Friday, January 25, 2013

Petua lebatkan rambut bayi

Salam


Ramai yang bertanya pada kina, 
"Kina ada petua ke lebatkan rambut baby? sebab lebat rambut shahadah." 

#sorry xd masa nak resize gmbr da sekarang..hehe..
Masa cukur jambul
Masa 2 bulan


Masa 3 bulan
Masa 4 bulan
Terkini 5 bulan
Alhamdulillah, rambut shahadah cepat tumbuh lepas botakkan masa cukur jambul..xd la lebat sgt sebenarnye..Lebat tapi jarang kan? lebat ikut mama, jarang ikut papa..hahaha..takde petua ape2 pun sebenarnya..Sape tak sayang kan nak potong rambut komain lebat masa lahir kan? Dont worry, bila kita botakkan bukan sahaja dapat pahala sunat tapi rambut baby akan lebih lembut & bersih..Dulu ibu kina potong jambul sikit je sebab tak tahu kan..UAI ade cakap dalam ceramah, orang melayu sebab die panggil cukur jambul jadi gi potong jambul je, kalau ikut yang betul cukur semua baru dapat pahala..Wallahualam..

Masa balik kampung aritu..

MIL: Kening shahadah elok terbentuk kan..
Kina: Oh yeke, baru perasan terbentuk elok..

Bila kina cerita dekat ibu kina..

Ibu: Masa cukur jambul dulu kan kening die cukur sekali habis..tu elok tu..
Kina: oooooo..gitu eh..

Mungkin tu petua utk dapat kening cantik? bila besar dah tak boleh cukur..so kecik ni cukur la..hahaha..

Kembali kepada petua lebatkan rambut baby..Kina ada tengok dekat nasi lemak kopi o hari ni..Lebat betul rambut anak honey madu ye..ada beberapa tips kina dapat dari rancangan tu..so maybe boleh apply utk lebatkan rambut anak2 ye puan2..hehe..

1) Sapu minyak kelapa 
2) Sapu minyak zaitun
3) Sapu air wuduk (kina apply yang ni, air lebihan wuduk sapu kat kepala die)
4) Sapu bawang putih yang dibakar, keluar minyak bawang tu
5) Sapu santan (ni ada la kena sejuk masuk peti ke ape..xigt)
6) Minum air kelapa masa pregnant (ni tiap hari kina minum masa bulan puasa)

Syampoo bawang? mungkin utk orang2 dewasa..hehehe..ok la..bye2..
Sharing is sexy..:)



19 comments:

Allene on January 25, 2013 at 12:28 PM said...

wah... cntik rambut kina...

Shakina Farhan on January 25, 2013 at 12:47 PM said...

allene: eh..rambut kina? haha..

ctmah on January 25, 2013 at 1:51 PM said...

rambut kembar date syahadah masih ciput lg.haha

cik chinta on January 25, 2013 at 1:59 PM said...

cukur kening spi habis ke kina? ce xplain lbih skit bab ckur kening tu. berminat pla. sbb x lm lg de baby kn.

Zimie on January 25, 2013 at 2:00 PM said...

tadi dekat tv9 nasik lemak kopi o pun ade topik pasal ni hiks. guna santan n minyak zaitun yang zimie biasa dengar.lain2 1st time hee pasni boleh coba

erna on January 25, 2013 at 2:49 PM said...

kina, anak erna lepas 2minggu botakkan, rambut kembali macam asal. cepat tumbuh jugak macam shahadah :)

Cik NeyNa on January 25, 2013 at 3:55 PM said...

erk? kena cukur kening ke?
ok balik nih sayer apply..mesti nenek dia jerit ingat mak dia buang tebiat..hahaha

yUmiE AzuRa on January 25, 2013 at 5:25 PM said...

mama Iman ni jenuh nunggu rambut iman pjg.rpe2nye rambut die tumbuh halus2 n kerinting.makin pjg,makin bergulng melekap kt kepala.haha.
yumie gne minyak zaitun tp xberjaya.xnk guna santan sbb xsuke bau die.hihi

Shakina Farhan on January 26, 2013 at 10:00 PM said...

cik chinta & cik neyna: ustazah yg tukang cukur tu die ckp cukur sekali la ye kening nt tumbuh baru lg bersih..

AmVi StYle on January 27, 2013 at 4:58 PM said...

Wah kening pn cukur skali????nnt kang xtumbuh2 cane?

mama ila on January 28, 2013 at 3:54 PM said...

leh try petua2 tu...anak saya masa baru lahir..memang lebat yg amat...pas cukur..lambat tumbuh pulak..hihi..skang nie jarang2 jer rambut dia..hihi..MIL suh cukur lagi sekali..tapi dah umur setahun kesian pulak nk cukur botak

CikNaa on January 29, 2013 at 9:56 AM said...

betul.. lepas botak, then pakai minyak zaitun.. mmg lebat, takde lagi rambut yg bertingkat2 tu..

Miss Sunshine on January 31, 2013 at 2:50 AM said...

hmm... nanti boleh try petua kina ni...

humble.yat on February 5, 2013 at 5:11 PM said...

cantiknya rambur shahadah!dah nampak jelita gitu hehe

Aty_Fared on February 15, 2013 at 2:09 AM said...

aak aty dah macam2 buat..tapi rambut selapis tu jugak..haaiihh...jeles tengok rambut shahadah..:)

Iylia Hani on May 29, 2013 at 9:25 AM said...

Dulu masa Baby Imaani lahir, sayang nak cukur.. now disebabkan rambut tumbuh xsekata baru la Lyea terbuka hati untuk botakkan dia. Tapi actually xcukur pun cuma botakkan sikit. Thanks for the tips.. nanti nak apply kt Imaani.

www.iyliahani.com

Dafiera Hananie on June 8, 2013 at 12:32 PM said...

guna minyak kelapa dara pn boleh,,,,NEMO keluaran Seri Dewi Malam SDM-MT,,,boleh lebatkan n lembutkan rambut...kat sini,,,http://jamuseridewimalamsdmdafiera.blogspot.com/

Ain Ridzuan on September 17, 2014 at 1:15 PM said...

Nak cuba lah tips ni kat anak saudara baru.. thanks for yor tips ya!!

http://sweetmom83.blogspot.com

Noor Malawani on November 22, 2014 at 4:29 PM said...

Rambut lebat dan tegak berdiri. hehe. Comel je. Jemput singgah blog wani jugak k.. Salam perkenalan.

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork