Tuesday, October 23, 2012

Review Carrier Carseat SCR 7

Salam
Hari ni nak review tentang carseat our little honey pie shahadah chinta..antara benda awal yang dibeli..Safety first la katakan..Lepas tu takde sedara mara yg nak bagi turun termurun punya carseat, so beli lah..Dengan harapan baby akan duduk dalam tu bila dalam kereta..

Jenama: Sweet Cherry
Model: SCR7
Kedai: Kedai Yong Fong,Bachang,Melaka (dutanya etty..hahaha)
Harga: RM190 (normal price RM200-239)
Warna: Gray & Black
Berat: 3kg lebih kot.

Kina beli carrier carseat SCR7 ni dulu sebab ingat nak beli sekali dgn stroller SCR5 @ mana2 SCR yg boleh attachkan dengan SCR7 ni. Kalau carseat boleh pasang pada stroller dipanggil travel system. Mudah kalau baby tido dalam carseat kite just angkat je carseat letak dlm stroller tak perlu angkat baby (kang terjaga plak die). Namun,masa tu xd warna yang kina nak utk stroller. Alhamdulillah,ada hikmahnya..sebab stroller SCR sgt bulky & xmuat viva la diva kina tu..so tak jadi beli stroller SCR..

Walaupun SCR7 xdpt berkhidmat sebagai travel system sebab tak beli stroller couple die. Tapi SCR7 sangat-sangat berguna. Tak sia-sia belanja RM190, Shahadah chinta suka duduk dalam tu..

Ini rupa SCR7. Cover @ hood die boleh cabut & pasang dengan senang. Dalam rumah & kereta memang tak pasang la cover die tu. Kalau terik matahari kat luo baru pasang.

Cover dah cabut masa ni.
Ini rupa SCR7 kalau kita nak jadikan die as rocker. Padding die not bad tebal gak. Jadi kalau bergegar @ tersentak ke selamat sikit rasa.

Tarik yang tu pastu letak bantal bagi tinggi
Yup,boleh jadi rocker jugak. Just terbalikkan pad kepala die ke bawah. Then alas dengan bantal & napkin. Wallaaaah..da siap rocker..kadang2 kina tarik tali bawah tu utk goyang2kan die tapi kalau malas aku pakai kaki je sambil tgk tv..hahaha..Bila jadi rocker dalam rumah letak baby masa mamai2 tu memang sedap la die tido dalam tu..

tak suke kena bedung
Kalau nak makan plak,kedai depan kereta je. Angkut je die dengan SCR7 ni letak atas meja makan @ kerusi sebab die ade carrier. Carrier ni boleh laras 3 position, utk pegang,utk jadi rocker, utk tahan carseat dari bergerak (kot)..

SCR7 ni sesuai untuk newborn sampai 4 tahun. Tapi kina tengok shahadah chinta dah nak sama panjang dah dengan carseat ni.

Cuma 1 je,kalau pasang carseat mesti la pasang kat seat belakang. Jadi kina pun duduk belakang. Dulu kan duduk sebelah driver,sekarang jadi bos. Kesian papa die duduk depan sorang2. Nak tengok baby dengan mama tengok ikut mirror je..haha. Bila baby besar sikit boleh la biar je dalam car seat kot.
Ni masa nak buat balik rumah tok kat tembangau,carseat tu tonggengkan jadi baby baring
Alhamdulillah, we love SCR7..:)

Masa 2 bulan. Dah xnmpk carseat sebab tertutup dgn stroller pad. Shopping dekat so xpki beriya.

20 comments:

the seasonal blogger on October 23, 2012 at 1:01 PM said...

salam.. kina, kina beli kat melaka so bawak balik Btu ke? check-in luggage buh dalam kotak ke

puan.mila on October 23, 2012 at 1:02 PM said...

sangat berbaloi Kina..xrugi beli..kan?

Shakina Farhan on October 23, 2012 at 1:03 PM said...

mila, yup..tak rugi walaupun rugi xdpt travel system..hee

HAIZI KHALID on October 23, 2012 at 1:38 PM said...

hi kina,

u pkai viva jugak eh?
i pon same..ade plan nk beli stroller SCR2..tp xmuat eh...dah tu kina beli stroller ape utk baby kina ni? inform pls :D

Shakina Farhan on October 23, 2012 at 2:00 PM said...

the seasonal blogger: wslm..sorry2..kina tak buat balik lg ke bintulu..maybe pos kot..xmasuk luggage..sbb byk sgt brg nk buat balik ni..

haizi: muat tu muat kot tp penuh viva jdnye..kina beli combi..baru je beli smlm belum test lg..hee..kina beli online..berat cuma 4.6kg..

Cik Puan Tqah on October 23, 2012 at 2:04 PM said...

cm best je kina..hohoho

mizzy amalina on October 23, 2012 at 2:24 PM said...

scr pny carrier ni mcm sama dgn halford lah.beli jugak.tp halford pny travel system.best kan carrier ni?walaupun baby belum lahir tp da xsbr nak pakai.hehehe... :)

Shakina Farhan on October 23, 2012 at 3:22 PM said...

tqah: hee..best2..

amalina: halford travel system pun mcm affordable jugak..hee..xlama lg bleh la baby pki..

~ NANA ~ on October 23, 2012 at 3:28 PM said...

farish stat je 4 bula dh xmo duk dlm carseat :( kalau bawak dia travel, kna beriba je la jawabnya...lenguh tangan tau...hehe

Shakina Farhan on October 23, 2012 at 3:33 PM said...

nana: tu la..skg pegang kejap pun da lenguh..xdpt bygkn da besar mcm farish nt..

.ieLah. on October 23, 2012 at 4:17 PM said...

best la chinat duduk dalam tuhhh, tapi comel jek dia kena bungkus tu.hehe

berguna la suma2 boleh buat kan.. kite ni tak beli2 lagi ni.adoi

yUmIe on October 23, 2012 at 11:41 PM said...

geram bile g yong fong.owh miss melaka..tbe2.hahaha
iman duk dlm carseat jp je.skrg haremmm xmo dh duk dlm car seat.time die tdo tu yg penat nk meriba.berat!!huhu

zarazery on October 24, 2012 at 12:22 PM said...

kina, kina ada beli fisher rocker x?

cha on October 24, 2012 at 12:56 PM said...

berbaloi baloi beli kan.nnti nk tnya lebih lanjut kt u la :p

Shakina Farhan on October 24, 2012 at 2:36 PM said...

Ielah: tu la..skg bguna la lme2 nt jd tukun jugak kot..kecuali ade adik plak..haha

Yumie: tu la..lenguh tgn & badan mak die ye..rindu melaka jugak!

Zara: ade beli fisher price rocker jugak tp benda tu kat bintulu..mggu dpn bleh la guna..hee

Cha: wah..da ade berita gembira kah?;)

the seasonal blogger on October 24, 2012 at 3:59 PM said...

kina, tq reply psl luggage or pos tu. huda WAHM kat labuan tapi besarlah harapan daku nak jadi SAHM cam kina :P ni dah 32 minggu, nak balik standby bersalin kat johor pastu balik labuan bila habis pantang. seronok baca blog kina sbb boleh relate :D

LisaLisut on October 24, 2012 at 4:43 PM said...

u beli combi?which one? hehe.mine spazio.fiena n hana urban walker.hehe

i xde carrier.kdg2 rs nyesal lak xbeli travel system trus,(sbb ms tu kete myvi xmuat kononnya haha tatau lg nk beli forte ms tu haha).
tp takpelah, now dh ade car seat ltk dlm tu.nsb baik my baby both pn dia duk diam je dlm tu.mmg kene ade sbb nk anta nursery xkan i nk dukung smbik drive kan.huhu

SaMihaH on October 30, 2012 at 1:06 PM said...

car seat sebijik sama dgn arsyad masa baby dulu.. sweet cherry mmg best!

skrg dh murah shake.. kat Jusco bwh rm150 je.. [ni miha tgk time nk bli car seat 4 toddler si Arsyad punya] skrg x tau la.. same price or cheaper..

x kisah la kan, duit bleh cari, safety anak? x de bleh ganti.. :)

bgs ajar dr kecik dok car seat.. dh besar karang senang.. biasa..x biasa kang mula la x mau duduk..hehe

ok, sekian saje omelan sy.. tq..hihi

Salhawati Yusof on July 4, 2015 at 10:35 AM said...

Sy dqh beli utk baby sy tp sy musykil satu jer.mnde ni xde hook yer nak psg kat kete.just tahan ngan talipinggang keledar jer ke?ke sy yg xreti pasang.puas godek.kalo tau bgtau la sy huhu.

Zura Rizzara on March 12, 2016 at 5:55 AM said...

assalamualaikum....scr7 tu still available?

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork