Tuesday, June 10, 2014

Sponsored video : Lifebuoy membantu kanak-kanak mencapai usia 5 tahun!


Salam
Korang pernah tak dengar atau tengok dekat TV orang tanam pokok untuk menandakan umur anak dorang. Memang ada tau!

Cuba korang tengok video ni. Mediumkan dulu volume kemudian click play. Shahadah pun suke tengok walaupun die tak paham satu apa. Share video yang touching ni untuk membantu ramai lagi parent betapa pentingnya membasuh tangan. #helpchildreach5.



Video ni berdasarkan kisah benar. Mula-mula pelik kenapa Utari selalu berada dekat dengan pokok tu. Macam orang meroyan pun ada. Rupanya itulah kenangan anaknya yang tinggal. Anak Utari mati sebelum sempat capai usia 5 tahun. Semakin besar pokok maksudnya semakin dewasa anak dorang. Sampai part suami Utari wish birthday ke5 anak die terus kina rasa nak nangis tau. Kalau jadi kat diri sendiri tak tahu nak kata macam mana. Even kita mungkin tak menanam pokok macam Utari, tapi bila tengok Utari ni memang sayu je. Jom share video ni! Supaya kita pun alertkan orang lain selain diri sendiri.

Lifebuoy sekarang tengah bergiat aktif melancarkan kempen Tree of Life ni, eh takkan tak kenal Lifebuoy kan? Sabun yang wangi dan mampu membantu mengalahkan kuman2 durjana! Kempen basuh tangan ni bertujuan untuk membantu kanak-kanak supaya dapat hidup sihat.

Tahu tak at least 5000 orang kanak-kanak dalam sehari tak sempat nak celebrate birthday yang kelima pun sebab dijangkiti penyakit yang berpunca dari kuman contohnya macam diarrhoea & pneumonia. Nampak remeh tapi penting. Lifebuoy dah pegi banyak tempat untuk memberi kesedaran tentang pentingnya membasuh tangan. Sebelum ni di India dan tahun ni di Indonesia. Percaya atau tidak Lifebuoy dah membantu dalam pengurangan penyakit diarrhoea dari 36% kepada 5%. Nampak kan kesan membasuh tangan!

Rasulullah pun berpesan pada kita pentingnya menjaga kebersihan lagi2 sebelum makan. Sebab tu sunnah kan kena basuh tangan sebelum makan, tak boleh pakai tangan kiri. Kina memang didik shahadah basuh tangan sendiri. Kalau cakap jom basuh tangan, laju je dia pegi cari paip. Kalau paip rendah boleh la dia sendiri, kalau tinggi kita plak kena dukung dia kan tapi takpe demi kebersihan dan kesihatan dia jugak kan. Sebelum ni basuh dengan air paip je, lepas ni nak ajar basuh tangan dengan sabun sekali.
Saya suka basuh tangan (aka main air)
Jom kita sama-sama didik anak kita basuh tangan bersama Lifebuoy. Simple tapi membawa makna yang besar.Untuk info lebih lanjut tentang kempen dari Lifebuoy dalam membantu kanak-kanak mencapai usia 5 tahun:

Like juga Facebook Lifebuoy 



Post ini disponsor oleh Lifebuoy namun setiap kata-kata itu adalah dari lontaran keypad sang penulis.

7 comments:

Liyana on June 10, 2014 at 2:01 PM said...

lifebuoy wangii!
klu faiq sebut nak basuh tangan jadi NGANGAN bahaha

CikNaa on June 10, 2014 at 2:25 PM said...

aritu beli sekali oren punya..wangi woo..

Shakina Farhan on June 10, 2014 at 2:43 PM said...

@liyana: olooo..comelnye faiq..shahadah die tau 'jom'..tgn xreti sebut lg..hehe..

@ciknaa: kina suke yang cool..pki sejuk je..

aIEn on June 10, 2014 at 2:43 PM said...

hihi kt pun pkai lifebouy....shower foam pun lifebouy =)

Shakina Farhan on June 10, 2014 at 2:47 PM said...

@aien : seppp..dkt bintulu pakai,dkt kuantan pun pki..tp sambil tu skg start pki brown soap tanamera..hihi..

Cik Puan Rara on June 11, 2014 at 9:20 AM said...

princess pon.kalau tgn kotor sket.mst,ibuuu wash hand! xleh tgk tgn kotor.

Shakina Farhan on June 11, 2014 at 10:10 AM said...

rara: kadang2 dorang saje je kotorkan tgn sbb nak basuh tgn..hahaha..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork