Tuesday, April 15, 2014

Review : Safety fan cover untuk protect jari baby

Salam

Sebab banyak dapat pertanyaan tentang safety fan cover ni jadi kina review la ye..kina dah beli lama dah tak ingat masa shahadah berapa bulan..tak silap masa die 6 bulan kot time mula nak menjalar..hihi..actually tak mencari pun sebenarnya, cari mende ape ntah tengok2 dekat store orang tu ada safety fan cover ni..eh..bagus ni! kan kalau kita mencari susah nak jumpa, kalau tak cari tiba2 je ada kan..hahaha..

Dekat rumah sewa kitorang ni takde kipas siling tau..tak mampu la nak pasang acon dekat ruang tamu even memang panas..kalau rumah sendiri lain la kan..maybe boleh pikir 2-3x nak pasang kipas siling atau acon..kitorang siap pakai 2 kipas berdiri tu..satu tinggi satu rendah..la ni dapat plak 1 lagi kipas cabutan bertuah..hahaha..yang tinggi tu sure takde masalah kan..yang pendek tu memang seriau kalau baby/toddler dekat2..dibuatnya die masukkan jari die..even 1 second kite terlepas pandang sangat bahaya.

Mula2 cuak gak kalau beli tak muat dekat kipas tu kan..yela, beli online kan..kipas pendek tu plak macam besar sket..kina beli dekat LELONG.COM..kina dah track balik tapi store tu dah xjual mende alah ni..tak silap masa beli tu RM3 je..die macam jaring2..kalau sape rajin boleh DIY je, siap boleh buat ikut ukuran kipas siap-siapkan..jahit kain jaring dengan elastic, macam serkup kipas. Hahaha.
Cenggitu la rupa safety cover fan..

Kebaikan safety cover ni selain protect our babies finger, kurang sket habuk melekat pada kipas. Nak cuci pun senang..belakang die elastic tapi pastikan korang buka cover tu tanpa kehadiran anak2 sebab dorang ni belajar dengan melihat. Shahadah tak pernah bukak cover ni sehingga la SEMALAM! Terkejut! hahaha..tu yang terus review arini..Tapi dah cakap dekat shahadah kena pasang dekat kipas ni nanti luka jari. Pastu die tak buat da. Lega. Xtau la kalau lepas ni die buat lagi..huahua

Dah ada safety cover ni bukan la tiket untuk kite lepa je sebab die tak cover fully kat belakang. Maybe sebab size die universal kot. Jalan penyelesaian elakkan dorang dari duduk belakang kipas. Atau letakkan kipas dekat dengan benda yang boleh halang dorang dari pegi belakang.

So kalau nak beli google je safety fan cover. Ada je tu jual online. Kina tak jual ye. Kalau tiba2 terjumpa supplier nanti boleh la..hihi..moga bermanfaat. ;)

14 comments:

Mama Safiy Arfan on April 15, 2014 at 9:19 AM said...

umah sy guna kipas siling

Shakina Farhan on April 15, 2014 at 9:23 AM said...

mama safiy arfan: oh..yeke..saya review utk yang pakai kipas cmni je..

Aeen on April 15, 2014 at 9:30 AM said...

bagus jugak safety fan cover nie..elok kalau beli ni..raees kat rumah selalu sgt nk main kipas..kadang2 terkena gak jari dy tu..

aznor ibrahim on April 15, 2014 at 9:34 AM said...

kina kipas tggi pon rase kena pakai benda ni la..sebab diorang macam leh capai hjg tu..haih.macam keperluan gak serkup ni.huhu

aznor ibrahim on April 15, 2014 at 9:34 AM said...
This comment has been removed by the author.
Shakina Farhan on April 15, 2014 at 9:42 AM said...

Aeen: tu la..mcm best je kan dorang nmpk kipas tu bergerak2..

Aznor: a,ah..betul2..skg ni shahadah xcukup ketinggian lagi tak smpi, pasni kena beli gak ni..

CikNaa on April 15, 2014 at 12:42 PM said...

wah! mcm best je idea ni..

Salhah Suhot on April 15, 2014 at 1:17 PM said...

Naufal dah berapa kali jari kena kipas. Huhui...ni mmg invention yg best. Bole buat ni. Hehe.
Now naufal x main kepala kipas tu. Dia main butang on of kipas pulak. Dah didengkinya kami semua. Org pasang dia tutup. Adoiyai..

Aty_Fared on April 16, 2014 at 9:35 AM said...

tq kina share info ni...ipas aty tinggi -kat ruang family- tapi since kina cakap tak mudah habuk perangkap bagai tu yang rasa nak beli gak tu.. malas nya pasal...hahaha

Shakina Farhan on April 16, 2014 at 10:05 AM said...

ciknaa : best & selamat..hehe..

salhah : pernah mengalami detik2 mcm tu..hahaha..panas je die dok main bukak tutup..

aty : a,ah..compare dgn kipas yg tak pasang, habuk die terperangkap dekat jaring..

Cik Puan Rara on April 16, 2014 at 9:56 PM said...

kina,angin x berkurang ke kalau tutup tu?

cubbybie_miebie on April 17, 2014 at 6:20 PM said...

salam...urm,kalau sape2 nak cari cover kipas mcm nie,leyh try carik kat rakuten fb/lelong.com/rakuten store.com...hari tu sye ade jmpe...tapi tak sure klau ade lagi @ tak...
skadar brkongsi mklumat...

Che Pah on May 4, 2014 at 2:26 PM said...

Thank you kina! Hahaha nak gelak tanpa sebab kejap. Theeehehee

Nasibah Zulkifli on May 16, 2014 at 9:06 AM said...

Saya beli cover kipas ni kat daiso jepun. Daiso kat msia tak sure ada ke tak, tapi rasanya ada kot..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork