Wednesday, October 23, 2013

Prosedur buat passport anak

Salam


Minggu lepas kitorang pegi renew passport dan buat passport untuk shahadah chinta..tajuk macam style skema2 sket tapi post santai jela..just nak kongsi pengalaman buat passport untuk baby je..[baby la sangat shahadah tu..hihi]

Pukul 8 pagi kitorang dah pegi dekat imigresen dekat Taman Bandar, Kuantan without breakfast dulu, kunun2 nak siap cepat takut ramai orang..memang takde orang sangat lagi pun orang tengah cuti raye haji lagi kot..Ingatkan nak amek gambar dekat situ je..memang boleh..tapi disebabkan amek gambar pakai kiosk layan diri tu jadi orang tu cakap untuk baby atau budak kecik pegi buat dekat kedai je sebab deme ni mesti tak boleh duduk diam..dah tu kiosk tu RM12 lagi mahal dari dekat kedai gambar, siap ada statement kalau tak jadi gambar tak boleh nak ubah dah..jadi kitorang pun tukar plan, nak pegi kedai gambar semua tak buka lagi..pegi la buat urusan lain dulu..

Lepas tu jumpa 1 kedai Funica sebelah kedai kodak dekat dengan Maybank Kuantan depan Masjid tu, sebab lepas tu nak pegi maybank tu, senang cerita..amek la gambar shahadah..pudin letak shahadah atas kerusi, pegang pinggang die supaya die tak terjun dari kerusi tu, lepas tu kina berdiri belakang uncle photographer tu..mula2 senget2 jugak die duduk, tapi Alhamdulillah lepas capture 3 keping ada la 1 tu ok..uncle tu pun pandai bagi instruction..friendly & cepat siap plak tu..suke2..

Ade stylist sendiri tuuu..hahaha
Macam ni la pudin pegang dekat pinggang..mama diri belakang tokey..
Dah xnak ke amek gambar saye? hihi
Setel gambar passport..tu blazer edit2 je..hihi..
Gambar untuk passport kena nampak dahi, jadi kena la alihkan fringe die ke tepi..tunjuk dekat wan mi tergelak2 die tengok lawaknye die cakap..hahaha..mula bimbang jugak sebab kena pakai baju gelap untuk gambar passport..tapi kedai ni memang power, siap edit buat macam shahadah pakai blazer..comel je..hahaha..lepas dah setel bab gambar terus pegi imigresen dekat UTC Kuantan.

Isi borang kecik sebelum orang tu bagi no giliran..setiap sorang isi borang tu..dekat borang tu kena isi
alamat, ketinggian & dah kahwin ke belum..ketinggian kena check dekat dinding situ memang da ade tempat ukur..tinggi shahadah sekarang 71cm..agak rendang la kot sebab mama papa die pun rendang..hihi..lepas tu bagi 2 keping gambar passport & sijil surat beranak bagi anak2, IC utk makpak ye..die tolong kepilkan & kemudian tunggu la giliran..

Dah panggil dekat kaunter, die akan mintak kepilan tadi dan check ibu jari tangan kanan & kiri..kemudian sign..untuk anak boleh pilih samada maknye atau paknye yang signkan..kemudian dah setel dekat kaunter khas, dalam 5 min kemudian panggilan untuk buat bayaran..untuk anak RM80 untuk 2 tahun, untuk dewasa RM100 untuk 2 tahun..lepas dah bayar die cakap boleh datang amek dekat kaunter penyerahan selepas 1 jam..Jadinya kitorang pun pegi la keluar makan dulu setelkan hal lain dulu..Bila lepas sejam lebih kitorang datang balik, pegi dekat kaunter penyerahan bagi resit, dah dapat..tak perlu nak tunggu no giliran dah..

Alhamdulillah, sekejap & teratur je prosedur buat passport sekarang ni..dulu2 rasa berjanggut jugak tunggu even dah keluar masuk pegi kedai makan pun tak siap2 lagi..yang penting nak buat passport untuk anak ni, amek gambar dekat kedai siap2..gambar background macam mana boleh tanya dekat kedai gambar sebab dorang ada list warna biru ke putih ke size besar ke kecik..kemudian bawak sijil surat beranak yang original..[tak pakai mykid pun]..last but not least, bawak duit ikut bilangan yang nak direnew..ok, itu saje..bye2..

21 comments:

Chekgu Azrine on October 23, 2013 at 8:50 AM said...

Good info sis..
Tq sharing

SweetLikeWhat on October 23, 2013 at 8:51 AM said...

info bagus..sonoknye shahadah nak pergi umrah..

Wawa Yusoff on October 23, 2013 at 9:17 AM said...

yeay! entry kina seperti memahami keadaan ku yg sedang berusaha ingin mengambil gambar pasport si bulat tu.

tq kina! hehe :)

Hana Soffelia on October 23, 2013 at 9:45 AM said...

Wah, shahadah ada passport... boleh la ikut mama n papa nanti.

tq kina share tips and bgtau tempat kat kuantan ni.

~ NANA ~ on October 23, 2013 at 9:58 AM said...

kina...i buat kat kuantan masa ayish 10bulan...punye la susah nk pegang masa tu sbb dia x reti duduk sgt lepas tu asyik nk bergerak je...haha

tp shahadah sgt comellll!

Misz Pinkie Winkie on October 23, 2013 at 9:58 AM said...

wahh..comelnya gambarr!

Cik Puan Rara on October 23, 2013 at 10:10 AM said...

oooo edit je ke.hehehe.nmpk cm real je.hehehe

ctmah on October 23, 2013 at 10:27 AM said...

comel ah shahadah!pipi bolat sama ngan alisha.hehe

achiek anis on October 23, 2013 at 10:31 AM said...

thanks for sharing...good info...:)

♥ ROS ♥ on October 23, 2013 at 10:34 AM said...

Mcm real gmbr tu.. Mama nak g mana ni wat paspottt.. :p

cikpingu on October 23, 2013 at 11:24 AM said...

tomeynye die...

ct cucubi on October 23, 2013 at 11:32 AM said...

jeles dgn shahadah,,

Nia on October 24, 2013 at 3:11 AM said...

Salam ziarah ya,

Comel sungguh Shahadah..mencabar sebeanrnya nak ambil gambar kanak-kanak ni. Tapi kalau baik macam ni kan bagus..hehe

Puteri Kayangan?@#$%???? on October 24, 2013 at 3:36 PM said...

cutenya baby sis ..alololo cutenya ...suke la tgok pic tu

Teena Tna on October 25, 2013 at 7:01 PM said...

Minggu depan saya pun nak buat passport. Thanks sis tolong share prosedur buat passport di sini.

aCu atiQ on October 26, 2013 at 12:50 AM said...

huwaa..omey sangat shahadahh. masih terasa kegebuan dia. ehehe

Seri Selaseh on October 30, 2013 at 2:37 PM said...

Terbaik. Perlu gak amik tau walaupon x tau bila nak ke obersea.

Nur Hanis Abdul Rahim on October 31, 2013 at 5:06 PM said...

salam..sy nak tanye.skrg nie xperlu ke isi borang yg 2 keping tu.yg slalunya download di website imigresen.

Shakina Farhan on October 31, 2013 at 10:42 PM said...

@nur hanis..sy xpnh download borang 2 keping sebelum ni..masa 2010 pn xde download ape2 pn sis..maybe lain negeri lain kot..sy pnh buat di damansara & kuantan..

Naurah Napiha on November 4, 2013 at 5:19 AM said...

Alo..comey nye..yunk..follow my blog too..i dah follow u..sebab u banyak info tentang baby..so nak banyakkan kenalan yunk..tq

ain farhani. on January 20, 2014 at 11:17 PM said...

Mmg kene bawak anak skali ke? Kalau mak pak je yg pi boleh tk?

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork