Monday, November 12, 2012

Review Medela Harmony Sealed

Salam

Sudah berjanji dengan beberapa orang untuk review pakai medela harmony sealed ni. Yes, Medela Harmony Sealed (MHS) ni sama tapi tak serupa dengan Medela Harmony (MH). Kina ada both of them dan boleh la kina buat perbezaan lepas pakai dua-dua. Macam mana plak ada 2 benda ni? Haa..tu panjang sangat nak dicerita nanti tak paham plak tapi apa yang penting 2 2 kina guna. MHS kina bawak ke Bintulu & yang MH tinggal kat Kuantan je, so takde la nak angkut tiap kali nak balik Kuantan. Bulan 12 ni balik kuantan lagi sebab pudin ada kursus seminggu. Yes! I'm Loving It..

Masa awal-awal pantang kina pakai MH, mula2 memang sakit la sebab nipple tersumbat ditambah plak dengan bengkak susu sebab masa tu Shahadah Chinta kan jaundis ditambah plak nipple crack sebab salah latch. Bengkak susu lagi sakit dari bersalin ok! (ayat ini dipersetujui oleh Dr Suraya.hihi.)..Masa dekat KPJ kina pakai breastpump yang disediakan kat sana. Dorang pakai Spectra 3000 tu, pada kina bunyi boleh tahan treettt treett, pastu sakit lagi dari pakai MH..Ingat lagi pudin pegi tukar kelajuan dengan cepat tiba-tiba..Sakiiiiit woooo..sebab terkejut pun ada..Lawak je time tu..Alhamdulillah pudin & family sangat menyokong breastfeeding. Susah ok. Dah lalui baru faham. Dapat 6 bulan susukan pun dah bersyukur yang amat.

Kalau tak tahan sakit maybe dah lama give up dah nak breastfeed..Macam yang kina cakap awal-awal memang sakit pastu ngilu-ngilu lepas pam..Lepas sometimes tu tak rasa benda dah bila pam..Suction MH lagi soft dari Spectra..Kina siap buat note as reminder, bila give up je tengok, bila sakit je tengok..Sebab pump dapat sikit je..Pakai MH dapat la 1oz-2oz tu pun agak lama kadang nak dekat sejam!Lenguh tangan patik ni.. Pakai Spectra tu lagi lama sampai nurse tu cakap sikit la susu awk. Stress cek! (Maybe faktor tersumbat lagi kot masa tu)..Bila rajin pump baru dah bertambah sikit demi sikit. Alhamdulillah. Normally akan dapat 3oz untuk 2 2 belah & paling banyak 5oz untuk 2 2 belah bagi 1 sesi 40 minit tu pun pernah dapat 3 kali (10min gilir2 sebanyak 4 kali). Sikit? Bagi kina banyak dah time tu.
semasa menggunakan MH. Sikit-sikit lama jadi bukit tapi take time jugak.

Menyusu & mengepump sambil nangis-nangis awal tu..Sekarang tidak lagi..Bahkan lagi suka mengepump lagi-lagi kalau bengkak susu walaupun tidaklah selalu pump pun. Walaupun baby girl tapi semangat menyusu tu macam baby boy plak. Syabas mere bette! Muka die yang makin bulat sekarang ni..Gambar ni dari kiri ke kanan & bawah ke kanan..Baju putih gambar terlatest la kiranya..
My doter yang makin bulat..Hihi..Tak sabar nak tunggu rambut panjang lagi.
Eh..macam tak terreview2 plak MHS kan..Hahaha..Sambung.......
Lepas pakai MH baru kina pakai MHS..MHS ni original made in USA tapi dalam plastik bukan dalam kotak. Supplier kina cakap. Plastik tu agak oldschool je. Pudar2 je. Ingat performance K.O lepas tengok plastik die. Haha. Dont judge book by its cover ye. Hahaha.
Sealed in package. Yang atas tu manual & info.
Features MHS lain sket dengan MH. Lain dekat body, warna handle & botol. Performance? Kina ingat sama je macam MH. Lagi mantap dari MH kina rasa. Tak tahu la kalau sebab hormon ke atau pakai MHS ni, sebab lagi cepat dapat & lagi banyak. Bila lagi cepat takde la tangan lenguh. Yela, kan manual. Suriumah je pun, pakai manual saje. Siapa kata surirumah tak perlukan breastpump? Pada kina perlu jugak tak kisah la breastpump jenama apa-apa pun sebabnya:

1) kalau bengkak susu boleh pump. kecuali kalau pandai marmet.
2) kalau anak kena warded & tak boleh dok sekali. kena buat stok. (syukur ada pump sebab baby jaundis)
3) kalau nipple crack & nak berdarah kena elakkan bagi direct. (abg pudin la cakap)
4) kalau nak berurut ke. stand by 1 botol mintak tolong orang lain bagikan. takde la terganggu sesi spa.Eh.
5) kalau nak pergi candle light dinner ngan husband. haa, kadang2 nak gak berdua je walaupun bertiga lebih baik. hahaha. 
6) kalau datuk & nenek die nak bawak baby jalan-jalan & korang banyak keje nak buat (padahal nak tgk tv). boleh la pamkan jugak.
7) kalau korang sakit & perlu makan ubat tapi bahaya kalau menyusu baby. (contohnya denggi ke kena tahan ward) time ni lah stok tu akan membantu nanti. Sediakan payung sebelum hujan. Kecuali kalau korang ada ibu susuan. Bagi kina kalau ibu susuan tu kita kenal, saudara ke ok kot tapi kina takkan pergi tanya kat mana-mana sape ada susu extra. Susu tu kan akan jadi darah daigng jadi sumber die perlu betul2. Kina sanggup bagi FM dari ambil susu orang yang tak tahu die makan apa, ada sakit apa, perangai macam mana.. 
8) bila anak dah start makan kena pam utk campur kan2..

Lepas pantang baru kina pakai MHS. Suction lembut sama macam MH. Alhamdulillah 1 sesi 20 min dapat 5oz (10 min kiri, 10 min kanan)..2 kali ganda dari masa pakai MH. Happy tak terkata la kan..macam orang dapat 10oz je. : p..kalau double time boleh la dapat 10oz tapi kina tak sempat nak double the joy sebab baby akan ek ek nak susu. (malas pun ye jugak!)..Hahaha.

Handle MHS warna kuning cair berbanding MH punya. Fungsi masih sama korang pusing la tangan ke mana-mana boleh pam. Boleh exercise tangan dengan handle die yang ergonomik (ni ke istilah die?)..Kina rasa warna handle MH lagi menawan. MHS macam pucat sikit warna die.
Warna handle kuning pucat.  Fungsi sama dgn MH. Putih bawah tu bekas lilin ye puan2..bukan susu..:P

Part body yang lain tu. Kina lagi suka body MHS sebab kita boleh nampak susu tu mengalir sebab die visible. Kalau MH ada kaler kuning tu, pandangan terbatas & kot2 ada apa2 tersangkut ke tak nampak. Bunyi? 
Body atas tu visible. Bandingkan body MH kat gambar atas sekali..Yang ni boleh tengok susu mengalir ke ladang gandum. :P Justeru memberi semangat. kihkih.

MH memang senyap kecuali lepas sterile & basuh tak kering lagi start pump memang ada bunyi air tu. MHS plak lagi senyap. Bunyi pun bunyi hissss je susu terpercik.. Kedua-dua memang senyap la. Botol MH dekat ukuran oz tu tulisan hitam, botol MHS plak ukuran die warna sama dengan botol tapi timbul. Jadi takde isu tulisan hilang. Cuma warna botol die oldschool jugak. Hahaha. Lepas tu MHS takde teat untuk match dengan botol, yang lain semua sama. 
Tulisan pada botol timbul tak sama dengan botol MH kat atas sekali tu
Kina suka kedua-dua medela harmony kina tapi kina lagi suka yang sealed punya. Ataupun kina ada kimia la dengan Medela Harmony Sealed ni. Kalau nak beli dengan kina, kina takde ye supply untuk medela harmony tapi medela harmony sealed kina ada ready stock & boleh jugak nak pre-order. Ready stock RM150 sahaja. Oh ye, Medela harmony sealed lebih murah dari medela harmony biasa sebab die dipackkan begitu. Oldschool. Hahaha. Itu sahaja review. Pasni nak review ape la plak..

Update*: kina dah jual kina punya MH..jadi sekarang ni hanya pakai MHS sahaja..



42 comments:

fifi tiez on November 12, 2012 at 4:05 AM said...

Oh,kina tgal kat bintulu ye? (sambil teringat belacan bintulu yg sedap gler tu)..nak review psl diapers blh x?hehe..

Cik Puan Tqah on November 12, 2012 at 8:15 AM said...

hoho..cm best je.. :)

Cheyan on November 12, 2012 at 8:32 AM said...

Alhamdulillah..banyak production..

ctmah on November 12, 2012 at 8:52 AM said...

syukur2..rezeki shahadah chinta..

LisaLisut on November 12, 2012 at 9:44 AM said...

even though i pkai manual,tp avent,somehow i rs manual lg best kot production dia dr electric.hehe.rs nya xlama lg yg swing jd tukun je tunggu anak kedua haha.i skrg most of the time pkai manual. gigih :D

.ieLah. on November 12, 2012 at 10:18 AM said...

kina, kite kan pakai avent manual jek kan. gigeh la senget2 kepala pumping kat opis kan. terpengaruh gak ni nak mintak letrik, tapi eh tengok kina punye review ni pon tepengaruh gak ni.haha

tapi, memang best kannn kalo denga susu mengalirrr tuh. rase sonok jekkk!

Shahyd Nadya on November 12, 2012 at 11:12 AM said...

salam kina,

boleh tau pakej harmony sealed tu ada ape je?
ade warranty tak??
thank you kina

Asz Miza on November 12, 2012 at 11:28 AM said...

i pn ada beli MH as backup masa swing buat hal aritu..tak tau plak ada MHS..hihhi and lagi murah plak tu..kalau tau da bli MHS tu..yang best part yang boleh nampak susu turun..klo MH memang ada line kuning tu kan. :D good review anw..mmg MH ni snyap compared to few manual pump yg miza try. hihi.

Hazz on November 12, 2012 at 3:13 PM said...

thanks Kina. next time klu nak beli manual blh lah try MHS ni. Dulu beli swing sbb pkirkan nak kerja. Now da fulltime housewife tp rs breastpump ttp penting utk situasi2 yg Kina sebut tu kann. ;)

Zimie on November 12, 2012 at 3:42 PM said...

syok je tgk susu tu kina.hopefully zimie nye camtu la.amin :)

Syima Syaz on November 13, 2012 at 2:00 PM said...

kina, org kata kalau tanak strss, jgn tgk susu tu turun..sb kalau tgk sikit kang stress

tp sbb mmg curious, wajib tgk gak kuantiti susu.. hahaha

cik lin butterfLYNN~~ on November 22, 2012 at 7:15 PM said...

wah mcm menarik je MHS nih kina, xtaw pulak ada MHS, ingatkan manual medela MH je, dulu klu yg manual rs nk beli MH, tp lps kina review psl MHS ni lin rasa mcm nk beli MHS lah pulak instead of MH, aiseh dlm dilema pulak ni cane?? hihihi

cik lin butterfLYNN~~ on November 22, 2012 at 7:20 PM said...

wah mcm menarik je MHS nih kina, xtaw pulak ada MHS, ingatkan manual medela MH je, dulu klu yg manual rs nk beli MH, tp lps kina review psl MHS ni lin rasa mcm nk beli MHS lah pulak instead of MH, aiseh dlm dilema pulak ni cane?? hihihi

Love Razila on January 25, 2013 at 10:48 AM said...

Thanks for the info =)

AJ AidaJohari on February 3, 2013 at 10:54 PM said...

salam kila...klu saya nk order medela harmony sealed ngn kila mcm mane?

no hs : 0162224836
email: nadz85_aries@yahoo.com
facebook: nadzrul aida mat darus

Mama Adra on March 19, 2013 at 5:34 PM said...

Salam kina ;-)
Kak fazs tgh carik2 info psl manual bp ni, tgh berkira2 antara avent/MHS...tgk review kina cam best MHS nie, masih ade stok x dik? Kalau ade infm akak ye...TQ

Kak Fazs - 0183111749

Liyana on April 5, 2013 at 6:19 PM said...

Mmg bes pakai mhs ni.. Yana blh dpt 9oz utk kiri kanan. Kalau pakai elektrik lama nk tgu..huhu

d33v@ on May 29, 2013 at 8:06 AM said...

salam.. ade stok lg x.. harga bpe aek.. cne nk order

adam darwisy on June 4, 2013 at 3:00 PM said...

Salam kina ada stock lg x? Sya nk satu. MHS. Mcm mn nk order dan bayar?

c11bd9f6-ce63-11e2-b260-000bcdcb5194 on June 6, 2013 at 12:44 PM said...

SALAM..MHS PUMP STILL ADE STOK LAGI X?IF YES,NK ORDER SATU.EMAIL ME UR BANK ACCOUNT N DETAILS YE.THANKS..

azzafariz@yahoo.com

MooN on June 16, 2013 at 4:11 AM said...

Salam Kina, berminat nak dptkan MHS nie..macamana yer. Kalau ada stock boleh email details yg perlu: nas_muni@yahoo.com

Thanks

al-qamar on June 26, 2013 at 4:14 AM said...

Slm kina. Sy pun berminat nk beli MHS. Ada stok lg x ek? Emel kat sy details apa2 yg patut ye :)

Email add sy: munirahailmee@yahoo.com

Tenkiu...

al-qamar on June 26, 2013 at 4:15 AM said...

Slm kina. Sy pun berminat nk beli MHS. Ada stok lg x ek? Emel kat sy details apa2 yg patut ye :)

Email add sy: munirahailmee@yahoo.com

Tenkiu...

cinta on June 26, 2013 at 10:59 AM said...

Salam Kina, saya berminat la nak beli MHS ni. Still got stock tak?? pls WhatsApp me at this number (011-15627273). Tgh berkobar2 nak fully BF lps deliver bulan 9 ni nanti.

Thanks..

Nursha on June 28, 2013 at 2:25 PM said...

Sy nk mhs.. skrg sy 40ari brpntang...
Excited nk bf ... nk pump wat stock.. pad raya start keja.. bb nk kna tggal ngn pngasuh...

Nursha on June 28, 2013 at 2:26 PM said...

Whatsap sy.. 0194883771

Nursha on June 28, 2013 at 4:37 PM said...

Noor.sharihah@gmail.com

tyrah89 on September 6, 2013 at 10:10 PM said...

Da stok lg tak mhs?? ...saya baru 3 hr berpantang..sesuai tak guna mhs??email saya ye faizal_tyrah89@yahoo.com

Liena Kasim on September 28, 2013 at 2:44 PM said...

berminat nak order Medela Harmony Sealed ni,ade lagi ke? bleh email ke liena4120@gmail.com atau sms/whatsapp/line/wechat ke 016-9214120

Nadiha Hashim on November 17, 2013 at 11:10 PM said...

Mcm best je MHS ni..mmg tgh mcari pn skrg..ada stok lg x?kalo ade lg emailkn kt nakqall@gmail.com..tq

Nadiha Hashim on November 17, 2013 at 11:12 PM said...

Mcm best je MHS ni..mmg tgh mcari pn skrg..ada stok lg x?kalo ade lg emailkn kt nakqall@gmail.com..tq

shuhaiza umar on November 27, 2013 at 1:14 PM said...

Salam kina,
Ada lagi stok MHS?
sms/whatsap sy @ 0125632720

atiah@aja on February 9, 2014 at 4:23 PM said...

Salam kina, jual ke MHS ni? Kalu jual brapa satu ye? Berminat, tp nk tau harga dulu =)

WANINA on March 21, 2014 at 5:16 AM said...

salam kina...sy berminat dgn mhs..mcm mana nak beli?

whatsapp 019-7534870

Nor Izrina on March 28, 2014 at 4:03 AM said...

Salam kina.. sya berminat la dgn Mhs.. leh email x, linda_tasha@yahoo.com.. msg. @ wasap pon buleh.. 0122460856

Nor Izrina on March 28, 2014 at 4:07 AM said...

Salam kina.. sya berminat la dgn Mhs.. leh email x, linda_tasha@yahoo.com.. msg. @ wasap pon buleh.. 0122460856

Nor Izrina on March 28, 2014 at 4:13 AM said...

Salam kina.. sya berminat la dgn Mhs.. leh email x, linda_tasha@yahoo.com.. msg. @ wasap pon buleh.. 0122460856

Nor Izrina on March 28, 2014 at 4:14 AM said...

Salam kina.. sya berminat la dgn Mhs.. leh email x, linda_tasha@yahoo.com.. msg. @ wasap pon buleh.. 0122460856

sweetpink-norlley on May 4, 2014 at 9:05 PM said...

Sy pon minat jgk..boleh wasap sy..019 9681582..tq..

butterflytoday on September 3, 2014 at 11:05 AM said...

Syanak beli mhs. Ada ready stok x?
Hp 0197544180
Fb : Masfizza mashori

Shakina Farhan on October 13, 2014 at 2:23 PM said...

Sorryyyyy semua yg tny dekat sini..kina xdpt notification..boleh wassap kina utk order ye..
0132126952

chalavenda on November 10, 2016 at 9:54 PM said...

Hi sis kina..masih jyal.MHS tu

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork