Friday, August 8, 2014

Air selusuh yang suami buatkan

Salam
Masa shahadah dulu kan mengejut sangat, konon ingat lambat lagi nak beranak..tak sempat pun nak buat air selusuh. Masa sampai hospital duduk dekat wad baru lah pudin baca-baca surah yang die tau dekat air mineral. Kuikui.

Masa shafiyah pulak 36 weeks start minum air zam-zam yang dibuat air selusuh. Pudin baca surah ikut dekat post ni sebijik sejibon. Masa first time minum tu berdebar lah jugak sebab orang cakap air selusuh boleh trigger sakit bersalin pastu sakit yang amat la. Mungkin air selusuh jenis lain kot. Kan ada orang buat air selusuh dengan akar fatimah dan lain-lain. Macam pudin die cakap die prefer & rasa better amalkan air zam-zam yang dibaca ayat suci Al-Quran dari air rendaman apa-apa.

Since pudin bukan ada dekat setiap masa, jadi kalau minum air selusuh tu mestilah habis kan. So solutionnya kina topup air zam-zam bila dah nak dekat habis. Pudin cakap saki baki tu meresap lah dekat air zam-zam yang baru tu. Hihihi. So, kina continue minum everyday. Tapi kadang-kadang lupa jugak. 2weeks + after baru lah nak bersalin. Cerita bersalin boleh baca previous post ye.


So, nilah botol air selusuhku. Bubuh sticker supaya mengelakkan dari orang lain minum. Kang sakit nak beranak pulak yek! Hahaha.



P/S: banyakkan zikir nabi yunus, mengaji dll. Pada Allah kita mohon pertolongan..InsyaAllah mudah..

6 comments:

.ieLah. on August 8, 2014 at 10:29 AM said...

kinaaaaaaaaaaaaaaaaa
bace tajuk kina kan. tetibe teringat yang nana cakap mil die suruh buat air selusuh guna dotdotdot hahahahahaha sakit perut

Shakina Farhan on August 8, 2014 at 11:32 AM said...

hahaha..lawak betul dotdotdot tu..sabo jela..gelak guling2 baca dgn ayat nana mcm tu..

Allene on August 8, 2014 at 12:07 PM said...

tak sempat nak suruh hubby buat air selusuh... lin guna air selusuh akar fatimah je. tu pun minum bila dah admit

puan.mila on August 8, 2014 at 12:23 PM said...

oit ilah..smpai ke sini citer air dot2 tu..kemain kann..haha

kina..label pd botol beli kt ne? *tetiba :p*

Liyana on August 12, 2014 at 4:10 PM said...

err mmg pun air selusuh pakai akar fatimah tu kemain sakit contraction hui... tobat xnak minum lagi.. biar sakit dtg sendiri jek hoho

Shakina Farhan on August 13, 2014 at 1:12 AM said...

mila: dapat free..haha..xmembantu..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork