Wednesday, March 7, 2012

Cari Palmers Cocoa Butter Stretch Mark yang ini

Salam

Untuk mom-2-be yang baru macam saya..macam kina baru 3 bulan ++..Kita dah bleh start pakai lotion ni kat perut kita..Orang putih kata prevent is better than cure..Kalau orang tak putih macam kita kata sediakan payung sebelum hujan..hihi..Tahu-tahu je la parut, tak yah tengok kat lain, kat muka tu jenuh nak hilang kan..Menyampah tau..

So, kina taknak perut terlampau banyak tanda-tanda sangat. Baca review-review dari mommy2 yang lain banyak yang cakap Palmers Cocoa Butter Stretch Mark Lotion ni berkesan..so terus la mencari di Guardian..Sampai sana dah banyak pilihan, biasa la, tengok harga tu yang pertamanya kan..Padahal dah target tu nak beli yang tu. Tengok harga RM47.++. Tengok yang Pureen punya RM30.++ dapat ubat gigi ibu mengandung tapi kena la dengan isi kandungan die yang sikit. Actually sama je. 

Pastu jalan-jalan la kat area baby dalam Guardian tu. Jumpa 1 pack ini.. Harga RM35.++. Tapi memang tak sampai RM40 pun, dah la ada 3 barang 1 pack..Rupa dia begini..
Beli pack ni lebih menguntungkan dari beli 1.
Mula-mula macam tak caya je. Apsal harga beli seketul lagi mahal dari beli 3 ketul? Sebab bukan trial pack pun, content die sama je,,Terus pegi check harga takut harga lain. Memang harga dia lagi murah. So, kina sarankan korang cari pack macam ni. Dah la ada banyak barang, harga murah plak tu. Maybe ada promotion kot dari Palmers.

Yang botol hijau tu Shower Oil, macam shower gel la gak tapi dia oil tapi die takde la berminyak, bau die macam sabun baby..Wangi..wangi..wangi..

Perbezaan antara Massage Cream & Massage Lotion?
1) Sama je functionnya, cuma cream lebih pekat, lotion kurang pekat.
2) Botol cream ada bentuk macam tiub, botol lotion senang nak tekan-tekan.

Sekarang kina pakai yang Palmers Cocoa Butter Massage Cream sebab size die kecil, senang nak bawak ke mana-mana. Bau pun sedap, macam almond pun ada. Kan best kalau losyen pati halia bau macam ni, mesti kurus dulu-dulu tau..hahaha..Tiap malam sapu sambil berselawat ke atas Nabi. Harap baby suka la. Sebab mama dia suka! Mana taknya papanya yang tolong sapu. Mamanya pemalas macam apa. 

Oh, dah ambil keputusan untuk menggunakan gelaran Mama-Papa..sebab minum EnfaMama?? hahaha..takde kaitan..

Ok la, actually post ni nak bagitau pasal beli yang pack tu je. hehe. Kalau nak tahu keberkesanan @ review dari kina kena tunggu lagi bulan Sept nanti la kot. hihi. 


20 comments:

Laney on March 7, 2012 at 2:03 PM said...

i pun pakai lotion ni.. tp i beli yg dpt sekali dgn oil dia.. and i prefer yang oil tu.. bau sedap and lebih berkesan for me.. takde gatal2 masa dekat2 nak bersalin.. alhamdulillah strecthmark pakai teropong baru ada nampak sikit2 hihihi

jaja_norliza on March 7, 2012 at 2:03 PM said...

salam kina...xperience akak mmg cream ni sgt berkesan...sbb dl masa pegnen anak 1st 3 bln da start sapu kat perut...kalo da masuk 7 bln br nk sapu mmg x de kesan...akan nampak garis hitam kat bwh perut yg mmg x kan hilang sampai bila2...heheheh...gud job!

hana yoriee on March 7, 2012 at 2:06 PM said...

hana dr dulu mmg suka palmer's nye product. siap beli yg Oranic cocoa butter stretch marks lotion (konon xnk beli range biasa sbb byk paraben dalam lotion) yg harga rm50+ seketul tu.tp apekan daya, bila preggy ni allergic plak. sekali pakai trus naik gatal2 n ruam2 penuh kt tempat sapu.huhu..jadinya sapu je la olive oil. natural lg selamat.hihi..

dah msk 8bulan br stretch marks ni nk menjelma..tensi jugak..tp nk wat cane kan? hoho..

hana yoriee on March 7, 2012 at 2:08 PM said...

*Organic

Liyana on March 7, 2012 at 2:08 PM said...

hr tu mcm nk beli ni, pastu mcm x bape suke bau die, hehehe

terus beli bio oil je, mmg 1 bdn la letak, dgn muke2 sekali, x smpai sebulan dh abis sebotol besar bio oil, haha

tp mcm berkesan kot sbb dh 6months++ ni xde stretchmarks ape2 lg, parut2 lame pun makin pudar, eh terover plk review bio oil :D

Asz Miza on March 7, 2012 at 2:12 PM said...

Belum cari lagi stretch mark lotion. Kina dah kata ni ok, nak try jugak la. :)

cikpuanputeri on March 7, 2012 at 2:20 PM said...

hye mama. hee. tq share sebab sedang mencari2 jgk. selain pakai cream nie, orang dulu2 amalkan pakai minyak zaitun yang kaler hijau tu..hee.. even belum ada stretchmarks da boleh pakai sebelum ada.hee

('',)pzAEdy~ on March 7, 2012 at 2:23 PM said...

thnkz kina dgn info ni. mlm nih gak i cari.

Shakina Farhan on March 7, 2012 at 2:33 PM said...

laney: tq 4 the testimony dear..wah..siap kena pakai teropong tu..hahaha..tergelak2 tau kina baca..

kak jaja: thanks kak..buatkan kina rasa rajin utk sapu sendiri..hihi..insyaAllah, harap2 xd parut macam akak jugak..

hana: siannye hana..xle buat cmne kan kl allergic plak..orite..noted..olive oil pun bagus ye..thanks dear..

liyana: kina pernah pakai bio oil utk parut muka tp rasa berminyak sikit..good to hear its good on u..teruskan usaha! say no to stretch marks! hehe..

miza: hehe..kina baru lagi seminggu dua pakai..so far ok, xd gatal2..

pzaedy: u welcome dear..cari yang dlm pack tau..hehe..jimat..

LoVEaQshA on March 7, 2012 at 3:30 PM said...

i pn pki yg oil bau ag best kot,agpun bla sapu rs cam smooth sgt..(^_^)

Hayati A.G on March 7, 2012 at 3:38 PM said...

setakat ni asal lepas mandi pakai vaseline..atau bio oil..nak pakai sebelum tidur, takut tertidur plak..dah jadi kes terlupa hehe..

lepas habis ni nak try cari yg ni plak ..

thanks for the review kina..
cut cost punya pasal..:-)

jaga diri elok...^____^

~ NANA ~ on March 7, 2012 at 3:45 PM said...

i pakai yg ni jugak...so far mmg sgt2 elok la coz xde sgt pon stretch mark even dh nk masuk 8 bln...hehe

♥ balkidz_hunny ♥ on March 7, 2012 at 4:16 PM said...

Aku suke gile bau die. Rasa nak makan. tell you, aku pakai dari zaman mengandung, now anak dah 8bulan, almost 80% stretch mark dah hilang. alhamdulillah :)

Fahreen Fredo on March 7, 2012 at 5:09 PM said...

Pada kita kan, bio oil lagi berkesan. Lagi awal pakai, lagi cepat kesan dia

aTy _faRed~ on March 7, 2012 at 5:19 PM said...

saye pakai pureen nyer..sebab lagi serasi..so far ok jugak..nak gak try pakai yang ni..tapi pureen tu tak habes2 lak..huhu...adik saye pakai yang ni..die kate mamang elok..:)

Miss Sunshine on March 7, 2012 at 6:58 PM said...

Thanks kina for the info...
boleh masuk dalam checklist ni..
Nak beli masa cuti nanti... ^_^

fatihiah on March 7, 2012 at 7:13 PM said...

Fati pon guna Palmers Cocoa Butter neh.. Alhamdulillah takat ni takde kesan tembikai lagi kat perot.. hihihiii!!! bau pon sedap!

Husna Adnan on March 8, 2012 at 8:24 AM said...

Ada jumpa juga yang ini hari tu, tapi sebab tak gatal pula perut ni walaupun dah nak masuk 7 bulan. Tapi standby awal-awal jugalah minyak zaitun, sapu sikit-sikit sebab mak kata macam Kina tulis, prevent is better than cure gitu. Hehe.

syaz@rozelt on March 9, 2012 at 8:34 AM said...

syaz pon pakai produk palmer cocoa butter utk parut kesan allergik kulit..memang sgt berkesan..hihi

Mrs Azhar on March 28, 2012 at 10:51 AM said...

sy pun beli promo pack yg tu. stat pakai dr 2 bulan lg. mula2 hepi la sbb sampai 7 bulan xde lgsg stretch mark. tiba2 nk masuk 8 bulan dia keluar jugak! huhu. tp skrg pun teruskan pakai lg dgn harapan stretch mark tu akan pudar.. huhu

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork