Monday, October 7, 2013

Review : 5 in 1 H2O steam cleaner X5

Salam
Entry khas utk yang follow segram kina & tgh tggu review mende alah ni..sejak da ada anak ni mengemas memang ulang kali..2 hari sekali mengemop pun masih rasa xdapat sediakan persekitaran yang betul2 bersih utk shahadah. .1 hari ada sampai 3 kali sapu sampah..sekarang shahadah da besar da boleh berjalan kina letak karpet biasa..dulu pki tikar huruf2 tu je..senang nak bersih lap pakai dettol je..nak cari vacuum sebenarnya sebab xd vacuum lagi..tapi kalau ada yang duo function lagi bagus kan.[TAPI benda ni bukan vacuum..huahua]

Kina tanya intan sebab die ada beli steam cleaner dulu tapi brand lain, bila intan cakap ok pakai seme, bersih..terus la google nak beli..

Terjumpa la dekat lazada 5 in 1 h2o steam cleaner ni..siap ada 5 functions tu!! rm188 selepas discount..harga asal RM549..siap free delivery lagi ke Sarawak ni memang suka la..pastu macam biasa google review, dekat lazada tu pun ada orang review..
Service lazada bagus..cepat je sampai..beli semalam dapat arini..


Apa 5 function benda ni?
1) mop
2) carpet cleaner 
3) garment steamer (iron baju)
4) window cleaner + duster (kl ade sliding door nj senang nak bersih)
5) hand held steamer (boleh bersihkan sinki, bilik air, tiles, belum try jadi tak pasti guane)


Ingatkan vacuum adalah salah 1 function cleaner ni..rupanya SILAP da..die just carpet cleaner..macam basuh carpet tu..xsedut habuk2..rasa frust la sket dekat situ sebab pudin suruh cari vacuum sebenarnya..hahaha..ade tengok brand lain mop n vacuum tp mahal bebenor..baik beli yang ni dgn vacuum rm100++..tapi still berbaloi beli dgn harga rm188..(sedapkan hati kununnye)

Beraksi untuk pertama kali , cuak pun ade mula2 takut panas..hihi
Buka2 kotak pening sebab banyak parts..kena ikut manual baru ok..try la cleankan carpet..rasa fresh je carpet tu..masa ni shahadah tido tau atas sofa, pudin & kina dok try2..pastu ada gak kotoran2 melekat dekat situ..next mop lantai tapi kena sapu dulu baru bersih..tak perlu lagi nak angkat2 baldi dengan mop..bubuh 400ml air dalam tu kedian mop la..memang rasa lagi bersih..tak perlu gunakan sabun sebab nanti boleh merosakkan benda tu..jimat beli sabun.. (tapi ku tetap akan pakai dettol manually sekali sekala sebab suka bau dettol & rasa yakin bersih..hihi).

Jangan lebih dari 45 darjah bukaan mop..ni tengah mop parquet..
Kina dah try mop parquet (lantai kayu) dekat dalam bilik..yup, kalau lantai parquet janganlah mop basah2 nanti rosak..tapi pakai benda ni boleh..pastu xd la lembab2 air..kejap je kering..masa ni shahadah dah tak tido, kina jaga die dari turun, pudin dok mop..dah siap mop lepas je shahadah yang tak sabar2 nak turun..sebab dah kering jadi ok la die berjalan..laju gak mengering..xd leaking air..xtau la minggu depan camne dah..(hati2 no kalau pakai masa anak berjaga dan sorang2 mengemop, kang die pegi pegang mop head tu naye je melecur..)....oh, tilam pun ku dah steam cleankan..hihi..

Belum try lagi 3 functions lain..tapi boleh kina rangkumkan kelebihan dan kekurangan sedikit sebanyak..
Kelebihan
- rumah lebih bersih sebab suhu panas tu matikan bakteria (ofcos dgn penggunaan regularly)
- tak perlu angkut baldi dgn air 
- tak perlu nak pulas2 kepala mop, just basuh kain mop je (mcm gambar bawah)
- ringan
- banyak functions (worth it dgn harga murah)
- tak perlu sabun
- bunyi tak sekuat macam vacuum (shahadah boleh tido je)


Kekurangan
- wayar tak cukup panjang (kena pakai extension)
- masa mop xboleh pegang lebih dari 45 darjah..tangan tu takleh buat macam pegang penyapu.kl lebih nanti air boleh masuk mesin jadi rosak..kalau org tggi letih gak tgn kot.
- banyak parts (bila banyak functions banyak partsnya..bukan 1 ketul tu utk 5 functions..mula tu confuse gak cara nak pakai)
- plug jenis oversea (kalau yang ade warmer autumnz mesti da ade adaptor..hihi)


Gambar last untuk review kali ini..
Hasilnyaaaa..kotor gile..(jgn muntah)..padahal selalu jugak mop..hihi..
Kesimpulannya: kina berpuas hati..bila pagi esoknya bangun tengok living room kurang berhabuk dari hari biasa..pudin pun siap puji2 bersih gila lantai tak sia2 beli walaupin xd function vacuum..hihi..die xle cakap ape la sebab separuh duit bini die..hee..ingat nak beli vacuum brand butterfly je dekat lazada tu RM100 je lagi murah jauh dari bintulu..(takut gak murah sangat k.o cepat tapi banyak review bagus gak butterfly tu..huhu)..tapi kan kan kan, kina akan recommendkan la korang beli ni..senang keje dan bersih (bagus utk budak2)..banyak boleh bersih..lagi2 kalau nak masuk rumah baru sebab ramai kan yang tengah nak masuk rumah baru..harap2 lepas ni giliran ktorang plak..hehe..

13 comments:

Chekgu Azrine on October 6, 2013 at 9:33 PM said...

Best ni..bila la dpt beli vacuum umh..huhu..

Zihan Zamberi on October 6, 2013 at 9:37 PM said...

thanx 4 review..i nk beli..tp hubby bising2..x pakai la..x gune la..since u dh review senang i nk justify..gud job!

Aty_Fared on October 6, 2013 at 9:47 PM said...

waaaahhh memang sedang cari vacum baru ni...baru jer rosak...besh la pulak tengok....nak beli...thanks kina.. :)

Hana Soffelia on October 7, 2013 at 8:23 AM said...

Best la kina. Sampai bila promosi tu?

n0rraslida alias on October 7, 2013 at 8:28 AM said...

wahhhh.... byk2 kina dok review vacum nih.. Lid dok tgk shahadah jew. hii. kiut! erm best gk vacum nih leh ++ collection ;)

SweetLikeWhat on October 7, 2013 at 9:39 AM said...

eh mmg bagus lah..boleh lah bagi cadangan kat menteri kewangan..ekeke

puansazusarin on October 7, 2013 at 12:14 PM said...

wahhh nmpk menarik lah kina...dah xlarat nak memerah mop tradisional tu...ada anak kecik ni tiap2 hari kena mop..dgn perut memboyot ni sgtlah bgs kalau en suami setju beli menda alah ni..ishhh kne goda laki lagi...hahahaha...

e.t.t.y on October 7, 2013 at 12:38 PM said...

okay ke brand butterfly kina? rasa dulu punya kupu kupu okay kot. skrg tak. sebab dapat oven hadiah kawin kupu kupu, tp dah rosak. timing tak betul. hahahahah

lina on October 7, 2013 at 5:47 PM said...

Macam best je bende ni. Boleh suruh husband beli ni. Dekat tilam pun boleh guna ey kina?

~ NANA ~ on October 8, 2013 at 9:52 AM said...

kalau murah gini haruslah beli! hahaha...takde ke sape2 nak bagi hadiah? *ehem*

Nawal Aizad on October 8, 2013 at 3:57 PM said...

this is new. thanks for the review kina!

Nona Azhar on October 9, 2013 at 12:32 PM said...

hahaha! kina review ni rasa mcm nak beli je. dah lah terbeli portable treadmill koh koh koh

Sheila Salim on October 9, 2013 at 4:51 PM said...

Assalamualaikum kak kina, sheila pun tengah survey nak beli vacuum. tengah tercari brand apa nak pakai... hehe macam bagus je ni

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork