Monday, July 23, 2012

Pitam semasa terawih

Salam

Stop kejap cerita pasal checklist baby. 
Mungkin post ini agak annoying & boring sebab xd gambar,sedih pilu, manja & mengade-mengade sikit. 

Tahun ni puasa dengan baby dalam perut. Hari ni dah 33minggu = 8 bulan 1 minggu.
Sudah tentu semua ibu mengandung nak berpuasa penuh kalau diberi kesempatan bukan?
Alhamdulillah takat ni bertahan lagi.

Hari pertama semayang terawih seronok! Biasa la first time.
Kami memilih utk berjemaah di rumah je sebab masjid jauh plus kina pun dah 8 bulan. 
Jadi semayang di rumah saja lebih mudah. 

Hari pertama puasa bersemangat! Sahur makan roti canai segera dengan sardin & kari. Siap pegi jalan sana sini. Pegi pejabat pos, tengok kedai perabot, cari wardrobe untuk baby tapi tak jumpa, pegi shopping barang basah, masak lauk untuk berbuka. Seronok berpuasa di Bintulu ni sebab masuk waktu berbuka awal. 6.42 petang dah ngap Yusof Taiyooooob (buat suara bisik2).

Hari kedua terawih pitam! Actually ni bukan first time kina pitam masa sembahyang masa pregnant ni. First time aritu tak silap nak dekat masuk 3rd trimester. Semayang maghrib, masa tu rakaat ke 2. Pudin pun terkejut sekali sampai keluar la dari jadi imam sebab kina terduduk. Yela, mesti la panik kot. Masa tu kina dah bagitau, kalau kina pitam lagi jangan keluar dari semayang dah, teruskan je tanpa kina.

And this time, die ikut nasihat kina. Masa tu witir terakhir, kina dah rasa dah potensi nak pitam sebab akan mula berdebar-debar, muka dah sejuk, pastu sekeliling akan mula rasa gelap. Dalam hati ' Bertahan la, ni rakaat last ni.Please bertahan, sebab rukuk & sujud rasa tu akan kurang sikit'. Masa pudin baca surah pendek yang last, lutut dah bergetar dah, lembik, tak sempat habis pudin baca dah terduduk. Terus mengalir air mata laju. Rasa sedih yang amat. Kenapa tak dapat bertahan. Sikit je lagi. Sedih gila. 

Satu, memikirkan last rakaat tu. Dua, memikirkan nanti balik semenanjung camne la. Sejak family ada business bazaar biskut raya depan Masjid Kuantan tu, memang kitorang akan semayang terawih kat masjid tu. Kalau semayang dengan pudin memang boleh je semayang duduk, tapi bila kat masjid nanti rasa taknak la semayang duduk sebab tak suka orang tengok-tengok. Tak kusyuk weh lain dari orang. Bila pudin dah siap, die pun tanya kenapa tak semayang duduk kalau tak larat sebab kina memang dah start semayang duduk bila tak larat. Kunun sampai ke witir nak semayang macam biasa sebab dah kebas kaki last-last pitam jugak. Sob sob sob..Nangis tanpa kata..Basah telekung. Haha. Pitam bukan masalah besar sangat kot tapi manja & emo terlebih dah makin hampir nak bersalin & berpisah dengan husband. Pastu pikir orang lain lagi lama berPJJ, sila bersyukur kina! Baik2!. 

Pudin pelik nape nangis beriya sangat. Sampai kina kata nak bersalin kat sini jela. Punya emo kan (diri sendiri pun rasa menyampah..hahaha). Tak nak la beraya kat sini. Nak beraya dengan siapa kan? Orang iban? Huhu. Sate, rendang, lemang kat rumah nenek tiada tandingan. Pastu kina pun luahkan la kenapa nangis.

Pudin : ''Takpe la, nanti syg semayang terawih dekat rumah. Duduk je dekat bazaar, takut nanti pitam kat masjid plak"
Kina : "Huhu..taknak semayang sorang-sorang..Tengok la cmne nanti..Tak suke gak dok kat bazaar smpi orang habis terawih..''

Kina memang ada tekanan darah rendah ikut ibu kina. Tapi pelik masa check dengan doctor tak pernah doctor cakap rendah which is rasa memang rendah (nanti doctor cakap siapa doctor ni sebenarnya? haha. jadi diam je.). 

Sejak dari darjah 6 pernah pitam masa perhimpunan. Kelakar masa tu Guru Besar tengah berucap. Tiba-tiba gelap gelita. Ingatkan kina jadi buta weh! Pastu cakap dekat kawan sebelah. "Weh, aku tak nampak ape-ape. Gelap". Die ingat kina main-main plak sebab memang jenis kuat main. Pastu tup-tup terjatuh la. Hahaha. Rasa nak pitam ni hilang bila kita dah duduk atau rehat minum sikit. Masa tu cikgu belanja air soya & roti sebab cikgu rasa kina pitam sebab tak breakfast, biasa la ibu kina kerja tak sempat nak masak breakfast bagai. 

Pitam masa terawih tu maybe sebab siang tu aktif sangat kot. Lepas tu sekarang semayang terawih duduk je. Kebas gak kaki & belakang. Seriously 3rd trimester ni sakit belakang tu mencucuk-cucuk, sakit pinggang, sakit kaki. 

Hari kedua puasa errkk..laki bini tak sedar bangun sahur. Hahaha..Bukan tak sedar, tapi kina pegi dismiss alarm bukan buat snooze macam biasa. Pudin punya alarm plak tak dengar. Last-last tak sahur la. Kalau masa tak pregnant tak sahur rasa rileks je, tapi masa mengandung kalau tak sahur fuhh, rasa macam budak darjah 2 puasa dok kira jam, tak larat rasa nak berbuka tapi kutahan Jebat. Hari ni terus awal gila pudin kejut sahur, siap die masakkan nugget & pau, risau die tak sahur macam semalam sebab kina memang lembik gile bila tak sahur masa pregnant ni. Masa puasa ganti dulu pun tak lepas sahur sebab takut baby lapar. 

Thank you Allah sebab bagi peluang pada diri ini untuk mengalami nikmat mengandung & berpuasa.
Thank you suamiku sebab sentiasa ada & rajin tolong melayan kerenah isterimu ini.
Thank you baby sebab memahami mama & behave dalam perut. 
Tapi memang masa berbuka dapat rasa baby happy gila berjoget dapat air sejuk & makanan ye. 

Lagi 4 hari nak balik semenanjung. Harap Allah permudahkan & kuatkan semangatku. Aja-aja fighting!




31 comments:

cha on July 23, 2012 at 3:48 PM said...

kesianya kina. tak sempat habis rakaat dh pitam kn tp nak buat camne nak ditahan mmg tak bolehla.

kina ada low blood pressure ye?
mknla kerang, hati ayam, air manis. sbb family i pn ada sejarah low blood pressure

selamat berpuasa kina. jgn sedih-sedih ok? oh i baru perasan u dgn suami PJJ ye? sedihnya

Shakina Farhan on July 23, 2012 at 3:50 PM said...

cha: hee..bakal PJJ tp tak lama mana pun..smpi nak bersalin nanti je..sbb last boleh naik flight 34-35weeks..tq 4 the tips!

Cik Puan Rara on July 23, 2012 at 3:54 PM said...

ala sedihnya kina,rara x g pon terawikh sbb risau nk jatuh n pitam gak.niat nk g,tp mcm kina kata lah,nk solat duduk nt org tgk2,segan.heee.

hmm rara pon hope Allah permudahkan puasa,Amin.

Shakina Farhan on July 23, 2012 at 4:01 PM said...

rara: itu la..lagi-lagi kalau org tgk kite ni muda lagi, nampak sihat je..segan..hee..

:: Sarah Zainuddin :: on July 23, 2012 at 4:02 PM said...

Insyaallah Allah permudahkan urusan Kina, kene kuat semangat tau! :)

Ryn on July 23, 2012 at 4:07 PM said...

kite samela kina...tapi terawih x la sampai pengsan..tapi bile masak berdiri lame2...mule lah nak pitam...baring dulu baru sambung masak....he3..slmt berpose kina..:)

S.n.Fariza on July 23, 2012 at 4:10 PM said...

kina, take care ye.
cousin fariza pun pengsan sbb dia puasa. kesian kat dia. dh nk berbuka, pengsan (preggy).
xpun kina boleh buat solat secara duduk kan :)

Shakina Farhan on July 23, 2012 at 4:12 PM said...

sarah: tq dear..dah link kamu..

ryn: selamat berpose ryn! semoga kite dpt berpose penuh eyh..

fariza: mmg dah start smyg duduk dear..hee..cuma xpnh lg smyg duduk kat masjid..:P

Hayati A.G on July 23, 2012 at 4:15 PM said...

kina..ari tu yati jumpa kina pun dpt agak kina jenis mudah pitam cam kwn yati..tapi kina dpt jugak puasa..yati dpt satu hari puasa pun dah lembik tak dpat nak paki baju sendiri dah pun, esoknya buat 1st ve..2nd ve...and skrg dah cuti sebb dah buka 1cm..:-) excited pun ader..neves pun ade..sedih sebb tak dpt puasa pun ade..doakan yati k:-)

('',)pzAEdy~ on July 23, 2012 at 4:20 PM said...

same goes to me...selalu pitam, kdg2 lebih risaukan baby, tapi kina slalu berdoa tau agar ibu n baby ok2 sja.

Zimie on July 23, 2012 at 4:22 PM said...

sabar ye kina.zimie pun tak gi terawih sbb takut pitam.pas berbuka je mesti pening,so husben suh trawih kat umah je.tu pun tak terbuat sobb.so jawabnya sampai arini x terawih.rasa ramadhan kali ni x bermakna.sad sangat.hope diberi peluang utk terawih kat masjid.moga zimie tabah mcm kina.

pssst pasni dah kena salo godek2 blog kina ni.hiks

Shakina Farhan on July 23, 2012 at 4:26 PM said...

yati: waaah..yati perasan eyh kina nampak pucat eyh? hee..alhamdulillah, puasa ok..semoga yati dipermudahkan nak bersalin ye..wowwee..beraya dgn baby!

pzaedy:insyaAllah..amin..:)

zimie: wah..good news ya! alhamdulillah..tahniah zimie! itu pun 1 dugaan tu bila nak semayang sorang2 tak tersemayang..hihi..

ibuhebat on July 23, 2012 at 4:31 PM said...

take care kina. lain org lain pengalaman mengandung.. jaga pemakanan.. pastikan cukup nutrisi k.. :)

Shakina Farhan on July 23, 2012 at 4:33 PM said...

ibuhebat: tq kak..:)

GreenJade on July 23, 2012 at 5:01 PM said...

sian mama..kena rest betul2 ni tak boleh stress

saya pun sama low blood pressure..bila pressure too low mmg pinar2..then rasa sakit sgt mcm nk pecah kepala..

Miss Sunshine on July 23, 2012 at 6:17 PM said...

kina... jaga diri baik2 tau..
buat yang mane termampu.. jangan sampai menyusahkan diri dan kandungan..
dalam Islam tu kan banyak rukhsah..
kita pun tak pergi tarawikh kat surau, buat sorang2 kat rumah je..
bestnya kina dah nak balik semenanjung... kita tunggu lagi 20 hari lagi.. huhu.

Hazz Nieza on July 23, 2012 at 7:12 PM said...

take care tau Kina. buat mana yg termampu.. & kalau boleh jgn skip sahur tau. ;-)

mia-ina on July 23, 2012 at 8:41 PM said...

wat yg termampu ye kina..

Syima Syaz on July 23, 2012 at 9:13 PM said...

i dulu sebelum preg mmg low blood pressure...tp masa pregnant, alhamdulillah semua nya ok.

i pun 8 bln dah start solat duduk, tp kat office still berdiri..tp bila masuk 35weeks mmg dah tak mampu..duduk je la.segan skit sb perut i kan kecik, so bila org tgk mesti kata ngada baru brp bln dah duduk..

take care kina...jgn paksa diri.blh buat tp ikut keselesaan kina k..byk2 minum susu...

cikpuanputeri on July 23, 2012 at 10:48 PM said...

First day puasa pi solat kat masjid. Memg nak pitam jgk put masa rakaat ke empat dari awal2 dah rasa semacam je badan seram sejuk. Nak duduk segan sebb kat tgh2 last3 rasa tak mampu keluar je terus. Memg kalau tak cukup oksigen pun boleh nak pitam. Kina banyakkan rehat juga n minum air masak tau. Jaga diri baik2. Baby n mamanya kuat. InsyaAllah.

Liyana on July 23, 2012 at 11:33 PM said...

cayok2 kina boleh! hehe
3rd trimester mmg penat kan.. xpe xlame je lg. nt rindu time bby dlm perut :)
sy pun penah pengsan kat kantin sekolah dulu masa nk beli makanan. tibe2 je rase gelap gulita, ku fikir sudah buta jgk, haha. punce nye pegi berlari2 anak ke kantin masa baru lepas cucuk form 3 tu, haha. dh pengsan dpt blk dorm tido, heaven giler, haha

ctmah on July 24, 2012 at 8:01 AM said...

ciannye kina..bertahan ek.jaga diri n kandungan elok2.kalau x larat tu, buat je sembahyang duduk. org sekeliling pun mesti fahamnye tgk si mak buyung ni :p

Fainie on July 24, 2012 at 8:33 AM said...

take care kina..baca cite kina teringat kt sorg my best fren ni..diorg duk miri..so time2 dh nk bersalin mcm ni, my fren tu kena la blik semenanjung. bbrapa minggu sblm nk blik tu asyik dok emosi jek sbb nk kena bjauhan dgn suami..ape2pun, take a good care for u n ur baby (",)

ciksusu on July 24, 2012 at 8:52 AM said...

isk take care shake..
aku pon selalu pitam hope akan dtg takde problem :(

nYomeL on July 24, 2012 at 9:18 AM said...

Jaga diri baik2 ye Kina..
Buat mana yg termampu je. Jangan paksa diri kalo tak larat keh?

Take care dear!

puan.mila on July 24, 2012 at 1:55 PM said...

kina..kita sama tekanan darah rendah gak..since preggy ni dh brp kali dh tgh2 jln2 jadi gelap mata..take care ye kina :)

~ NANA ~ on July 24, 2012 at 3:48 PM said...

kina...take care tau...

i pulak rasa nk pitam tiap kali lepas susukn farish ms bulan puasa ni...maybe x cukup air & tenaga kot...huhu

azizah :) on July 25, 2012 at 9:38 AM said...

ooo kak kina ada sejarah pitam pula tu..tu yg susah..take care yer..nak dekat2 masa bersalin ni memang semua hormon dah berubah.. moga Allah permudahkan akak.

BLuRpL3 on July 25, 2012 at 10:14 AM said...

kuatkan semangat kina, simptom pengsan waktu solat terawih senang terjadi pada ibu preggy kan.. Kina byk amalkan kurma & spirulina.. InsyaAllah. Nisa pun sama kes gak, low blood pressure ikut abah. Kejap.. Kejap mesti terasa gelap. Tapi dlm puasa ni alhamdulillah, bole bertahan. Harap2 bole bertahan sampai akhir bulan Ramadhan, take care kina :-)

~misshuny~ on July 31, 2012 at 3:16 PM said...

bagusnya kak kina..dah sarat pun gagahkan diri tuk terawih..kuatkan semangat taw...mesti xsabar nk balik semenanjung kan..

intan on August 7, 2012 at 3:45 PM said...

pitam tu rasa cemane kina? selama ni xpernah pitam samada belum kawen or pregnant. kena prepare ni..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork