Thursday, December 5, 2013

Macam mana tahu pregnant kali kedua

Salam
Sebelum tu mari kita doakan penduduk kuantan supaya banjir cepat2 surut. Besar dugaan mereka kali ni. Tempat yang tak pernah banjir sebelum ni pun banjir. ; (


Macam mana kina tau pregnant kali ni. Masa tu lebih kurang 12 hari sebelum due date period. Just a day after ovulation kot, suamiku yang jarang demam tu demam. Demam yang agak teruk la sampai die mc sehari. Masa ni jugak bawah perut belah kanan rasa berdenyut-denyut. (Maybe penempelan telah berlaku masa ni..hihi..pandai je buat teori kan). Pudin ni sejak die mula keje 4 tahun lepas die xpernah mc, kalau demam gitu2 je die pegi jugak keje. Esoknya shahadah pulak demam tp syukur kejap je. Cuma die merengek-rengek. Rupanya demam nak dapat adik. Dalam pada tu pikir gak entah2 adik baby otw. Hahaha. Tapi lambat lagi kot boleh tau , jadi biar je.

2 hari lepas tu,(weekend) kina macam semangat sgt nak mengecat meja kerja. Ajak pudin gi beli cat seme tapi kina buat sendiri, die jaga shahadah. Kalau shahadah nak susu je stop. Esoknya lepas dukung shahadah sakit gila tulang belakang sampai tulang ekor. Kemudian rasa melarat sampai tak leh gerak. Susah nak bangun, susah nak duduk. Baring je selesa sikit. Semayang pun semayang duduk sebab tak boleh langsung nak rukuk. Pudin cakap sebab dok mengecat lama tu sakit. Petang tu pegi klinik Dr Masniah cakap la xtahan sakit. Die pun cakap kenapa rajin sangat mengecat. Hahaha. Die cakap maybe salah postur jugak sebab jaga anak kecik kan. Die cuma bagi ubat tampal je.

Esoknya pudin el sebab teruk sangat keadaan bini die ni. Masa tu doa banyak2 bagi cepat sembuh sakit pinggang & belakang ni sebab sape nak jaga shahadah kan. Nangis2 jugak kalau nak dukung shahadah alih tempat tido ke kalau pudin takde. Petang tu pegi lagi jumpa doc. Menangis-nangis kina. Hahaha. Malu pulak dgn doc tu. Doc xbagi painkiller yang kuat dan xbagi xray sebab belum period lagi. Masa tu lagi 6 hari nak due date period. Takut kalau ada baby naya je. Memang rules mcm tu, at least period dulu baru boleh, jadi kalau yang tgh ttc tu hati2 la sikit pengambilan ubat tu jangan sebarang.

Lepas makan painkiller rasa makin ok. Start malam tu kina panas tido berpeluh. Biasanya pudin kalau die sejuk die tinggikan sket suhu. Kina tido je. Tapi tak tahan panas kina minta die turunkan suhu. Pastu tengah malam bangun pegi toilet. Jarang sangat la nk kencing malam buta. Masa ni dah rasa pregnant kot. Pagi esoknya kina test pregnancy test. Awal kan, mentang-mentang pregnancy test berkotak2. Kina jual pregnancy test murah2 sekarang ni. 5 hari lagi nak due date. Lepas 10 min takde pun line, buang. Petang tu ku test lagi. Hahaha. Pudin buat ayat tiap kali nak kencing nak test. ; p. Nak buat macam mana tokey. Lepas 10 min Kina nampak line yang tersangat-sangat samar. Bila tunjuk kat pudin die cakap xnampak pun. Hahaha

Sampai 4 hari lagi nak due date, line samar sangat tu ade tiap kali test. Masa ni kina da tak sabar ajak pudin gi beli Clear Blue Digital nak confirmkan. Yela, yang tu kan mahal, org cakap lagi accurate. Dekat kotak tu tulis boleh test 4 hari before due date, jadi ok la kot nak test subuh esok lagi 3 hari nak due date (Tak sabar punya pasal). Lepas 30 saat camtu keluar Not Pregnant. Kecewa mak jemah. Hahaha.
Not pregnant! Maybe tak dapat detect HCG.
Masa tu dah pikir line yang ku nampak tu bayangan atau evaporation je kot. Ok la, main dengan shahadah siap lompat2 atas katil. Dah naluri ibu mengandung, petang tu check lagi pakai pregnancy test ku yang murah itu. Line yang samar tu still ada dan kalau amek gambar boleh jugak la nampak. Sama macam time shahadah dulu. Kalau 1 kali je line takpela mungkin xbetul. Tapi kalau dah 3 test ada tak mungkin false positive. Terus la google pasal Clear Blue not pregnant tapi pregnant. Memang banyak yang dapat result camtu. Dorang cakap yang cheapo strips lagi sensitive lagi-lagi di awal kehamilan da boleh detect. Clear blue ni mahal je lebih. At least lewat seminggu baru boleh detect. Pasni memang xnak beli da Clear Blue.

Hari yang sama test Clear Blue. Nampak kan walaupun blur.
Ni hasil test dari awal. Dari takde line langsung kepada samar-samar. Banyak tak ku test. Hahaha. Tokey2.
Hari yang sepatutnya period, period tak mai. Line pun ada juga tapi belum sama gelap dengan control line lagi. Nak confirmkan dgn doc, tapi tunggu a few days dulu. Kang doc bising pulak dtg awal lagi. Hihi. Masa cuti awal muharam hari tu confirmkan dgn doc. Ini resultnya..

Result di klinik. Dah lewat 5 hari tak silap.

Masa tu 4weeks 5 days. Jadi, mcm tu la cerita simptom2 pregnancy kali ni. Suami & anak demam, bawah perut belah kanan asyik berdenyut2, rasanya baby duduk belah kanan sebab tido pun selesa belah kanan. Kalau angkat shahadah rasa la denyut belah kanan. Malam2 tido panas. Tapak tangan pun kering je. Pudin perli rajin ni buat keje sampai kasar gitu. Hahaha. Tak langsung la kan. Tiap kali pregnant memang kemalasan datang melanda.

Oh, kalau nak beli pregnancy test yang murah yang kina pakai ni boleh email shakina.farhan@yahoo.com ok. 1 pregnancy strips RM1 sahaja. Kalau beli 9 percuma pulak 1. Kalau bentuk cassette macam doctor pakai tu RM3 sahaja. 


Esok 9 minggu. Kejapnya masa berlalu. Tak sabar check up next week. Harap-harap semua ok2 aje.
Ok la, next post kina akn share billing ovulation & pakai ovulation test.  Ok..jumpa lagi di lain episod.
 ; p

21 comments:

Basyirah Abd Rahman on December 5, 2013 at 11:27 AM said...

Gitu ceritanya.. Tetap excited mcm anak first! :) Yeay.. X sabar nk tahu next entry. Ramai kwn2 tny cemana nk pregnant. I hv no idea. Nk suruh mkn folic acid dorg dh lama buat. erm.. maybe next entry can share the tips

Cik Puan Rara on December 5, 2013 at 11:30 AM said...

wahhhhhhhhhhhhhh tahniah kina.happy nya rara ras.mcm aku lak preggy.hehehe.teringat kenangan dulu.hehehe.

Liyana on December 5, 2013 at 11:32 AM said...

Hihi bestnye... congrats kina! Shahadah jd kaklong dh :)

UMIE SUE on December 5, 2013 at 11:48 AM said...

wahhh..seronoknyeee..doakan sue jugak ye

yUmiE AzuRa on December 5, 2013 at 11:58 AM said...

hehe macam2 simptom kn klu ppreggy ni.btw, take care kina:)

Cik Puan Tqah on December 5, 2013 at 11:58 AM said...

hoho.. lawak la kina..mmg betul2 nak baby ni.. take care kina

LisaLisut on December 5, 2013 at 12:00 PM said...

1st of all congrats. u mmg dh lama nk pun kan. the symptoms almost sama dgn i n kr jgk masa pregnant hannah n d 2nd one. asik demam je. hehe.pembawakan agaknye.take care.

Sheila Salim on December 5, 2013 at 12:41 PM said...

assalamualaikum kak kina. heeee banyaknya test strip tu. samalah. sheila pregnant ni suami yg demam2, siap muntah. bestnya shahadah bakal jadi kak long next year. kak, cepat update next entri! tak sabor nak ajak kawan2 baca sekali :)

Misz Pinkie Winkie on December 5, 2013 at 1:07 PM said...

tahniahh kina..mmg banyak test tue..tapie takpe murah..jaga diri yerk ;)

ctmah on December 5, 2013 at 2:22 PM said...

hehe!comel je kina ni..mentang2 tokey kan..btw take care ye yang

Chekgu Azrine on December 5, 2013 at 3:26 PM said...

Tahniah sis!!
Seronok dgr org mengandung ni..

e k i n ♥ y u s r i on December 6, 2013 at 7:54 AM said...

tahniah kina!

Nor Ayuni Rosli on December 6, 2013 at 3:47 PM said...

Tahniah Kina. I baru tau you jual pregnancy test ni. Serius murah sangat2.

Anyway, nak exchange link boleh? Sebab Ayu baru tukar URL. Dulu bnsyg-stories.blogspot.com. Sekarang ayuni-stories.blogspot.com Let me know nanti ye? Thank you

Syaz Rozelt on December 6, 2013 at 7:25 PM said...

tahniah shake..wah mmg yakin betul ye preggy sampai sanggup test berkali2..memang best perasaan bile tawu pregnant..rase sekejap je syaz pun dah 7 bulan lbey.. nanti anak ke2 shake sebaya dngan anak 1st syaz =)

IbuNoey on December 10, 2013 at 12:17 PM said...

hah,naluri ibu tu yg dok test byk kali..;)

::: MySha Touches ::: on December 25, 2013 at 12:13 PM said...

Nak tanya..ada minimum ke utk beli pregnancy test tu? Boleh x bagi no so sng nak whats app or weChat..tq

Esha 012 - 5347859

Zulieya Lieya on February 17, 2014 at 4:41 PM said...

SALAM KINA.. BLEY SY TANYE.. AWK MSH ADE JUAL LG X PREGNANCY TEST NI?

Ain Haniey on February 22, 2014 at 12:22 PM said...

As slm.. hai kina.. nk tanye ni.. ade jual ag x upt? law ade nk beli..

R.R.Z on September 19, 2014 at 4:39 PM said...

hai kina..

haih, semalam kita dok try UPT..dpt mcm pic upt kina 4 dari atas.


neves..
dahlah tanda2 suami demam teruk tu mmg mcm iye..kena tunggu lagi 2-3 hari kot bru try lg

ItsJustMe on October 1, 2014 at 4:52 PM said...

sis..kes sama macam sy..

sy yg emel kat sis td

ni blog sy: http://abgirlttc.blogspot.com/2014/09/13-dpo-faint-upt.html#more

tolong advise.. tq

mama darwisy on October 8, 2014 at 11:17 PM said...

saya jd mcm kes awak.. n beli clear blue , tapi negative. pelik sy, sbb 3 upt murah ada line tp kabur. jadi, sy pon xpecaya lah clear blue nie. huhu. esok nak test lg sebab tadi beli digital 1, yg biasa 1.

salam perkenalan

www.ourlovebonding.com

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork