Wednesday, November 6, 2013

9 Rancangan susun atur & dekorasi yang best

Salam

Sejak dulu suka sangat tengok cerita make over macam eric leong buat tu..sekarang ni makin suka sebab berangan nak duduk rumah sendiri yang tak pasti lagi bila..hihi..channel LI (728) dah jadi faveret, dulu asyik tengok AXN, Starworld & Animax je..Nak cerita sikit overview rancangan yang kina sedang tengok & suka..

1) The Nate Berkus Show
Kalau tengok cerita ni jangan heran kalau penontonnye ramai perempuan. Tak kira muda atau makcik2. Sebabnya nate ni handsome la jugak. Hahaha. Tapi yang paling best die cerita pasal susun atur, renovation, ID yang realistic untuk kita2 yang budget..Kebanyakkan untuk cut cost tapi menarik. Sebab dok tengok cerita ni la kina tiba-tiba nak mengecat meja kerja kina. Nanti kina cerita pasal meja tu di lain entry ye. Tapi kan cerita ni sampai season 2 je, lepas tu katanya dah tak buat dah..dan yang baru kina tau Nate ni gay..hahaha..kenapa lelaki handsome selalunya gay! peh..


2) The Apartment 
Sekarang tengah follow the apartment ni dekat channel 722. Ku hanya mampu menangis tengok rumah The Glades tu. hahaha. Brian yang masuk masterchef malaysia dulu tu pun ada & dah terkeluar pun.. (sorry tapi design die memang xberapa lawa la..pandai aku kritik,,,hahaha..dah nama pun amatur kan biasa la).. Faveret team ku Sonya (lawa la die) & Yvette dan rasanya yang akan masuk final juga team tiara & deankie..Huhu..Kalau antara iklan & cerita ni pun ada si Lawrence tu bagi tips untuk deco rumah..Syoknya kalau orang bagi $10000 untuk deco living room sahaja. Fuhh..Kalau menang dapat rumah sebijik! Bessssstnye..Bestnya kalau dapat masuk..

3) HGTV Design Star
Rancangan ni pun lebih kurang macam the apartment tapi versi designer bukan amatur..setiap episod akan ada 2 challenge, 1 design 1 lagi camera challenge..Sape yang menang nanti akan ada show die sendiri..Yang tak bestnya masa kina tengah google2 ternampak plak sape juaranya..Tak feel la tengok dah tau sape menang..hahaha..tapi tengok jugak la sebab nak tengok deco dorang..Nangis tengok kitchen cabinet..-_-..cantiknyaaa...suke kitchen cabinet warna putih..



4) Design war
Rancangan ni pulak setiap episod lain contestant. Akan ada 3 designer yang akan berlawan dalam 2 challenge untuk dipilih oleh keluarga yang nak renovate/deco rumah dorang. Syok gak jadi family tu, boleh pilih designer yang mana dorang berkenan lepas tengok 2 hasil kerja..Setiap episod lain designer..Designer yang menang akan jadikan portfolio dalam website HGTV. HGTV memang channel heaven la untuk deco-deco ni. Tapi kat astro xd channel ni, cuma ade la sebahagian rancangan dalam LI.

5) Before and After
Rancangan ni pulak dari Jepun. Kebanyakkan rumah yang bermasalah, dorang akan panggil pakar renovation untuk renovate kan..rumah kecik jadi nampak besar..dari tak cukup space storage jadi penuh tempat letak storage. Bawah lantai pun jadi ada built in storage. Tapi kosnya agak tak relevan la kot kalau nak buat kat Malaysia ni. Yela, built-in ni kan agak mahal lain la kalau pandai DIY..Makeover rumah memang suka tengok. 100% jadi lain rumah dorang.

6) Clean House
Clean house ni dekat channel DIVA 702 kadang-kadang nampak macam pen-tipu- pun ade..hahaha..macam serabut gila la rumah-rumah dalam tu..macam saje-saje buat pun ado..dorang akan buat garage sale jual barang-barang yang tak perlu untuk tampung kos deco & organize..lepas tu team clean house akan bersihkan & deco2..best je kalau buat garage sale kan..at least takde la tak pakai atau terbuang..

7) Marriage under construction
Mula-mula ingat reality show ni tak best tau. Bila da tengok best dan kenalah dengan kite yang baru kawen ni..hahaha..[2 tahun tu kira baru la kan pastu belum ada rumah sendiri lagi]..kisah die pasal pasangan yang baru kawen ni, dapat $30000 untuk renovation rumah baru dorang yang bukanlah baru, banyak yang nak kena renovate..1 episod 1-2 tempat direnovate..banyak yang lisa si designer tu buat DIY..dari segi deco2nya ada yang kina berkenan ada yang rasa biasa-biasa je..tapi boleh buka minda pasal deco & kos..renovation ni banyak kos dekat upah orang, kalau buat sendiri banyak boleh jimat..

8) Candice tells all
Candice ni designer yang akan renovate rumah client2..pernah tengok yang die renovate kitchen mak die..woweeee..cun..tapi kite tengok pun dah tau, semua yang die pakai mahal..jadi inspirasi & angan-angan jela..suke tengok makeover yang die buat..nampak mahal & memang mahal pon..hahaha.

9) Summer Home
Samantha pynn pun designer buat makeover dekat rumah musim panas..Orang putih kan biasanya ada rumah lain untuk cuti musim panas..Size tak berapa besar dan selalunya tepi tasik..Siap ada bot sendiri..Selalunya samantha ni die akan pakai balik perabot-perabot yang sedia ada, cuma bagi 'new look' dengan cat semula atau tukar fabrik..Suka design-design die, color pallete semua cantik & sesuai untuk musim panas..Kalau Malaysia tak pasti relevan atau tak..kena ada rumah dulu..hehehe..Tapi season yang baru ni dah habis dah rasanya dekat LI.

All photo credit to the link (by clicking the photo)

Harap-harap lepas ni LI akan siarkan kitchen cousin plak..makeover kitchen je..banyak lagi rancangan pasal rumah dekat LI macam home remodelling, sandcastle & mcm2 lagi tapi tak tengok sebab tu semua rumah yang memang super kaya..hahaha..bila masa layan semua cerita ni? bila free..sebab rakam pakai PVR..hihi..kalau nak layan ikut masa die memang susah la..si kecik tu dengan HI-5 & upin ipin die je..ok la..bye2..

7 comments:

~ NANA ~ on November 5, 2013 at 4:46 PM said...

Ahhhh semua tu i layan! Suka berangan tgk deco2 yg diorg buat..leleh air liur

Cik Puan Mimi on November 5, 2013 at 8:59 PM said...

Mimi plg suke summer homeeee!!!
Klau pmpn tu design mesti kena dgn taste mimi. Hihi

LisaLisut on November 6, 2013 at 10:18 AM said...

i tgk nate berkus and few yg u list down tp no 7 ke bawah semua i xtgk lg hehe

♥ ROS ♥ on November 6, 2013 at 10:18 AM said...

Home diorg modern... Suka deco2 ni tp unah bru byk asben yg deco..hehhhe

Sheila Salim on November 6, 2013 at 1:05 PM said...

assalamualaikum kak, sheila pernah tengok the apartment je. not bad la tengok depa deco. heee

BLuRpL3 on November 6, 2013 at 8:11 PM said...

seronok tengok cerita hias2 rumah ni kan.. teringin nak hias rumah sendiri *mood berangan je la**

Cik Puan Rara on November 7, 2013 at 2:47 PM said...

rara jarang dh tgk cite gini.ada anak payah nk set channel.hehe

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork