Wednesday, January 2, 2013

Ber'maajun anggun bistari' MAB


Salam

Susulan dari previous post..ramai plak berminat nak tau pasal MAB ni kan..MAB ni nama glamor bagi Maajun Anggun Bistari..Kalau sebut maajun macam segan plak..hahaha..

Alkisahnya hari tu kina pening-pening kepala, lepas tu MIL tanya ''Ke pregnant?''. 
Lepas tu pudin plak mimpi dah 2x mimpi kina pregnant ok!..hahaha..Pudin bergurau ''Kalau syg pregnant sekarang, tahun 2013 tak dapat beraya lagi la.hahaha"..Oh tidaaaak..berpantang masa raya sangat tak best..: p 

Kina memang tak tahu lagi nak amik perancang apa masa tu. Kina bajet 3 tahun 2 orang anak.Kiranya sorang darjah 3 sorang darjah 1 la nanti..hihihi..Kita merancang je, Allah tentukan ye dok..Perancangan Allah yang terbaik! Pudin plak tak bagi amik sebarang pil perancang, inject ke, implan ke. Kunun nak natural la kan. Plus kina tak datang period selepas nifas hari tu sebab breastfeeding kan. Tapi risau jugak tak period-period terus dapat adik Shahadah Chinta..Hahaha. 

Ibu kina pun cakap ramai kawan die ingat menyusu tu tak boleh pregnant last-last pregnant jugak.
Doktor yang kina jumpa baru ni pun masa check up Shahadah Chinta 4 bulan cakap macam ni
"Awak fully breastfeeding kan? lepas 6 bulan boleh la start berjaga-jaga walaupun tak datang lagi period, nanti kang datang check pregnancy pulak..hihi''..

Lepas tu MIL cadangkan dekat kina makan la maajun. Kina tak tahu plak maajun ni boleh dijadikan perancang. Ingatkan ubot kuat. Hahaha. Lepas je letak call terus google la pasal maajun. Jumpa la pasal MAB. Baca testimoni punya la banyak. Banyak gile khasiat katanya..Harga pun ok RM15 sebotol. (walaupun pil noriday free je kalau amek dekat KK..tapi pudin tak ijinkan..hihi..). Disebabkan MIL yang suggestkan pudin tu bagi la makan MAB tu. Die kan anak mak. :) Sebagai menantu yang baik haruslah dengar kata mak mertua. Ecece..
Macam ni la botol & packaging yang kina beli tapi ade nama agen kat botol..gambar dari kedaibestari.
Malas nak tangkap gambar.

Beli dekat mana?

Kina beli dengan agen dekat Bintulu ni haa..sekarang ni botol ke2 dah..sebelum makan kina buat pregnancy test dulu, mana la tau kan. hahaha..kalau ada memang tak makan la MAB, makan acid folic la plak ye. hihihi..cara makannya setiap hari selama 21 hari pastu stop 7 hari. Katanya masa 7 hari tu datang period tapi kina masih belum datang. Tibe rindu dgn cik kotex. Hahaha. Takpela jimat duit takyah beli pad lagi. Tak payah nak kira berapa biji dah makan, just disiplin makan tiap hari sampai habis 1 botol sebab 1 botol tu ada 21 biji. Botol pertama hari tu tak pernah miss ok, tapi botol kedua ni asyik nak terlupa je. Memang kena ada alarm.

Rasa macam mana?

MAB ni bulat-bulat, kenyal-kenyal. Kina memang suka la picit-picit dulu sebelum telan macam makan coklat cadbury. (sape yang rapat ngan aku mesti tahu tabiat makan coklat nak kena gentel2 dulu..ahhaa).. Rasa macam jamu la kot, bau herba. Kina awal-awal tak boleh gi jugak la bau die, mesti minum dengan air manis. Tapi lepas 4-5 bijik kina boleh minum dengan air kosong je. Ada rasa jugak madu sikit2. MIL kata yang kina beli ni lain dgn yang die makan dulu. Dulu-dulu gemok2 besar bulat die. Yang ni kecik sikit tapi MIL kata lebih kurang je kandungan die ok kot. Kandungan die : Manjakani, Senduduk, Kacip Fatimah, Habbatus Sauda, Rempah Ratus, Serapat, Inai & Madu. 

Effective ke? 

Kina tak boleh nak komen banyak sebab baru je lagi kan makan..Alhamdulillah, paling penting baby takde effect apa2 lepas kina try sebijik MAB. Rasa lebih bertenaga, bangun pagi pun lebih awal.Nak buat keje rumah kena bertenaga. Dah ada baby memang masa tido tu kurang la kan..Masalah sembelit pun dah takde..Selera makan dapat dikawal sikit la, kalau tak rasa nak ada makanan 24 jam dalam mulut..Ok la, itu sahaja yang dapat kina cerita, nanti la plak review pasal MAB ni ye..Mungkin lepas botol ke5 ke kan? Hihi..

Bila anak semakin besar rasa nak ada baby cepat2, tapi bila kelam kabut uruskan anak yang seorang ni rasa nak lambat plak..hihi..anak first orang kata jangan rancang kalau rancang pun jangan habaq kat orang tapi anak kedua terpulang ikut masing-masing..kalau MAB ni serasi memang akan kina amalkan sampai bila2..(tu pun kalau rajin jugak!)

Update: Boleh tengok sini selepas kina makan 5 botol. http://shakinafarhan.blogspot.com/2013/06/review-maajun-anggun-bistari.html


11 comments:

cha on January 2, 2013 at 8:41 AM said...

wah mmg bertenaga sikit ke u makan majun ni? i ni dhla selalu sakit tak brp sihat sume. nak jugak carik yg boleh kasik tenaga sikit kan

haha kalau dpt yg ke2 apa salahnya tp pantang time raya mesti seksa tak boleh makan itu ini haha

Basyirah Abd Rahman on January 2, 2013 at 9:23 AM said...

pagi2 masuk kerja bukak blog dan tgk latest update blog! hehe.. Ade 2 update dari cik puan shakina. Rajinnya!
ok la tu klu amalkan ubat MAB ni. Selain sbg pil perancang ianya juga menguatkan badan kita, x mudah rasa letih (in sha Allah) dan x delah lenguh2 badan sakit urat. hihi.. Basyi dah x boleh makan dah ubat ni. haha.. masa pas pantang dulu pn x makan sgt, ingatkn ubat tu hny utk bg x sakit badan je. jd jimat2 makan. haha.. Ehem2.. pasal nak lekat yg 2nd tu, semua kuasa Allah, kita merancang tp Allah Maha Perancang. Basyi pn mcm shake, xde ambik apa2 pn sbb klu boleh nk natural dn plan sendiri ikut kitaran haid. Tp seteliti mana pn merancang, Allah Maha Hebat lagi perancangannya. Kira walaupun Iman Zulfa dan adiknya beza setahun setengah tp kalau ikut jarak tahun tu kira sorg djh 1 sorg djh 3 jugak la.. ekeke..
Anyway, menjadi ibu ini memang sangat indah!

Asz Miza on January 2, 2013 at 9:26 AM said...

miza blm amek perancang lg..klo ni blh jd perancang nk try la jugak..plus boleh buat badan lebih energy..hihi..

.ieLah. on January 2, 2013 at 10:14 AM said...

kinaaaaaaaaaa, haha hasbend kite pon tak kasik makan pils etc, nak natural jugak. tapi kite la takut pape kann.hehe nak makan maajun ni gak ari tu, tapi kawan cakap maajun ade streoid? hukhuk

~ NANA ~ on January 2, 2013 at 10:22 AM said...

pernah denga pasal MAB ni tapi tak terbeli pon...hihi...i mkn noriday je...czer takot la nk narutal plan ni :P

yUmIe on January 2, 2013 at 1:37 PM said...

yumie skrg mkn noriday.hurm mcm tertarik je dgn MAB ni.die merapatkn ehem2 xkina??hehe[blushing kucing]

cikpuanputeri on January 3, 2013 at 11:50 AM said...

owhh yang nie ke..hee pil dia warna hitam ye? Put makan ni jgk, cuma beli kat bidan kampung 18 biji rm10 camtu.. tapi tatau nama dia MAB Hehe

eLL on January 3, 2013 at 2:52 PM said...

salam kina,

saya pernah makan hingga ke botol yg ke3. tapi sayangnya tidak sesuai dengan saya sebab saya dapati degupan jantung saya laju sangat lepas amik maajun ni. maajun ni sesuai dengan anak dara juga. masa tu saya belum kahwin.

kawan2 ramai yg makan, ada yg boleh kuruskan badan, utk yg dah kahwin lagi sesuai kot

dilla on January 16, 2013 at 8:09 AM said...

selama sy mkn nie..ia dpt mghilangkan senggugut..alhamdullilah sgt:-)

Putri on January 23, 2013 at 8:27 PM said...

salam kina
saya nak try MAB ni
dah lama baca tp rasa macam belum tiba masanya lagi
but now my baby dh nak msk 6 bln..so rasanya nak cua cari maajun since my hubby x bg ambil perancang
so far elok x kina makan?

n0rraslida alias on May 31, 2013 at 1:10 PM said...

aslmkm KINA! Lid pn bru cuba mkn MAB nih...mmg best kn... tp MAB nih xsume org sesuai kn.... tp yg pnting berani nk cuba...xcuba xtahu...Lid kn lps jer mscrrige last yew mne der mkn jamu2 nih... tp alhmdlh ps jer amek MAB nih Lid rse der perubahan...tp air putih kne minum byk...klu x akn rse dahaga... tp PALING penting bile kite mkn MAB nih asben yg dpt rse "KELAINAN" dri dri kite...hihi...phm2 sndri kay.... :P then Lid skg abis jew sebotol sakit2 pinggang...pstue drh2 lame kuar...tp alhmdlh Lid rse ok...~ panjang pndangan akuh! hihi...jgn mrh yew kina.....

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork