Monday, April 2, 2012

Maternity dress cum everyday dress

Salam

Dah hampir sebulan tak menulis..huahua..padahal banyak sangat nak tulis..harapnye lepas ni akan kembali mengupdate blog dengan jaya sebab sekarang dah makin rajin buat research all about baby.

Usia kandungan sudah 4 bulan ++ atau kira week 17 minggu. Ramai kawan tanya perut macam mana? Dah ke depan? Jawapan masih sama, lepas makan baru rasa buncit yang amat. . Sedara mara yang belum tahu pregnant pun macam tak caya sebab 4 bulan still pakai baju biasa & tak macam pregnant. Kina takde pelik sangat sebab ibu kina dulu pregnant perut kecik je sedar-sedar dia dah bersalin masa adik bongsu dulu. Kina percaya 5 bulan nanti nampak la the bump. hihi.

 Sekarang masih pakai sehelai seluar jeans. Pas makan akan unbutton sebab sendat rasa. Nurse KK pun dah warning jangan pakai jeans tapi jeans yang 1 ni memang agak longgar & besar.

Suatu hari tiba-tiba rasa nak beli dress maternity. Watsapp dengan suami yang jauh di Bintulu tu.

''Abang, syg rasa nak beli dress la 1 untuk maternity sebab seluar jeans dah sendat pas makan''
''Bleh2, syg cukup duit tak? Kalau tak cukup cakap ye''

''Nak beli 1 je, cukup duit'' (itu 15 minit sebelum beli dress online)

''Abang...nak beli lagi 1..haha..''
''Bleh2, no problem..beli la bagi lengkap untuk syg ok''

Akhirnya 2 dress kina beli pada hari yang sama. Dah tahu pudin mesti tak kisah sebab kina memang jenis yang jarang amat shopping. Kalau pergi shopping mall tu dia yang sibuk-sibuk cakap ''Tak nak beli baju ke? Seluar ke?'' Mungkin dah bosan isterinya asyik pakai baju yang sama. haha.

Yeah..sekarang kumpul-kumpul dress maternity dah ada 3 helai..semuanya beli online tapi semua tempat lain-lain..semua dress sebab malas nak pakai seluar, kan senang sarung je..bukan jenis selalu keluar pun sebab tak keje. Kriteria untuk dress ni ada 2 function, masa tak pregnant bleh pakai, masa pregnant bleh pakai. Nak share beli kat mana sebab semua service bagus.

1 piece dress warna hitam & grey

Dress ni kina beli masa baru pregnant 2 bulan. Rupanya owner hijabschool ni adik kepada schoolmate kina. Dia reply pantas & bagi suggestion size. Dia cakap kina size M tapi better beli L sebab nanti perut membesar bleh pakai. Normal price dress ni RM150, dapat RM135. Kasut dengan shawl tu hiasan & suggestion semata-mata. Kain dia berat & tak nipis. Tak perlu nak iron pun sesuai untuk mama malas ini. Puas hati tapi labuh sikit, nanti la oter sebab masa pregnant tak leh pakai heel, bahaya ok.

Gambar ni yang memikat hati kina nak menunggu restock tu

full view
Dress ni la yang kina beli baru ni. Belum pakai lagi sebab pos terus ke Bintulu. Blogshop ni kita kena register & buy bila dia update dah restock ke atau new arrival. Style sama macam Thepoplook pakai shopping cart. So untuk tahu senang follow facebook fanpage. Alhamdulillah tak sia-sia menunggu & refresh time tu sebab after kina beli je terus out of stock. Punya la cepat orang membeli kan. This costs me RM168 including postage to Bintulu. 2 hari je dah sampai.

Ophelia maxi dress dark purple

Yang ni kalau pakai tanpa tali
No need introduction kot untuk the pop look ni. Ramai mom to be beli sebab sesuai untuk orang pregnant kan since kain dia stretching. Kalau perut membesar dengan jaya baju ni takkan menghampakan. Cewah. Macam ada pengalaman pakai je. Harga ophelia dress ni RM69.00 & free postage. Affordable kan. Put punya warna fuschia.

4) Zalora
Kina rasa nak tambah lagi baju yang sesuai untuk masa mengandung & hari-hari pakai dengan kaftan & jubah. Berkenan tengok dress online from Zalora. Zalora takkan tak tahu kan? Ala, yang iklan pekerja Zalora hantar delivery barang pastu semua menjerit. Hahaha. Kalau hati meronta-ronta nak baju atau dress dari designer tapi nak beli dengan harga murah memang Zalora la tempatnya. Free shipping lagi. Suka la kalau duduk Sarawak ni ha. Tengok kaftan & jubah lebih dari 200 pilihan kat sini. Dalam hati dah berkenan dengan a few design kaftan dari Zalora ni. Nanti kina dah beli kina review pulak.

OMG..kaftan dari Rizalman tu sungguh memikat kalbu.


So, where u buy your maternity dress?

Jadi mamanya dah cukup2 la shopping untuk dress maternity..this month nak buat research sahaja, jenama yang ok, affordable (confirm cari paling murah di pasaran), buat checklist, buat budget, kenali term-term..banyak rupanya barang baby ni..tq Nana sebab emailkan budget & checklist untuk baby..



20 comments:

~ NANA ~ on April 2, 2012 at 12:12 PM said...

lawa! nnti nk tgk gambar kina pakai dgn dress2 tu...mesti comel ^_^

Shakina Farhan on April 2, 2012 at 12:18 PM said...

nana: hehe..orite..nana ye comel..kina comot..haha..tak suke amek gambar masa pregnant tp suke amek gambar org..hihi..

cikpuanputeri on April 2, 2012 at 12:22 PM said...

gambar mana gambar? hehe... suka poplook !hee.. selesa. cuma put kena potong sikit bawah, labuh. sila survey banyak2 n share k. untuk bakal ibu yang x berkesempatan nak survey..hee

Shakina Farhan on April 2, 2012 at 12:27 PM said...

put: xd gambar sebab 2 yang baru beli tu xpakai lagi..bereh bos..nanti i buat entry panjang lebar utk hasil surveyan..hihi

farhana shamsuddin on April 2, 2012 at 12:31 PM said...

sama la dear.. i pun beli bj ilsya utk sng breastfeed... lg satu baju kat rana aswad pun gojes sng nk breastfeed

Shakina Farhan on April 2, 2012 at 12:49 PM said...

farhana: itu la..rana aswad ye..orite..noted..tq 4 ur suggestion..hee..:)

Noor Nabila Jasni Teoh on April 2, 2012 at 1:00 PM said...

hehee...rasa nak beli jugak..bila lalu dpn kedai baju pregnant rasa mcm 'urrgghhh...sale!!! nak beli...huaaa..' hehee..over la kan kalau beli skang..hehee...weh, kelmarin aq g watson, nmpk pregnancy test ade 50%, yang rm6 lebih tu jadi rm3..yg rm12 jadi rm6 cmtu..belek2 pk2..segan nak beli...tp balik2 rasa nyesal tak beli. pasni balik aq nak singgah watson terus. hope ada lagi. nak borong. haha

Shakina Farhan on April 2, 2012 at 1:07 PM said...

bella: haha..excited betul hang..kawen dl baru beli..hehe..aku da kawen pun segan nak beli pregnancy test lg2 depan adik..

Liyana on April 2, 2012 at 3:08 PM said...

wah comey2 dress tu...nk beli jgk..tp p keje naik moto..harusla x jadi beli, kihkih

erm nt amik la gmbr yg dh pakai dress tu k. msti comel.. hee

sy yg dh 7 bulan ni pun org still x pecaye peknen? siap tnye lg "u dah kawen eh?" lol

puan.mila on April 2, 2012 at 3:19 PM said...

lawo2 semua..mila pun dh beli 1 walaupun blom prgnant..boleh pkai 2 in 1..bestnye, teringin sgt nak prgnant :(

LisaLisut on April 2, 2012 at 3:24 PM said...

i suka yg kelabu tu la.smart. poplook dh sll tgk.yg web 1st tu i xpenah jumpa hehe.tp i dh tak beli bj maternity sgt.mmg beli pn 2 3 helai seluar maternity je kot.sbb pk nt lps beranak syg gila if xpakai.mostly ipar2 yg sedekah baju maternity.save bajet.haha

Shakina Farhan on April 2, 2012 at 3:46 PM said...

liyana: ckp ttg dah kawen ke belum, kina rasa masa pregnant ni ramai plak nak mengorat..sbb skg mmg jalan dgn adik & mak..dorang xnmpk suami & perut..haish..menyampah tol..

mila: mila beli yang mana? hehe..xpe..insyaAllah nt sampai masa mila pregnant..enjoy honeymoon dl k..

lisa: wah..save budget..i like bab2 save budget ni..hijabschool tu kan..nmpk cm stylo gak..tu pun terjumpa kat fb..hee..

Jan@Afzan on April 2, 2012 at 5:19 PM said...

tak sabar nak tunggu Kina dalam ketiga2 outfit tuh.. Semua dress yang Kina beli tuh Jan dah tgk..

Sedey dear, takde size utk orang2 yang besar2 ni... Kang pakai terbonjol sana sini lak (lemak lah tuh), lagi lah segan (sebab poplook tuh kan kain jenis stretching)..huhu.

Nanti nak survey gak mana2 yang ada saiz besar2 ni..huhu.

p/s : perut Kina nipis lah, sebab tuh tak nampak even dah 4mths+ (sgt jeles yee)..Jan ni pun dah buncit wpun baru 9weeks...kikiki.. maluuuu!

Hayati A.G on April 2, 2012 at 11:14 PM said...

salam kina..
menarik baju tu..nampak elagan sgt2..
tapi sy beli kain meter je then mak buatkan jubah..dia pulak yg excited nak buatkan.nak buat kain jubah perlu 3 1/2 meter je.
konon2 save bajet la kan...hehe tp mmg save bajet..:-)

hmm..kalu kat kuantan, bju pregancy yg ctik2 ada kat nor sutera kraf..harga pun murah mcm jubah denim..dlm RM60++.
memng ctik..sy tengok pun cukup geram..tp perlu bersabar buat waktu ini..byk lagi nak pakai duit...

Hidayati Farhan on April 3, 2012 at 9:23 AM said...

kita pon da x tau nk pkai baju apa kina. hahaha, pop look tu nmpk sexy skek sbb dia cam nmpk bekas2 panties. uhuhu, pkai kat umah je. nk try tgk hijabschool tu la :D

ciksusu on April 3, 2012 at 10:05 AM said...

nanti dah pakai jgn lupe posing tau shake!! :D

tak sabar nk tengok perut ko ;)

aTy _faRed~ on April 3, 2012 at 10:50 AM said...

saye tak banyak maternity dress..:) hujung2 ni banyak pakai jubah n pinjam baju mak jer..huhu

Gadis on April 3, 2012 at 12:29 PM said...

cantik la bju2 tu...

trase nk grab 1 ni..hihihi

tapi Gadis rendah..huhuuh

syaz@rozelt on April 10, 2012 at 4:37 PM said...

semua cantik..bila nak tengok shake pakau baju preggy nie..hihi

♥ balkidz_hunny ♥ on April 12, 2012 at 3:19 PM said...

Ilsya hijab sgt selesa.
Aku ade 2blouse die. Selesa kot.
yg dress ni aku pikir nak beli hari tue, tapi belum kesampaian lagi.

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork