Wednesday, April 2, 2014

Umrah part 6 : The overall

Salam..

Seperti yang dijanjikan, ni post last tentang umrah tempoh bulan hari..Kita layan gambar jela ek..Dah malas nak buat karangan..Dan banyak gak gambar yang takde sebab gambar berterabur di handphone wan mi, mama & papa..hihi..Kalau ada yang nak tanya pape ke boleh email kina shakina.farhan@yahoo.com..Selagi kina tahu insyaAllah kina bantu..

Bertolak dari KLIA. Flight MAS pukul 3.00 petang. Perjalanan selama 9 jam lebih kurang..
shahadah, papa, mama & wan mi

mama & shahadah 1st time naik train ni..

Sian die demam..spongy die sepanjang perjalanan..bassinet MAS ni boleh tmpung 11-12kg ke bawah je..

Selesai urusan imigresen di terminal haji..time ni shahadah dah sihat sket..
Our luggage man..hihi..

Naik bas dari terminal ke Madinah, tido jugak sepanjang dlm bas..
 Sampai dekat Madinah pada hari kedua dalam setengah jam je lagi nak masuk subuh..
Subuh pertama di Madinah..sejuk yang amat..

Tengah tunggu giliran masuk Raudhah..kubah hijau tu lokasi original masjid nabawi..3 jam tunggu tapi berbaloi sangat dapat sujud di Raudhah..
 Baru perasan masa hari ke3-4 takde amek gambar pun..excited sangat nak sampai Mekah..handphone ibu ada lagi gambar tapi malas nak mintak dah..=_=..
Askrim arab yang sangat sedap..Jus die plak pekat gile ok..

Pemandangan yang tak begitu rare di Mekah..sentiasa penuh dengan umat manusia..:)

Hotel kami Luluq Alsharq..dari jauh nampak Lulu..Q da hilang..hehe..

Indah kan pemandangan di waktu malam..tak pegi pon tower tu untuk shopping..huhu..

Kaabah..:)

Depan hotel..selesai umrah lebih kurang pukul 1 lebih pagi..

Masa ni ziarah di Mekah, dekat muzium..budak ni suka sangat main dgn shahadah, gaye adik beradik pon ado..
Di ladang unta, shahadah takut dgn unta..hihi..

mama takut lipas je,,unta tak takut..:P

Air kencing unta yang lagi mahal dari susu unta..hihi..

Di hudaibiyah..sama tak kitorang?

Selesai solat..eh, wan mi tutup mata..hehe..

Sedapnya air zam2 sejuk..rasa tak sama dengan air zam2 di Malaysia..

Di luar pintu King Abdul Aziz..:)

Depan masjid Tanaem..shahadah? tidoooo..

Nyum3..3 riyal 1..dekat Jabal Rahmah 2 riyal..

Dekat airport Jeddah, tikar tu dapat masa dekat Laut Merah..ade pak arab bagi sebab tengok ktorang makan beralaskan kotak..rezeki shahadah..ingatkan die nak pinjamkan je, lepas tu die blah gitu je..

Balik Malaysia sudah..tido lagi dlm tu..hehe..
Ok la..itu sahaja yang dapat dishare..harap bagi yang nak pegi tu dapat la nampak sket bayangan di sana..hee..moga-moga bermanfaat..tamat cerita umrah 2014..hopefully dapat pegi sana lagi 2 tahun lagi..aamiin..

6 comments:

Sheila Salim on April 2, 2014 at 2:20 PM said...

Assalamualaikum kak kina. Allahuakbar. bestnya baca kisah kak kina buat umrah sekeluarga. doakan sheila dapat ke sana juga... niat dah ada, duit je belum mencukupi.. tunggu baby besar sket, in shaa Allah (",)

Allene on April 2, 2014 at 3:30 PM said...

kina... seronoknya... tp nak tny air kencing unta untuk apa? tkut plak tgk nya.

ct cucubi on April 3, 2014 at 10:20 AM said...

seronoknya dpt pergi sana.. jeles giler. emm air ekncing unta tu org beli utk ape ye? harap2 ade peluang pg sana.

Amal Salleh on April 4, 2014 at 4:07 PM said...

alhamdulillah.. bes tgk~

Shakina Farhan on April 7, 2014 at 8:20 AM said...

allene & kak kerol: air kencing unta boleh ubati penyakit..xigt penyakit apa hari tu ustaz cerita..

ily♥ on April 16, 2014 at 9:09 AM said...

Assalamualaikum...Salam singgah..
Seronok bace kisah2 umrah/haji org..rindunye nak ke sana lagi T___T..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork