Monday, November 3, 2014

Rumah kami : Pasdec Pesona

Salam

Dah ada label baru. :) 

Dulu pernah cakap dekat pudin..
"Kita beli rumah masa umur 28 nak x, masa tu stabil da sket kot eh?"

Tapi masa 26 tahun ,akhir tahun lepas..Alhamdulillah pegi booking rumah ni sebab kerisauan melihat harga rumah yang makin naik. (Takde la stabil mana tp cukup la kot..sbb belum kategori debt-free..tak cukup pun kita kasi cukup2..)..Booking deposit rm1000. Sekarang ni tak start bayar lagi cuma loan dah lulus. Tambah hutang lagi. Huahua. Itu realiti kehidupan kita sekarang ni. Pejam celik pejam celik insyaAllah umur 28 jugak dapat kunci kot. Hehe. Tua dah ye. :p. Ah, usia hanya pada angka!

Dari xnampak rupa rumah sekarang da hampir nak siap (80% kot) semangat excited tu lain macam. Rumah ni tak jauh pun dari rumah ibu kina. Kalau nak ke bandar / pegi pos laju tak lalu pon, tapi beria ambil jalan jauh semata2 nak tengok. Bukan nampak dari dekat pon. Over sangat rasa. Kalau pudin ada, die la rajin melayan. (Sebab rumah die kot) Dulu sebelum bersalin shafiyah pegi beli cendol, lalu belakang Indera Mahkota 2 tengok dari belakang. Masa awal-awal dulu tak tutup, lepas tu tutup plak. Tapi tetap pegi tengok ikut celah2. Hahaha. Kronik sangat rasa. Hehe. 

Developer: Pasdec
Nama perumahan: Pasdec Pesona
Jenis rumah: Semi D setingkat
Jiran: Padilah, Cik Atia and more to come..hahaha..: p

Masa booking tu rumah teres 2 tingkat dah habis. Kitorang memang nak rumah 1 tingkat sebab tak larat nak naik tangga. Cuma kalau banjir susah la kan rumah setingkat ni nak lari mana perabot2 tu. Nak ada laman sket cukup la untuk bersembang sambil tengok anak2 main nanti. 2 tingkat semi D 400K++ memang tak mampu. Sekarang ni pun harga makin naik dekat Kuantan ni. Kotasas untuk rumah setingkat semi D pun dah habis licin. Harga lebih kurang je. Katanya nanti ada tapi harga dah lain. Paham2 jela kalau lain tu takdenya nak turun harganya kan. So amek la pasdec pesona ni. Dah la da ada jiran. Asyik berangan jela dengan jiran. Hahaha.

Pasdec Pesona katanya dijangka siap Oct lepas dan setel2 seme by Dec tapi sumber dari padilah mengatakan maybe March baru setel. Takpelah, bukan dapat duduk lagi. Kalau pudin dapat pindah pun bukan Kuantan. InsyaAllah kitorang nak buat homestay kot dulu. Tapi kalau balik kuantan mesti duduk rumah ni.  Kalau family pudin nak jalan2 kuantan pun boleh la duduk rumah ni, tak payah cari homestay dah. Ada satu lagi plan nak PJJ, kiranya jadi weekend husband & wife. Huhu. Tengok mcm mana. Sobsob. Taknak.

Share sket gambar tentang pasdec pesona ni.

Dulu masa tak nampak rupa rumah ini lah yang selalu ditengok. Sampai lunyai ha.
Ada 5 jenis type rumah dekat Pasdec Pesona ni. Rumah kami color hijau.
Keadaan dalam rumah model


Lalu mesti amek gambar dari dalam kete. Ni rumah teres 2 tingkat. Cantik kan design modern.



Masa mula2 pasdec up dekat fb. Punyalah suka walaupun bukan rumah sendiri.


InsyaAllah, yang ini rumah pertama kami. :)..




P/S: Harap-harap 3series nanti dapat duduk rumah sendiri. Kina suka rumah dekat Melaka. Ada rezeki nak beli rumah setingkat teres kt Melaka. Berangan itu free. Hihi.


19 comments:

.ieLah. on November 4, 2014 at 5:54 AM said...

hemo hemo hemohhh...

dah keluar dah hashtag baru dia. hihi
:D:D:D

aIEn on November 4, 2014 at 7:33 AM said...

woww cantek nyer rumah. best ar awk umo 26 dh beli umah. sy ni umo dh 29 x de umah lg. dkt KL ni umah semua nye mahal...x mampu =(

Hana Soffelia on November 4, 2014 at 8:32 AM said...

super excited gak tgk umah kina.. sebut pasal rumah baru sume org excited kan. kepala fkr nk buat mcm2 tp cer check poket. hahaha berkata pada diri sendiri.. kiki

Kina, jom PJJ. ekeke

Sheila Salim on November 4, 2014 at 8:53 AM said...

assalamualaikum kak kina. bestnya dah ada rumah. sheila tanah je ada. itu pun taktahu bila nak kumpul ongkos buat runah. fiuuu bestnya. kalau g kuantan, boleh sewa homestay kak kina. hihiiii

Aeen on November 4, 2014 at 9:48 AM said...

kite pulak insyaAllah next year dpat la duduk rumah sendiri....xsabar rasanya..walaupun rumah 2nd je..:)

humble.yat on November 4, 2014 at 10:58 AM said...

alhamdulilah...dah ada rumah dah..hehe
mesti excited nak masuk rumah baru nanti hehe:-)

LisaLisut on November 4, 2014 at 11:30 AM said...

i suke design rumah stingkat ni. cntik n modern look :)

Mila Ahmad on November 4, 2014 at 11:51 AM said...

bestnye bila ada rumah sendiri

MaYAsHiKiN on November 4, 2014 at 12:00 PM said...

salam kenal kina..

mmg best dapat duk umah sendri..feelnye lain mcm kan..hehe...maya pun dapat duk umah sendiri umur 27 thn..alhamdulillah..

Mila Hilas on November 4, 2014 at 3:49 PM said...

untungnye muda2 dh ada rumah..alhamdulillah.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P on November 4, 2014 at 3:53 PM said...

Cantik tu.. alhamdulillah dpt stgkat pn syujur sgt. Kami ni beli aptmt pn dh gmbra sb xsgup tgu lg hrga rumah mggila naik. Klu x beli skrg n nk tgu rmh idaman alamat nya mnyrea lg.

Chekgu Azrine on November 4, 2014 at 4:13 PM said...

Bestnya memuda dh ada umh sndiri.syiokk

nYomeL on November 4, 2014 at 4:27 PM said...

Alhamdulillah..

Tahniah Kina!

Cantek design umah kina. design modern.

Nanti kalo akak gi Kuantan, bole laa sewa homestay kina kann..?? Hihihi..

Didie Kamila on November 5, 2014 at 12:08 AM said...

wah excitednyer..xsbar nk dduk rmh sndri nk deko2 kn..

Didie Kamila on November 5, 2014 at 12:08 AM said...

wah excitednyer..xsbar nk dduk rmh sndri nk deko2 kn..

Yasmin on November 5, 2014 at 9:57 AM said...

Hi Kinah, saya akan jadi jiran awak. Hehe. Rumah yang jenis 2 tingkat. See you bila rumah dah siap eh.

SyalizaRazak on November 8, 2014 at 12:26 PM said...

salam .. sy pon beli rumah di sini... lot 128.. semi D setingkat.. last week dtg kuantan utk tgk progress.. hope nnti boleh berjiran... :)

Ibah on December 29, 2014 at 9:33 AM said...

salam.. mcm mana rumah ni time banjir skrg?

Lo fa on May 6, 2015 at 10:43 AM said...

Berapa harga rumah masa beli ni

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork