Monday, July 16, 2012

Mendobi baju baby pakai tangan

Salam
Semalam semua baju baby termasuk bib, barut, receiving blanket, mitten & booties kecuali towel dah selamat dibasuh. Basuh dengan tangan ok! Taubat ni lah first & last basuh baju baby pakai tangan. Hahaha. Nampak je sikit baju si kenit ni, tak sampai 1 baldi penuh pun tapi masyaAllah penat jugak! 
Peralatan-peralatan mendobi. Semua nak biru. Hehe
Kunun-kunun nak mengenang zaman U, zaman matrik & zaman sekolah la kunun kan. Tiap hari basuh baju guna berus sampai satu tahap berus terbang dari tangan sebab kemain semangat ko memberus dengan kuat.  Nasib tak kena orang, kena kat dinding je. Masa tu form 3 kalau tak silap. Hahaha.  Masa zaman U bila malas menyerang basuh la guna mesin basuh yang masuk duit syiling tu kongsi dgn roomate. Duit syiling harus kumpul banyak-banyak. Hahaha. 

Tapi baju baby ni takde la pakai berus, just rendam dengan air sabun detergent A-B-D Pureen RM16.00 yang dibeli masa Pureen Waresale beberapa bulan yang lepas pastu gosok-gosok dengan tangan pastu bilas dalam bathtub baby. Seyesly detergent ni sangat wangi, pudin siap cakap ''Bau baby lah''..Iye, mesti lah bau baby, kalau bau mama die mesti ''Busuk-busuk wangi''..LoL..
Tugasan pudin. Nampak je sikit.
Tugasan kina. Perah secara gentle. Gittew.
Mama & Papanya bergotong royong mendobi bersama-sama. Pudin gonyoh-gonyoh dalam baldi, kina bilas dalam bathtub & perah pastu sama-sama jemur, sama-sama lipat. Short sleeves ada 6 pcs, long sleeves ada 7 pcs, long pants ada 9 pcs, short pants ada 2 pcs. Masa kira-kira Kina cakap la 'Sikit je short pants baby'. Pudin cakap 'Baby girl tak leh pakai banyak short pants'. Hahaha. Betul gak yek. Ibu cakap bawak je semua balik semenanjung, baby pakai banyak baju pastu kejap je dah tak muat.
Susun jemur ikut warna & jenis. Dress belum beli lagi. Tunggu besar sikit.
Time nak melipat. Alahai. Kecik betul.
Seronok bila buat bersama-sama walaupun letih + lenguh gak. Seyes tak reti nak lipat baju baby. Hahaha. Wardrobe untuk baby masih belum ada. Memang nak beli yang tak payah lipat, sangkut je senang macam intan buat kat almari die pun best gak. Next week boleh start packing barang baby & mama nak balik semenanjung. Huhuu. 2 minggu lagi nak balik semenanjung, tak sampai 1 minggu nak puasa.


Malam ni final Masterchef Selebriti Angah vs Dato Fazley. Naluri kuat mengatakan Dato Fazley menang. Tak kisah sape2, dua-dua pun best. Nasib baik juliza tak masuk final. Kihkih. :p

26 comments:

Munnafendy on July 16, 2012 at 5:20 PM said...

sweetnya kina :)

pls doakan sy cpt2 dpt berita baik mcm kina :)

Gadis on July 16, 2012 at 5:24 PM said...

suke tengok m2b dobi baju baby...
mmg nampak comel sesangat...
^^_

Shakina Farhan on July 16, 2012 at 5:29 PM said...

munna: insyaAllah, tak lama lg turn munna plak..honeymoon byk2 dl k..

gadis: kan..suke gak..sbb baju tu comel2 kot..

Cik Tqah on July 16, 2012 at 5:29 PM said...

hoho.. so sweet.. mesti xsabar kan kina.. hihi.. gud luck.. semoga semuanya dipermudahkan.. aminn

aTy _faRed~ on July 16, 2012 at 5:31 PM said...

aty pon sekali tu jer mase awal2 dolu basuh tangan..lepas tu msuk mesen jer..hahaha..memang penat ar..;p

farhana shamsuddin on July 16, 2012 at 5:36 PM said...

kan kan...sy pun sempat sampai 3,4 bulan je...pastu x larat la...tu pun sebab akak sy yg tegur..huhuhuhu

Shakina Farhan on July 16, 2012 at 5:37 PM said...

tqah: tak sabar & nervous..bercampur2..hee..amin..

aty: kan? penat walaupun kecik & sikit bajunye..

Shakina Farhan on July 16, 2012 at 5:37 PM said...

farhana: wah..smpi 3 4 bulan gak tu basuh tgn eyh..ni pun buat berdua..kalau sorang lagi la surrender..:P

e k i n ♥ y u s r i on July 16, 2012 at 6:43 PM said...

seronokkan basuh bju anak....
rs excited je

Asz Miza on July 16, 2012 at 8:20 PM said...

Best kan mendobi? Tapi penattt..Kina ada husband tolong..miza semua sendirian berhad..ada la satu batch tu husband tolong. :D Wardrobe mcm Intan senang kan? Gantung je..Miza kena lipat baju kecik2 tu satu2 adoi la penatt. :D tapi rasa happy lain mcm.

mia-ina on July 16, 2012 at 8:45 PM said...

byk nya baju baby kina....:-) mia ni mcm beli wat cukup syarat ja...hehe. xpe ada suami leh tolong..mia ada sesetengahnya terpaksa wat sendiri tnpa suami....mak ada lak gak tlg

Shakina Farhan on July 16, 2012 at 9:10 PM said...

ekin: itu la..rse mcm xsbr nak pakaikan kat die..

miza: tu la..tang melipat tu la..kenonet je..

mia: kina punye ni kira sikit lagi tau..baju baby mmg kena byk..tp pas pantang nt mak kina suruh beli yg besar terus..

Miss Sunshine on July 16, 2012 at 9:27 PM said...

bagus betul kina ni..
baju baby semua tinggal kat semenanjung...
ntah bila nak basuh.. huhu

puan.mila on July 16, 2012 at 10:47 PM said...

teringt jgk kisah berus melayang time bsuh baju..haha..lawak2..

.ieLah. on July 17, 2012 at 7:03 AM said...

basuh pakai tangan memang mencabar, da la tetonggeng2 dengan perut besa. nasib tak masuk dalam besen.hehe

lawa pulak banyak baju baby kaler biru.. :))

S.n.Fariza on July 17, 2012 at 8:16 AM said...

alalalala.. comel. :)

cha on July 17, 2012 at 8:41 AM said...

MESTI SAKIT PINGGANG GAK KAN MENDOBI GUNA TANGAN TU. KLAU I BAJU KEJE PUN BASUH MESIN MAK PUNYALA BISING HAHA. NANTI BAJU BABY KENE GUNA TANGAN AAAA MALASNYA :P

Cik Puan Rara on July 17, 2012 at 8:45 AM said...

rara konon last week nk basuh,tp g pureen tu lgsung x basuh.minggu ni lah nmpk nya.heee.

nk gotong royong ngan suami gak rasanya,tp kena tgu hari ahad lah.sabtu suami x balik ag.hee.

intan sape kina? heee.

~ NANA ~ on July 17, 2012 at 9:54 AM said...

erk kentalnye kina! i delicate je dlm washing machine...hihi

ctmah on July 17, 2012 at 10:39 AM said...

struggle kn kina!
1st n last kot.lepas ni confirm2 ct sumbat dalam washing machine jek.2 tgn tak mampu nk buat mcm2 kerja.kalau ada 10 tgn ok la kot.hehehe

Fainie on July 17, 2012 at 12:06 PM said...

sweetnye buat same2..(",)

intan on July 17, 2012 at 2:00 PM said...

i basuh mesin je, sangatlah pemalas. Mode pon tak tukar ke gentle, nasib baiklah baju baby tak rosak..

hehehe, silalah buat hanger tu, senang lepas basuh terus je hang. Nak lipat memang renyah kot..

Ros Anis Rusli on July 17, 2012 at 2:46 PM said...

tingat masa anis basuh baju2 airiell dulu..tp anis bsh ngn mesin je..haha

Hunny Kitty on July 17, 2012 at 3:47 PM said...

ai tu hari pai sakit2 pinggang....hehe

cikpuanputeri on July 17, 2012 at 4:50 PM said...

banyak baju biru nie! hee... nasiblah baby , mama suka biru.hihi. owhhh saya tak rajin basuh tangan nie, ayahnya lagi rajin. nak lipat lagilah.. makanya semua baju hanger sajo...hihi. big clap untuk mama kina n papa pudin !hee

zafairMAS_shakleeSITE on February 14, 2014 at 7:28 PM said...

Salam perkenalan.. Hai.. Exsaitednye ngk da membsh bju bb ni.. Grm, smue comel2.. Kine prepare hanger byk2 la ni..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork