Wednesday, December 26, 2012

Pusat baby timbul terjojol

Salam
Baby anda ada pusat?(soalan ape ini macam?)
Pusat baby terkeluar secara berlebihan?
Pusat baby terjojol-jojol?
Pusat baby timbul?
Pusat baby gojel?(ke bojel?xpasti ejaannye) hahaha
Anda ada masalah ini?

Ye..dulu pusat shahadah chinta pun terjojol2 sampai 2 bulan lebih..Buruk bebenor bila tgk anak dara pusat gitu..Bila kite tekan2 pusat die bunyi macam buih-buih..sttrrrruuuppp2..
Mula-mula risau jugak..orang tua-tua suruh letak duit syiling yang disuamkukukan..

Kina pernah la letak sekali kot dulu pastu syiling ntah ke mana, barut pun ntah ke mana jadi bra..tapi barut masih pakai sampai la ni untuk pinggang yang ramping gitu..hahaha..untuk elakkan barut jadi bra kena ikat tali yang bawah sekali dulu kemas2, pastu ikat tali atas sekali dan last ikat yang tengah..

Sorry xd gambar pusat bandaraya shahadah chinta..hehe..masa check up 2 bulan, doktor siti (paed kpj kuantan) ada cakap

''waduh2,pusat terjojol..xpe..ni --------- (istilah scientific die bagi kina xigt walaupun dulu aku ni budak science..) xpayah letak duit syiling panas2 tu sbb nanti die akan tenggelam sendiri..anak sy dulu lagi dahsyat terbojol..hee''

So lega la di situ..kina rasa 2 bulan lebih pusat die kembali normal macam kita yang da besar ni..

Mitos org dulu- pusat ke dalam kawen ngan orang jauh, pusat terkeluar kawen orang dekat..eh,ke terbalik?hahaha..ade2 aje..kina pusat ke dalam tak kawen dgn orang jauh pun tapi dibawak jauh ke bintulu..hahahaha..


10 comments:

Aty_Fared on December 26, 2012 at 1:17 AM said...

berkesan gak eh petua ni..:) dah 2 kali dengar dan kate memang berkesan...
pasal pusat dan kaitan jauh dekat tu..heheh...aty tak tau sebenarnyer kalau kedalam sikit ker banyak ker tu macamane..dulu2 ade sape tah cakap..kalau dalam sikit..maknenyer jauh sikit jer..kalau dalam banyak pulak dapat jauh giler..ade pulak heh..;p

fifi tiez on December 26, 2012 at 1:50 AM said...

pusat sy ke dalam, dan parents sy memang kawen jauh pun..hehe..betul la kot kepercayaan tu

Veelara Shamsyul on December 26, 2012 at 2:31 AM said...

Iman pun dekat 2 bln lebih pusat terjojol.hr2 letak syiling tu, tp 5 min je bertahan,pastu hilang dlm pampers.hehe.bl da 3 bln, bru ok :-)

Puan Ira on December 26, 2012 at 8:36 AM said...

ira ada guna petua niem utk umairah...menjadi la jgk...

Puan Ira on December 26, 2012 at 8:36 AM said...

ira ada guna petua niem utk umairah...menjadi la jgk...

Puan Ira on December 26, 2012 at 8:36 AM said...

ira ada guna petua niem utk umairah...menjadi la jgk...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P on December 26, 2012 at 9:39 AM said...

petua ni kita boleh ikut, cuma jgn terlalu taksub lah. org kata ikhtiar ...

ctmah on December 26, 2012 at 11:06 AM said...

dlm pantang ritu selalu tuam ngn daun sireh.panaskan dlu kt tungku,then tuam.bau pun wangi jek :-)

Hayati A.G on December 26, 2012 at 11:31 AM said...

sama..istilah dia hernia..kalau pusat tu lebih satu inci dan tak surut dalam 3 bulan, ada minor surgery...

alhamdulilh, aina cepat meniarap. dan itulah ubat dia...mak ayah mertua kata, jgn risau, kalu meniarap memang akan hilang...

yati dulu tuam ngan halba and jintan hitam..tak jadi jugak..letak duit syiling org kata tak elok, bila peluh anak bercampur dengan duit syiling akan jadi bakteria pulak kat pusat huhu..

ctfand on November 25, 2013 at 10:47 PM said...

Salam..lucula cara kina bagi penerangan..tersenyum sendiri tengah2 mlm ni. Btw, nice sharing..coz baby sy pun pusat agak keluar sikit.. Baca entri ni jadi lega sikit.. Tq so much.. :)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork