:59am on 30 August 2014.
  7. Baskin-Robbins Vouchers: 2 September 2014, 12:00pm and runs until 11:59am on 4 September 2014.

  8. 9 September 2014 to 18 September 2014
  9. Polaroid Camera: 9 September 2014, 12:00pm and runs until 11:59am on 11 September 2014.
  10. Longchamp Bag: 11 September 2014, 12:00pm and runs until 11:59am on 13 September 2014.
  11. Thomas Sabo Bracelet: 16 September 2014, 12:00pm and runs until 11:59am on 18 September 2014.

  12. 23 September 2014 to 2 October 2014
  13. Digital Photo Frame: 23 September 2014, 12:00pm and runs until 11:59am on 25 September 2014.
  14. GSC Movie Tickets: 25 September 2014, 12:00pm and runs until 11:59am on 27 September 2014.
  15. Baskin-Robbins Vouchers: 25 September 2014, 12:00pm and runs until 11:59am on 2 October 2014.

Nak polaroid camera tuu..xpun BR voucher..hehe


Menarik kan hadiah-hadiah die. Kleenex softness pack ni memang sangat comel. Its not like ordinary tissue box. Bila kita lipat-lipat boleh letak gambar tau. Kina letak dekat workstation kina. Bila taip-taip buat keje, stress, pening, tengok gambar terus hilang semua tu. *ok, tengok kejap*..hahaha..kina bubuh dua gambar sebab print haritu size mini. 
Kleenex softness pack di samping my 5-year-old mesin taip..hahaha.. Peneman di kala update blog.

Selain dari itu, 1 post = RM0.50 akan didermakan kepada OrphanCare yang merupakan a non-profit organisation yang membantu melindungi anak-anak yatim. Dah la kita menyebarkan kasih sayang, dapat pahala lagi bantu anak yatim. Kalau ada rezeki menang pulak tu. Jadi apa tunggu lagi. Like Kleenex, express your feeling and hashtag #kleenexsoftness sekarang. :)




Monday, September 15, 2014

#sayajual : Pregnancy Test & Ovulation Test Murah

Salam
Bermula dengan seorang yang suka mengetest pregnancy test (sekarang pun suka lagi tapi anak no2 baru 2 bulan apekehelnya nak test kan..hahaha), suka mengetest ovulation test (masa lepas pantang ada juga test 3x ovulation test..) sekarang #sayajual pregnancy & ovulation test murah2.

Pregnancy test ada 2 jenis :
1) Pregnancy cassette : RM3.00 sekeping
2) Pregnancy strips : RM1.00 sekeping

Soalan yang sering ditanya apa beza 2 jenis ni ye?
Selain dari harganya la kan. 


  • Sebenarnya dalam cassette tu ada strips jugak tau tapi lebih lebar. (Haa..sampai buka cassette tu punya semangat ingin tahu kan) Pregnancy cassette ada penitis. Jadi tak perlu nak dip lama2 ke atau takut terlebih dip sampai boleh invalid result. Just titiskan dalam 3 titis camtu. Tunggu dan tengok line T & line C. Dekat klinik-klinik banyak pakai yang jenis cassette.
  • Jenis strips pula adalah pregnancy cassette versi togel. hahaha. Cara guna kita collect urin lepas tu dipkan dalam 5-10 seconds sampai nampak strips tu menyerap (sorry). Walaupun die nipis  sket dari cassette tapi accuracy die sama je. Murah tapi reliable. Ramai customer beli yang ni.


Ini packaging terlatest yang kina jual. Tengok gambar dah boleh nampak perbezaan kan.
Kiri pregnancy cassette  kanan pregnancy strips

Ovulation test pulak kina jual jenis strips saja. 
Ovulation test (OPK) = RM1.20 sekeping

Strips ade color pink, biru & hijau. Yang penting packaging die tulis ovulation. 

Nape tak jual jenis lain? Sebabnya pendapat kina la sebagai pengguna, ovulation test kita kena test banyak strips jadi better pakai yang murah je kan. Lagipun kalau -ve rasa macam eh bazirnya lain kalau pregnant. Kalau dekat kedai ovulation test sangat mahal (tak caye gi la tengok..hihi..dulu pernah beli lepas tu salah cara plak..)

Cara penggunaan OPK ni boleh tengok dekat SINI. Tak paham boleh tanya. (Tapi tanya2 tu kalau boleh beli la ye. Hahaha.)

Khas untuk customers kina sahaja, kalau tak tau nak baca result OPK atau UPT, lagi-lagi 1st time kan boleh berwassap dgn kina gambar result. InsyaAllah kina cuba la bagi pandangan. Alhamdulillah, ada ramai yang da berjaya. Semua dari izin Allah. Testimoni terbaru last week, die menunggu 3 tahun, pakai 1 bulan je kaedah opk. Happy sangat kina dapat tau die da pregnant. 

Ada lagi testimoni utk pregnancy test&opk boleh la tengok di Facebook page TheshopAblog. 

Lagi menarik!
Beli 9 free 1. 
Tak boleh campur sebab harga tak sama kan. Kalau beli 5 opk 4 upt nak bagi free yang mana kan? 
Pos laju RM6 (kalau ke kedai pun pakai duit minyak, duit parking kan? beli la banyak baru berbaloi sebab expired date pun 2017)
Nak untung dan lagi jimat kumpul order dengan kawan2. 

To order:
WA only 0132126952
Email: shakina.farhan@yahoo.com




Friday, September 12, 2014

Susunatur : Mini workstation bajet rendah

Salam..
Hari ni nak share mini workstation (bilik di rumah ibu kina) di mana tempat kina masa dlm pantang tempoh hari mengupdate blog, tulis alamat, mengecop kertas pos laju, makan & sebagainya..hihi..maybe ade yg nak ada meja kerja sendiri di rumah tp budget xmencukupi. Kina nak share berapa kos untuk mini workstation ni..sekadar yang diigt la..maybe kl ralat pn ringgit2.


Meja : RM55.90 (beli di giant, di lazada pun nampak macam ada)
Kerusi lipat : RM29.90 (saja beli lipat supaya kalau anak nak panjat just lipat selit kat tepi). Boleh tengok tutorial cane kin tukar lapik kerusi tu di sini.
Kotak CD : tak sampai RM10..utk letak & susun kertas tracking no customer. Takde kes hilang..
Bekas  rak putih : RM5 dari Daiso..utk letak cop, ink, business card & lain2.
DIY hanging pen holder : Boleh tengok tutorial di sini. Cost barang terpakai je. Less than RM5.
DIY hanging photo : Nanti buat tutorial. Since barang banyak da ade, cuma print dekat kedai 5 keping gambar dalam 1 kertas A4, kena charge RM2. Kalau ada printer sendiri lg jimat. Less than RM7.

So ditolaktambahbahagidarab..cost untuk mini workstation ni hanya RM111.. (ofcos tak termasuk laptop ye..:p)..ni pun beli sket2 bukan sekaligus..

Happy desk is a clear desk..

Kalau nak start keje memang xd mood kalau meja bersepah..habiskan masa mengemas dl..Tapi kalau da start buat keje memang bersepah kenjoh hanyar lagi2 bila semua benda nak letak atas tu. So, semoga bermanfaat & membantu bagi yang teringin nk ada mini workstation di rumah..



Boleh nampak peminat color ape..:P


 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork