Tuesday, December 10, 2013

Tips untuk pregnant : menggunakan ovulation test

Salam 
(AMARAN: Post ni hanya untuk orang yang dah kawen & nak ttc je ye)

*Update 12 Sept 2014

Ok, ramai yang tanya macam mana cara yang betul nak pakai ovulation test ni. 

Siapa yang patut pakai? Bila nak pakai? Utk apa ovulation test ni?

Siapa?
Semestinya orang yang nak mendapatkan zuriat. Ttc = trying to conceive.


Untuk apa ovulation test? 
Untuk detect waktu paling subur bagi isteri. Waktu subur amat penting untuk persenyawaan berlaku. Ada yang planning dengan OPK tp kina tak galakkan sangat sebab sperma boleh hidup beberapa hari. Misalnya masa test tu negative tapi lepas dari bersama tu positive kan naya..hahaha..Macam kina planning dgn MAB.


Bila nak pakai/test?
Seeloknya selepas habis period. Disuggestkan menggunakan urin pada jam 10 pagi/5 ptg/10 mlm. Bukan 1st urin ye. Paling elok test 2 kali sehari. Sebab kadang-kadang LH surge tu berlaku cepat. Hormon LH ni diperlukan untuk melepaskan ovum. Bila dilepaskan hormon ni pun drop jugak. Cuma yang boleh disimpulkan, kalau ovulation test tu positif maksudnya hormon LH tu dah tinggi, bila LH tinggi, telur akan dilepaskan tak lama lepas tu. Pattern die macam bukit. Dari takde line, samar2, sama warna, lebih pekat, sama warna & pudar balik. Boleh tengok gambar rajah ni, boleh kot paham kalau tengok.



Macam mana nak baca result?
Biasanya ovulation test akan tetap keluar 2 line. Tapi kalau 1 line samar, 1 line gelap tu dikira negative maksudnya tak subur. Tak macam pregnancy test kalau ade line samar pun dah dikira positif. Ovulation test dikira positif kalau double line sama gelap atau test line lagi gelap dari control line. 


Kina akan bahagikan topik ni kepada 2 bahagian. (Wow, ade gaye pensyarah tak?..hahaha)
1) Untuk orang yang period teratur
Ye, kalau jenis period teratur ni memang senang nak kira bila hari subur. Tapi kalau pakai ovulation test ni lagi accurate & reliable. Kalau nak test dekat-dekat hari subur pun boleh tak perlu dari lepas habis period. Langkah selamat mestilah test dari lepas habis period.

Kina jenis period teratur cycle 27 kalau ikut kira 27 hari - 14 hari = hari ke13 adalah waktu ovulation.  Tapi bila pakai ovulation test kina punya ovulation bukanlah pada hari ke13. Sempat pakai untuk 2x cycle iaitu masa Ogos & Oct. September memang tak berusaha pun. Alhamdulillah berjaya +ve masa bulan Oct. Jadi dapat buat comparison antara both cycle.
First cycle: CD12 baru start positive (fertile window)

Ogos: Kina start test dari CD7 (cycle day ke7 atau hari ke7, betul2 lepas habis period, CD1 adalah hari first period). Memang line samar sampai ke CD12 di mana line mula sama gelap. In between CD7-CD12 berpuasa la dari bersama untuk sperma lebih berkualiti orang kata. Kekerapan bersama tak menjamin senang nak pregnant ye. Catat bila test tu diambil, CD ke berapa. 1 tu stands for pagi, 2 tu stands for petang. Kina ingatkan CD12 tu dah kira ovulation. 

Oct: Kina tak test dari awal. Cuma terus test CD15 (cycle day 15). Sebab biasanya pattern lebih kurang sama dgn sebelum jadi test lambat sikit. (Kalau 1st time user & period tak teratur kina xgalakkan test start lambat sebab kadang2 ovulation awal bagi sesetengah orang, kalau dah pernah guna takpe). Ovulation test result sangat gelap compare dgn control line. (So nak dekat la ovulation tu. Bila-bila masa je. Tapi ada setengah orang gelap die lamaaaa sgt, ada yang kejap sgt. Jadi kena keep on testing.) Before CD15 memang tak bersama langsung. CD24 alhamdulillah positive samar-samar macam yang kina tulis dalam previous post. Jadi kalau ikutkan ovulation kina berlaku masa CD15 atau CD16 bukan CD13 &CD14 macam apps dekat android cakap. Ok, mengerti ye..


CD15 line lebih gelap..kalau nampak mcm ni sila la berusaha..hihi
2) Untuk orang yang jenis period tak teratur.
Ada 2 cara yang kina boleh suggestkan. 1 kira purata cycle utk 3 cycle. Contohnya: cycle 1 = 30 hari, cycle 2 = 40 hari, cycle 3 = 50 hari..tambah semua bahagi 3 = 40..kira cycle korang 40 hari - 14 hari = hari ke26 baru subur. Jadi start test ovulation test dari hari ke20 - hari ke 28. 

Tapi untuk lagi selamat 1 lagi cara sebab tak pasti kan bila waktu subur, seminggu selepas habis period teruskan test ovulation sampai la result double line yang terang benderang muncul baru ttc. Alkisahnya ada customer kina dalam apps android tulis die sepatutnya ovulation CD26 sebab cycle die panjang tapi CD18 die dah ovulate sebenarnya.

Bila pakai ovulation test ni kite kena banyak-banyak bersabar. Ada yang first cycle dah terus berjaya, ada yang bercycle2. Tapi bila pakai ovulation test ni kite confident sikit la detect waktu subur tu sebab boleh nampak. Ada tak yang tak ovulate? Dulu kina ingat setiap bulan akan ovulate rupanya ada juga yang tak ovulate. Jadi sebab tu ade doctor advisekan makan clomid untuk kesuburan.

Kalau dekat kedai sangat mahal kot. Kita kan nak pakai hari2 test tu. Jadi beli online sahaja yang murah punya. Kina pernah beli sekali masa sebelum shahadah tu, tapi beli dengan takde ilmu. Beli 2 jela sebab mahal kan. Nampak line samar ingatkan dah subur. Paling penting line sama warna atau lebih gelap. Terbaik adalah waktu line gelap nak tukar pudar balik. Tapi kena test banyak2.

Kina pun ada jual 1 keping RM1.20. Beli 9 free 1. Pos laju RM6 semenanjung / RM9 ss. 
Wassap untuk order : 0132126952

Kina suggest beli berapa keping untuk first time nak try ni?
Kina suggestkan beli yang  18 keping free 2. Rasa banyak? takde la. InsyaAllah cukup untuk at least 1 cycle. Ramai yang beli sket lepas tu beli lagi sekali sebab tak cukup. Bila tak cukup takut bila time nak dekat ovulation tu test dah habis. Sayang la kalau terlepas kan. Lepas tu kena bayar postage lagi sekali. Jangan risau sebab mende ni expired lambat lagi. Batch terbaru ni 2017 tau.

Kina bukanlah pakar sakit puan tau, kina jual berdasarkan pengalaman sendiri & sedikit reading. 
Kat sini kina nak share sikit la tips yang kina tau.
1) Kekerapan bersama tidak menjamin senang nak pregnant sebab sperma tak berkualiti. Jadi kalau boleh puasa la dari bersama sampai la betul-betul waktu subur. Jangan membazir org cakap.
2) Jaga pemakanan suami isteri. Makan benda halal. Banyakkan makan makanan yang boleh tambahkan kualiti dan kuantiti sperma. Boleh google ek. 
3) Jaga hubungan dengan Allah, manusia & makhluk Allah. Solat jemaah dgn suami, suami baca doa. Jangan gaduh-gaduh sesama manusia, jangan dok kutuk orang, nanti orang sumpah kite. Jaga mulut, jangan caci maki orang lain. Kata-kata orang kan doa. Ini realiti, memang banyak kes mcm ni. Last but not least jangan pukul binatang & rosakkan pokok. Mereka juga makhluk Allah.
4) Ada juga yang cadangkan letak bantal di belakang pinggang masa bersama. Lepas bersama baring mengiring 10-20 min sebelum mandi. 
5) Suami minum coffee/nescafe sebelum bersama untuk boost upkan sperma. (Ni xpasti kesahihannye..hihi)
6) Doa & tawakal.InsyaAllah, rezeki Allah yang tentukan, kita usaha kan..cepat atau lambat pasti ada hikmahnya. Jangan stress2. Pedulikan kata2 orang.


31 comments:

ct cucubi on December 10, 2013 at 10:08 AM said...

gud info kinah. tQ.. ..

S.n.Fariza on December 10, 2013 at 10:18 AM said...

tq kina :)

BaTiK_PiNk on December 10, 2013 at 10:39 AM said...

Yani baru dua cycle ni baru cuba kaedah OPK utk kesan ovulation day, tapi yg sedihnya tak muncul pun 2 line...period baru2 nak regulate dan tetap cycle 30 hari. Maksudnya Yani tak ovulate langsung ke? Nak tanya Kina, betul ke tip kena berpuasa 3jam tak minum air sebelum test OPK tu? Yani x sempat cek OPK pukul 2ptg, tapi buat test pukul 7mlm....valid x?

Wawa Yusoff on December 10, 2013 at 10:44 AM said...

Good entry dear :)

SaL Zakaria on December 10, 2013 at 11:17 AM said...

nice info kina..jom follow sal http://smileysasa.blogspot.com/

Shakina Farhan on December 10, 2013 at 11:18 AM said...

Yani: A,ah..seelok2nya kurangkan intake air..tp mcm kina mmg xpose air la sbb kina perlukan air utk bf..yani test tiap hari x? kl tiap hari mmg boleh detect bila..

IbuNoey on December 10, 2013 at 12:15 PM said...

nice info..IbuNoey pun pakai benda ni masa sblm pregnant..;)

Umi Qi on December 10, 2013 at 12:33 PM said...

Umi Qi baca baru jelas...nanti nak TTC anak kedua nk try guna kaedah dear buat...cm seronok je kan beli kit tuh hehehhe leh tau waktu subur cm ne kan yeyyyy

Chekgu Azrine on December 10, 2013 at 12:36 PM said...

Bestnya akk baca dan akk yg ttba eccited mcm nk conceive lg..tp errr dahla kot..ckupla 4..kehkeh!!

Nurul Izayani on December 10, 2013 at 12:55 PM said...

Thnx kina for sharing..

BaTiK_PiNk on December 10, 2013 at 2:08 PM said...

Kina, thanks jawap soalan kat atas tu...memang test setiap hari cuma start dari CD13 onwards sampai CD20++...tapi x muncul dua line. Masuk group whatssapp TTC, ada yang kata test OPK lepas bangun pagi mcm buat test OPK...abit confused juga ni? Which time is the best time sebenarnya ye?

Yani baru cuba ubah waktu test OPK pada sebelah pagi, pun masih tak nampak waktu subur.... :(

malynd_anggun on December 10, 2013 at 2:20 PM said...

good info!
boleh try ni utk second..hehe

Bride to be of U-Suf on December 10, 2013 at 2:58 PM said...

wow..sgt complete and membantu mcm kitaran period i yang tak teratur,,,sgt susah nk detect waktu subur..tq kina..:)

Shafiqah-Napiah on December 11, 2013 at 9:04 AM said...

kina akan ku cuba kaedah mu ini...

Salhah Suhot on December 11, 2013 at 11:32 AM said...

Bole guna teknik ni untuk rancang jantina anak kan? Cam bersama sehari atau 2 hari sebelum waktu subur utk dpt bb girl. Line samar tu maksudnya dah hampir waktu ovulationlah kiranya kan?

NoraKerel Aira on December 13, 2013 at 1:47 PM said...

hii kina ! im back. hehe. waa kini mmg ada gaya pensyarah. teruskan share tips2 parenting and family okeh :)

Effanina Mokhtar on December 13, 2013 at 4:49 PM said...

Hi Kina,
tq for sharing, good info. sy pun sdg berusaha nak yg ke-2. nak order kit dgn u. nati share lgi info yer

R.R.Z on December 16, 2013 at 4:05 PM said...

Alhamdulillah, sy salah seorang pengguna OPK dan berjaya dengannya..

<3

amal salleh on December 18, 2013 at 12:22 PM said...

tc yek mommy :)

jom join
http://cheqmoomoo.blogspot.com/2013/12/hadiah-dari-thaqif-giveaway.html

azizah :) on December 21, 2013 at 8:27 PM said...

tq share kak kina... berguna juga utk taknak pregnant juga kan..

amy diana on May 5, 2014 at 3:08 AM said...

Dalam paket ovulation kit to ada bape testnyer

amy diana on May 5, 2014 at 3:43 AM said...

Camaner nak order ovulation kit

Lyssa Abdullah on June 16, 2014 at 1:43 PM said...

Assalam...kina...saya nk order...mcm mane ye...?

Lora Gamani on July 1, 2014 at 10:59 PM said...

Sy nak order please

Shakina Farhan on October 14, 2014 at 5:12 PM said...

Boleh order dengan wassap ye.
0132126952..

Nur Zahirah Najwa on May 4, 2016 at 4:33 PM said...

Salam..kina nak order ovulaition test tu ade lg x?

Amiza dzohir on July 26, 2016 at 2:35 PM said...

Sy mmg irregular period. Test x pnh dpt line pekat. Smlm saje buat sbb 2 hari lepas ade white egg bnyk.. tgk2 dpt 2 line terang sgt, mase tu cd67..lmbtnye sy ovulate. Tp alhamdulillah. Merasa jgk dpt line pekat. Kikiki

Amiza dzohir on July 26, 2016 at 2:36 PM said...

Sy mmg irregular period. Test x pnh dpt line pekat. Smlm saje buat sbb 2 hari lepas ade white egg bnyk.. tgk2 dpt 2 line terang sgt, mase tu cd67..lmbtnye sy ovulate. Tp alhamdulillah. Merasa jgk dpt line pekat. Kikiki

Amiza dzohir on July 26, 2016 at 2:36 PM said...

Sy mmg irregular period. Test x pnh dpt line pekat. Smlm saje buat sbb 2 hari lepas ade white egg bnyk.. tgk2 dpt 2 line terang sgt, mase tu cd67..lmbtnye sy ovulate. Tp alhamdulillah. Merasa jgk dpt line pekat. Kikiki

Unknown on October 29, 2016 at 3:31 PM said...

Assalam shakina..sy nk tnye,opk diatas,awk celup pd kul brp ye..

Norakmar Kema on October 29, 2016 at 3:32 PM said...

Assalam shakina..sy nk tnye,opk diatas,awk celup pd kul brp ye..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork