Friday, November 9, 2012

Review Stroller Combi Well Comfort 2012

Salam

Baru 2 weeks menggunakan stroller combi ni tapi dah nak review..Excited pun ye..Hopefully membantu bagi yang mencari stroller yang kriteria sama dgn yang kina cari..

Kina selalu naik flight dari Sarawak ke Semenanjung jadi nak stroller yg senang bawak ke mana-mana. Nak mudahkan pudin nak angkut. Jadi ini kriterianya:

1) Ringan seringan yang boleh. penting!
2) Reversible handle yang boleh facing baby. penting!
3) Recline sampai 170 darjah.penting!
4) Saiz kecil bila dilipat. penting!
5) Affordable penting!
6) Senang nak lipat tutup bukak.
7) Tahan lama.
8) Cover boleh tutup penuh.
9) Stylo. Hehe. (tak penting sangat tapi keinginan makpak die)

Banyak sangat jenis strollernya. Nak beli memang pening. So kat sini tips membeli & memilih stroller yang kina rasa penting. Ini berdasarkan setelah memakai 2 jenis stroller yang berbeza.
a) tetapkan kriteria paling utama.
b) tetapkan bajet.
c) banyak brand & jenis kan..mula2 survey ikut brand (kalau nak tahan lama ambil yang ada brand sikit tapi kalau xd brand tapi menepati ciri2 anda boleh terus sahaja beli)

Cthnya combi ada macam2 model combi kan pastu bandingkan model2 tu dgn kriteria yang korang nak cari & tentunya bajet pn kena setuju..Macam kina confuse nak beli Combi Well Comfort vs Well Carry vs Urban Walker vs Miracle Turn..yela,semua ade kelebihan & kekurangan..Macam well comfort tayar depan tak boleh swivel,miracle turn boleh tapi mahal la plak xlepas bajet & lebih berat..jadi well comfort menang sebab paling ringan & paling murah antara 3 tu..murah tak murah la pikir banyak kali nak bayo pakai m2u sampai kena login semula banyak kali..hahaha..

Kalau nak beli on9 sila la try test drive dekat kedai yang jual stroller secara offline takut nanti tak puas hati bila stroller dah sampai..Tak seperti yang digembar-gemburkan..Harga kedai RM1199 utk Stroller Combi Well Comfort 2012, beli online dekat OtakiBaby dapat RM959.20..Beza 2012 dengan yang biasa adalah warna je. Well comfort biasa ada warna biru tapi kina tak suka la padanan warna dengan krim ke ape nampak macam cepat kotor je. Hehe. Carilah website yang menawarkan free delivery sebab stroller kan berat..Nak dekat seribu stroller kamu nak..Mama tak pernah terpikir nak belanja banyak tu..Tapi mama & papa memang teramat puas hati..Demi kamu & adik2 kamu nanti..No more stroller ok..hahaha
punya hiperbola iklan die..lagi ringan dari kupu2..hahaha
Stroller Combi Well Comfort 2012
Kelebihan
Warna - Purple yang stylo. Hihi.
Berat - 4.6 kg (shahadah chinta lagi berat) Seriously ringan sangat. Kadang2 kina lagi suka bawak stroller pudin dukung shahadah. Hahaha. Guna 1 tangan pon boleh! Sesuai kalau ibu2 nak keluar berdua dgn baby.
Reversible handle boleh facing baby, bahaya ok tak boleh facing lagi2 baby kecik.
Senang nak lipat. Just tarik button pastu just goyangkan sket boleh terlipat. Tak perlukan bantuan encik suami pun.
Saiz yang kecik bila dilipat, lebar tak sampai 1 meter. Die jenis trifold @ lipat tiga.
Kalau baby dah nak didukung, kita tak perlu nak usung @ angkat. Just tutup lipat pastu tarik je macam tarik bag beroda.
Boleh stand sendiri lepas dilipat.
Boleh cover tutup hampir penuh bila panas..kalau kita tutup penuh kalau panas kan, ada ruang peek a boo kat atas yang boleh dibuka & ditutup.
Boleh recline ikut suka sehingga 170 darjah yang mana sangat sesuai untuk newborn yang selalunya tido saje.
Fully padded, tak perlu nak beli stroller pad @ letak alas tilam sebab dah tebal & lembut.
Tahan lama. Pernah baca stroller ni diuji tahan 400km. Walaupun tayarnye nampak kecik tapi smooth & tahan ye.

Kekurangan
Bila facing baby tayar depan tak boleh swivel jadi kena kawal tayar betul2. Tak terlalu menjadi masalah kalau ruang besar. Kalau sempit macam dalam kopitiam susah la.
Takde tempat letak makanan @ minuman untuk baby kat depan tu.
Takde rain cover. Kalau nak kena beli sendiri & selalunya dari oversea.

Layan gambar la plak.
Say hi from her new ride
Bila kotak sampai ke rumah parent kina. Kotak well carry tapi dalam well comfort.
Rupa kalau duduk dalam kereta.haha.belum test dlm bonet viva lg.
Bila shahadah chinta nak didukung bawak cmni plk
Still standing?
Stroller ni sangat membantu di saat2 menunggu flight
Dapat tengok budak temok ni dah tanpa perlu risau..
Itu saja review..akhir kata kalau nk beli stroller ape yg penting adalah keselamatan baby & ringan..Kalau berat sangat & leceh nanti lama2 mesti jadi malas nak angkut ke hulu hilir nanti membazir plak kena beli stroller utk travel 1 stroller utk gi mall 1..baik cari 1 stroller utk semua..ok la..nanti review medela harmony sealed plak..bye2..

20 comments:

Allene on November 9, 2012 at 3:38 PM said...

comelnya si kecik... ni... stroller pun comel.

puan.mila on November 9, 2012 at 3:53 PM said...

sangat stylo!! hrga boleh tahan..

Basyirah Abd Rahman on November 9, 2012 at 4:09 PM said...

Slalu tgk brand combi antara yg mahal. Tp klu mcm shake mmg sgt2 penting utk beli sbb bnyk travel. Pemilihan stroller amat2 penting, buka skadar utk memberi kemudahan kpd baby, tp kepada ibu bapa juga. jd stroller sweetcherry tu dh babai la ek. hehe

cikpuanputeri on November 9, 2012 at 4:11 PM said...

Thanks for review kina! Berada dalam list jugak ni. Kalau ada rezeki ilman bolehla sama dengan chinta. Hee.

Hayati A.G on November 9, 2012 at 4:14 PM said...

salam kina,..yati pun tgh survey stroller.berguna untuk shopping complex yang besar..
kalau kat tempat yang crowded guna baby carrier sweet cherry start dari newborn-12kg..

good review kina untuk saya compare dgn stroller yg lain...

tak sabar tgu next review plak hehe

CikNaa on November 9, 2012 at 4:15 PM said...

hai mommy.. wah banyak stroller dia eh..

fifi tiez on November 9, 2012 at 4:32 PM said...

Handle dia blh adjust x?otaki ni dekat je dgn rumah sy tp jarang pegi..hehe..

Cik Puan Tqah on November 9, 2012 at 4:34 PM said...

fuh fuh.. kenderaan je da 1k kan kina.. huhu

cha on November 9, 2012 at 6:51 PM said...

Bestnya review kina. Klau ada rezeki nk beli yg cmni gakla senang tak pyh beli utk adik adik dia haha

Cik Hazz on November 9, 2012 at 9:47 PM said...

agree! i pun puas hati ngan combi. ringan, sng nak bwk kemn2. price pun ok compare brand lelain yg lg stylo tuh. hehee.. i beli kat parkson sbb ada voucher lps redeem point bonuslink. da beli dpt collect point lg. yippie! ;)

Cik Puan Rara on November 9, 2012 at 10:59 PM said...

wow mahal gak kn.

LisaLisut on November 10, 2012 at 12:54 PM said...

Uih ms i survey combi semua jenis dlu yg ni bole dpt 700 to 800 jgk kina.huhu.dh abis offer kot. So far i xpenah lg nk bukak n tutup sndri stroller combi haha. Mls gle nk bljr.bapak dia je yg buat. I tkt if kuar sorg i xreti bukak lol. haah if facing fwd ssh skit nk cntrol tp sbb dpt tgk baby i xksh haha.Kita sama color wpn lain type hehe.i xbeli pn pad stroller sbb dh padded kn hehe.mmg kne gne smpi bsr. Mahal okk. Tp puas hati ok la kn

Azian Elias on November 11, 2012 at 3:19 PM said...

salam kenal..

apa2 pun for anak ni kan. sure kita nak yg the best kan..

cik lin butterfLYNN~~ on November 12, 2012 at 8:42 AM said...

comel stroller n sgt berbaloi kina beli:) lin pun teringin nk beli stroller combi jugak dari dulu lagi sbb ringan,senang nk handle sume kan..tp tgu baby dh besa sket dh blh bwk jenjalan baru nk beli,still surveying lg ni combi dgn stroller2 lain,xtaw lah in the end nt akan beli stroller jenis apa,he3

Fatin Fairuz on November 21, 2012 at 12:11 PM said...

Kina..bape rm kina beli stroller combi ni ye?

Shakina Farhan on November 21, 2012 at 11:21 PM said...

fatin..kina ade tulis dalam post ni...

Amira Asri on February 23, 2014 at 12:31 PM said...

Assalam kina.. nk tny, mana kina beli stroller tu?

Charles William on February 23, 2014 at 4:04 PM said...

IBaby Shop in Singapore, online buy Strollers, Prams, Baby warehouse sale, playpen singapore, High Chair, Changer and a wide variety of baby products to meet your baby needs.For more resources about playpen singapore

SCHA LALA on April 9, 2014 at 10:00 PM said...

slm..sy ada 2 stroller nk letgo. combi well confort.klo yg prelove sy bru gn x sampai 3x.n bli baru sbln.n sy ada lg 1 yg x guna lgsg n msh baru.hrga nk letgo baru rm950.klo yg preloved 900. blh wassap ato msg sy 013-2063369.hrga little whiz rm1199 skrg

SCHA LALA on April 9, 2014 at 10:03 PM said...

slm..sy ada 2 stroller nk letgo. combi well confort.klo yg prelove sy bru gn x sampai 3x.n bli baru sbln.n sy ada lg 1 yg x guna lgsg n msh baru.hrga nk letgo baru rm950.klo yg preloved 900. blh wassap ato msg sy 013-2063369.hrga little whiz rm1199 skrg

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork