Monday, June 18, 2012

Minum air gula bergas

Salam


Bercerita tentang check up semasa 7 bulan pregnant ni. Akhirnya kina kena jugak minum air gula. Hehe. Ingatkan tak kena minum dah sebab kenaikan berat normal la kununnya plus tade family history, rupanya kena jugak minum. Kuang-kuang-kuang. Berat sekarang 58kg, approx naik 7.5kg dalam masa 7 bulan. Berat baby plak 1.2kg. Wow. Dah masuk kg bukan gram dah. Patut rasa berat sikit. Namun, ayat Dr Clarence yang buat kami tersenyum ''I'm very happy with the baby, very healthy & average baby, not too small & not too fat''. Alhamdulillah, baby & mamanya sihat. Cuma after this dah start kena datang 2 minggu sekali instead of monthly. 

Dr Clarence cakap start 28 minggu kena Sugar Challenge Test sebab apa ntah dia ada terang panjang lebar tapi kina macam masuk telinga kanan keluar telinga kiri bulan lepas. Ingat pasal hormon apa ntah. Tujuan minum air gula tu tahu la untuk detect ada kencing manis tak masa pregnant kan. Hopefully resultnya ok-ok aje dong, kalau tak kena jumpa Dr Clarence lebih awal dari appoinment.

Pengalaman minum air gula dekat Columbia Asia Bintulu.
10.00 malam sebelum: Start puasa tak minum air pun. Tapi sebelum tu pulun agar-agar lumut habis-habisan. Hahaha. Tekak ni rasa kering la jugak bila bangun. Rasa lagi lapar dari puasa ganti. Maybe sebab takde baca niat ''Sahaja aku puasa sebab nak minum air gula....?'' huhuhu. 

9.00 pagi: Amik darah dekat tangan kanan. Boleh tahan la sakit sebab dia tak jumpa urat. Next ambil sampel air kencing. Lepas tu dia bagi 1 botol air gula sejuk. Dia cakap minum air ni sampai habis kemudian sejam lagi datang balik. Wow, tade siapa yang nak tengok habis ke tak minum! Boleh tipu kalau tak habis. Hahaha. Tapi tak kuasa la nak mengelat takut nanti effect result kena minum lagi sekali lagi takmau. Pegi duduk sebelah pudin, minum togok depan orang lain. 
Bismillah..glupglupglup..nyum3
Hahaha. Rasanya? Sedap! Sebijik macam air sprite. Ada gas sikit, sejuk macam air peti. Nyum-nyum. Sebelum ni kubayangkan gula berkiub-kiub didilutekan dengan air suam rupanya kat sini air gula bercarbonated. Memang saja je bayangkan tak sedapnya air gula sebab bila kita over estimate tapi bila minum takde la seteruk yang disangka jadi tak rasa teruk pun. Reverse psychology. Malam tu mengidam salad bar pizza hut la plak, pudin order air asam kasturi ke apa, air tu lagi manis dari air gula yang kina minum untuk Sugar Test Challenge pagi tu. 
Haa..air ni lagi manis ok..
                                         

Sementara nak tunggu sejam, selamba je kitorang keluar pegi Pejabat Pos & makanan ringan untuk pudin makan. 

10.00 pagi: Pegi tadah lengan untuk diambil darah lagi. Kali ni lengan kiri plak. Pastu kena ambil sampel air kencing lagi. Kali ni kena tunggu lagi sejam untuk next sampel darah & air kencing. Sampai 3x kena amik darah. Macam derma darah dah rasa. Tak tanya la plak kenapa sampai 3x, ada la ujian depa nak buat kot.

Sejam ni plak, kitorang xtau nak keluar pi mana dah. Kalau boleh makan memang pegi kedai makan dah. Nasib baik pudin bawak laptop die buat keje. Kina plak mengantuk yang amat tido je kat bahu die. Mana tak tertido ada muzik slow + air cond + lapar plak tu, terlena sampai pukul 11.

11.00 pagi: Akhirnya rintangan terakhir. Ambil darah dekat lengan kanan semula. Amoi tu cakap ''Eh, lebam ka?'' Yela. sakit tau tak dia cucuk tak jumpa urat awal tadi. hahaha. Setel amik darah kencing lagi pastu boleh balikkkkk. Dia cakap kalau tade dorang call dalam masa 2 minggu maksudnya tade apa2. 

Balik, terus pegi kedai makan, pekena roti canai telur dengan air karot susu. Sampai rumah pudin sambung buat keje, kina plak sambung tido sampai pukul 3. Hahaha. Zuhur gajah berjemaah kitorang (Kat sini pukul 3 tu macam pukul 4 nak dekat asar dah). Pudin cakap tak sampai hati nak kejut pukul 1 tengok kepenatan sangat.

Alhamdulillah..pejam celik pejam celik dah 7 bulan usia kandungan..
Fuh, now baru rasa macam betul-betul pregnant..hehe..bukan la sebelum ni tak macam pregnant lalu..
Sekarang rasa obvious sikit perubahan.

Jalan pun dah lain. Pudin cakap jalan style mak2. Err..
Nak pakai seluar tido teddy bear pun susah. Kaki takleh nak angkat 90 darjah dah. 
Mintak tolong pudin pakaikan stokin sebab rasa se'eh. Over kan macam permaisuri.
Nak pusing-pusing atau bangun dari baring rasa berat. 
Tak boleh nak berlumba lari naik tangga ngan pudin dah. 
Perut menegang & baby start mengeras kadang-kadang. Camni rupanya baby mengeras.

Seminggu lagi sebelum masuk 3rd trimester. :) Happy tapi dalam masa yang sama nervous. 


21 comments:

Riny on June 18, 2012 at 12:46 PM said...

betul ke sedap camtu air gula tu kina..hehehee...macam sedap sgt je tgk kina togok air gula tu..:P

Shakina Farhan on June 18, 2012 at 12:49 PM said...

riny: hehe..sedap macam air sprite @ mountain dew dear, maybe sbb die bergas + sejuk jd sedap ket..hee..

LisaLisut on June 18, 2012 at 1:29 PM said...

so unfairrr. kalaukt KK dia bg air gula semata mmg xde makna nk perisa ke gas bagai. haha. i minum n muntah balik n buat tatau je.result keluar pn normal wpn tak accurate sbb i muntah tp i mls nk pk. tawakal saje kihkihkih

Fadhillah Din on June 18, 2012 at 1:32 PM said...

kinaaa, camne boleh feeling sedap tuh? haha

kite minum sejuk pon rase kejung kejap otak, manis sangat.hehe
kawan kat labuan lagi la, cakap dapat pilih flavour oren ke anggur ke gituh..

Shakina Farhan on June 18, 2012 at 1:36 PM said...

lisa: hahaha..itu la..i pun igt akan minum air gula semata2 xd perasa..

fad: siap dapat pilih flavour tu..hehe..feeling sedap cmne eh nak ckp..mcm sprite..xmanis sgt..kina pun jenis xsuka manis2 sgt..tp minum ni boleh bare la dari minum air pizza tu..

mia-ina on June 18, 2012 at 1:51 PM said...

mmg kena reverse psikology kina dlm nk minum air gula ni..tp ksn nurse slh x kena urat msh terasa 2 ari lps dia suntik..mia smpai nangis la 1.30am sabtu br ni.walhal minum ari khamis tu..

lani suami pun kata mia dh jln mcm siput...lani tido kat tilam pun nk bangun gagah la sorang2x..tanpa suami di cc..lain la klu ada suami, leh la nak manja2x..mtx dia hulurkan tgn..

Shakina Farhan on June 18, 2012 at 1:54 PM said...

mia: kan..kina jadi lebam..sama la..kl suami ade hulur tgn kadang2 die hulur kepala utk berpaut..bapak mengadenye rasa..haha..

anaztasias nora aira on June 18, 2012 at 2:17 PM said...

kalo masa budak2 rasa cam besh je air gula.. dah besar tatut plak hehe

Cikpuan rara on June 18, 2012 at 2:36 PM said...

best nya air gula cm tu.sejuk.mcm kami kena minum suap.ahhh pedih kot.

Syima Syaz on June 18, 2012 at 2:37 PM said...

private je dia bg air pwrisa....kk biasa bagi air gula semata.rupanya air gula yg i minum tu air glucolin anggur....hahhahahaaha patut la sedap.skrg hari2 minum...

Shakina Farhan on June 18, 2012 at 2:39 PM said...

nora: hehe..itu la pasal..kl bg budak kecik suka kot..

rara:kan..kl suam rasa terik tekak kan..

syima: air glucolin sedap gak kan..masa sukan dulu pernah minum cikgu bagi..haha..

ctmah on June 18, 2012 at 4:40 PM said...

sampai skarang KK x bg minum air gula.depa lupe ke ape ke pun xtau.malas nk bertanya.hehehe!
bile bb mengeras rase tegang semacam je perut ni.sometime rasa sakit, sometime rasa geli.hihi

Gadis on June 18, 2012 at 4:49 PM said...

Gadis pun x kene minum air gula lagi ni...
huhuhu..

bile pegi cek up nurse x ckp ape2 pasal air gula..

x tau la minggu depan cek up 7 bulan genap nurse dgn tbe2 nyer sowh minum air gula..

Shakina Farhan on June 18, 2012 at 5:08 PM said...

ctmah: betul2..kdg2 rse sakit kdg2 geli..kdg2 dgn kite2 mengeras kejap..haha..jgn tny, so that xperlu minum..hehe..

gadis: kl KK nurse xsuh minum tu maksudnye ok la kot berat & xd family history..kat hospital kina pegi ni mmg wajib bila 28mggu..

puan.mila on June 18, 2012 at 6:24 PM said...

mcm best je air gula tu..sama x ngn semenanjung eh?t hehe..tkut plk kalau diri sndiri jg kn minum air gula..huhuu

Shakina Farhan on June 18, 2012 at 6:43 PM said...

mila: rasanya kalau KK air gula xd gas..kalau private ada gas..tp dgrnye ade KK yg ade flavour anggur..

Asz Miza on June 18, 2012 at 9:30 PM said...

Aritu miza kena minum air gula perisa oren..sedap jugak tapi kalau ada gas lagi sedap + sejuk..hehehe.

Best Kina 28w baru 58kg je..miza 28w dah 62kg. Haha. Tapi sepanjang 7 bulan ni naik 8kg kot. Tak pasti pre pregnancy weight brape. Hihi.

Liyana on June 19, 2012 at 12:57 AM said...

x aci ok.. air gule die cam sedap je... hehe
kejap je dh 7 bulan ek... :D

cik lin butterfLYNN~~ on June 19, 2012 at 10:03 AM said...

eh? kina kena minum jugak er wlupun xde family history?? lin igtkan x kena minum klu xde family history yg hidap pape penyakit kencing manis/drh tinggi n so on,hhu,lin xde family history jgk..

tp kn klu kat kk tmpt lin check-up tu lin pnh tgk org minum air gula color purple,then lin pun t'gerak ht nk tanya sedap x n apa rs dia since tgk color purple je,salu putih kn.. org tu kata sedap rasa air ribena!! hhe,trus time tu lin rs mcm nk try jugak,tp x dapek lg,tgu jela tgk kne minum ker x nt,hihi ;)

Shakina Farhan on June 19, 2012 at 10:35 AM said...

miza: hehe..perisa oren pun ade ye..hee..4kg je beza kite..:P..

liyana: hehe..itu la..pejam celik dah 7 bulan..rse mcm baru lg check positif..:P

lyn:xtau la lyn, maybe dekat private kina pegi ni mmg wajib minum mse 28mggu as precaution kot..ok la tu lyn dah ade KK utk ditarget dpt minum ribena..:P

Rinah on June 19, 2012 at 3:42 PM said...

Terkejut plak dengar Kina kena bagi air gula bergas, sejuk plak tue.
Hope nanti saya tak kenalah minum air gula coz kebanyakan saya dengar dorang memang muntah bila minum air gula. huhuhu

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork