Friday, April 27, 2012

Checklist baby & bajet kasar

Salam

This post was requested by hana @ miss sunshine yang bukan miss lagi dah. . hehehe.

Once masuk je second trimester, kina request checklist baby dengan nana si comel. Checklist sangat penting as guideline untuk mom-to-be yang first time ni. Boleh je nak tanya dengan ibu kita tapi tiap benda nak tanya mau kena side kick lagi2 bila ibu kita pun dah lupa. hehe. Masa 4 bulan start buat survey based on checklist. First time dapat checklist masih blur nak start dekat mana. 

Dalam checklist ada beberapa sub topik, mudah sikit nak survey ikut topik kan. Sebab sekarang pun kalau kita google banyak checklist in english, barang baby pun banyak dari oversea jadi kat sini kina tolong jelaskan dalam pemahaman kina la. Tak semua barang dalam checklist wajib ada, ikut keperluan masing-masing. Mana yang tak perlu boleh tolak, mana yang takde boleh topup.


Hospital Baby Checklist – Barang-barang baby yang penting untuk dibawa ke hospital sebelum bersalin
Hospital Mama Checklist- Barang-barang ibu yang penting untuk dibawa ke hospital sebelum bersalin.
Mama Checklist – Barang-barang semasa pregnant & berpantang

Baby Checklist- Persediaan barang-barang untuk baby sejak lahir
Dalam setiap sub topik di bawah ni ada banyak lagi anak-anak dia tau.
  1. Baby Feeding – Barang-barang berkaitan dengan pemakanan & penyusuan baby
  2. Baby Clothing- Barang-barang berkaitan baju & pakaian baby
  3. Baby Bathing- Barang-barang berkaitan perihal memandikan & menggroomingkan baby
  4. Baby Diapering- Barang-barang berkaitan dengan baby membuang yak2 & cing2
  5. Baby Laundry- Barang-barang berkaitan mencuci barang-barang serta baju baby
  6. Baby Nursery- Barang-barang berkaitan dengan tempat tido, bermain & penyimpanan barang-barang baby
  7. Baby Travelling- Barang-barang berkaitan dengan melancong & berjalan-jalan dengan baby
Untuk download/save checklist dalam excel boleh klik bawah ni:

DOWNLOAD CHECKLIST & BUDGET FOR BABY

Atau download/save checklist dalam pdf boleh klik bawah ni:

DOWNLOAD CHECKLIST FOR BABY

Checklist dalam excel tu kina dapat dari nana. Best sebab bila kita isi-isi harga semua dia boleh totalkan terus. At least bila kita isi harga nampak budget untuk baby tu berapa. Macam kina lepas beli akan terus isi dalam excel ni, nampak perbelanjaan takde la shopping semata-mata. Kalau tak dapat download dekat megafire tu boleh email kina at shakina.farhan@yahoo.com tapi lambat la sikit dapatnye. hehe. Checklist dalam pdf tu dari online website. Simple & clear untuk ditick2. Lebih kepada to-do-list kan.

Macam kina, kina start survey untuk topik baby feeding tapi kadang-kadang termelencong jugak ke topik lain.hahaha. InsyaAllah, niat nak menyusukan baby sehingga 2 tahun, lebih-lebih lagi kina fulltime housewife. Semoga Allah permudahkan segalanya, sebab bukan semua orang dapat nikmat menyusukan anaknya sepenuhnya, banyak cabarannya.! 

Suka baca kisah breastfeeding mommy-mommy yang dapat exclusively breasfeeding. Namun begitu, walaupun kina pro-breastfeeding tidaklah menjadi alasan untuk tidak menghormati ibu yang menggunakan formula milk sebab kina sendiri masa kecik minum formula milk sejak 1 bulan lebih, begitu juga suami kina. Bab kata mak mertua kina 'Udin tu lasak,ligat & aktif sangat, jarang sakit sebab Dumex merah'..hahaha. 

Janganlah kita terlalu obsess dalam sesuatu perkara hingga 'ter'menghina orang lain. 
I'm totally agree dengan post mommy ni : Pro-breastfeeding, boob-nazi or just obsessed?
Harap-harap dalam kategori Pro-breastfeeding la. 

Last but not least, betul orang kata nak dapat baby umpama nak kawen lagi sekali sebab budgetnya boleh tahan banyaknya. Dekat bawah ni kina print screen budget untuk checklist barang-barang baby. Juga dapat dari nana. hehehe. Kina tolong share je. Ni merupakan rough budget dari segi paling murah, sedang-sedang & termahal ikut kemampuan.

Banyak tak banyak? belum detail lagi. tapi boleh nampak bajet kasarnya.

Bagus kan ada orang tolong buatkan rough budget macam ni, baru la kita terprepare sikit-sikit. hehe. Rough budget ni tak semestinya tepat harganya. Tapi boleh membantu kita survey. Itu sahaja. Nanti sambung lagi. Kalau nak cerita pasal baby checklist memang tak cukup 1 hari. Semoga dapat manfaat.Nanti kina share apa yang kina survey & beli ikut kategori topik plak ye. See ya! :)


11 comments:

Liyana on April 27, 2012 at 5:32 PM said...

bby skrg demand kan... sume benda nk kena ade.. bby zmn dulu ok je.. ape ade je pakai.. kuikui

Nafieza on April 27, 2012 at 5:36 PM said...

wah..bagusnyer..complete sungguh check list ni..kita punya...ikut suka hati jer :D

Shakina Farhan on April 27, 2012 at 5:51 PM said...

liyana: itu la..dulu2 barut putih je..skg berwarna warni..mcm2 gadget ada..

nafieza: guideline je..belum tentu semua beli.hee..

Hazz Nieza on April 27, 2012 at 6:33 PM said...

complete checklist you. ada checklist mmg mudah sikit nak refer kan. supaya tak terover budget. hehe.. ;-)

Miss Sunshine on April 27, 2012 at 7:26 PM said...

Kina.....! Tq kina share checklist ni... Senang nak tau kene beli barang ape... tq banyak2 tau kina..

Asz Miza on April 27, 2012 at 8:24 PM said...

Kina..miza pun amik checklist dari Nana aritu..hehehe..tapi tak mintak Nana emailkan..just copy dari apa yg Nana post dan masukkan dalam excel..terlebih rajin plak...hehehe..

Napkin mahal skang..10 pcs pun dlm range 25-35..pengsannn...haha

fira. on April 27, 2012 at 9:11 PM said...

i xnk pandang high. i tgk medium n low je *cheapskate* btw thanks for sharing!

Shakina Farhan on April 27, 2012 at 9:31 PM said...

hazz: betul3..kl xd checklist pki hentam je beli..nmpk comel je nak beli pdhl belum tentu guna..hehe..

hana: u most welcome dear..slmt mensurvey! hehe..

miza: wah..rajin gile miza! hehe..tu la..kena byk survey & pegi expo2..hehe..

fira: haha..sama la kite..

Elly Anaille on April 28, 2012 at 4:35 PM said...

bagus entri ni. sedar x sedar, mmg beribu dah habis utk baby. ni blom masuk stroller die and i punye breast pump lg. pengsannnnnnn!

Cikpuan rara on May 8, 2012 at 10:00 AM said...

kina rara dh email.leh eh bg list excel tu.donlot xmau.hehehe.

Zimie on September 3, 2012 at 4:40 PM said...

maceh kina for sharing.zimie baru nak donlod.maklomla baru masuk 2nd trimester hehe

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork