Thursday, April 24, 2014

Checklist untuk adik baby

Salam
Fuhh..marathon of reviews..kita berubah angin plak..checklist untuk adik baby & mak baby..kejap je masa berlalu, dah 3rd trimester dah..esok 29 weeks dah! kaki dah mula cramp malam-malam. harus letak minyak panas sebelum tido. baru syioook.

Alhamdulillah, pregnancy kali ni pun xbanyak meragam sangat..xd muntah tapi petang2 pening memanjang..masa 2nd trimester paling syok sebab rasa macam tak pregnant pun ada..mungkin sebab ada kak longnya yang nak dilayan..

Jantina pun da tahu..insyaAllah geng kak long shahadah..;) kalau tanya nak baby girl x? Laju je die jawab nak2..mama dah berangan katil single warna putih yang boleh tarik bawah tu keluar tilam utk both of them..pull out bed..bukan nak beli sekarang la..tunggu shahadah 3 tahun bila da nak asingkan dari bilik. Sekarang ni shahadah masih pakai babycot, ingat bila adik die lahir letak katil single lama (tapi kena baiki kayu die yang dah patah..)dekat sebelah katil dekat sebelah dinding. Kiranya nanti shahadah tido belah kiri, adik baby dalam babycot belah kanan. Boleh imagine x?
Katil untuk both princesses nanti..target bila da ada rumah sendiri..

Walaupun girl, orang kata jimat beli baju. Nehi la. Baju shahadah takde yang jenis pakai 1-2kali je. Seme baju pakai beribu kali dan ada yang memang macam belacan. Hahaha. Kalau baju jalan2 ok la, nice dan boleh diturunkan pada adik baby. Tapi adik baby pun mesti kena ada baju baru. Baru adil kan. Utk baju, biasa tak spend baju yang mahal sebab tau akan jadi belacan. Kalau kat bintulu ni selalu beli dekat jun rong baju rm4 pun ado. Paling mahal pun tak sampai RM30. Baju made in thailand n china. Ada jugak beli set baju masa baby fair dekat Farley. (jangan bayangkan baby fair yang besar-besaran ye..hahaha) Paling best mama da banyak paw baju jualan wan mi. Hihi. Romper dah ada banyak da. Semua china mari. Macam napkin & bedung memang tak perlu beli da sebab ada banyak da dan cun lagi. Barut tengah dalam process jahit lagi nak buat tambahan. 
Sesi memunggah dan memilih baju kak long utk dihartapusakakan ke adik baby
Tilam kekabu dah sampai dan kak long dah rasmikan dulu. Next kita review. Masa shahadah dulu pakai tilam foam murah2 beli kat giant je + bedding set hadiah bestfren. InsyaAllah pakai yang tu jugak masa berpantang dekat kuantan nanti. Lepas tu memang takde tilam khas untuk tido dekat bintulu ni. Selalunya shahadah tido atas sofa @ conferter je. Hihi. 

Barang yang agak mahal macam babycot, sterilizer, breastpump, rocker, walker, baby carrier & etc2 banyak yang da ada. Kalau ikutkan stroller pun tak perlu beli tapi sebab stroller dah hilang jadi kena beli nak atau xnak. =_=. 3 bulan tanpa stroller ni pun da rasa tak senang duduk sebab memang sangat2 guna. Kalau dulu makan kat luar memang happy shahadah tido dalam stroller, sekarang ni elakkan die dari tido..hahaha..pernah tu die tido letak atas kerusi dgn bantal. Orang xtau ada budak kecik kat situ. Bila siap makan angkat orang ckp laaaa..ada budak rupanya..hahaha.. Mesti dorang ingat kitorg couple tgh dating kan..hahaha..perasan! Masih 50/50 nak beli stroller yang mana. Tandem ke single ke. Tapi yang pasti boleh digunakan kakak & adik baby.Dok mengharap menang contest jugak.hahaha. (macam tinggal harapaaaan je). 

Set berpantang dah setel. Beli dekat kak engku dan kirim dgn sheila sebab ada opening sale. Tak beli set, beli yang loose tanamera & Nr. Tinggal nak borong pad je. Bengkung pun ada yang tanamera dulu dan pinjam bff punya. Tahun lepas die pinjam bengkung tanamera tu. Kitorg setuju nak bertukar shif tiap tahun pakai bengkung tu.hahaha. Tahun depan die plak. Jimat gak cmtu kan.  Hahaha. So tiap tahun akan ade at least 2 bengkung. Hahaha.

checklist 2nd pregnancy yang sempoi saje..hihi..
So far dari segi perbelanjaan memang jauh sangat la compare masa 1st pregnancy. Plus kita pun dah tau mana yang perlu tambah dan tak perlu kan. Eh, pampers adik baby pun belum ada. Padilah jangan lupa tolong borongkan newborn diaper dkt expo mggu ni! hihi. 






8 comments:

Sheila Salim on April 24, 2014 at 11:44 AM said...

Assalamualaikum kak Kina, hehee bestnya dapat princess lagi. hee boleh jadi bff dengan kak Shahadah. seronoknya! alhamdullilah. proses checklist berjalan dengan lancar. heee... sheila pun baru selesai siap checklist kak, tu pun beli mana perlu dan penting je. macam babycot, rocker, walker, baby carrier dengan stroller tolak tepi dulu. hihiiii tak sabarnya bulan depan bersalin. Doakan sheila ye kak ~~~

MaYAsHiKiN on April 24, 2014 at 2:37 PM said...

salam kenal Kina...bestnye dah nak ada baby lagi sorang..moga dipmudahkan yea...maya follow sini..

Allene on April 24, 2014 at 3:57 PM said...

goodl uck kina...

LisaLisut on April 25, 2014 at 10:43 AM said...

oh baby girl. nice! syok shahadah ade kawan.nk pregnant lagi pls hehe. i bought divan super single with pull out bed for Hannah hehe. Terus utk jangka masa panjang hehe.jimat ruang pn ye jgk.

Aty_Fared on April 25, 2014 at 11:24 AM said...

besh nyeeeeerrr..!!! menunggu hari jer... siap dah plan kakak tidur belah mana adik belah mana yer...heheh

Chekgu Azrine on April 25, 2014 at 3:43 PM said...

Semoga dipermudahkan urusan ye sis...
Seronok je tgok org2 nk dpt bb nih tau

puansazusarin on April 29, 2014 at 2:09 PM said...

Boleh geng dgn kakak sakina n safira lah..seppppp!!!

licA on September 2, 2014 at 4:22 PM said...

Kina,
Saya baca blog kina dari zaman shahadah hehe. anyway kita nak jual stroller quinny zapp xtra yg foldable tu. boleh bayar ansur ansur jugak :) whassap kita 0173435660 - icha

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork