Monday, October 15, 2012

Minyak untuk mengelakkan stretch marks

Salam
Di awal-awal blog ni dibuat..masa tu baru je pregnant..kina ada menulis post tentang cocoa butter cream yg kina beli. Boleh baca di [post ini]. Kina sempat pakai sekejap je until pregnant 4 bulan. Sebabnya ada pengganti yang baru. Jadi tak boleh la nak review cocoa butter. Review yang pakai lama la ye.

Since dekat bintulu kina monthly check up dekat columbia asia (panel ING). Memang nak menggunakan insuran sebanyak mungkin. Ramai yang tanya tentang insuran ING yang cover semua aritu kan. Actually ni insuran tempat keje suami memang dapat unlimited coverage tapi sekarang sape yang baru kerja dengan tempat keje die dah tak dapat dah benefit unlimited tu. Nak cerita banyak pasal insuran tak tahu sangat . Sebagai isteri haruslah menggunakan juga insuran tu sepenuh hati. Alhamdulillah, shahadah chinta pun dicover dengan ING.

Tiap kali lepas check up bawak balik ubat macam baru lepas shopping
Ok..Kembali kepada topik asal.  Doctornya sukeeee sangat bagi ubat banyak2. Antaranya termasuk minyak yang super best ni. Nama die Belli Oil. Comel kan nama die. Bau lavender. Kena pakai 3x setiap hari utk area-area bermasalah yang bakal berstretchmark bagi mengelakkan stretch mark. Belli oil ni die menambahkan elasticity pada kulit so bila mengembang membesar dan seangkatan dgnnya die tak pecah kulit menjadi stretchmark.

Kina pakai takde la 3x setiap hari. Tapi consistent jugak. Lebih kurang 4 bulan kina berjaya habiskan 2 botol! Cepat habis sebab bukan sapu pada perut je tau,pada paha,breast,bumper. Terima kasih encik husband kerana menjayakan misi mengelakkan strechmark..hahaha..bila tiba masa nak sapu kina @ pudin akan cakap 'jom belli' @ 'belli time'. Rasanya kl diri sendiri yg sapu 1 botol pn belum tentu habis..Tapi ada masa pudin malas nak layan isterinya yang malas nak sapu sendiri..harusla memujuk utk sapu kalau tak buruk tau ada strechmark siap ku tunjuk2 gambar dari hasil googlean..hehehe..

Bila belli oil dah habis..kina gantikan pula dengan minyak VCO dari Tanamera. Kini tidak berbau lavender lagi tapi bau kelapa daa. Tapi still best.

Hasilnya? Alhamdulillah..stretchmark kurang. Ada 1 hari tu ibu kina kan tolong bengkungkan die tengok perut kina & cakap:

'eh..xpecah perut akak..takde pun yang tanda putih mcm ibu.emm tapi ibu da anak 3.' (nk jugak puas hati die.hehe)

Yup,just ada strechmark yang warna hitam tapi sangat-sangat sikit pada perut. Kawasan lain licin gebu. Cewah. Over plak. Ibu kina cakap yang stretch mark sikit2 tu lama-lama akan hilang. Nak cepat hilang just sapu minyak vco @ bio oil. Tapi sampai la ni tak sapu2. Tggu balik bintulu ah. Hehe.

Makna kulit perut pecah tu macam gambar google image kat bawah ni.
Pecah yang warna putih-putih tu. 
Tak tahu la antara belli oil @ minyak vco yang mana telah menyumbangkan tapi i think both of them kot sama2 membantu. Kina tak pernah jumpa belli oil ada jual kat mana sebab dapat free dari doktor tapi kalau korang nak cari boleh google je kot ada la tu jual online mana2.Dekat bawah ni rupa minyak VCO & bawah sekali tu my favorite Belli Oil. Itu la sahaja. 


Tinggal sikit je minyak vco tanamera ni
Camni la rupa belli oil
Tak kisah apa-apa minyak janji boleh membantu meminimakan gejala stretch mark, ..Prevent is better than cure. Gituu. Jumpa lagi di lain review.


22 comments:

WNAWMY on October 15, 2012 at 12:47 PM said...

ish teruknye strech mark mcm gmbr tu..dila takde pakai minyak pape pun kt perut sblm or slps bersalin pun...alhamdulillah takde masalah pape..hehe..

link me back:

http://wnuruladila.blogspot.com/

Shakina Farhan on October 15, 2012 at 1:09 PM said...

dila: untung la dila xd apa2 kesan..jd perut mcm xpregnant ye..kina da link!

fifi tiez on October 15, 2012 at 1:17 PM said...

Sy tme peknen prt cantik jer tp dah bsalin..perut pecah2.. =.=

Shakina Farhan on October 15, 2012 at 1:29 PM said...

fifi: sedih kn..tp xpe..demi ank..hee..pastu bila nk kena sapu nk hilangkn.. xpe demi suami plak..hehe

cikpuanputeri on October 15, 2012 at 2:01 PM said...

Comel je nama belli. Hihi. Bersyukur sgt xde stretch mark yg putih2 tu. Tukang urut pun pelik tgok xde. Tpi yg kaler2 itam tu mmg ada lah. Hihi. Belum hilang pun. Skrg guna sabun boreh tu je dulu. Boleh try oil yg kina bgtau tu. Hee

Ryn on October 15, 2012 at 2:02 PM said...

riny gune VCO kina..skrg ni x de la pape tanda kt perut...tp kdg2 gatal gak sikit2 kt peot tu..x mo la perut ade s.mark...nnt x cantek...hehehehe

puan.mila on October 15, 2012 at 2:11 PM said...

kita serupa checkup n bersalin nnti covered by ING suami tp xdela smpai unlimited mcm kina..syok!! mcm best jek belli oil tuh..tp mila guna bio oil jek..

asfahani on October 15, 2012 at 3:04 PM said...

salam.hi,nak tanya u apply minyak yg nak prevent stretchmark sejak bile?tq.

Cik Puan Tqah on October 15, 2012 at 3:07 PM said...

wa.. bestla kina..perut cntik..hahaha

.ieLah. on October 15, 2012 at 3:48 PM said...

perut kite, punye la banyak pecahnye. nak pengsan kalo tengok. huhu T_T

Zimie on October 15, 2012 at 3:55 PM said...

zimie pakai butter cream je kina.cambest pulak oil tu.nampak berkesan.skrg gak mahu google.hope x mahal la..

Zimie on October 15, 2012 at 3:59 PM said...

dekat ebay msia rm128.boleh tahan harganya kina.gulp.

~ NANA ~ on October 15, 2012 at 4:00 PM said...

i punye strectchmark xde sgt kat perut tp ada kat tempat "baby menyusu"...camno tu? haha

cha on October 15, 2012 at 5:50 PM said...

wah rajinnya husband u tolong sapukan haha. eh tp i dgr bio oil pun elok ye? i pakai bio oil untuk kesan demam campak i ok jugak :)

ctmah on October 15, 2012 at 10:10 PM said...

stretch mark xde tp perut menggeleber.haha!huhu!tu la padahnya malas berbengkung

~CAHAYA~ on October 16, 2012 at 2:07 PM said...

mk ckp klu nk elak pecah kulit perut tu kena elakkn menggaru perut mse mengandung...wallahu`alam

Jan@Afzan on October 16, 2012 at 5:22 PM said...

untunglah takde stretch mark..uuuwa, jan punya banyak! perut dah tak lawa. seyes tak cantik bila tgk kat cermin...

sh@nutz7 on October 22, 2012 at 11:31 AM said...

salam kina..
how are you??
nak tanye...ape progress gune set tanamera tuh ek??
so far so good ka??
jus wondering sbb tgh pk nak beli set berpantang nih..

and also...baby cot utk travel tuh ok tak?? sbb mydeal tgh offer mothercare baby travel cot tuh... nak tau juga feedback org2 yg dah pakai nih...

hehe..

tq kina!

sh@nutz7 on October 22, 2012 at 11:33 AM said...

owh...lupe..nadia pakai VCO catalyst liquid oil...sapu tiap2 pagi sblom g keje..

so far dah 7 bulan nih, perut takde lagi kesan stratchmarks...takde gatal2...

Shakina Farhan on October 31, 2012 at 10:17 AM said...

nadia: kina ade buat review ttg berpantang dgn set tanamera..Alhamdulillah..best pakai..tp next time maybe nk amek loose pack je..

Anis_Apis on May 7, 2013 at 2:53 PM said...

Kina...penat saya cari belli oil tu...xpernah jumpa...nk kirim kat kina boleh? hahaha

Shakina Farhan on May 9, 2013 at 10:12 PM said...

Anis_Apis: belli oil mmg xjual kat malaysia rsenye..ce try re-gen oil..ok jugak kina test aritu..lebih kurang mcm bio-oil..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork