Monday, January 26, 2015

Perihal rumah sewa

Salam..

Sejak kawen 2011, next rumah sewa ni adalah rumah sewa ke3 kitorg..melaka>bintulu>penang..

Rumah sewa paling murah melaka = RM300 sebulan. Corner lot setingkat 3 bilik 1 bilik air. Rumah kosong. 20min dari tempat keje pudin. Dekat gak dengan tesco, kedai makan, pantai.

Rumah sewa paling mahal bintulu = RM1000 sebulan. Mula2 RM1200 tapi bos pudin nego2kan dgn owner tu. Corner lot 2 tingkat 3 bilik 3 bilik air. Kenapa tak cari rumah lagi murah,setingkat ke, ni la paling murah masa tu. Ade kawan mak sedara tanya macam mana dapat murah die tak jumpa da rm1000. 1k murah? Lap peluh. Rumah kosong, xd kipas tapi owner bagi water heater. 17km dari tempat keje pudin. Tapi die still balik lunch. ; )


Rumah sewa penang ni ktorang punye target:

Sewa bulanan : bawah RM750
Teres setingkat. Malas nak turun naik tangga. Senang ada anak kecik tak payah hirau pasal tangga.
Dekat dengan tempat keje pudin. Jimat minyak kete dan masa utk die ulang alik lunch. Kalau boleh bawah 10km.
Bukan corner lot. Hahaha. Ni pudin punya permintaan. Die malas nak merumput dah (lebih pada buang duit upah org). Kina baru nak berbakti kepada tanah. Hahaha. Nampaknye tanam dalam pasu kecik jela. Seyes, ni azam rumah sewa baru. Dekat bintulu takut nak keluar sebab pagar pon berlubang, anjing berkeliaran.
Kawasan melayu. Ade surau. Di bintulu bukan kawasan melayu. Takde masalah pn. Xd la mesyuarat tingkap atau gadoh2 antara jiran. Cuma kadang2 karaoke masa party dorg. Dan too many dogs. Tapi memang takde apa lah. Dorg baik2 aje. Kina ni pemalu,kalau tak mungkin boleh belajar buat belacan bintulu dgn jiran. Hahaha. Tapi bau masyaAllah. Jemur dekat luar sampai dalam boleh bau.


Hari-hari tengok mudah. Walaupun belum confirm betul2 date pindah tengok jugak. Kadang2 rasa ala, melepas rumah yang ok. Tapi sokmo doa harap2 nanti ada rumah yang terbaik masa da confirm masa.



Alhamdulillah, kitorg da confirmkan date dan confirmkan rumah sewa. Kitorg ganti rumah yang pudin akan ganti tempat die. Sebelum ni ade org nak rumah die tapi last minute tak jadi. Dapat la kat kami.


Kriteria pun memenuhi apa yang ktorg nak.

Teres setingkat, 3 bilik 2 bilik air,RM600 sebulan, middle xd rumput..hahaha, 7km sahaja, pegi keje takde traffic light. Wow! Tak dapat bygkan. Bestnya. Alhamdulillah, senang pudin nak balik lunch. Tapi maybe jem tu tetap la jem kan. Kawasan melayu. Centre plak tu dengan banyak kemudahan. Bonus point, ade taska2. Pudin kata nak hantar shahadah gi taska masa 3 tahun ni so kina boleh focus jaga shafiyah, jaga rumah, jaga bisnes. Rasa xnak plak. Nanti rindu dgn budak gemok tu. Lagipn mmg kelam kabut tp boleh handle lagi la anak 2 ni. Hahaha. Will see. Tapi 4 tahun nanti nak hantar tahfiz dekat area tu jugak.

Ya Allah. Happy rasa. Tak sabar nak pindah masuk rumah sewa baru. Semangat baru. Nak mintak izin cat dgn tuan rumah sewa. Harap2 die bagi la nanti.



Countdown : 18 hari lagi.



posted from Bloggeroid

11 comments:

Kopiolimauice on January 26, 2015 at 4:08 PM said...

makhaiii?!! mahai nye 1k sewa rumah...hope rumah sewa baru ni better la dri yg sebelum ni kan...

Sheila Salim on January 26, 2015 at 4:09 PM said...

Assalamualaikum kak kina, alhamdullilah. murah rezeki akak sekeluarga. sheila belum merasa lagi berpindah randah sejak kawin. hehehe ingat nak tunggu rumah siap kat kampung, baru berpindah. tak sure lagi. hihiiii penang best, makanan sedap2 kan?

Mila Hilas on January 26, 2015 at 4:36 PM said...

penatnya berpindah randah..tak sanggup sy hehe

Cik Puan Tqah on January 26, 2015 at 5:11 PM said...

cam sama je dilema kite kan.. hehe..alhamdulillah... naseb dpt rumah yg diidamkan..tqah pon target nk menanam jugak nnt :)

jazzeyra aj on January 27, 2015 at 2:54 PM said...

You just can't wait and so excited! best dduk penang tau! hehe..

macam-macam ada! :D

Hijabi Doll on January 28, 2015 at 2:42 PM said...

dkt penang duk dlm pulau ke sbrg? penang bes tau. heheheh. tp part jem plg bencik. rindu kg halaman.

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH on January 30, 2015 at 3:39 PM said...

Assalam kina,
salam perkenalan yer
uols nak pindah mai penang ka??????????
mai 3...sila3
iols pun dok penang ni :)
pa pun kalo sudi jemputla singgah & join blog iols jugak nanti yer :)

Nur Insyirah on January 30, 2015 at 11:42 PM said...

Assalammualaikum...kina, kite sama la...dlm proses mencari rumah sewa baru...hari hari buka mudah.my....mudah2n dapat rumah sewa y affordable yet selesa sikit drpd sekarang ni...:)

b i n t a n g on February 1, 2015 at 7:34 PM said...

Assalamualaikum, Kina.

Ni kat mainland ye? sebab kat island saya cari takde dah harga cmtu :(

MizA on February 3, 2015 at 6:45 PM said...

Kina confirm ke rumah yang fully furnished tu?

nadiah hanum on March 2, 2015 at 12:07 AM said...

Ehhh nak transfer penang...tu hometown kite! Hehehe

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork