Wednesday, December 19, 2012

Terkenan dengan maksu

Salam

Dulu..kina pernah tulis hopefully baby dalam kandungan ikut muka pudin & adiknya shafiqah 7 tahun tu..bila balik kampung selepas 2 bulan berkelana di bumi bintulu bersama baby (fuhh quite challenging sebenarnya)......

MIL cakap ''eh,shahadah chinta ni ikut muka sape ye..macam muka udin (panggilan manja) tapi hidung tak gaye hidung udin @ sakinah (panggilan manja gak? hehe)..haa..macam hidung maksu la!kepek depan. Mana tak kepek kat depan asyik nak mengempeng dekat badan mama die. Jenuh mama die tahan hidung die tapi tetap eksiden..Tambahan plak die suke telangkupkan muka atas badan. Orang takut tak le bernafas tapi die suke plak. Hehehe.. Maksu pun asyik mengempeng dekat MIL sampai masuk tadika. hihi.

Lepas tu semua orang gelak..pastu shafiqah macam malu2..

''Kepek pun takpe tetap lawa kan shafiqah'' mak mengayat balik ke shafiqah. So kina andaikan MIL nak cakap shahadah chinta pun lawa gak. Hahahaha. Nak jugak! Ini lah namanya lepas kutuk puji. Hahaha..Takpe, kepek pun mama sayang ok..

Shafiqah ni kalau time kina balik kampung mula-mula mesti macam malu2 pastu sejam lepas tu report segala apa yang boleh direport umpama menghantar report card..hahaha..tak kisah la apa2 mesti die nak cerita..pasal kawan-kawan die kat sekolah pun die cerita..pasal die belikan kek utk MIL..layan jela..kanak-kanak memang murni fikiran dorang..

Dulu pudin cakap nanti lepas dah ada baby mesti shafiqah dah taknak rapat. Secara tuntasnya tidak. Hahaha..Mungkin sebab pernah mandi sama2 dengan dia..kan orang kata macam kalau ibu mandi sama dengan anak jadi rapat gila sebab kena air mandian ibunya..jadi shafiqah ni kira dah kena air mandian kakak iparnya. hahaha..

Bukan tang hidung je terkenan dgn maksu..tang masuk kereta terus tido, tang suka main air..memang macam maksu die la..berat shahadah chinta 5.75kg , cuma tambah 0.450gram dari masa 3 bulan..tapi tak risau sebab badan die walaupun nampak kecik tapi solid doktor cakap..semalam kena sakit mata tapi Alhamdulillah lepas titik ubat yang dok bagi & titikkan susu ibu hari ni dah nampak macam ok..semoga membesar menjadi sihat & solehah macam maksu shafiqah..
Gambar yang atas belah kanan nampak macam adik beradik je. :)
Best sebenarnya bila maksu beza umur tak banyak dengan kita, boleh jadi geng kan..Kina pun ada maksu umur beza 5 tahun je..tapi die dah ada 6 orang anak ok! Kamcing sangat macam kawan..tapi terbalik plak dengan ayah we (pangkat ayah su) umur kami sebaya tau tapi tak rapat pun..hee..selalu jumpa pun faktor jugak kan..ok la..bye2..


5 comments:

.ieLah. on December 18, 2012 at 10:03 PM said...

best la chinta.maksu dia mesti sayang dia sangat :D

yUmIe on December 18, 2012 at 10:58 PM said...

iman dlm gmbr dlu pn org nmpk cm bambam,pdhal xbambam mne pn.skrg lg r nyer.haluss je.as long as die aktif n sihat,rsenye xde ape yg nk risau.jnji graf die cantik.hihi

btw,syahadah dgn maksu die mmg nmpk cm sibling.nt dh bsr sikit mst lg ngam dgn maksu.time tu plak msg2 dh ade boypren.eh!hahaha

cha on December 19, 2012 at 8:30 AM said...

Kira adik ipar u ada muda lg la kan kina. Adik ipar i pn paling muda darjah 2 huhu. Mesti syafiqah ni rajin kan nak main-main dgn anak u sume. Senang sikit heee.

ctmah on December 19, 2012 at 12:15 PM said...

aahla..gambar atas belah kanan tu mmg nmpk cam adek beradik.comel jek!hihi!

teringat my niece.this year umur dia 25 years. beza 4 tahun je dr i n kitaorang memang rapat sesangat. tapi dia dah kembali ke rahmatullah ^_^ Al-Fatihah

~ NANA ~ on December 19, 2012 at 1:00 PM said...

sesuai la kalau jadi adik beradik...muka pn dh nmpk lebih kurang je..hihi

suka tgk shahadah pakai sweater :)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork