Thursday, August 28, 2014

Susunatur : Lipat baju anak-anak

Salam
Sorry ye ade kina janji dekat ig nak share resepi cream puff patutnya arini tapi kena modified lagi la resepi tu..so kina share next week..hahaha..ntah pape ntah..bila mak kina buat banyak macam xjadi plak..nak bagi betul2 jadilah baru share..

Hari ni nak share susunatur baju anak2 yang terbaru..anak da ade 2 ni kena asingkan lah..dekat bintulu kina hang je seme baju shahadah..da jemur terus simpan..mmg malas..hahaha..tapi dekat kuantan ni pakai wardrobe masa kawen dulu..sedih tak dapat pakai betul2 lagi..nak pindah2 nak pindah..hahaha..wardrobeni share sebelah mak bapak, sebelah lagi baju anak2..tempat hang limited..so memang nak xnak kena lipat..

Dulu lipat macam biasa la lipat traditional..bila nak amek atau cari baju yg nak pakai mula2 ok lepas tu berterabur habis..lagi2 bila dah nak cepat kan..bolayan la nak susun2 balik..menyampah tengok..

Penyelesaian yang ditemui dari group kami suka susun atur. Cara lipatan macam ni..senang nak amek..kemas sentiasa.. (takde la sentiasa pon kalau ade anak kecik..hihi)..

Baju2 untuk keluar hang je. Senang nak belek2 kan. Lagipun baju jalan2 banyak skirt2 la ade ropol2 la renyah nak lipat.

Hanger putih baju belum muat, hanger biru sebab mak die kan hantu biru..abaikan alas secoet tu..dah habis dekat cosway..tak nampak da corak yang sama..pfffft..
Kina dari zaman asrama penuh dulu suka hanger nak kena sama warna..baju pun susun ikut sama tone colour..semangat kan..lepas tu jarak antara baju ke baju pun sama..rasa tenang sket..hahaha..tapi kina kalau mengemas memang amek masa..berjam2 sebab nak sama sangat la kononnya..tapi sekelip mata je serabut balik..hahaha..

Nak kemas itu mudah..nak maintain tu payah kan..

Nanti dekat bintulu nak try lipat mcm ni jugak la..potong2 chalkboard sticker lepas tu tulis dengan liquid chalk warna biru beli dekat Daiso..
Senang sangat nak amek2 baju sebab nampak semua..oh, I love organizing!
Pesanan penaja (dirisendiri) : Chalkboard tu boleh beli dengan theshopablog..tggl 7 kotak je lagi..

5 comments:

Petak Bunga on August 29, 2014 at 8:24 AM said...

betul2... bab nk maintain sgt pyh oh..
kita lipat gulung skrng ni baju anak.

Sheila Salim on August 29, 2014 at 11:30 AM said...

Assalamualaikum kak kina, samalah dgn sheila. baju jalan kita hanger je. baju basahan main lipat. sheila pun suka susun atur baju kasi lawa2 masa zaman remaja dulu. skrg buat juga, cuma take time la. dulu buat hari2, skrg main 1 minggu sekali je. hahahhaa

.ieLah. on August 29, 2014 at 11:40 AM said...

bab lipat baju kemas baju susun baju paling malasss. ya tuhannnnn! taktau la nak ubat cemna

Shakina Farhan on September 2, 2014 at 2:09 AM said...

Petak bunga : kena selalu kemas balik lepas punggah kan kalau tak ya ampun la..hehehe..

sheila: wslm..1 minggu sekali tu pun da ok yang..

ielah: daku paling malas iron..hahaha..

ida ahmad on March 23, 2015 at 7:28 PM said...

CunnyA weh. Impress omak

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork