Monday, November 25, 2013

Perkembangan anak daraku

Salam

Dah lama tak catat perkembangan shahadah. Anak dara ni membesar cepatnya. Setahun 3 bulan sudah.
Perkataan baru yang boleh difahami oleh mama dan papa setakat ni 'Nak', 'Amek','Nah.. (nah dengan amek tu macam die 1 makna bagi die, macam suruh amek ape yang die pegang tu), 'Atuh' (jatuh).

Saya dah 1 tahun 3 bulan tau!
Tak banyak lagi yang berbunyi tapi dari segi arahan dan tunjuk-tunjuk die paham. Kadang-kadang rasa cepat die tangkap, dan kadang-kadang rasa macam eh, die paham ke die hentam? Hahaha. Kalau macam suruh amek barang die ni boleh diharap jugak la. Hihi. Kalau suruh amek remote, hp, air (botol mineral besar pon die angkut), pampes, hanger, kita tak payah tunjuk die akan pegi cari sendiri dan bawak.

Tukang pass hanger merangkap tukang sepahkan hanger jugak..hihi
Pernah 1 ketika tu, rasanya masa tu die setahun sebulan. Kitorang tengah baring2 la atas katil, shahadah je duduk main menan die. Macam biasa kina tanya dekat pudin. 'Mana handphone mama ek?' Tak pandang pun dekat shahadah..tiba2 je shahadah amek handphone sebelah paha die pass dekat kina tapi mata die dok main menan lagi. Kitorang pakat gelak gila2. Tak sangka dalam dok ralit masa tu die dah tangkap instructions tu walaupun bukan utk die. Kekeke.

Sekarang kalau die nak tengok rancangan die, die amek la remote bagi dekat kite pastu mata die tengok tv. Walaupun die xcakap maksudnya kite WAJIB tukar channel x HI-5 upin ipin. No rancangan mama ye. Hahaha.

Dekat rumah wan mi pun die conquer tv ye..hihi
Kalau nak belajar die amek handphone suruh buka flash card. Hari tu beria marah2, yela. Ingatkan die nak tengok video rupanya nak belajar. Semangat belajar tu jangan awal2 je ye. Ada 1 masa tu papa die ajar flash card pastu papa die tertido, bising la die. Pastu amek handphone bagi mama suruh mama flashkan. Hihi. Kelako betul. High score jawab soalan flash card tu ada la 7/10 yang betul dengan jawapan pertama. Rasanya ikut mood die la , kalau die macam malas nak belajar tu die pakai tekan je jawapan ape. Tettt tettt tettt je jawapannya. Hihi. Kalau ada pilihan jawapan cat, jangan tanya haiwan lain la mesti die tekan dekat cat tu. Cat lover gitu!

Dah pandai tunjuk-tunjuk sikit bila orang tanya.
Mana cicak? Tunjuk kat atas walaupun takde pon cicak.
Mana lipas? Tunjuk kat bawah lantai. (Eeee..mama paling tak suka lipas!)
Mana hidung? Tunjuk dekat hidung mama. (Sebab dekat flash card nose kan ade orang tunjuk hidung kan)
Mana perut? Tepuk perut sendiri. (Ni lepas tengok video nana anak ila..haha)


Masa makan kitorang kat rumah xd meja makan tinggi tu, coffee table ada tapi kalau makan dekat situ die suka panjat atas meja. Jadi kitorang makan atas surat khabar je sama-sama dengan die. Nak ajar die makan sendiri walaupun bersepah. Kalau pegi makan dekat luar ok la behave sikit asalkan ada makanan untuk die. Biasanya kitorang akan keluarkan makanan die bila makanan kitorang sampai so makan sama-sama. Xd la nanti die habis dulu die mengacau kite. Hihi. Tapi masalahnya die makan laju. Nak makanan cepat je. Favourite makanan kat luar die roti canai & nasik. Nasi bodo2 gitu je pon die suka sangat da.

Paling suka nasi ayam..paha pun makan sekali..
Nak gendong pleaseee..
Potty training die xberjalan lancar sebab mama dah malas nak berlari naik atas. Toilet bawah mama tak suka guna sebab macam scary. Hahaha. (Alasan sangat)..Lagipun da tak boleh lari2 sangat dah. Hihi. Just continue siang bercloth diaper. Kalau naik tangga sekarang ni kina akan biar die naik dulu, kina kat belakang. Takpe la slow pon nak sampai atas tapi taknak ajar berdukung da. Kalau turun plak, bergendong. Hahaha. Yang ni kelakarnya die da pandai gendong, pantang orang duduk tak bersandar die mai la kat belakang pegang erat2 nak digendong.

Naik tangga sendiri lambat sket la sampai atas..hihi..
Kalau nak buka baju, just bukakan butang pastu die cabut sendiri, seluar tak pandai cabut sendiri lagi, kena lurutkan sampai bawah pastu die pegang kite dan angkat kaki. Nampak kita siap pakai tudung die g la amek kasut die. Kalau nampak stokin mama, die buat macam nak pakaikan dekat kaki mama. Macam boleh je. Hihihi.

Bab mandi plak, die suka main cebok. Dulu kena perhatikan die sebab die nak minum dari cebok tu ok! Bergaduh jugak la nak larang die minum. Pastu ajar die jirus sendiri. Ok la, die dapat jirus bahu dan perut sendiri. Dulu letak sabun dekat tangan die macam nak makan, sekarang da gosok2 dekat perut buncit die. Hahaha.

Kina rasa masa setahun ke atas ni la perkembangan anak-anak paling berkembang dan kita kena alert dan stimulatekan. Banyakkan bertanya dan bermain dengan die. Bukan bagi je die main. Tapi kadang-kadang datang malas+penat tu memang main la nak sorang-sorang ye mama nak rest. Tu yang nak adakan geng die tu. Haha. Sekarang banyak ajar die untuk berdikari as preparation untuk jadi kak long yang pandai bawa diri. Cewah. Senang sket mama nanti ada PA. Hihihi.

8 comments:

Siti Nur Amirah on November 25, 2013 at 4:03 PM said...

kak kina mcm bg hint je shahadah nak dpt adk..;')

Sheila Salim on November 25, 2013 at 4:22 PM said...

Assalamualaikum kak kina. alhamdullilah dah makin membesar dah kaklong Shahadah! gembira sebab ramai rakan blogger saing pregnant dengan sheila... yeayyy next year pantang sesama okeh. kak kina, jaga diri dan baby tau. muahh untuk kaklong Shahadah :)

hazlina azmi on November 26, 2013 at 11:10 AM said...

cepatkan kanak2 membesar...tup2 dh sethn lbh dh umurnya...jemput follow ke blog saya dan bertukar2 link

http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Mizz ErMa on November 26, 2013 at 4:21 PM said...

hihihi syahadah nak dapat adik ke? xsbr nk tggu mikail besar jgk..=D

acuatiq on November 27, 2013 at 1:14 AM said...

bila la dpt jumpa shahadah lagi ni. huhu

Aty_Fared on November 27, 2013 at 2:48 PM said...

Ok..bnykmsgt bnde menarik ttng shahadah..sudahnyer tak tau mane nak komen..heheh

IbuNoey on November 28, 2013 at 2:29 PM said...

sukanya baca perkembangan shahadah..

rasa seronok kan kalau tengok perkembangan anak-anak depan mata..

mama shahadah pregnant heh?;)

Puteri Fiza on December 1, 2013 at 2:22 AM said...

Seronokkn klu ank da besar :)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork