Saturday, August 29, 2015

Rumah kami : Grill dah siap pasang

Salam

Defect pun belum siap hantar lagi dekat developer tapi grill dah siap pasang. Hihi. Kina tak suka grill. Memang tak suka lah. Sebab die mencacatkan pemandangan. Hahahaha. Tapi nak buat guane kena la jugak pasang grill kan. Tengok omputeh mana ada grill tapi dorang pasang alarm system. Dekat Malaysia ni macam belum ramai yang pasang kan. Tak yakin je. Masa mula-mula dapat quotation uncle tan memang pengsan rasa harga 2x ganda dengan kitorang target. Lagi la rasa baik pasang alarm system gitu tapi dah nak buat homestay kang asyik bunyi alarm je. Pastu tiap kali orang nak duduk homestay nak kena ajar. Kalau owner duduk takpe la kan. Lain kali lah alarm system tu. 

Mula ada 3 orang kontraktor grill. Uncle tan & 2 lagi melayu (malas nak sebut walaupun famous jugak online). Sangat berbeza. Dengan Uncle tan pegi kedai die dekat IM14 tu pagi, kol 2 janji nak gi rumah kol 2 die dah tunggu depan kedai. Kitorang pulak yang terlambat. Lepas tu bawak die pegi rumah untuk ukur. Dengan anak die yang tengah tido, die bawak sekali. Mula ingatkan cucu. hihi. Sorry uncle. :p. Die ukur lukis-lukis atas 1 kertas, sambil tanya nak macam mana. Pastu bagi suggestion. Lepas tu die bagi la harga. Tak confirmkan lagi sebab nak tanya orang lain lagi.

Lepas tu wassap 2 kontraktor melayu tu. Reply memang reply tapi masih mood raya agaknya. Nak cek masa dan jadual bila boleh datang ukur rumah tapi sampai sudah tak bagitau bila nak datang rumah. Busy beraya agaknya walaupun dah seminggu lebih raya. Seminggu lepas tu juga takde kabar berita. Haiih. Tak dapek nak menolong bangsa sendiri. Dalam masa tu uncle tan ni 2x jugak call tanya macam mana nak ke. Siap bagi discount sket. Kali ke3 bagi sket lagi discount. (Jadi, kalau nak discount jangan terus confirm.hahaha) 

Orang kata kalau dari awal dah problem jadi janganlah amek. So kitorang confirm amek uncle tan. Lepas je ktorang kata confirm uncle tan cakap die pegi cari dulu besi. Dalam 2 hari kemudian die cakap ok dah ada stock wrought iron tu. Kitorang bayar deposit then terus die start la buat keje. Tak sampai seminggu lebih uncle tan cakap die dah siap untuk pintu sliding, boleh la nak pasang. Cepat pulak uncle ni tak sempat nak kumpul duit lagi. Hahaha. 

Ktorang communicate ikut fon call sebab uncle tan takde wassap, wassap pun dengan aunty kedai sebelah die. Hahaha. Die send gambar grill ikut wassap aunty tu. Die send gambar grill tu tak ikut color yang kina nak. Kina nak black matte tapi die buat black yang kilat-kilat tu. Terus die cakap oh matte ha..ok2 i cat semula. 
Mula ingat die buat menegak. Hahaha. Die baringkan je. Ni hitam berkilat yang mula-mula die siapkan.

2 hari kemudian die call cakap sudah siap hampir semua grill kecuali dapur punya. Ok. Cepat sangat. Die wassap gambar dah tukar cat. Mak adik bukakan pintu semua esoknya. Mak adik cakap cepat pekerja die buat keje. Kol 11 die buka, pastu gi makan balik semula 3 dah siap pasang.
Grill yang belum dipasang. Pintu sliding kot.
Pintu bilik belakang. Hi jiranku syaliza..hihihi..
Grill sliding door dari dalam rumah. Railing pasang petang lepas pasang grill. :) Nanti cite pasal ni plak.

Tingkap di master bedroom. Uncle tu tanya nak sekalikan ke atau buat 1 1. Nampak kemas kan.

Pintu grill dapur. Masa ni tak pasang siap lagi. Nampak tak dinding tu defect. hihi

Ni faveret kina..Pandai uncle tu pilih tombol tu. Senang sket nak nampak / buka kalau tengah gelap sebab color contrast.
Grill dalam toilet master bedroom

Grill dekat wet kitchen/laundry. Memang byk kena grill. Huuu.

Material : Wrought iron (uncle tak suggest steel biasa sebab senang kena kopak)
Color : Black matte (Ni semua gara-gara ila share pasal grill jiran terus berkenan, dulu nak color putih. Hitam lagi match sebab tingkap pun ada hitam kan. Tq ila!)
Design : Straight line je takde bunga-bunga. Suka simple.
Result : Puas hati (Pudin dah pergi tengok die cakap die puas hati. kina tak tengok lagi depan2.)
Harga : Tak payah disclose lah sebab pada kina mahal. huhuhu. slhkan GST. cet.

Kalau tengah survey grill dekat kuantan ni boleh la gi kedai uncle tan ni dekat Indera Mahkota 14 sederet dengan klinik syed badaruddin. Rasa dari segi harga tak la paling murah tapi cepat, kemas dan insyaAllah kukuh la hendaknya. Selalu update kite. Deal dengan die memang senang tak pening kepala di kemudian hari InsyaAllah. Tak semua detail kina includekan sebab grill ni kan pasal keselamatan. (Rasa dah details jugak tu. huwawawa)

So, grill adalah menda pertama yang disetelkan. Next lampu kipas & langsuir langsir! Balik bulan 9 ni setelkan defect dan cuci rumah. Yeayyy sambil berhuhuhu duit dok keluar. Orang kata kena tinted dulu baru grill. Tapi nan ado bajet utk tinted. Hahaha. Lain kali lah. Tinted color hijau sungguh menggoda. *_*






20 comments:

humble.yat on September 1, 2015 at 9:49 AM said...

wah kina..lebih kurang corak grill kita..suka yg simple sebab senang nak maintain adn cuci nanti..dahlah busy sokmo huhu..sesuai sgt...

musalmah nasardin on September 2, 2015 at 12:16 PM said...

hurm.. walaupun pahit tapi kena agree.. susah betul kalau deal dengan kontraktor melayu.. sedih betul.. btw cantik grill.. saya pon suka yang simple camni..

Nawal Aizad on September 8, 2015 at 1:38 AM said...

Dkt oversea diorg ada undang2,siapa trespas you boleh tembak. Hehe tu pasal dep xd grill, leh tembak trespassors

Nawal Aizad on September 8, 2015 at 1:38 AM said...

Dkt oversea diorg ada undang2,siapa trespas you boleh tembak. Hehe tu pasal dep xd grill, leh tembak trespassors

Nawal Aizad on September 8, 2015 at 1:38 AM said...

Dkt oversea diorg ada undang2,siapa trespas you boleh tembak. Hehe tu pasal dep xd grill, leh tembak trespassors

Ima Sulaiman on September 8, 2015 at 1:32 PM said...

Salam singgah dear!

Saya pun suka design grill macam ni, simple je.. tak serabut ;)

Dapatkan tips terkini untuk ibu hamil

Aishah Amin on September 9, 2015 at 11:40 AM said...

simple tapi kemas grill tu
Aishah

SyalizaRazak on September 12, 2015 at 9:53 AM said...

salam..kina boleh bg quotation uncle ni x.. sy pon tgh bjet pasang grill... since umah kite same leh plan bajet siap2.. tq

Aty_Fared on September 18, 2015 at 4:33 PM said...

pasal tak suka grill sebab cacat pemandangan tu..sama.. aty pon..tapi tu lah..kat meysia ni memang kalau takde grill..mengundang sangat tu... huhu

athi FATHIYAH on September 21, 2015 at 11:13 AM said...

Assalamualaikum Kina,

thanks for sharing byk info pasal rumah. sgt berguna utk i.

btw, uncle tu bagitau u ni wrought iron eh?
setahu i (dari pembacaan n sembang ngn orang grill), wrought iron ialah besi yg di bentuk, bermakna , akan berlekuk/ukir atau ada bunga2.. tp nampak u punya grill ni mcm metal steel biasa, wallahualam... i tak pasti sgt. sbb orang kedai grill yg i amik (pon chinese jugak, coz malay - 4 kedai i survey semua sangat2 la mahal), ckp, basically kalau besi tu di bentuk, (kena ketuk utk buat shape etc), baru lah dinamakan wrought iron..wallahualam...

btw i pon pakai design straight melintang camni je utk kebanyakkan tingkap..
sliding door je pakai lain sikit.tp kaler silver.:d

Yasmin on October 22, 2015 at 4:37 PM said...

Wah banyak dah progress kina. Kita satu pon tak start lagi.

idamarinaazman on December 2, 2015 at 2:45 PM said...

terima kasih berkongsi rasenye memang betul lah ni wrought iron sebab tengok permukaan gerigi eriti kat edge setiap grill tu. cantik juga amik matte instead of glossy. saya bari nak cari grill ni. boleh tahu apa nama design ni yang takde welding ke dinding. tengok uncle ni buat kemas dan fit masuk ke window fram. so dinding takde cacat dan kesan welding.

Shakina Farhan on December 8, 2015 at 4:56 PM said...

@idamarinaazman :yup, memang wrought iron die ada gerigi2 cuma xbuat design ukir2.. sorry kina xtau nama design die..tp mmg xsuke kalau ada terlebih2 kan. maybe boleh tnjuk contoh dkt org grill.

abi zarul on December 8, 2015 at 9:08 PM said...

Boleh share harga uncle ni buat x?memarik jugak tgk...just nk srvey harga dlu...terima kasih..

damia daim on December 26, 2015 at 2:19 PM said...

Same la.. sy pn nk tnye harga utk psg grill ni klu bleh share.. tq

Unknown on April 12, 2016 at 5:48 PM said...

Maaf kalo komen sy ni x menyenangkn..if xsuke blh abaikn..xd niat nk burukkn uncle ni...tp sy xnk org lain terkena mcm sy...sy just nk share pengalaman sy yg buat grill n tinted dgn uncle ni... mula2x tinted black dia kasi 1200..tp sbb sy nk warna hijau dia up 1400... sebulan lebih pastu dia call ckp tinted sudah pasang warna hitam...dah la psng tinted x inform kite...warna salah tp xnk ubah... dh puas negotiate tetap xnk bertanggungjawab...grill laks..sy tempah dr bln 2 2016...kate 3minggu siap...tp smpi skrg bln 4 xsiap...pastu blh call suruh bank in 2k kt acc dia sbb nk rolling project lain...sedangkn keje xsiap...tinted salah..dh byr deposit separuh... mungkin dh nasib sy terkena camne.. ini pe yg sy jd pd sy...sekadar berkongsi atas dasar tangjwb

kecewa on April 12, 2016 at 5:51 PM said...

Maaf kalo komen sy ni x menyenangkn..if xsuke blh abaikn..xd niat nk burukkn uncle ni...tp sy xnk org lain terkena mcm sy...sy just nk share pengalaman sy yg buat grill n tinted dgn uncle ni... mula2x tinted black dia kasi 1200..tp sbb sy nk warna hijau dia up 1400... sebulan lebih pastu dia call ckp tinted sudah pasang warna hitam...dah la psng tinted x inform kite...warna salah tp xnk ubah... dh puas negotiate tetap xnk bertanggungjawab...grill laks..sy tempah dr bln 2 2016...kate 3minggu siap...tp smpi skrg bln 4 xsiap...pastu blh call suruh bank in 2k kt acc dia sbb nk rolling project lain...sedangkn keje xsiap...tinted salah..dh byr deposit separuh... mungkin dh nasib sy terkena camne.. ini pe yg sy jd pd sy...sekadar berkongsi atas dasar tangjwb

Rozaain Mohd on April 24, 2016 at 5:22 PM said...

Saya ada menjalankan pemasangan tinted di sekitar kl/ selangor dengan tinted frosted dan biasa US kualiti. Boleh PM saya 019-6406282 atau like facebook page kami Project Tint Malaysia.

Lina Haslina on May 31, 2016 at 12:48 PM said...

Assalamualaikum.

One Solar Tint.. Tinted syarikat suami saya telah beroperasi selama 10tahun.

Suami saya biase buat tinted rumah & bangunan sekitar KL/CYBERJAYA/PUTRAJAYA/SELANGOR/MELAKA & PAHANG. Kualiti product tinted dari US & Korea. Pelbagai jenis & level tinted kami ada. sebarang pertanyaan atau appointment boleh terus hubungi suami saya.. 019-3010583 Sheikh Ikhwan.

Anda boleh lihat testimoni tinted suami saya.. di blog
" Naluri Kehidupanku --rumah--grill "

Enul Fmlyazril on July 17, 2016 at 5:34 PM said...

Pm tinted

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork