Tuesday, April 23, 2013

Majlis aqiqah serentak

Salam
Ni lagi post pospone..hee..dah sebulan yang lepas baru nak cerita..
Seingat kina la, kina tak pernah pegi majlis aqiqah..jadi tak pernah tau cmne dari segi protokol..hahaha..siap protokol tu..Maybe dulu ibu kina pernah buat untuk adik tapi tak ingat kot..aturcara pun tak tahu..jadi ni kira first time la bermajlis aqiqah..

Kalau dulu kami majlis bertandang serentak..Majlis bertandang lambat jadi kami berdua tengah pregnant 7-9weeks time ni..sebab tu bertambah seri kan? kahkah..
Masa ni pudin tak pakai spek lagi..turun tengok bila pakai spek..
Muka sama je dgn abang die..lahir anak pun sama bulan..rambut sama lebat..hehe..
Sekarang majlis aqiqah pun serentak jugak..tapi tambah lagi sorang anak kedua abang sulung pudin..jadi tigarentak..jadi semua sekali 3 ekor kambing, sekor dapat harga RM650 tak silap..semua baby girl..shahadah yang paling tua..hee..

Time majlis aqiqah ni lah 1st time masak rendang dengan biras kina..ingatkan MIL bergurau je..yela..masak untuk ramai kot..nak bajet tu memang fail lagi lah..kalau raya memang kina tak pernah join masak rendang pun..lagi suka bakar sate & buat / bakar lemang (tiap tahun xmiss kecuali tahun lepas lah berpantang..hehe)..biasanya kina akan goggle je resepi tapi time tu internet slow lah pulak kan! teruslah call ibu kina camne nak masak rendang..apa ingredient2nye..just ingat2 gitu je..dari segi teknik masak je macam biasa, cuma nak tau apa bahan penting kena ada..Rasa macam iklan dalam TV dulu2 yang call mak tanya resepi..Nasib baik MIL puji kami masak sedap..(eventho kina rasa mcm terlebih masam sket)..Apa yang penting handphone kena ada battery bila2 dan di mana saja anda berada! hahaha..

Lepas masak mandi, siapkan shahadah cun-cun..Nasib baik pudin ada tolong mandikan shahadah dulu..Dah siap shahadah dah nak susu nak tido..Dah pakai baju lawo2 tido kan..tapi bagus gak..lepas tu baca yasin die lena sepanjang orang baca yasin..(kalau die tak tido confirm la kina tak dapat join baca yasin sekali)..Habis baca yasin terus bangun tido..

Anak dara ni..dah lawo da siap tapi tido terbungkang ye..hee
Lihat mereka tido berjemaah..baby humaira tengah menyusu kot masa ni..
Lepas tu kina ikut je biras yang anak kedua tu, pusing2 bulatan makcik2 sambil selawat..Kina memang blur, ikut ajelah..rupanya masa tulah nak potong-potong rambutnya..kina memang taknak potong sebab masa shahadah baby dah cukur habis dah..tapi orang potong je, ikut jela..nasib baik sikit je..Seorang makcik potong sikit2, dengan ada air pandan (wangi) tapi kina tak tahu apa fungsinya..haha..

Selepas kena cantas sket rambut..Tq aunty intan for the headband..matching gituu
Sweet..ajak humaira main ye..
Lepas habis tu makan-makan..ambil gambar..habis..
Doorgift yang kitorang bagi untuk 100 orang je..Beli bag plastik dekat cowboy je..
Ada yasin, wajid, kuih bangkit & buah..Share-share je beli masing-masing..Jimat buat serentak ni..Nak balik semua pun senang sekali harung je..Nanti kalau ada rezeki next baby nk buat aqiqah kt sini lagi..kalau berentak2 pun i go on je..best..ok..good nite!





12 comments:

Super Ummi on April 23, 2013 at 4:37 AM said...

comel betul shahadah ni...
anak kita blum aqiqah lg... InsyaAllah ms raya nnti..

cha on April 23, 2013 at 8:19 AM said...

jimat byk kot kina buat serentak. sekali 3 org tu. kali ni kina ada diy diy tak? heee

comelnya shahadah dengan dress dia <3

Hana Soffelia on April 23, 2013 at 8:24 AM said...

Meriah la buat serentak... nak cakap lagi sekali, suka sangat dengan baju shahadah tu..

Ryn on April 23, 2013 at 9:05 AM said...

murah lah kina dapt harga kambing tu..delisha belum lagi....

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P on April 23, 2013 at 9:19 AM said...

buat ramai2 meriah sikit, disamping boleh jimat :)

aThidEaN on April 23, 2013 at 10:09 AM said...

haah cmtu la kina standard nya majlis akikah kat kampung2.
klu kat bandar2 ada naik buai la,ada mini pelamin semua tu..
athi pon aritu buat serentak gak..
ilyaas dgn kazen dia zulfa
imani ngn zarifa (tp zarifa xbalik kmpung la masa tu, kitaorg semua niatkan je)..

air pandan tu rasa nya saja bg wangi kot. aritu mil guna air mawar..ngn bunga rampai.

UMIE SUE on April 23, 2013 at 11:21 AM said...

baju shahadah cantik..comel sgt

Rilla on April 23, 2013 at 11:43 AM said...

Zain buat aqiqah masa hari ke 5, takde majlis pun. Just sembelih kambing, orang tu masak dan bungkuskan sekali dan edar.

Sebulan lepas tu baru buat majlis kesyukuran, biasa-biasa je. Zain pakai t shirt n shorts je, hahaha.

Comelnya lah Shahadah ni.

Aty_Fared on April 23, 2013 at 11:50 AM said...

Shahadah ade geng biler blk kmpung eh nanti...geng lari2..geng besar sama2...:-)

::Aja:: on April 26, 2013 at 2:34 PM said...

sonok tgk.simple2 je..xperlu nak bermini pelamin bagai dah..mcm nak kawen..bdk tu tido jek.hehe..wat masa umo shahadah bape bulan ni? dh boleh mrangkak kot.hihi

LisaLisut on April 29, 2013 at 11:09 AM said...

eh dress dia lebih kurg dress Hannah masa aqiqah dlu hehe

MNSAR on May 21, 2013 at 4:06 PM said...

Nak jalankan ibadah korban dan aqiqah secara online?"eQurban.com" kami memudahkan ibadah korban dan aqiqah anda.

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork