Tuesday, June 5, 2012

Scan 3D/4D masa 25 minggu

Salam

Alhamdulillah, dah selamat sampai Bintulu setelah 5 hari di semenanjung. Rasa cepat gila masa berlalu. Banyak benda yang tak sempat nak dibuat. Tapi takpe la, 2 minggu lagi pudin ada kursus seminggu dekat semenanjung.  Macam balik tiap-tiap bulan la plak, dia takpe la company cover. Pokai, nasib baik sekarang ada buat business sket-sket. Boleh la klik Myblogshop kat atas tu. Heh, sempat lagi promote kan? -_-

Hajat di hati nak buat scan 3D/4D dengan miss Jezz tak kesampaian sebab masalah transport & masa. Jadi second option pegi ke Klinik W.Y. Ko dekat Jalan Beserah, Kuantan. Mahal sikit dari miss Jezz tapi takpe la at least tak menyusahkan nak pegi dan paling murah dekat Kuantan kot.

Klinik: Klinik W.Y.Ko (Specialist)
Harga: RM85 gambar sahaja, RM145 gambar & video.
Location: Jalan Beserah

Ingatkan pegi hari khamis tak ramai lah orang. Hmm. Ramai gak orang. Kitorang sampai pukul 10 pagi kunun-kunun time tu lah baby paling aktif kick lagi-lagi lepas makan. Dr.Ko pulak ada hal, akan sampai pukul 11 nurse tu cakap, hari biasa Dr. Ko pukul 9 pagi dah ada. Ok, takpe, kitorang pegi gunting rambut pudin & adik ipar dulu. Sampai pukul 11 lebih dah ramai orang. Daftar senang je, bagi nama & apa tujuan datang je. Takde nak kena isi apa-apa. Tapi confuse juga part giliran die kira macam mana.

Lama jugak kitorang menunggu, dekat sejam lebih sipi-sipi. Makcik after kitorang dah panas dah ke hulu ke hilir sebab macam ada yang baru datang tiba-tiba nama dah dipanggil, bukan sorang dua je. Last-last makcik tu tanya gak nurse which is sangat kuat 1 klinik boleh dengar.

Makcik : ''Kenapa ada yang baru datang boleh masuk? Bila anak saya dapat scan?''
Nurse: ''Sorry ye, kita bagi yang nak check baby masuk dulu''
Makcik : ''Haa..kalau macam ni sampai bila dapat masuk kalau baby asyik datang?Tak adil lah''
Pastu makcik tu blah dengan anak & cucu-cucu dia.

Honestly, kina setuju dengan makcik tu. Sepatutnya masuk ikut giliran kecuali la hal-hal kecemasan baby masuk la dulu. Kita dah tunggu lama bila ada family yang bawa baby nak check boleh senang-senang masuk. Memang la kita ni datang nak scan je tapi lenguh gak duduk. Nasib baik kina boleh sabar lagi walaupun dah haus tekak menunggu. 15 minit lepas kejadian, nama dah dipanggil & Dr.Ko mintak maaf sebab lambat bagi baby dulu.

Time scan, baby dah merajuk kot sampai dia takmau pusing-pusingkan badan dia. Statik je die mengiring rest. Dr.Ko panggil lemah lembut dia buat dek je. Dr. Ko memang sangat la soft spoken, kena fokus betul-betul apa dia cakap. 

Antara apa yang Dr. Ko cakap:
''Berat baby 600g++'' (berat baby maintain je macam mama ye)
''Baby supposedly dah 26 weeks 3 days'' (awal seminggu macam biasa)
''Haa..itu telinga dia, mulut dia tak sumbing, cuba kira berapa jari tangan dia'' (jelas gila bila scan 3D ni kalau tak mau aku angguk-angguk je bila Dr. scan 2d)
''Dah tau gender kan? Kitorang pun cakap ''dah tau dah, girl. 2 doktor dah bagitau.''
"Siapa doktor tu? Kitorang pun cakap la. ''Dr Suraya KPJ, Dr Clarence Columbia Asia Bintulu"
"Dr. Suraya i kenal..specialist memang selalunya tak salah. Oh, you duduk bintulu keje sana ye? Tu dia pepet dia, so confirm girl'' (Dah panggil nama girl dia dah pun.hehehe)
''Heartbeat ok, normal 148bpm, jantung ok,kedudukan uri di atas, kepala baby dekat bawah, kalau baby stay maintain boleh bersalin normal. Tapi selagi belum 30 minggu kemungkinan untuk baby pusing tu ada. (Harap-harap baby maintain ye baby, bagi mama chance bersalin normal ye)

Sebab tak dapat-dapat amik gambar muka baby. Puas dah mama die pusing ke kanan pusing ke kiri die static je. Tangan dengan kaki je bergerak-gerak. Dr.Ko mintak scan lagi sekali dalam 15minit kemudian. Mama pun rasuah baby dengan snickers kecik dalam handbag tu. Baru la rasa baby aktif sikit. Bila scan kali kedua, baby dah terlentang cun dah. Tapiiii..die tutup muka dengan kaki & tangan die pulak. haha. Memang bersungguh die nak buat surprise ye. 
Hyeeee baby! Yang warna hitam belah kanan tangan die, depan hidung tu kaki die ok.

Akhirnya, ini la gambar terbaik yang Dr. Ko boleh print. Kina tahu, hidung die macam pudin kan. Semua orang cakap macam tu bila tengok gambar ni. Semangat suamiku itu mengupload gambar scan baby, siap nak letak wallpaper dekat handphone. Jeles plak rasa. Hahahahaha. Belum lahir lagi dah jeles dengan anak sendiri. : p. Semoga baby akan menjadi anak yang solehah, pintar & mendengar kata. 

Papa dah borong kismis minda dari Mydin Kuantan dan sumbat ke mulut mama 7 bijik setiap hari pastu papa kirim kurma dekat opah untuk baby jadi pandai macam mama, rajin macam papa. hahaha. Mama ni pandai sebenarnya tapi pemalas nak belajar. Walaupun tak dapat menandingi CGPA papa, tapi ok la lepas gak CGPA 3.0 ok. Kiranya surirumah yang berjaya jugak la. hahaha. Ok, mama dah start melalut.

Berbalik kepada scan 3D/4D tadi ada hikmahnya scan lama, banyak sikit dalam video. Dalam video ada yang nampak jelas pergerakan die. Comel sangat. Tapi kalau print gambar sahaja pun dah ok, puas hati clear. Sebab anak first jadi nak gak la video. Siap kawtim dengan pudin, kina bayar separuh. Fuh. Bersemangat tak puan yang takde gaji tetap ni? Hahaha. 

Waktu terbaik nak scan 3D/4D minggu ke 28-32. Kalau awal sangat lemak baby belum ada jadi rupa tak nampak sangat, kalau lambat sangat baby dah besar memenuhi rahim tu susah plak nak nampak. Kalau tak sabar jadi la macam kina 25 minggu dah pegi scan. Hehe. Tapi ok la, bila lagi nak scan dah alang-alang balik Kuantan & free. 

Tepek gambar terbaru dengan baby Qausar duduk atas pelamin. Hehe. Abaikan pipiku yang bulat itu. 
Hidung papa sama tak dengan scan baby kat atas? Mulut ikut mama kan kan?
Mission : Scan baby 3D/4D success!
Next post: Expo baby di PWTC yang mengecewakan. sob sob sob 



28 comments:

leeza on June 5, 2012 at 11:49 AM said...

kina cute nye baby kamu!!!! geram dgn mulut die :p comel! a'ah hidung die ikut hubby u ;p best2.. ni yg xsaba nak scan 4D ni ^___^

Fadhillah Din on June 5, 2012 at 11:55 AM said...

sian kina kena tunggu lama eh, nasib masa pegi tak de la lama sampai camtu. Tapi puas ati kan tgk dia scan? Cuma pasrah nak bayar la.hehe

kina buat video eh? skang kite ari2 la tgk video dia. hihi

Shakina Farhan on June 5, 2012 at 11:58 AM said...

leeza: hehe..baby ckp tq aunty leeza! hehe..berbaloi-baloi scan sbb nampak jelas..

fadhilah: hehe..itu la pasal..sama kan ape dr ko ckp..puas hati..kina buat video, CD ade kat sebelah ni haa..haha..

ctmah on June 5, 2012 at 12:00 PM said...

rasa sayu je bile dpt tgk live kan :)

Shakina Farhan on June 5, 2012 at 12:04 PM said...

ctmah: itu la..rasa makin dekat waktu nak bersalin pun ade..cuak gak..:P

S.n.Fariza on June 5, 2012 at 12:07 PM said...

:D. seronoknya. comel.

Shakina Farhan on June 5, 2012 at 12:10 PM said...

fariza: hehe..nanti turn fariza plak scan 3D..mst comel jugak mcm fariza..

UyaRayza on June 5, 2012 at 12:26 PM said...

tembam ok pipi die n aku sukeeee hahaha..tetibe aku yg suke..comelll ahahaha

Shakina Farhan on June 5, 2012 at 12:48 PM said...

uya: hahaha..kecik2 dah tinggi tulang pipi tu..

nYomeL on June 5, 2012 at 1:03 PM said...

alololo.. geramnye tengok muka dia kina. yela, hidung mcm papa dia. hehe! haishhh.. comel betul!

Syima Syaz on June 5, 2012 at 1:22 PM said...

mulut dia comelnye kina...
org kata anak pompuan sulung mmg ikut abah dia...

hahah pwtc yg mengecewakan...haha..sgt btl!

Shakina Farhan on June 5, 2012 at 1:31 PM said...

nyomel: hee..tq aunty nyomel..rasa nak tarik hidung die..haha..

syima: tu la pasal..kecewa sgt2..mulut die dlm video siap buat muncung..haha

n0rraslida alias on June 5, 2012 at 2:09 PM said...

Kina..... tue clinic yg mom Lid deliver adik Lid...10Y ago... klu x silapla...hihi...dekat ngn kuantan specialist erk? ^__^

Cikpuan rara on June 5, 2012 at 2:12 PM said...

heee comelssssss..... rara baru je buat appointement ngan jezz sabtu ni.vahhhh excited sgt!

intan on June 5, 2012 at 2:25 PM said...

comel idung mancunggggg..

Hidayati Farhan on June 5, 2012 at 2:30 PM said...

comellll sgt. hehe. dah la baby girl. mmg rupa girl. eh, apa org ckp neh. hahahha

Liyana on June 5, 2012 at 2:38 PM said...

comel2.. mmg hdg ikut papa nye.. hihi
sy hr tu scan 4D, bby tutup tinge n sebelah mate.. xnk bg kerjasama. hehe

cha on June 5, 2012 at 2:44 PM said...

bestnya. jelas giler u. amboi siap kene rasuah ye haha

Gadis on June 5, 2012 at 3:16 PM said...

Gadis pun x sabo nak scan tgk baby lagi ni...hihihi

BLuRpL3 on June 5, 2012 at 4:18 PM said...

memang bole nmpk dgn jelas kan bila scan 3d /4d ni..dah nmpk ciri2 girl nya.hehe tahniah kina, take care :)

Hayati A.G on June 5, 2012 at 4:50 PM said...

wah kina dah 3d/4d..excited plak menengoknya...rasa tenang je tgok bby tu.:-)

yati pun tgh cari masa utk scan, tapi buat masa ni tak mengizinkan lagi, nak2 pjj lagi.redha je la.mudahan ada rezeki kami nnti nak tgok bby 3d/4d..ameen!

Asz Miza on June 5, 2012 at 11:46 PM said...

Kina..best kan g wat scan 3D 4D? hehehe..berat bby maintain sama mama dia..:)tapi tembam jugakkk.. :) Bby ni kalo tang bawah tu memang nak tunjuk je..kalau muka payah benar..

cikpuanputeri on June 6, 2012 at 8:17 AM said...

dah nampak jelas.! put lagi tak sabar. 21w dah pi scan dah! haha..comel bambam baby girl!hee

♥ balkidz_hunny ♥ on June 6, 2012 at 10:29 AM said...

kiut! aku dulu takpat nak buat 3d-scan dah busy sgt pastu lupa. pastu baby dah besar. sejibik hidung pudin (aku siap scroll cari gambar pudin! HAHA)

ehh, kau balik naik airasia ke mas hr tue? AirAsia tak bagi naik sampai 32 minggu tu betul. sebab aku balik mase 33minggu diorg bising2 n kecoh gak lah. siap mintak photocopy surat doc tu sume. ko prepare je lah nanti, mane tahu kan..

amy fahmi on June 6, 2012 at 3:41 PM said...

ahhh cutenye...semenjak dua menjak ni baru i tau boleh nampak clear muke baby since dlm perut lagi. hehe.

~ NANA ~ on June 6, 2012 at 6:20 PM said...

kina...clearnya scan tu...comel ur baby...hidung mancung gitu...hehe

Cik Emie on June 9, 2012 at 5:09 PM said...

Hihi i bru buat td ngn jezz :)
Best kan kina wt 3d4d scan ni..boleh nmpak baby dgn clear..btol kina ckp kalo wt 2d mmg blur2 angguk2 wt2 nmpak n phm hahah
Btw baby girl kina comel..hidung mancung terletak :)

mia-ina on June 12, 2012 at 6:01 AM said...

kina nampk berseri sejak mengandung..mia pulak mkn malas nk bergambar sejak preggy ni..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork