Wednesday, March 26, 2014

Tips pancake nampak cantik molek

Salam

Breakfast omputeh style fav kina ni. Tiap bulan wajib makan at least sekali. Sbb selalu makan jadi da byk kali buat hasilnya menggerutu tak kisah la tepung pancake segera atau yang buat sendiri. Nanti kina share resepi pancake gebu dan sedap nanti. Mesti tak macam pancake mcd tu kan. ( ofcos depa pakai pan khas ). Akhirnya kina dah discover rahsia pancake nmpk cantik elok selain dari pan yang tak lekat tu.
Ini masa dulu, yang atas sekali je yang comel sket..hehe..bawah2 tu menggerutu semua..

Rahsianyaaaaa.......2A
1) Api! Ye..api dapur tu memainkan peranan yang penting utk hasilkan the good looking pancake. Kenapa mesti kalau masak pancake yang first je cantik, yang lain mcm ape je kan. Sebab pan dah jadi terlalu panas.

2) Adunan! Samada terlalu pekat atau terlalu cair. Nak bentuk bulat kan, die punya kepekatan mesti bila kita tuang dengan senduk die akan sendiri membentuk bulat. Tak perlu pakai senduk untuk tenyeh2 ke tepi. Boleh faham? Hehe.

Jom masak sambil tengok gambar..
Mula-mula kita mesti pakai pan yang tak lekat dan bersih sebersih-bersihnya. Panaskan api kecil. Renjiskan dengan air akan keluar bunyi hiiiissss. Maksudnya dah ready nak masakkan.
\
Tuang adunan di tengah2 dan biar die membentuk bulat sendiri.

Jangan dok kalih2 sket kat tepi sbb nak tengok da masak ke belum. Nanti separuh warna lain. Bila nampak bulat2 di tengah dan bulat2 kecik kat tepi dan warna tepi tu berubah sikit boleh pusingkan. Pastikan lepas pusing jangan goyangkan atau kacau pancake untuk elakkan pan ada lekat2 dengan pancake.


Biasa kalau yang 1st amek masa sket nak masak. Jadi yang ni teralih awal tu warna pucat sket. So pandai2 agak bila nak alih ye. Masa nak angkat pancake yang da siap tu, korang angkat sekali dengan pan tu. So that pan tu akan sejuk sekejap baru letak balik. 

Kalau korang angkat pancake dan biar pan atas api hasilnya macam ni. Menggerutu kan. Maksudnya pan terover panas. Walaupun kita tinggal sekejap je. 


Kalau macam malas nak angkat pan tu. Korang boleh renjis sket dengan air. Key die supaya pan tu tak terlebih panas ye puan2.

InsyaAllah, pancake korang akan cantik macam ni. (Kalau dulu yang atas je cun..hahaha)..



Cantik la sket kan..walaupun tak seflawless mcd punya..hehehe..
Letak butter & madu dekat tepi sebab si kecik tu taknak kalau campur sekali..


Bila cantik lagi la syok makan kan. Selamat mencuba!
#next baru sambung part 6 umrah..hihi..

13 comments:

Petak Bunga on March 26, 2014 at 12:27 PM said...

cantik sgt dah pankek tu

Sheila Salim on March 26, 2014 at 12:30 PM said...

Assalamualaikum kak kina. perghh pancake. nak buat sendiri tapi malu sebab mesti mengerutu punya. hahah mekasih ya bagi tips bagus ni. nak cuba buat gak nanti ~~~

Allene on March 26, 2014 at 12:53 PM said...

cantiknya.. macam org da biasa meniaga plak da rupanya...

DYatie on March 26, 2014 at 12:59 PM said...

Waahhhhh. Teruja!

Chekgu Azrine on March 26, 2014 at 1:42 PM said...

Ok.dulu akk bt mmg failed sis.xlawa.huhu.sis punya cantik je tau

LisaLisut on March 26, 2014 at 5:24 PM said...

hahah thank you for the tips. i sll fail buat pancake mst xcantik. huhu

Akmar Ramli on March 26, 2014 at 10:21 PM said...

Alaaa...adunan pun tak tau nk buat mcm mane. But seriuosly, mmg favourite. Kalau boleh share resepi. Bagus jugak. Hehe...selamat berkenalan...jemput ke blog.. ;)

Hijabi Doll on March 27, 2014 at 10:51 AM said...

my fav breakfast ever! tiap2 minggu mesti buat. yummehhhh!
kina ni additional tip utk dptkan pancake yg gebu n moist. add in greek yogurt. memang terasa kelazatannya n extra gebu. tp rs masam2 skit sbb yogurt kan. kalau suka yogurt ce try add in. tp kalau xsuka then better xyah letak nti tkot xmakan la plak kan. hehheeh

Farra N on March 27, 2014 at 11:31 PM said...

good sharing..sebelum ni asyik failed buat pancake..

CikNaa on March 28, 2014 at 3:57 PM said...

terliur pulak nengok pancake dgn butter tu.. aduhai kina..

misz sheyla on March 31, 2014 at 8:13 AM said...

fail sikit bab pancake ni...hahha biasa asyik x cun je buat..errr xde la biasa sgt pun..pernah try sekali je

Mrs Najib on March 31, 2014 at 9:56 AM said...

Alahai terliur betul xleh jadi nie nk kena pi buat jap lg twin dh bosan makan jadi omak dia yg mkn..huhu

Wisata Dieng on November 16, 2016 at 11:42 AM said...

wahh lezat banget nih :)


yuk liburan ke dataran tinggi dieng
Paket Wisata Dieng

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork