Monday, November 26, 2012

Durian banyakkan susu badan?

Salam
Dari minggu lepas nak makan durian. Akhirnya dapat gak makan durian. First time makan durian Sarawak & beli dari orang Iban. 3 biji besar RM20. Mahal ke murah?

Rasa? Sedaaaap..bagi pengemar durian mmg sedap la..kununnya beli 3 biji tu 2 biji untuk makan 1 biji untuk buat durian crepe. Hehe. Dah dapat resepi 5 jenis tepung tu. Durian crepe yang sedap adalah tidak menggunakan tepung gandum ye.

Tapi kemalasan & kepenatan mengatasi segalanya utk buat durian crepe sebab baru balik dari Miri stay 4 hari di sana. Travel bersama baby lama2 sangat best kan. Tapi balik rumah bercinta la nak membasuh menjemur baju die yang comel lote itu.

Akhirnya makan durian dengan whipped cream aje..rasa macam durian crepe jugak! Hahaha.

Tapi yang kina terus perasan. Malam tadi, dalam pukul 12.. Bengkak susu belah kiri yang teramat..belah kanan maybe tak sangat sebab baby minum sebelum tido..Lepas tu nak kejutkan baby utk minum masa tu tak sampai hati sebab nampak lena sangat..Kina pun pam la sebab bengkak sangat2 dah. Sekejap je dapat 4oz utk sebelah kiri yang bengkak tu. Less than 10 mins rasanya. Alhamdulillah. Pam sekejap je sebab nak simpan untuk baby bila die bangun. Just untuk relievekan bengkak & Nak slowkan flow susu bila baby nak menyusu nanti. Kesian kat die dah la tengah mamai2, kalau susu laju nanti tersedak susu plak.

Rasanya durian adalah my milk booster selepas air kosong. Maybe sebab die panas so die menggalakkan penghasilan susu. Pandai je aku buat teori sendiri..Tapi nak makan banyak sangat durian tak la,nanti demam plak. So bagi yang nak banyakkan susu maybe bleh try makan durian. Mana tau milk booster kite sama. Hee. Wallahualam.

Durian Bintulu..:)


19 comments:

Ryn on November 26, 2012 at 11:09 AM said...

kene try nnt...heheheh
durian crepe tu sampai buat riny cr merata2 tempat..konon2 sedap sgt..hehehe...sekali dpt mkn mmg sedap pon...nyum3!!

fifi tiez on November 26, 2012 at 11:23 AM said...

Bf blh makan durian ye?sy ingatkan x boleh..hehe..

Asz Miza on November 26, 2012 at 11:37 AM said...

Kina..mmg miza pernah dgr org kata durian mcm milk booster jugakk..eh share la resepi crepe 5 jenis tpg tu..hihihi..miza smalam makan durian..tp cm sikit sbb takut panas turun ke baby..boleh ke? haha..

Shakina Farhan on November 26, 2012 at 11:50 AM said...

ryn: sedap kan? semakin nipis kulit tu semakin sedap..

fifi: boleh tp xle terlampau byk kot..hihi..

miza: bereh..nanti kina share..lepas jadi..aritu pki tepung gandum..xsedap..tgk resepi mcm renyah gak la..sama la..mkn sket2 je..(sebiji kire sikit x?) hehe

Wawa Yusoff on November 26, 2012 at 12:33 PM said...

kina, wawa rasa betul la. sebab aritu pun wawa mkn durian mmg terus bengkak 2,2 belah. memang bengkak tahap sakit punye.

Hayati A.G on November 26, 2012 at 12:37 PM said...

ha ah la patutla rasa mcm byk susu je mlm td masa susukan AIna..mesti pasal seulas durian mkn mlm td ni...
kalau makan sebiji lagi byk nih hehe

ctmah on November 26, 2012 at 12:49 PM said...

wah..nampak sedap!
aritu pun ada makan durian n mmg bengkak gak.mmg iya kot kina

cha on November 26, 2012 at 12:57 PM said...

i dh lama tak mkn durian lepas fobia demam panas muahaha

~ NANA ~ on November 26, 2012 at 1:34 PM said...

betol! durian also work for me..mmg susu byk

Hazz on November 26, 2012 at 1:56 PM said...

prnah mkn durian sblum ni tp x prsan plak sbb siang Hana menyusu setiap 2jam. ni yg makin semangat nak cr durian nih. heheee ;) murah tu Kina kalau besar 3bj rm20 jer. ;)

.ieLah. on November 26, 2012 at 2:48 PM said...

ok la kalo camni memang kena beli durian makan banyak2 la! haha

kina nak resipi 5jenis tepung plis! :D

Shakina Farhan on November 26, 2012 at 3:58 PM said...

wawa: kan..bengkak macam awal2 pantang..

yati: hee..kina mmg xbleh seulas..nanti meleleh air liur..:P

ctmah: kan..bleh jadi betul la durian bleh bykkan susu badan..

cha: olooo..siannye..ni kes makan byk durian tu ke?

nana: sep2..

hazz: murah ye..minggu depan nak beli lagi..hee..

ielah: boleh2..nanti kina share resepi..

puan.mila on November 26, 2012 at 7:03 PM said...

mungkin kot leh jd milk booster..tp xeffect kt baby ke? *eh tetiba..hehe :P

Shakina Farhan on November 26, 2012 at 10:44 PM said...

mila: ramai mommies kat atas ni yg dah mkn baby ok..tapi xtau la..semua baby kan unik..ade yg alergik makan telur..depends..masa kina pregnant dulu byk je makan durian..Alhamdulillah xd pape..

ReYNa on November 27, 2012 at 2:26 AM said...

rasa mcm btul gak durian tu milk booster.sy pon try mkn n susu cam bnyk gak.hihi.ni terlir lg nk mkn durian.esok harus cari;p

Shakina Farhan on November 27, 2012 at 9:26 AM said...

reyna: hee..cari jgn xcari..musim kan sekarang..

Liyana on November 27, 2012 at 12:52 PM said...

yeke kina? nk mkn byk2 la pasni.. pastu bby minum susu perasa durian.. hehe

Aty_Fared on November 28, 2012 at 1:01 AM said...

yer lah...ramai dah cakap....betul ek...

Salhah Suhot on November 29, 2012 at 6:48 AM said...

haha..x berkesan sangat kat saya..tp okeyla..byk sikit dari biase..x brani makan banyak.4 ulas je..takot bb panas.milk booster sy, roti gardenia.percaye tak?

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork