Wednesday, April 16, 2014

Master in BF

Salam 

Bukan master dalam pendidikan ye..hahaha..
Master yang itu tak sampai separuh jalan kina tinggalkan..
Ada bagus gak kina cancel amik master sebelum kawen dulu..
Walaupun  ada la jugak rasa ala..free kot sambung master tu..ditanggung..
Tapi tak sanggup weh nak PJJ..huahua..

Alhamdulillah, tak dapat master tu..
Dapat master dalam fully-breastfeeding shahadah chinta..
Hippp-hippp hurray! 
Walaupun tak dapat fully 2 tahun mama syukur yang amat dah..

Teringat cakap dekat pudin sebelum duduk survey-survey cari susu.. 

"tak dapat nak fully bf shahadah la sampai 2 tahun."
"ok la tu 1 tahun 6 bulan, papa dulu 1 bulan je walaupun mak tak keje"
"a,ah kan..kite dulu lagi kejap ek, untung la awak shahadah oi"

Budak kecik tu sengih je tanpa mengerti apa2..hahaha..

Semua orang ada breastfeeding journey masing-masing..
Dan ini kisah perjalananku..

Masa dalam pantang ingat lagi.. 
Betapa sakitnya bengkak susu..lagi sakit dari bersalin oiiii..
Betapa jenuhnya mengepump awal-awal tapi hasilnya ciput sebab masih tersumbat..sejam baru 1 oz..
Betapa fobianya bila shahadah nak menyusu..ckp die xlapar tu, alasan nk lengah sket..huahua..kejam rasa..

Siap nangis-nangis..
Siap tulis note dekat phone konon kata-kata semangat..
Siap cakap kat diri sendiri dapat sebulan fully breastfeeding pun takpela..
Bertahan-bertahan-bertahan..

Orang lain boleh kenapa aku tak boleh kan?

Lepas tu fikir lagi..
Ada orang lagi susah..awal-awal dah campur..
Awal-awal anak reject direct feeding..
Awal-awal anak dah nipple confuse ke tak suka nipple maknye ke..
Awal-awal anak taknak langsung susu ibu yang penuh berkhasiat tu..
Awal-awal dah tak dapat title fully breastfeeding..(apa ada pada title kan?nothing)
Tapi yang paling sedih sebab awal tu yang paling penting kan..
Colustrum = Titisan emas ek..

Antara rintangan semasa nak menjayakan breastfeeding..
Tentulah ada..jangan ingat surirumah senang je nak bf..
Makcik & member kina berlambak surirumah tapi tak bf pun..
Contoh tentunya nak NIP..kalau jenis tak keluar rumah takpela..ni memang selalu keluar..
Nursing cover memang byk membantu tapi ade jugak die mengamuk2 taknak..1 kedai makan tu tengok die mengamuk..last2 tinggal makanan, cari bilik salin baju terdekat..nasib baik la penjaga kedai tu memahami kan..Pernah juga BF dalam bilik air OKU..huahua..Pump punya pump simpan stock die pulak taknak yang ebm..Salah sendiri gak kot tak train betul-betul..Baju yang xd butang memang xdapat nak pakai dah..Kalau beli mesti cari open front..Dah lama gila tak pakai baju yang tak nursing friendly..hihi..Abaya dekat Mekah pun kalau yang open front mahal jauh dari yang takde..Tu pengorbanan ibu menyusu kan..InsyaAllah ada ganjarannya..

Yup, start 5+ bulan preggy dah kering betul..
Ada orang masa 2 bulan preggy dah kering..
Ada orang yang tak kering-kering kot ek..
Ke malas nak bancuh susu? Sumbat saja..Hahaha..

Kina memang hasratnya nak continue je breastfeeding sampai bersalin..
Sebabnya previous pregnancy memang takde masalah..
Doktor cakap takpe nak bf..

Tapi tak sampai hati la nak bagi anak minum angin..hahaha..
Seriously memang takde langsung..Picit sampai sakit nan ado..
Jadi tanggal 17 Februari start la shahadah bersusu formula..
Minum susu ni pun drama gak seminggu..Syukur la boleh terima dah..
Seperti mana sukarnya breastfeeding, formulafeeding pun sukar jugak..
Nanti cerita macam mana introduce susu botol kat die ni..

Takpe la shahadah, adik baby lahir nanti kita tandem pulak 6 bulan..
Kira bayar balik hutang 6 bulan..Boleh cenggitu? hahaha..
Ntah-ntah die pun tak minat dah..Yeke? tak mungkin..!
Doktor cakap lepas pregnant 6 bulan biasa dorang taknak dah sebab rasa lain..
Ni dah nak masuk 7 bulan preggy macam tetap nak nak nak je..hahaha..
Tengahari la yang paling kritikal sebab die nak mengempeng masa tido..
KECUALI kalau ada papa die, die tak kisah ke mama die..
Ikut awak la shahadah oi, nak wean off ke xnak, bukan ada pon..
Lebih pada menyonyot gamaknya..

Respect dekat ibu BF! 
Salute dekat ibu FF!

We are great mom no matter what..
Susu formula atau Susu ibu itu semua datang dari Allah..

:)

P/S: semoga time adik baby dapat PHD pulak..aamiin..







15 comments:

Aeen on April 16, 2014 at 6:23 PM said...

congrats kina..dpt master in BF...hopefully ain pun dpt la...lg sebulan nak dpt diploma in BF..excited sgt...walaupun baru nk dpt diploma..sbb masa Raees dulu sampai 2 bulan je dy BF pas tu continue FM je..huhu..

Shakina Farhan on April 16, 2014 at 6:28 PM said...

Aeen: masa diploma dl pun kina excited terlebih..hahaha..insyaAllah Aeen..u can do it! gambatte!

Cik Puan Rara on April 16, 2014 at 9:55 PM said...

kinaaaaa,setahun 6 bulan pon dh cukup bermaknaaa,dr rara hanya 4bulan.sedih gilaaa! xpe.next ni boleh sampai 2 tahun k kina =)

Nawal Aizad on April 16, 2014 at 10:10 PM said...

Time kalif 5 bulan, freezer nawal teroff sebab nawal salah tutup suis. Nak nangis tapi nangis bukan dapat apa. Since then pump harini untuk esok.Masuk 6 bulan susu drop.dah pikir nak stop bf kejap and kasi fm for a week, nssib baik tak buat cenggitu .Kasi jugak even kurang then usual.a week later naik balik, lagi banyak then before alhamdulillah.now kalif dah almost 8 months.

Eh mcm entree dah haha

Tahniah kina!

eray ayang on April 16, 2014 at 10:30 PM said...

tahniah dear, you have done your best. kisah susah payah menyusukan anak, akan jadi kenangan paling indah buat kita :D

Salhah Suhot on April 16, 2014 at 10:51 PM said...

Aameen...
kina. Sy dpt fully bf 2 bulan je. Pastu campur. Sbb kami berdua sama2 bermasalah. Tp sy sambung je bf sampai adik baby dlm perut 8bulan. Payah gak nk wean off..emoai sungguh!

Ibu Dilah on April 16, 2014 at 11:14 PM said...

Congrats kina dah dpt master.. nnt baby dah lahir try la tandem nursing pulak.. Seronok sgt tau.. tp penat pun I ya jugak.. dilah dah lalui apa yg kina rasa skrg ni masa anak 1st dulu.. sama la, anak still nak ngempeng lagi sampai la dilah bersalin anak kedua..

time tu si kakak lg 3 weeks je nak masuk 2thn.. lps bersalin tu bila balik rumah si kakak pun bf jugak.. dan disebabkan kakak bf tu la susu pun cpt keluar dan byk.. xde masalah susu x keluar mcm anak 1st.. so dilah sempat lah merasa tandem nursing adik kakak selama 3 bln lebih.. pastu terpaksa wean off kakak sbb dah x tahan..

Opss. . Sori terpjg lak komen mcm wat entry sendiri.. huhu.. pape pun Congrats and good luck for tandem nursing adik and kakak nnt ye..

.ieLah. on April 17, 2014 at 7:19 AM said...

sekarang berdoa rezeki untuk adik plak sebanyak rezekiuntuk kakak. aminnn! tahniah kina! :D

Asz Miza on April 17, 2014 at 7:53 AM said...

Congrats Kina. Tunggu adik baby lahir, tandem ngan shahadah mesti lagi best, susu pn senang keluar kan. Miza pn seronok gak dapat Master in BF ni..harapnya sampai lah ke 2 tahun..ada lg 5 bulan lg. Pam pun sehari sekali je ni kat office. Tapi FM pun dah survey kot2 dah xdapat nk BF kan Ammar. Hahaha.

Iz Salim on April 17, 2014 at 8:01 AM said...

waaahhh.. bestnyee.. sy pon plan nk fully bf.. kalo dapat dan mampu insyaAllah.. hehe

Basyirah Abd Rahman on April 17, 2014 at 10:13 AM said...

Wowww! Congrats Shake! Seronok kan bf! hehe.. Basyi start pregnant 2nd masa Iman 9 bulan. Susu kering. Tmbh plk kita tgh demam. Production susu xde. Bila anak nk menyusu asek nangis je. Tp dlm hati mcm kata, ade ni susu ade ni. Bila nk tukar mandi pampers ringan! Mean, dia x kencing. Almost 2 days. Dan. Kmdn parent basyi pn nk lembutkan hati basyi yg tetap nk bf baby time tu pn ckpla, Baby kene minum susu utk tmbh zat badan dia. Nak membesar dgn sihat. Xpelah topup dgn fm pn. Kesian dia x minum2 susu.. Maka dgn itu, Basyi start bg fm. Ahaa.. So true, every mom want the best for their kids. InsyAllah. Smg adik baby dpt juga menyusu full. Hihi

CikNaa on April 17, 2014 at 2:13 PM said...

im going to get degree.. tp lambat lg 4bulan lg...ish3..

Aty_Fared on April 18, 2014 at 10:14 AM said...

tahniah...tak apa lah..rezki Allah nak kasi kan berbeza2.. yang penting..tetap ada bahagian yang baik tuk anak2.. :) lagipon sebab pegnan..rezki tu Allah kasi lebih besar nikmatnya..oohh aty tak sabar nak pegnan balik ni.. aty yang kasi qaleef fully bf ni sekarang pulak hadapi masalah nak stop kan..haaa acaner tu...ngeeee...masing2 ada alasan tersendiri..tak ada nak dirunsingkan... :)

Sheila Salim on April 18, 2014 at 12:25 PM said...

Assalamualaikum kak kina, kagum dengan mommy yang usaha nak bf anak sampai master! Allahuakbar. semoga dipermudahkan urusan utk baby yang kedua ni kak kina. hehe doakan sheila juga ye. singgah menabung inti sini~~~

Amal Salleh on April 22, 2014 at 10:12 AM said...

gigih da tu kina dpt master da.. preggy lg.. heee :)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork