Thursday, January 2, 2014

Belum mampu nak jadi pengasuh anak orang

Salam..
Sebenarnya pernah la terpikir dulu, since kina ni stay-at-home-mom, nak jadi pengasuh budak. Tapi takde la serius sebab rasa jadi pengasuh kepada anak sendiri pun tak berapa nak betul lagi. Huhu. Tahun lepas pudin cakap (semalam je..hahaha) , kawan abang yang kite pernah jumpa tu wife die dah pindah sini, wife die cikgu, tanya nak x jaga baby? Usianya 3 bulan & fully breastfeeding. Kina tergamam la kejap. Macam-macam di pikiran ni.

Di sini ku listkan pros & cons kalau jadi pengasuh anak kawan pudin ni.
Pros
- shahadah ada kawan. takde la die boring tengok muka mak die je.
- boleh praktis camne kalau ada anak 2.hahaha. padahal 6 bulan lagi adik baby menjelma insyaAllah. 
- tak jaga lama mana pun sebab anak cikgu. Katanya pukul 7 pagi-1petang je. biasanya kol 4 diri ini memang flat da.
- pudin pegi keje pun pukul 7.30 pagi, kol 1 setengah die balik lunch. boleh die tolong-tolong apa yang patut die cakap.
- boleh topup side income tlg pudin utk 2014 yang mencabar ni. (biasa anak cikgu pengasuh charge berapa ek?) 
- baby baru 3 bulan maybe x seaktif shahadah yang setahun 4 bulan ni. Ok la nak jaga kan.

Cons
- risau tak dapat jaga anak org betul2. Bukannya anak patung kan. Dgn macam2 kes melibatkan pengasuh jadi takut jugak kan. Kalau sakit masa dlm jagaan boleh trauma kot kina.
- pregnant dgn seorang toddler rasa da mencabar, tapi tmbh dgn baby kecik. Lagi mencabar tu. Ni pun tgh dok belajar jadi parent anak dua lg 6 bulan.
- takut shahadah geram dekat baby tu. Die memang suka budak2. Aritu kat airport die geram kat budak baya die tapi besar sket. Budak tu diam je, shahadah dok pegang2 muka die. Geram nak picit2 pipi budak tu. Nasib bukan cubit. Terus pudin bawak lari tempat lain.
- sekarang ni shahadah tido sekali je siang dalam kol 11-12. Time tu la nak memasak, tu pun da kelam kabut kadang2 die tido setengah jam je. kl 2 2 xtido xlunch la lakiku. Huahua.
- shahadah masih bf, tgh2 bagi susu dekat baby kang shahadah sibuk nk bf. Kang kalut2 ade jadi tandem kang. Hahaha. 
- takut business online yg tak terurus jadi makin x terurus. Since kina amek order, family tolong pos dekat semenanjung.  Jadi kelam kabut juga dkt situ. Pening2. Harap2 tahun ni dpt pindah. Aamiiiin.


Sama je jumlah pros n cons. Tanya pudin camne, die ikut je cuma die kesian kalau tak larat. So kina terpaksa menolak. Sebab tak berani lagi nak jaga anak orang. Ade org cakap laaa, surirumah apedehal nak jaga sorang lagi, bukan ade keje pon, dpt side income. Ayoyo, try jadi sat nak tgk letih ke tak letih. Side income memang penting utk tahun 2014 ni, tp takut xlarat la. Ade member dari engineer sekarang dah berhenti jadi surirumah, die pun cakap penat juga ye jadi surirumah compare dari semasa jadi engineer. Bukan nak cakap yang bekerja tu tak penat. Sama penat je yang nak diutarakan di sini. Orang kerja balik kerja kena buat kerja rumah juga kan. 

Respect gila dekat pengasuh yang jaga anak orang ramai2, siap boleh buat business catering lagi. Hebat2. Tapi diri ni jauh lagi, baru jadi seorang ibu setahun lebih. Banyak lagi kena baiki. Timba lagi ilmu jadi pengasuh anak sendiri dl. Tunggu la shahadah 5 tahun, adik baby 3 tahun ke baru nak jadi pengasuh kot. Nak jadi pengasuh kena ikhlas, sabar, syg anak asuhannya mcm anak sendiri. Tak le pikir duit je kan. Harap2 kawan pudin dapat jumpa pengasuh yang terbaik untuk anak die.

11 comments:

NinaAz on January 1, 2014 at 9:03 PM said...

salam kenal dari nina :)
danishninaaz.blogspot.com

Qiela on January 2, 2014 at 8:24 AM said...

mybe ade pro&cons... even kina sendri pun x yakin nak jaga shahadah & baby... inikan pulak orang lain, since kila dah pergi merata cari pengasuh, kila jumpa mcm2 jenis orang. ada satu tu, dia dah jaga 3 baby, 4mo, 6mo & 7mo, semua baby. nampak tak dekat situ? tapi dia still nak jaga inas,,, bila kila tanya, boleh ke kak? Isk...boleyyyyyy.........
( bagi kila, boleh nampak,, nak duit semata )

tapi, kila tak hantar la...cuba fikir..kalau dia tengah mandikan baby A, baby b nagis nak susu, baby C pun nagis jugak... mcm mana? jgn la ckp baby ni baik, tak nagis.. sebab kita tahu..semua baby akan menagis.

tapi patut kina lena try, sebab shahadah boleh practice jadi kakak! :)

~~PurPle LiLyth~~ on January 2, 2014 at 9:34 AM said...

hehe...kalau pendapat leen, nak jaga one active toddler & one baby time gah peknen ni mmg sgt2 mencabar....sebab si sulung ni memang excited tgok baby, tp bile dah nak masuk 2nd & 3rd trimester ni, kalau anak leen die buat perangai...nak bertepek gan ibu je...awal2 kite peknen ni die wat tak kisah je..time sarat die mula la nk bermanja...sbb die tau kot, jap lagi kene kongsi ibu....
tkt kiena yg flat nk concentrate kat kakak lagi, nk jaga anak org lagi..badan sdiri dah tak larat..hehhe...pendapat leen je ni..

Riana on January 2, 2014 at 9:40 AM said...

Betul kina..bila time cuti mmg rasa kepenatan jadi surirumah..hehe..tp penat yg memuaskan hati la dpt tgok anak depan mata setiap masa dan ketika..heee=)

Basyirah Abd Rahman on January 2, 2014 at 9:54 AM said...

agak2 wife kwn pudin baca x ini belog? hahahaha..
Well shake, its not easy.. Kalau basyi lebih kepada cons kot? haha..

Sheila Salim on January 3, 2014 at 11:19 AM said...

Assalamualaikum kak kina. betul.. sheila sokong. jaga anak sendiri dengan jaga anak orang memang lain rasanya. kalau anak sendiri kita tahu apa yang terbaik untuk dia kan.. kak kina, sila jaga kesihatan baik2 ye. semoga anak kedua keluar dengan selamatnya. in shaa Allah :)

ctmah on January 3, 2014 at 2:19 PM said...

good kina dah list out siap2 pros n cons tu..at least kina beware kan..yelah, bila melibatkan hal anak-anak org ni, kita pun risau gak kan :D

ctmah on January 3, 2014 at 2:19 PM said...

good kina dah list out siap2 pros n cons tu..at least kina beware kan..yelah, bila melibatkan hal anak-anak org ni, kita pun risau gak kan :D

kekman on January 6, 2014 at 5:12 PM said...

salam

bg saya..nak jaga ank sendiri pon mmg tahan sabarr je..ini lagi nak tambah2 lagi. tapi setengah orang memang ada kelebihan jaga macamtu..dan sebab tu boleh jaga nursery..tp saya..duduk rumah kejap anak 3 org..ya rabbi..sabarrr nyee laa..huhu

salam kenal dari www.goldenlounge.blogspot.com sori termembebel lak. huhuhu

NuryaMohd on January 8, 2014 at 5:18 PM said...

haii... kalau sy diberi pilihan utk menjaga anak org saya tak rela.... huhuhu... dgn anak sendiri pun sy dah tak larat, lagi2 tgh preggy ni... taknak mendera anak org... hihi.. lagipun sy bukan jenis yang penyabar n penyayang sgt ngn budak2...

Kenari Putih on March 3, 2014 at 5:32 PM said...

seuju tu kina, sebenarnya bila kita jadi pengasuh budk kan, tambah2 baby2 lagi kan, bukannya sebab kita nak duit ke apa sgt.. sebab upah mengasuh tu berapa la sgt kan... kalau banding kita punya penat, letrik n air kan.. cuma lebih kepada kita tlg parennts baby tu la sbb dia pon cr org yg sayang kat anak dia mcm mana dia syg kat anak dia.

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork