Monday, May 14, 2012

The baby bump!

Salam

Tak pernah lagi reveal dekat mana-mana gambar dengan perut. Hee. Sebab tak nampak sangat. Lepas tu rasa diri sangat selekeh, sememeh, selenge dan seangkatan dengannya. Tapi lagi 6 hari nak masuk 6 bulan ni, the bump is getting bigger and bigger. Yeay! All photos amik dari instagram. (orang lain dah lama pakai,diriku baru terhegeh-hegeh install kemarin!) 


I love my Ophelia dress from Poplook! 

The bump dari side tepi

Focus dekat the bump :)
Pudin pulak dok tegur muka nampak cerah. Cewah. Berbunga hati bila suami tegur bukan sekali tapi tiga kali woo kalau tak 'Wek, muka byk jerawat!'. Confuse jugak, masa pregnant ni mana la ada nak pakai apa-apa kat muka. Ingat nak capture gambar perut je, tapi tepek jugak 1 gambar penuh sikit demi adik pempuan kina & puan puteri. Tak tahu kenapa sejak pregnant tak suka amik gambar. Tengok la muka garang nak mampus kena amik gambar. hahaha. 
I'm Not Fat. I'm Just Pregnant. : ) 
Suka pakai baju ophelia dress dari poplook ni bila malas nak iron, pastu sarung tudung awning yang bila pakai memang bolat. Hahaha. Rasanya orang pasaraya Sing Kwong dah kenal dah kina sebab asyik pakai baju ni je bila beli barang. Tapi wajib pakai seluar nipis lain (petikot kot) kat dalam kalau tak nampak la kesan & bentuk yang tak sepatutnya. Huhu. Bahaya. Warna purple poplook ni pun nampak impak kurus kan2? HAHAHA. Perut dah ke depan, dagu dah ada 2 lagi nak perasan kurus. 

Berat sekarang berdasarkan penimbang dekat rumah masih 55.5kg masih sama dengan last check up 2 minggu lepas. Berat sebelum pregnant 50-51kg gitu la. Tak pasti sangat. Yang pasti dekat belakang buku merah jangan lupa bawa tu tertulis begini:-

* Pertambahan berat badan sihat 
- bagi jangkamasa kandungan 5 bulan pertama  : 0.5kg/sebulan
- bagi jangkamasa kandungan seterusnya: 0.5kg/ seminggu 
So, bersedia dengan pertambahan berat untuk bulan ke6 & seterusnya. Rasa cepat la plak masa berlalu . Masa awal-awal dulu punya la rasa lambatnya nak masuk 20 minggu.

Sekarang kalau saja letak remote TV atas perut, bergerak-gerak remote dek tendangan baby. hehe. Comel betul, kacau mama tengok tv ye. Apa yang penting harapnya baby sihat dalam perut mama ye.  Alhamdulillah,syukur Ya Allah atas kurniaanMu. Semoga kami dapat menjaga amanat yang dipinjamkan sementara ini. Ingatlah semua adalah pinjaman sahaja dari Allah. 



29 comments:

cikpuanputeri on May 14, 2012 at 8:29 AM said...

muka garang! hihi... dah nampak perut...wee.. harap dpt jumpa masa expo tu nanti..hee. take care mama!

ctmah on May 14, 2012 at 8:36 AM said...

garang tp ttp berseri :D

e.t.t.y on May 14, 2012 at 8:57 AM said...

wakakakaka muka kina garang gila wey....kita pun awal awal byk jerawat. masuk 2nd trimester dah honeymoon, muka pun glowing. tapi masuk je trimester ketiga, apa yg jadi kt first trim tu, datang lagi sekali. skrg, disaster gila tengok muka sendiri...

Cik Zimie on May 14, 2012 at 9:33 AM said...

yay baby bump! ^^

Miss Sunshine on May 14, 2012 at 9:42 AM said...

kina... perut kita mcm sama bentuklah.. hihi..
kecik je perut kina tau... comel je.. ^_^

Hidayati Farhan on May 14, 2012 at 10:02 AM said...

hahahha, kina kita pon x suka sgguh amik gamba time preggy. kesian anak, xde kenangan waktu mak dia ngandung. n agaknya ni baju yg intan kata dia pon ada, awk, kita n fiena. haha. sume ibu preggy suka kot baju ni :D

hayati hashim on May 14, 2012 at 10:03 AM said...

akhirnya... kuar jugak gmbar mama garang ni.. tpi xpe.. garang berisi gitu.. yati pun kna simptom malas bgambar macam kina. rasa gemuk gila..

Cikpuan rara on May 14, 2012 at 11:07 AM said...

comels nya perut.rara pon lebih kurang cm ni gak.berseri2 ibu prggy neh

Damiya Ahmad on May 14, 2012 at 11:52 AM said...

kina,kecik je perot..comel ok...

Shakina Farhan on May 14, 2012 at 11:54 AM said...

put: hehe..garang kan..:P..insyaAllah..dah lama gile xjumpa!

ctmah: hehe..kat mana la berseri tu eyh..

etty: sama! 1st tri sgt2 byk..2nd tri dah kurang..hopefully xnk la kembali berjerawat masa 3rd tri..huhu..

zimie: yeay! :)

hana: haa..baby girl kot..:P..kecik kan?hehe..

yati:a,ah2..rasa mcm nak tambah je baju ni yg wane lain plak..hee..put pun ade jugak..betul jugak tu..mcm mak kina la xd gmbr masa pregnant..

hayati: hihi..mama garang dlm gmbr je..:P..utk impak kurus mari pakai bju gelap..hihi..

rara: hee..sama sebab usia kandungan kite dekat2 kot kn..

Shakina Farhan on May 14, 2012 at 11:55 AM said...

ida: hee..perut nipis kot..:P

BLuRpL3 on May 14, 2012 at 12:37 PM said...

comel & berseri je kina..dah nampak perutnya. take care ye, nisa x brp nmpk, kecik lagi.hehe

Shakina Farhan on May 14, 2012 at 12:49 PM said...

nisa: hi nisa..hee..hampir 6 bulan punye perut..nisa pun dah jd m2b ye..not too late nak wish tahniah!

Riny on May 14, 2012 at 2:27 PM said...

garang ke??? macam x je...hehehe..perut nye kecik je ye...:)

n0rraslida alias on May 14, 2012 at 3:00 PM said...

comey!!! kina!!!

Hunny Kitty on May 14, 2012 at 3:52 PM said...

assalamualaikum baby!!!!! heheheh

Shakina Farhan on May 14, 2012 at 4:12 PM said...

riny: hee..kecik2 cili padi..:P

lid: hee..tq lid!!!

hunny: waalaikumussalam aunty!hee

puan.mila on May 14, 2012 at 4:21 PM said...

comel!! mila xsabar nak tgu nmpak peyot cmni..hehe

BLuRpL3 on May 14, 2012 at 4:33 PM said...

hehe..tenkiu kina. we're in the same boat =)

Nadia on May 14, 2012 at 6:02 PM said...

Sama!selekeh xsuke brgmbr dh..bj asal sarung je..perut dh ade ..weee..nadia xrase lg baby kick...

~ NANA ~ on May 14, 2012 at 6:15 PM said...

comellll....kina, amek pic byk2 tau time preggy ni...jgn jadi mcm i, bila dh bersalin rasa rindu giler2 nk tengok perut masa mengandung tp sayangnya tak byk kenangan sbb malas nk berposing....huhu

Asz Miza on May 14, 2012 at 8:18 PM said...

Kina comelnya perut kecik je..miza ni dah perut mcm bape bulan tah..hehehe..betul kata Nana tu amek pic bebanyak tau..kita pun malas jugak nk amek..hahaha. :D

Syazlina Khairuddin on May 15, 2012 at 4:12 PM said...

wah shake letak gambar perut boolat..berseri2 muka ibu mengandung..take care ye shake =)

cik lin butterfLYNN~~ on May 15, 2012 at 5:26 PM said...

comel baby bump kina ^_~

mia-ina on May 15, 2012 at 8:40 PM said...

senyum sikit kina..hehe...perut kina x sebesar mia la...cantik je berat..br mia perasan kewujudan blog khas kina ni..dulu mia ada save blog wedding kina..ptt le sesekali je dpt masuk..akan mia save lps ni..

sama2x mommy to be...mia dh enam bulan dh :-)

aTy _faRed~ on May 16, 2012 at 3:01 PM said...

mase pegnan muker akan naik seri sendiri..dulu aty pon rase diri aty selekeh dan comot..tapi setiap kali jumpe orang..mesti orang tegur muker berseri2 dan lagi cantik[perasan] sedang tak pakai ape2 produk pon..lepas tu baru kompiden balik biler asben pon tegur sejak pegnan nampak lain..so..kina jangan risau..orang pegnan memang sentiasa akan nampak seri yang kite tak akan perasan..:)

Liyana on May 24, 2012 at 2:11 PM said...

sy dulu 6 bulan pun still rata lg perut.. ade plk org opis tnye "eh u dh kawen ke?" cissss! ahaha

Syamira on May 31, 2012 at 9:50 PM said...

Salam....

dah bpe bulan nie????
:P

nn lylyn on June 3, 2012 at 12:47 PM said...

mummy to be...kena slalu senyum2

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork