Monday, January 13, 2014

Scan adik baby

Salam
Welcome 2nd trimester! Semester yang dinanti2kan. Alhamdulillah, first trimester takde la teruk sangat. Loya & nak muntah tu ade tapi tak keluar. Asal cakap kat pudin nak muntah la rasa. Die jawab "muntah la nak tengok (sambil gelak2)". Sabo je la kan. Tapi yang keluarnya angin je. Huahua. Evening sickness start pukul 5 petang cmtu. Hahaha. Tapi pening yang amat sangat & loya2. Shopping pun tak boleh lama2.  Nak pitam je sama macam time shahadah tapi pakej sekali nak muntah. Nasib baik muntah angin je. Tu yang Pudin suka la nak mengajak gi shopping.


Jom gi Giant! (Masa kat kuantan aritu) 
Kenapa nak gi Giant? Sempat ke?
Shopping. Sayang kan takleh shopping lama2. Hahahampeh je.


Berbalik kepada cerita scan. Dah 14 minggu dan ade 3 gambar scan adik baby dah. Buat check up dekat panel Columbia Asia. Bestnya ade doctor baru dulu dengan Dr Clarence sekarang terus dengan doctor baru : Doctor Haslina. Lemah lembut je orangnya.

1st time scan masa tu 6 minggu untuk tengok ade ke tak kantung baby. Scan secara abdominal means atas perut. Doctor cakap rahim jenis retroverted. Nampak la kecik je kantung, baby tak nampak lagi.
Memang normal kalau awal-awal tak nampak baby lagi.
2nd time scan untuk tengok heartbeat baby.  Doctor haslina cari punya cari tak nampak heartbeat. Padahal dah 10 minggu. Kina pun da gelabah ayam la kan. Doc mintak utk buat transV. Masa shahadah tak pernah buat jadi cuak gak sakit ke ape. Doc cakap tak sakit tapi mungkin kurang selesa masa awal2. Memang tak sakit pun. Terus nampak clear gile. Alhamdulillah nampak heartbeat. Adik baby dok belah kanan sambil tangan die melambai2. Aktif macam kakak die jugak. 

Scan masa 10 minggu, kepala adik baby kat bawah tu, terkeluar tu tangan die.
3rd scan masa 14 minggu. Suka la dengan scan doc haslina ni. Kina boleh nampak mana satu kepala, kaki, tangan. Kalau dulu dok nganga angguk2 je. Die buat akrobatik, lambai2, kuis2 kepala, buat silang kaki macam boss. Doc haslina pun tergelak sama. Masa tu tak putus-putus sebut Alhamdulillah,  Lailahaillah..Masa doctor tunjuk2, tiba2 adik baby duduk dalam keadaan sujud. Doctor cakap baby semayang ye. Ok kita tak kacau baby semayang. Kita amek gambar. Lama gak adik baby duduk sujud. Sempat doctor amek gambar. Allahu Akbar. Dari dalam perut baby dah tau utk sujud kepadaNya. Sebak pun ade masa tu, sebab nampak real depan mata. Size baby baru 7++cm tapi nampak mcm da besar kan.
Adik baby dalam keadaan sujud, habis sujud tangan tu kuis2 mulut die. hihi.
Last sekali kina request nak dengar heartbeat. Doc haslina cakap tak dapat tentukan berapa rate die. Tapi dapat dengar jugak heartbeat adik baby. Lup dup lup dup..tapi tak berapa tinggi.
Size adik baby mengikut kiraan. In fact lebih besar beberapa hari. Macam kakak shahadah dulu selalunya kecik dari kitaran hari..tu sampai sekarang halus je..hahaha..xd la..halus sebab genetic dan active.. Size perut kina pun lebih menonjol, sampai pudin cakap ni buncit ke pregnant? Dulu waktu ni tak nampak lagi.

Nak gelak ke nak sentap? Hahaha. Tak kisah la buncit pun because I'm pregnant. ;)..pas bersalin baru pulun pakai bengkung..gituu..berazam nak berpantang lebih berdisiplin. cewah..Next month dah boleh mula survey2 dulu..excited macam 1st pregnancy..^_^

Mama harap adik baby membesar dengan sihat dalam tu ye. Keep swimming keep swimming swimming.

23 comments:

Sheila Salim on January 13, 2014 at 8:59 AM said...

assalamualaikum kak kina. comelnya baby! Allahuakbar! seronoknya nak dapat 2nd baby.. sheila doakan baby dan kak kina sihat walafiat hendaknya ;)

Cik Puan Rara on January 13, 2014 at 9:16 AM said...

rindunya saat2 ni kinaaaa.huaaaa sonoknyaaaa~

Allene on January 13, 2014 at 9:19 AM said...

comey.... suka tau scan bby dalam perut... macam2 rupa...

mrs kayrul on January 13, 2014 at 9:40 AM said...

rindu baby kat dalam perut...bestnya...

amal salleh on January 13, 2014 at 10:14 AM said...

huuu tringat plk ms preggy dlu~

DYatie on January 13, 2014 at 10:19 AM said...

Allahhuakbar. Tgk gambar2 scan ni buat kite rasa nak mengandung lagi. Mueheehe.

ctmah on January 13, 2014 at 10:19 AM said...

org nak scan tgk jantina adik baby. rasa debar2 pulak..hihi

ct cucubi on January 13, 2014 at 11:32 AM said...

moga baby sehat2 dlm perut..

CikPuanHaLia on January 13, 2014 at 12:56 PM said...

Alahai..bestnya peknen..

mOoN on January 13, 2014 at 1:55 PM said...

Comel je adik baby kann...alhamdulillah...

BLuRpL3 on January 13, 2014 at 8:16 PM said...

http://ctliyana86.blogspot.dk/2013/10/resipi-banoffee-pie.html

tahniah kina, jaga diri baik2 :-)

Munira Mustafa Kamal on January 14, 2014 at 8:04 AM said...

Salam ziarah ya, teruja rasanya bila tengok scan baby mcm ni. Jaga kesihatan ya. Semoga semuanya berjalan lancar ya.

kekman on January 15, 2014 at 10:36 AM said...

Salam. Bes3. memang yang kedua buncit cepat :D

jaja_NorLiza on January 15, 2014 at 2:25 PM said...

tahniah yer kina...bestnya...
kina..akak ade email kina...check yer...tq

Hidayati Farhan on January 16, 2014 at 11:34 AM said...

bestnya kina, dah ade yg no 2. hihi. merasa balik semua pengalaman dulu

~ NANA ~ on January 16, 2014 at 4:17 PM said...

bestnya lahai...i dah teringin ni...huhu

Wafee on January 20, 2014 at 4:36 PM said...

Ni yang teringin nak ade baby lagi ni... Hehe

Mimi Azirah on February 2, 2014 at 1:30 PM said...

Assalamualaikum...singgah dr blog sheila fikri...subhanallah kagum tgk baby dlm keadaan sujud.

mamasyafi on February 7, 2014 at 7:33 PM said...

MasyaAllah..pengalaman mengandung memang indah..skrang sy dah msk 32 wks memang cepat letih..tambah plak dok sebok menapak ukur jalan parking ke lrt n memara kembar tu..sigh!!!!
I wish I could cuti

Kenari Putih on March 3, 2014 at 5:27 PM said...

comel.. take care ya :) muncit2 peggy ni somel, takpa punya.. hihi

Nur-nba on March 7, 2014 at 6:14 PM said...

Tahniah Kina... Tumpang gembira dengan berita ni.. Take care ye.. Semoga semuanya dipermudahkan..

myza on March 21, 2014 at 3:16 PM said...

Tahniah
Salam perkenalan
Edd bila.happy kn tgok baby dalm perut ;)

Afiq Shakila on March 27, 2014 at 9:05 AM said...

congrats kak kinah. salam kenal. before this selalu tgk blog akak utk preparation wedding. ;)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork