Monday, August 18, 2014

Review: Checklist apps yang membantu sangat

Salam..
Sejak tukar status jadi mak anak 2 ni time management kena lagi improvise. Lebih-lebih lagi ada bisnes online, 2 blog nak maintain, 2 fb page, 2 segram dan paling perlukan perhatian 2 anak kecil..hehe.. iklan bersiaran:Sape nak beli pregnancy test murah RM1 & Ovulation test RM1.20 boleh wassap 0132126952 ye. (Sempat lagi kan!)

Wajibulghunnah ada checklist. Kalau tak banyak la keje x buat. Sebab penyakit lupa yang makin menjadi2 & tentunya distractions yang dtg dari pelbagai arah. Hahaha. Dulu kina memang selalu tulis to do list & senarai nama customers dalam buku. Tapi tetap dalam 100 orang customers tu mesti ada sorang ke 2 orang tercicir nama nak pos. Lepas tu ada kerja tangguh sampai berminggu dan berbulan2 la. Stress gak. Now dah takde lagi yang tercicir (buat masa ni lah) sejak dah install 2 apps ni.

1) Checklist
Apps ni sangat2 simple. Sesuai utk buat to do list & senarai barang yang nak dibeli. Just tap & type. Kalau da buat atau beli tick & delete. Kita boleh drag ikut priority atau susun ikut suka suki.

interface checklist..mudah sgt digunakan..
2) Colornote
Yang ni pulak ade 2 function. Text & checklist. Kina pakai text utk tulis senarai nama customer ikut hari yang nak dipos. Checklist plak kina jarang pakai tp baru ni pakai untuk goodies masa bday shahadah tempoh hari untuk buat kira-kira.

Interface Colornote..boleh ubah ikut macam2 color..
Yg ni kalau guna text


Ni jenis checlist
Banyak lagi checklist yang keluar dalam playstore tu dan ade yang da cuba2 tapi yang serasi dan sesuai dgn kina 2 ni la. Alhamdulillah, rasa lagi teratur dan mudah. Phone kan almost 24jam bersama. Kalau buku plak, masa keluar confirm tak bawak. Lepas tu customer da bayar nanti lupa nak tulis dan asyik tangguh2 jadi a kejadian tercicir..now, dah bayar terus tulis dalam colornote tu. So get your phone installed with these now.

Semoga bermanfaat!




5 comments:

Sheila Salim on August 18, 2014 at 8:59 AM said...

Assalamualaikum kak kina, wahh bagusnya. sheila pun skrg banyak benda asyik postpone nak buat. baby nakkan perhatian. susah juga kalau takda checklist ni. hihiii thanks kak kina for this review ~~~

ieza ashaari on August 18, 2014 at 10:13 AM said...

Br nk tny kt gojes psl app checklist,tp asyiklah lupa. Akhirnya kina up entry. Bgus2.

mrs kayrul on August 18, 2014 at 10:18 AM said...

Wah bestnya..nak try jugak la

yUmiE AzuRa on August 18, 2014 at 12:32 PM said...

eh..eh..nme kte lah.haha

hi kina..dh lme xmelawat blog kengkwn.huhu

Liyana on August 18, 2014 at 1:53 PM said...

Color note tu best kan.sy pun pakai tu :)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork