Wednesday, June 13, 2012

Baby cot kenapa kau comel!

Salam

Baby cot atau katil baby sangat lah comel kan?Zaman kecik-kecik dulu mana ada baby cot ni kan. 
(Ke ada tapi mak kina dah jual sebab anak 3 org semua dah besar gajah?)

Memang hajat nak beli baby cot lagi-lagi lepas heboh cerita baby meninggal sebab kena hempap dengan ayahnya. Kina pun cerita la dekat pudin, muka dia memang semangat terkejut ''Haa..Yeke?Mesti trauma kan ayah dia.Kena beli baby cot ni..Sayang tu dah la tido ganas..nanti kesian baby kena hempap''..Hampeh, dia kenakan kite plak kan. Hahaha. Orang cakap naluri ibu kalau tido sebelah anak dia otometik tak jadi ganas tau. Hee. : P

Bila dah dapat green light, harus la survey-survey kan. Range harga untuk 1 baby cot sahaja RM200 hingga la RM1000++ bergantung kepada jenis, kedai & sewaktu dengannya. Kina tengok ada jugak yang jual macam pre-loved memang laku jugak. Kiranya memang ada nilai la baby cot ni kalau beli, lets say kalau nak jual tu ramai gak yang nak.Tapi kalau boleh baby cot kina xnak yang pre-loved sebab nak pakai lama. 7 orang anak weh nak pakai. Gagaga. Kalau diizinkan Allah. :)

Kriteria harus lah:-
1) Warna putih - rasa macam princess sangat kan, pastu sama dengan set bilik tido.
2) Kukuh - Solid wood yang tak mudah patah sebab nak pakai 7 kali tu. hahaha.
3) Design cun - nak yang ada ukir la sikit bukan macam kotak penjara mini. hehehe. banyak songeh.
4) Harga affordable - harga mampu milik. 
5) Ada roda - senang nak menolak ke sana ke mari. 
6) Boleh adjust ketinggian - kalau baby dah besar sikit boleh adjust bawahkan sikit.
7) Tiang leper - kalau bulat orang cakap bahaya utk baby. Hrm. Tak pasti about this.

Masa ikut pudin kursus dekat Melaka tempoh hari singgah kedai Yong Fong. Bila ingat Yong Fong ingat dekat etty. Sebab mula tahu pasal kedai Yong Fong ni dari blog etty. Tahniah etty sebab selamat melahirkan baby boy yang sangat comel. Kedai Yong Fong ni ada part yang murah, ada part yang mahal. Bila nampak baby cot kat situ terus tanya harga. Apek tu cakap harga biasa RM400, dia bagi RM270. Kalau harga biasa kina rasa RM3++.00 utk design yang ni. 

Tengok kriteria-kriteria baby cot tu semua memenuhi citarasa & kriteria kina. Terus la grab sebab bila lagi nak beli, alang-alang masa tu tumpang postage opis pudin ke Bintulu. Free postage. Kalau tak postage ke Bintulu saja mau mahal gila sebab baby cot tu berat kot. Jenama Angelcot SDB8 berapa ntah. Sebab tu beli terus.

Lepas tu amoi (amoi plak) jet kitorang da ada ke mosquito net, besi dia, bedding set. Confirm la nan ado. Dia cakap dia nak buat clearance untuk bedding set ada discount 70%,50%,25% bergantung kepada jenis. Kina cakap ok, nak tengok yang mana. Yang 70% tu nampak sangat macam berdebu lama punya,pastu ada kotor-kotor patut la sampai 70% kan. 

Last-last amik bedding set 7 in 1 yang doremon, harga RM159 jadi RM127 lengkap ada semua untuk baby cot. Harus la bedding color biru. Suka bedding set doremon tu sebab dia reversible, kira macam ada 2 corak untuk 1 set. 1 corak doremon besar, 1 corak doremon kecik. Hihi. Kina kan suka banyak2 function ni. hee. Tilam latex RM160 tapi kina amik yang biasa je half price, sebab nampak tebal je tilam biasa.

7 in 1 maksudnya ada:
1 pc pillow (bantal tido)
1 fitted bed sheet (cadar)
1 comforter (selimut )
2 pcs bolster (bantal golek)
2 pcs bumper (untuk letak tepi baby cot macam alas)

Macam ni rupa bedding set dalam beg die.

So total untuk baby cot-
Baby cot : RM270
Mosquito net + besi kaki dia : RM80
Tilam : RM80
Bedding set 7 in 1: RM127
= RM557.00#

So RM557.00 bahagi 7 orang anak = approx RM80.00 untuk seorang anak. HAHAHA. Tipuuu..takkan pakai bedding set yang sama. (Maybe tukar bedding set je nanti.)

Actually korang boleh dapat lagi murah kalau pegi Warehouse MyDear sebab mimi beli baby cot dia RM200 je. Tak lama lagi ada Warehouse MyDear, grab la baby cot kat sana ye. Kina mungkin takde rezeki nak pegi warehouse-warehouse ni so grab masa kat Melaka dulu. Mom-2-be yang kat Melaka boleh la grab dekat Yong Fong. Kalau dari KL nak turun Melaka semata-mata baby cot ni baik tunggu warehouse je kan.

Sape ntah hari tu mintak review pasal baby cot ni. Detail tak? Hihi. Boleh la tengok gambar kat bawah ni, kina test je untuk amik gambar. 

Sebelum dipasang bersama papanya.

Boleh adjust 3 ketinggian, tepi tu macam plastik untuk keselamatan baby kot

Bila dipasangkan mosquito net & kaki dia. Princess sangat kan.

Rupa doremon kalau reverse side.

Macam ni rupanya kalau pasang semua. Ni versi doremon kecik.
Comel sangat rasa macam nak tido dalam tu je. Nasib baik tak muat untuk mamanya ye. Tilam tu sebenarnya berplastik lagi, bedding set tu letak je macam tu & now kembali dalam beg die. Semata-mata nak memenuhi permintaan review. Hee. Sekarang ni baby cot ni dah macam wardrobe baby, semua barang baby yang dah dibeli kuletakkan dalam tu. Bedding set ni nanti papanya akan basuh sebab baby akan start tido lepas pantang nanti. Hee. 

Update: Baby cot ni sangat berguna sebab lepas pantang je shahadah tido situ, dekatkan dengan katil untuk mudahkan breastfeeding..bila dah siap bf letak balik situ..Worth it kalau memang ajar dari kecik..InsyaAllah lepas ni adik shahadah pula pakai lepas shahadah 2 years Ogos nanti..

37 comments:

('',)pzAEdy~ on June 13, 2012 at 3:10 PM said...

kina...yong fong tu kat mana ? pastu warehouse my dear bila ?? sharing is caring. >.<

Shakina Farhan on June 13, 2012 at 3:15 PM said...

pzAEdy: kedai yong fong dekat bachang, melaka..warehouse mydear 28 Jun hingga 8 Julai ni dear..

Syima Syaz on June 13, 2012 at 3:18 PM said...

agak2 mydear pnya mcm ni tak?

Gadis on June 13, 2012 at 3:21 PM said...

comel tengok doraemon tu...
baru tengok2 set yg doraemon tu minggu lepas dgn husben...

mmg cantik n comel sgt2...

Shakina Farhan on June 13, 2012 at 3:21 PM said...

syima: rasanya ada..sebab kina tgk kat website mydear sama brand..

Shakina Farhan on June 13, 2012 at 3:22 PM said...

Gadis: comel & material die best..sejuk je rasa..maknye rasa nak tido atas tu.

Lala Latif on June 13, 2012 at 3:38 PM said...

hah...???ada kes ayah hempap anak..??
mana2..???xtau pun...uiihh..!!!ni rasa nak beli jugak baby cot ni...laki aku dah la tdo serupa lompat bintang...

leeza on June 13, 2012 at 3:42 PM said...

comel!! hujung bulan ni baru nak g beli baby cot :p tgk kina punye, xsabab la pulak... alahai~

Shakina Farhan on June 13, 2012 at 3:42 PM said...

lala: ada hari tu..oh..kawan kepada kawan kot..baby dorang kembar, sorang meninggal sebab ayah die tak sedar terhempap masa tido..baby meninggal sebab lemas..

Shakina Farhan on June 13, 2012 at 3:43 PM said...

leeza: hee..beli jgn tak beli..worth it la utk jangka masa panjang..hee..

cikpuanputeri on June 13, 2012 at 3:45 PM said...

Comel comel!hee. harap dapat grab kat mydear nanti. hee... memg rasa nak tido dalam tu je..hehe

Lala Latif on June 13, 2012 at 3:49 PM said...

owh...takutnya.......:-(

ibuhebat on June 13, 2012 at 3:54 PM said...

mmg pelaburan yg berbaloi.. akak guna dari anak 1 sampai yg ketiga.

Riny on June 13, 2012 at 3:56 PM said...

baby cot tu murah la kina...yg len x pasti..sbb x pnh tanye or tau lagi..hehehehe..:)

Miss Sunshine on June 13, 2012 at 3:59 PM said...

comelnya baby cot baby...
hmm, rasa mcm tak nak beli baby cot je.. sbb nk pinjam je org punye... haha.

Shakina Farhan on June 13, 2012 at 4:01 PM said...

put: nanti nak kirim nursing pillow ye..hihihi..rasanye xdpt pegi warehouse tu..

lala: kan? lgpun baby cot boleh tido up to 4 years..jd berbaloi kl beli..

ibuhebat: i'm glad to hear that kak..sebab insyaAllah, plan nak anak ramai gak..hee..

riny: hee..murah jugak kan..yg lain2 ade gak kat tmpt lain lg murah ade gak yg lagi mahal..grab je sebab kl pegi tmpt lain cost pengangkutan nt sama je..tp selagi boleh cari yg murah kite cari kan..

Shakina Farhan on June 13, 2012 at 4:02 PM said...

hana: boleh je kl nk pinjam @ guna yg sedara mara..as for me xd org utk diturunkan harta pusaka sebab anak sulung..hee..lucky u..

Cikpuan rara on June 13, 2012 at 4:15 PM said...

akhirnya bli jugak cot eh.hehehe.rara pun mulanya xnk,tp papa nya sibuk nk blikan untuk princess nya sbb takut anak kena gigit lipas.muhahahaha.sabojelah.

Shakina Farhan on June 13, 2012 at 4:25 PM said...

rara: hah..lipas! musuh ketat kina tu..haha..benci2..

~ NANA ~ on June 13, 2012 at 4:32 PM said...

kina..time i lahir dulu pon my mom belikn baby cot..dh 25 tahun still elok n dh bagi kat makcik tau..hehe

Cik Tqah on June 13, 2012 at 4:38 PM said...

wa..comeynye kina...

Shakina Farhan on June 13, 2012 at 4:51 PM said...

nana: wow! sama usia ngan kite tp still elok..mmg worth the penny kan..

tqah: hee..kina ke baby cot? haha..

Elly Anaille on June 13, 2012 at 6:46 PM said...

agagagaga comeynyeeee baby cot!

Asz Miza on June 13, 2012 at 8:34 PM said...

Alahai comelnya doremon tuu..takde planned nak beli bby cot lg tapi tgk Kina beli comel aje terus ada niat nak membeli jugak. Hehehe.

S.n.Fariza on June 14, 2012 at 8:02 AM said...

alalalala.
comel sgt :))

mia-ina on June 14, 2012 at 8:09 AM said...

comeinya baby cot..mia pun berkenan.tp x mampu lg wat ms nie...huhu

ctmah on June 14, 2012 at 9:42 AM said...

murah la kina..untung u kan..all in one.suke2!

Hayati A.G on June 14, 2012 at 10:01 AM said...

wah..memang comel...kalu tidur kat bby cot, mesti rasa duduk kata awan2 je..

kina ni selalu dpt harga yg berbaloi kan..jimat2..:-)

**kami~nak~tawen** on June 14, 2012 at 10:36 AM said...

comeynya!!!!!!geram tgk....cute gak doraemon nih...skg dh jrg org guna katon doraemon ni..suma guna katon2 baru je...tp ble tgk kina letak dkt bby cot ni nmpk comey lak...

intan on June 14, 2012 at 10:47 AM said...

kina, design kina ni sama sebijik ke dgn mimi? heeeeeeee. excited. nk tungu my dear warehouse weeeee.

-adah matadam- on June 14, 2012 at 2:56 PM said...

Hi kina,bile kina post entry ni,
Adah pon excited nak beli baby cot..sebelum ni husband ada plan nk beli baby cot, tapi adah x setuju sbb ingat nak bagi baby tidur dgn kami.
Tapi bile fikir-fikir balik, why not beli sbb boleh pakai utk anak seterusnya plus kina story ada baby lemas terhempap ayahnya.maybe baby cot boleh masuk dlm list to buy kami ;) thanks kina!

♥ balkidz_hunny ♥ on June 14, 2012 at 11:31 PM said...

kau peminat doraemon ke? HAHA. comel jelah bakal mummy nie :)
aku pakai baby cot seminggu, pastu isya melalak aje, aku malas nak bangun. lagipun senang nak sua tetek malam2. hihi. jangan tiru aksi pemalas aku!
tapi betul, bile dgn anak,aku yg tido super lasak nie, jadi tak lasak :D

Husna Adnan on June 15, 2012 at 10:01 AM said...

Memang macam princess sangat lepas dah siap pasang. Gigih tau yuolls. :D

yUmIe on June 15, 2012 at 10:15 AM said...

Brg2 di yong fong mmg menarik!!hr tu ktorg grab buai iman kt situ.super murah n berbaloi,mydin pn kalah.kahkahkah

err yumie mmg sblm ada ank lg tdo mmg behave je xlasak.ade ank trs jd lg statik.muahaha

Hazz Nieza on June 19, 2012 at 10:56 PM said...

comellah doraemon! ;-)

aTy _faRed~ on June 22, 2012 at 3:53 PM said...

bedding set doremon tu buat baby cot bertambah comel..!!

Nizam on July 4, 2014 at 2:19 AM said...

Hi sis. Try singgah our shop.

Baby Shop Malaysia

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork