Thursday, February 9, 2012

First time scan baby & Perubahan diri

Salam

Minggu lepas hari rabu pegi Klinik Habsah, Tanjung Minyak, Melaka. Lepas maghrib pegi dengan harapan tak ramai orang macam KK (Klinik Kesihatan). Sebenarnya pagi tu ada appoinment dengan KK untuk scan tapi tak pegi sebab pudin tak suka pegi KK walaupun dah bukak buku pink. Alasan service lambat. Biasa la kot kan. Pastu tak suka doktor tu macam tak friendly langsung, maybe dia penat tapi buatkan takde mood nak jumpa doktor tu lagi. Dr Habsah plak baik gila, rasa macam nenek kina je. haha. Baik & lemah lembut, buatkan kita rasa selesa sangat. Walaupun ramai pesakit jumpa dia & nampak gila muka dia penat tapi dia still layan dengan senyuman. 

Klinik Habsah ni klinik panel, tapi kina belum dapat kad dari ING so kena la bayar dulu. Pudin ingat mahal sangat (siap cakap pakai kad la nampaknya sebab cash tak sampai RM100). Rupanya RM25 je. Suriumah ni pun boleh bayarkan dulu pastu claim. haha. Berlagak tak hingat, tengok dalam wallet ada seringgit je baru tahu. Ibu kina ajar tak baik biarkan wallet kosong sebab wallet kina selalu la kosong. Tapi seringgit tu ada kira tak kosong kan? kan? haha.

Ok, berbalik kepada tajuk. Scan. Scan. Scan. Scan ni ibarat pertemuan dengan baby. Maka ini adalah pertemuan pertama dengan baby. Masa ni 8 minggu 4 hari tapi Dr Habsah kata tak clear sangat sebab pundi kencing tak penuh. Lepas tu, kina angguk2 je apa yang Dr Habsah cakap. Dia suruh datang lagi kemudian & dia kata perkembangan baby sangat pantas nanti tengok-tengok semua dah ada. 


Apa yang kina kesalkan adalah tak study & survey dulu pengalaman 1st time scan baby orang lain. Sebab? Kina sangat malas. Nak bukak laptop pun malas. Nak masak malas. Kalau tak malas kan ada banyak info dari blog mom-to-be yang lain. Takde la angguk-angguk geleng-geleng je. Apa yang kina tahu kedudukan baby dalam rahim. Tu pun Dr Habsah yang bagitahu kalau tak tengok je la hasil scan ni. Yup, ini tujuan first scan nak tahu dalam atau luar rahim. Alhamdulillah, takut jugak kalau luar rahim. Lepas tu saiz baby adalah 1.16cm. Keciknya! Tapi kenapa perut dah buncit macam makan 2 pinggan nasi beriyani gam? Haha. Feeling je kot. Peliknya perut suami lagi ke depan sekarang. Siap kawan kina usik ''Baik scan perut pudin gak, entah-entah baby dalam perut dia'' Hahaha. Mengandung tapi takleh bersalin kot. : p..

First scan adalah sangat mendebarkan tu sampai jadi tak ingat apa-apa yang nak ditanya kot. (Alasan). Yang penting dapat gak tengok walaupun tak clear sangat. Syukur la, ada orang langsung tak dapat tengok masa 1st scan. Harap-harap lepas ni dapat tengok dengan lebih jelas. Haruslah ku penuhi pundi kencing dengan sebanyak-banyaknya sebelum jumpa Dr. (Jangan terkucir masa scan sudah.haha). 

Perubahan yang berlaku pada diri sepanjang 9 minggu ni:
1) Malas. (Memang la sedia malas tapi bertambah malas)
2) Jerawat. (Ni pun memang dah sedia banyak tapi bertambah lagi)
3) Suka tidur mengiring ke kiri. (Biasa memang mengiring ke kanan. Ikut sunnah nabi kan bagus ke kanan tapi rasa selesa plak mengiring belah kiri sekarang. Sampai pudin cakap kita kena tukar tempat  tidur kalau tak nanti membontoti dia. Dosa tu. hee.)
4) Tak suka berus gigi lama-lama. (Rasa macam nak muntah tapi tak keluar apa-apa, cuma ada rasa lendir pekat kat tekak. Ni memang terjadi kat mom-to-be eh?)
5) Emosi. (Over sensitif)
6) Deria bau sangat kuat. ( Hidungku umpama smell detector )
7) Suka tengok perempuan cantik2. (Tapi perempuan original je ok)
8) Suka makan ikan. (Dulu asyik ayam je kot.  Sekarang over tau nak makan ikan siakap 3 rasa. Dah 2x pudin terpaksa beli. haha.)

Itu saja rasanya perubahan pada diri. Harap-harap baby dapat berkembang dengan baik. Ok, lapar. Bye!







30 comments:

Liyana on February 9, 2012 at 12:01 PM said...

hehe comel la tulisan kina ni :)

aah nk scan kena pundi kencing penuh, baru nampak baby dengan jelas :)

sy pun muka naik jerawat besar2, geli tengok muka sendiri, pheww~

Shakina Farhan on February 9, 2012 at 12:13 PM said...

liyana: hee..tu la..igtkan dah cukup penuh rupanya xpenuh..:P..

sama la..menyampah rasa tgk cermin..

intan on February 9, 2012 at 12:17 PM said...

wah dah scan eh! congratssss intan tak scan pon lagi.

btw nk bgtau kina jgn mkn byk sgt ikan masa 1st trimester, sebab kandungan dlm ikan tu byk mercury, ada orang ckp tak elok.. kalau nak makan fish oil pon tunggu 1nd trimester ye. heeee.

~cahaya~ on February 9, 2012 at 12:18 PM said...

kina: Ok la tu da tau kat dalam. ^_^
By 9 weeks dah nmpk heart beat die. msti kina nampak kan? :)
Dlu pn memang sangat2 lah malas.. ni dah 3rd tri datang balik malas tu.. hihihi

Cikpuan rara on February 9, 2012 at 12:19 PM said...

sama lah kite.tp rara xsuke tgk nasi lak skrg.hehehe

~ NANA ~ on February 9, 2012 at 12:19 PM said...

yeayyy nmpk kantung baby...hehe

kita punya simptom tu hampir sama je tp satu je yg lain kot...dr mula pregnant sampai la skrg i lg selesa tdo telentang dgn bantal tinggi kat kepala walaupon tahu posisi tu x bagus...hehe

Shakina Farhan on February 9, 2012 at 12:27 PM said...

intan: mggu ni intan bleh da tu nak gi 1st scan..penting utk tahu kedudukan baby..
xtau plak xle makan ikan..tq 4 the info k..:)

cahaya: xnampak pun heartbeat..lupa gak nak tny dr pasal heartbeat tu..next scan plak kot..harap2 dpt dengar..:)

rara: xle tengok nasi? hee..macam2 masa pregnant ni..

nana: hee..byk ye kite punye perubahan sama..:)..xtau mana 1 kantung..haha..yg gelap tu eh..

~cahaya~ on February 9, 2012 at 12:35 PM said...

Dear, kalau scan nampak kelip2.. kalau check up kt KK nnt br dengar.. best. :)

D Yatie on February 9, 2012 at 12:37 PM said...

saya dah bersalin tapi bru tahu pasal pundi kencing kena penuh masa scan. hehehehehe.

Shakina Farhan on February 9, 2012 at 12:39 PM said...

cahaya: owh..xnampak berkelip2 aritu..blur je..haha..patut la guna ayat 'nampak'..

yatie: hehe..yeke? kelakar la yatie ni..yang penting selamat dah bersalin kan..:)..

UyaRayza on February 9, 2012 at 12:43 PM said...

dosa eh tido membontotkan suami..ok aku kena tukar posisi tdo mulai hari nie hahahah..x sbr aku nk jadik auntie nie..glamer gitew hahaha

Shakina Farhan on February 9, 2012 at 12:44 PM said...

uya: hehe..kl xmengadap die..kira membelakangkan suami..haha..cepat2 join the club..sempat lagi baby 2012 weh..haha..:P..

Khalisa Ridzuan on February 9, 2012 at 1:00 PM said...

i mmg sll tidur ngiring kiri.mcm lg sng tdo.kalau kanan mcm susah tdo.haha.i rs sjk kawin i mmg tido masing2 ngadap tmpt lain.husben i ngadap kanan dia i ngadap kiri i. as long as masing2 ok takpe la kan haha. 1st trimester mmg malas kan. nsb baik la 2nd tri xmls sgt. tp masih malas yg dibuat2 kekekekeke

Shakina Farhan on February 9, 2012 at 1:03 PM said...

lisa: tu la..kl tido mana kite sedar kan..2 2 pusing ke lain..hee..tp mmg ketara kina mengiring ke kiri lg best masa pregnant ni..xsbr nak masuk 2nd tri gak..hee..

n0rraslida alias on February 9, 2012 at 1:18 PM said...

bestnyew kina...klu bby lida ader msti saing ngn bby kina kn! pape pn thniah kina! best tgk pic u/sound bby kina! :)

Asz Miza on February 9, 2012 at 1:25 PM said...

Wah banyak yang kita sama ni Kina..malas, jerawat, tidur ngiring ke kiri (rasa lg selesa), emosi terlebih..haha..yg pasal pundi kencing kena penuh tu tau sebab kawan pernah bagitau. Kalau dapat dengar heartbeat lg best. Kalau emosi lebih boleh menitis air mata terharu. Hahaha. :)

Basyirah Abd Rahman on February 9, 2012 at 1:43 PM said...

salam shake.. Basyee scan ms baby 16w, waktu tu first time tgk baby,kejadian allah yg cukup smpurna d dlm rahim kita, sampai menitiskan air mata ketakjuban.. Sblm pergi umrah, basyee ade ambil suntikan manigits, padahal sbnrnya ibu hamil x blh ambk sbrg injection pn.. Namun allah tlh slmtkn kandungan. Praise to allah..
Dlm first trimester, mmg akan rase letih dan sdikit mengantuk. Haha.. Tp shake, bykkn mnum susu sbb as doctor said, awal2 ni mmg bayi dlm kndungan perlukan byk kalsium, dan nutrien utk membesar. Take care.. Bykkn doa dn bc quran sambil usap perut..:-)

Shakina Farhan on February 9, 2012 at 1:58 PM said...

lida: ala..sedih baca ayat lida..kl kina pun xtau la boleh sekuat lida..sbr ye dear..insyaAllah, nt lekat lagi tu..

miza: huhu..xtau la aritu ade x heartbeat..blur & doc xcerita pun..huhu..

basyee: yeke? mesti sedih bila dpt tau sebenarnye injection tu tak leh kan?syukur sihat walafiat baby..hee..insyaAllah..:) tq atas tipsnya basyee..

.ieLah. on February 9, 2012 at 2:23 PM said...

seronok kan kina pegi scan baby.. :)

perubahan kina pon kita macam sama jek banyak jugak yang serupa. lagi2 bab emosi! over sensitif! hahaha

jaga diri kina :)

syaz@rozelt on February 9, 2012 at 2:31 PM said...

nanti jangan lupa buat 3d scan..mesti lagi super excited..hihi..take care shake!

Miss Sunshine on February 10, 2012 at 8:59 AM said...

Kina sekarang dah berapa minggu...?
Lebih kurang sama lah simptom kita.. hehe. Sekarang ni tak bau makanan yang org lain masak.. rasa loya je.. nasib baik boleh masak sendiri lagi...

❦❦❦ ~ Cik Sue ~ ❦❦❦ on February 10, 2012 at 11:05 PM said...

hehehe..congrats dah leh tgok baby ^_^
kina punye pembawakan mcm my roomate! kdg2 sian tgok die.. 1st 2-3 month mmg teruk die alahan.. suke gak makan ikan cam kina! ayam xmo langsung, padahal dulu hantu kepci..hahaha.. but now die dah 5th month n dah mule makan banyak. baby nak membesar kan! :)

btw, elok2 jaga baby tau..
ada petua kata, kalau nak elak morning sickness n kelaparan, bgun pagi tu terus makan. lau x nt dah masuk angin, baby pun meragam, cian mommy lapar :)

gud luck eh kina! be a gud mommy kay ^_^

Lara Shamsyul on February 11, 2012 at 9:48 PM said...

hehe,comel je baby ngn kantung nye tuh..jg diri baik2 dear :)

SaMihaH on February 14, 2012 at 2:30 AM said...

1 cm mmg la x nmpk lg..huhu.. ok lah tu.. mha first scan masa 11 weeks.. sgt gembira,,! lepas tu x sbr nk gi appointment scan seterusnya..

once dpt dgr heart beat dia, Subhanaallah!! mmg menitiskan air mata.. xsangka akan jadi ibuuu... ! hahaa..

tahniah shake, enjoy every moments..~~ ingatlah, setiap kesakitan dan kepayahan ketika mengandung Allah sentiasa titipkan pahala... bersyukurlah! :D

TeemCheSaad on February 17, 2012 at 5:06 PM said...

kina,teem pn br tau ms scan 2 kena penuh pundi kencing..hehehe..

Same la kite, teem pn ms preggy btambah mls..org ckp klu mls mybe baby kite baby boy.. ^-^

Fahreen Fredo on February 20, 2012 at 11:25 AM said...

Hai! Kite jumpe blog awak mase tengah blogwalking carik idea D.I.Y untuk wedding my sis. Congrats pregnant ye? Take care! :D

Dulu Gadis, Kini Mama on February 23, 2012 at 12:46 PM said...

oh, so sweet! bykkan baca selawat utk baby k!

terrenigma on February 24, 2012 at 4:23 PM said...

Ingat makan supplemen setiap hari..

Rinah on June 13, 2012 at 1:30 PM said...

perubahan diri Kina lebih kurang sy la. maybe sy nie pun baby girl jugala ;)

p/s: terjumpa blog Kina time google tentang check list baby :)

Miss Meen on November 25, 2013 at 10:00 PM said...

Wah seronok baca blog kamu...
Saya baca pun sebab nak cari info..huhu
tadi bila scan perut xnampak beby..walhal sama minggu mcm kamu..
So a bit susah hati juga ni huhuhu..
tumpang seronok baca pengalaman kamu :)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork