Tuesday, January 20, 2015

Pengalaman tandem nursing

Salam

Bacaan utk kaum ibu dan wanita shj..terima kasih..

Masa shahadah dl kan susu start kering masa pregnant 4 bulan gitu. Kalau pregnant tapi nak bf boleh tapi tanya 2 3 org doctor ye. Jangan org lain boleh rse diri boleh juga. Sebab kalau ade history gugur ke high risk disarankan stop bf. Fully bf shahadah sampai die 1y 6m masa pregnant 5 bulan xsilap..lepas tu introduce dengan fm..Cara nak introduce dah pernah cite dulu. Tak mudah utk budak fully bf lagi2 banyak bagi direct bf nak tukar jadi slow2 dan bertabah la ye. Shahadah dulu dalam seminggu juga.

Bila shafiyah lahir shahadah 1y 11m..Shahadah pun bf semula tapi bukan fully la. Kina cakap dekat nurse menyusu baby dl lepas tu bagi shahadah dgn confident je. Rupanya nurse cakap cara tu salah. Kena bagi kakak dulu baru bagi adik. Kalau tak kakak dapat yang lagi berkhasiat,adik dapat yang hampas. Nurse la cakap gitu. Lepas tu baru teringat pasal hindmilk & foremilk. Foremilk ni susu awal2, cair. Hindmilk lebih pekat dan berkhasiat.  

Bila dah ajar gitu shahadah akan bf lepas tu dalam 2 minit die akan cakap "ok dah,baby plak". Kadang baby xnak lagi die yang lebih2. Hahaha. Lepas tu cakap sebelah die punye,sebelah lagi baby punye. Nak nyusu cakap chinta nak pet2 chinta. Ni pet2 chinta. lol. Tandem nursing ni 2S. Seronok & seram. Hahaha. Mana tak seram gigi penuh kot. Dah pernah kena aritu gigit. Sakit ya ampun. Stop kejap. Dah ok baru sambung.

Shafiyah setakat ni fully bf. Alhamdulillah. Agaknya sempat tak kejar kakak die. Mana tau preggy. Dl tak tahu preggy akan kering. Hahaha. MIL cakap kina boleh je la tambah lagi,pandai bahagi masa dok dekat rumah. Huahua. Haru biru jugak ni. Sebab bukan dok rumah saja2,ade bisnes online yang harus ku hadap. Ibu kina plak cakap jarak 5 tahun. Tak kot. At least 3 orang atau 5 orang lagi kot. Hahaha. Takkan dah tua baru nak beranak ye. Letih woo. Bila dah ready nanti boleh la. Tapi bukan bulan ni. Atau bukan lebih 5 tahun lagi. Hahaha. Allah knows. Yup,memang nak anak ramai, sebabnya kita tak tahu anak yang mana akan mendoakan kita di alam barzakh. Biar susah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Kata nenekku yang ank 10. Huahua. Bff cakap anakmu comel2 beranak tiap tahun xpe. Hahaha. Xmampu weh. Respect mak anak setahun sorang. 

Shafiyah makan da kurg tapi suke sangat minum air kosong. Maybe dok tgk mama dan kakak die dok togok sokmo..huhu. Papa kata pindah nanti boleh la pasang coway. Tapi kena kira-kira dulu. Hihi. Kali ni tak start dengan buah manis. Sebab taknak die suke manis je. Bubur nasi, brokoli, peas,  karoot komedia.carrot lah. Then start sweet potato,die xnak. Huahua. Ni dalam fasa kurg nak makan. Anak 2 ni relax2 sudah. Nanti nak la die. Asalkan menyusu ok,berat ok. Berat sekarang 6kg++ kot. 

Next month shahadah 2y 6m, boleh la betul2 wean off. Ni pun papa die kata eee,dah besar tak malu. Kina cakap takpe la. Next month stop,saje bayar balik masa 6 bulan xbf dl. Lagipun die bukan bf banyak pon. Hihi.


Ok la..tu je nak share..25 hari lagi nak pindah penang..yeaaaaa..Alhamdulillah..harap dipermudahkan semua.


Mama anak 2. Jubah moreena. Sempat lagi tlg promote nana. : p

9 comments:

Mila Hilas on January 20, 2015 at 10:24 AM said...

sy xde pengalaman lagi mcm tu...anak masih sorg ekekeke

Cik Puan Tqah on January 20, 2015 at 10:32 AM said...

hoho.. anak sorg pon kelibut.. :P

Kopiolimauice on January 20, 2015 at 10:52 AM said...

huihh bagus gigih ye susah gak nk bgi full bf klu dh tambah adik ni kan ;)

♥نعمة السعده اسماعيل‎ ♥ on January 20, 2015 at 3:05 PM said...

saya sedang merasainya.. pregnant and bf anak 13m.gigi dah 7batang.hahha.time dia tido selalu tergigit... ngiluuuuuuu... tapi sekarang dah tau cara nak kuarkan nipple dari mulut dia if dia tertido :P

Liyana on January 20, 2015 at 4:08 PM said...

mcm seronok je cara kina cerita.. daku anak sorang pun mcm nak terbalik rumah behehe

Azlinda Azman on January 20, 2015 at 4:47 PM said...

Saya dedua bf lagi. Masa ngandung pn bf anak lagi. Alhamdulillah. Rezeki mereka

Anak Lebah Comot on January 21, 2015 at 5:25 PM said...

jasmin baru jer wean off firas..masuk hari nie hari ke-3. tapi rindu sangat2 nak tanderm nursing.tapi firas dah 3 tahun...

Siti Nur Amirah on January 25, 2015 at 11:35 PM said...

Saya pun tengah pregnant 20weeks ni..susu dah merudummmmm sangat..resign raya duk syok direct takyah pump.sekali Allah uji gini.kesian kat anak sebab target 2 tahun..ni rasa mcm dh takde susu tapi dia duk nyot2 macam bese je..-_- saja taknak stop kan..niat nak tandem nursing dengan adik dia la nanti..hehe..takut dah stop nanti taknak terus..doakan ye ada rezeki nak tandem.nak qodo' jugak...hehe ^_^

NurFatihah Che Daud on July 26, 2015 at 1:40 PM said...

Saya pn ade pengalaman tanderm nursing....kakak sampai 3 tahun baru wean off...adik skrg dh 1thn 4 bln still fully bf lg...alhamdulillah susu masih ada...

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork