Thursday, July 19, 2012

Checklist baby : 2) Baby Gear

Salam
Episod kedua dalam checklist baby iaitu baby gear..Sambungan dari [entry] semalam..Dulu ingatkan baby gear ni macam untuk travel ke macam stroller tu jatuh dalam kategori ni..Rupanya pakaian baby da. LoL..Oh My English..Nampak sangat English teruk gile.. : p

Baby Gear @ Clothing- Barang-barang berkaitan baju & pakaian baby
Baby sangat banyak pakai baju. Kina beli hampir belas-belas pasang tapi berbeza-beza size. Untuk newborn rasanya dalam 3 ke 4 pasang je. Better beli yang size besar sikit sebab baby membesar dengan sepantas kilat. 
Kina: Ibu, berapa helai nak buat balik baju baby ni dok 2 bulan kat Kuantan?
Ibu: Akak ade berapa helai?
Kina: Ada dalam belas-belas. Ada macam-macam size.
Ibu: Bawak je semua balik. Tak payah tinggal. Tak sempat nanti baby nak pakai dah besar. 
Kina: Ok bos! Nanti kalau tak cukup neneknya belikan. Hahaha.
Ibu: Apa nenek2? Granny ok. Cakap je nak beli baju apa. Setakat baju granny boleh beli la. (Over tau nenek baby ni..hahaha)


Beli sikit je sebab memang plan nak mengepaw nenek granny baby! Lepas raya nenek granny baby kaya sebab tokey kuih raya.  Hahaha. Plus, orang kan ramai bagi hadiah baby set baju segala. So, wait & see. Ado ke nak bagi nanti? Hahaha.


Size baju untuk baby
0-3 = size baju newborn tapi biasa kejap je dah tak muat.
3-6 = size baby 3 bulan hingga 6 bulan
6-9 = size baby 6 bulan hingga 9 bulan
6-12 = size baby 6 bulan hingga 12 bulan 
Kadang-kadang lain brand lain sizenya. 
Macam Pureen contohnya, die pakai size macam ni plak. 
12 = size baby 0 hingga 6 bulan
14 = size baby 6 hingga 12 bulan
16 = size baby 12 hingga 18 bulan
18 = size baby 18 hingga 24 bulan
Kina banyak baju Pureen sebab kawan tolong berebut hari tu dekat Pureen Warehouse Sale. Berbaloi sangat-sangat sebab harga murah, kain die best, lembut & berkualiti. Baju baby tu nampak je kecik ok, tapi kalau tengok harga, kumpul-kumpul boleh tahan banyak. 


1) baju baby
Short sleeve, long sleeve, kain berlubang, kain tak berlubang, short pants, long pants, legging, rompers/bodysuit, jumper, dress, jeans macam-macam lagi. Nak cari baju baby yang ada wording-wording lagi.
Jeans belum beli lagi untuk baby, tunggu die besar sikit. Dress nak paw granny baby, tapi dah beli 1 helai RM39.00 kemarin dengan Aqeel Baby Shoppe sebab beli diaper bag kat situ. Tak suka beli online 1 benda je sebab rasa rugi. Hahaha. Jadi rembat gak la 1 dress yang cute ini. Biru takde kalau tak biru la ku rembat. Peach pun cantik gak. First dress untuk baby! 
2) Mittens & Booties
Sarung tangan & sarung kaki baby. Ada 3 set je. Memang tak cukup kot. Tunggu orang bagi hadiah. Hahaha. Orang cakap mittens & booties ni pakai sampai 3 bulan je. Lepas tu bagi baby pegang-pegang & explore dah. 


3)Barut
Ada 10 helai. 6 helai plain beli dekat Mydin, 4 helai colorful flannel beli dekat Expo Baby PWTC. Hari tu mintak granny baby buatkan. Kompem la tak dapat kan, granny busy like bee. Hahaha. Granny cakap beli jela yang warna warni lagi, nanti die bayo. Yes2. Keje mengepaw je. : p


4)Baby bib
Bib ni berguna so that baju baby tak cepat kotor, kalau kotor nanti kena tukar plak baju. So, beli la 3 helai dekat Expo Baby PWTC dengan harga RM5 sehelai jadi total RM15. Beli yang paling murah je. Material die macam depan kain, belakang macam material waterproof.
5)Boonet
Ada 1 je, tu pun orang bagi. Hehehe. 


6)Socks
Ni pun berguna menggantikan booties nanti. Ingat nak beli nanti. Yang ada pun orang nak bagi. Hee. Tq Azi! Azi ni penyewa veil nikah kina. Rezeki jangan ditolak, walaupun macam segan-segan nak terima. Hihi. 


7)Headband
Mula-mula ingat nak beli lepas pantang tapi tak tahan plak tengok comel sangat. Baby girl tanpa headband macam tak lengkap je. Geram tengok baby Sofia anak sis Liyana SCR pakai macam-macam headband. Harap-harap baby nak la pakai headband. Sebab ada yang jenis rimas kan pakai benda atas kepala. Mama die je yang semangat nak berheadband bagai. Kina beli 6 headband dekat Ohbabygirlboutiques, sekali beli 6 ko, sebab situ macam paling murah & cantik-cantik plak tu!Total untuk 6 headband berbagai bentuk & harga = RM37.40. Service pun  pantas je. Macam-macam color beli sebab nanti senang nak match dengan baju. Kalau kat kedai, ada harga 1 headband boleh cecah RM12 padahal tak comel mana.

Total perbelanjaan setakat ini untuk baby clothing
Akhir sekali, hadiah dari Mama untuk babynya. Harta pusaka ni je yang mama ada. Hahaha. Sweeter untuk baby! Walaupun gambar kartun tu macam dah tercabut, mama pun tak ingat gambar apa tu, yang penting mama ingat mama pakai ni pegi Genting masa kecik. Hahaha. Dulu bulu-bulu tu macam lebat sikit. Hehe. Baju lain semua dah bagi dekat orang. Ni je yang ado. 
Sweeter yang seusia dengan mama = 25 tahun sudah! 
~ To be continued dengan Checklist baby : Baby Nursery/Furniture


21 comments:

:: Sarah Zainuddin :: on July 19, 2012 at 2:50 PM said...

Ala comel nye dress tu! :)

Liyana on July 19, 2012 at 2:52 PM said...

auww.. omelnye sweater mama tu... hee

Shakina Farhan on July 19, 2012 at 2:55 PM said...

sarah: hee..baju girl comel2 kan..

liyana: mcm mamanye tak? hahahaha..muntah..

nur on July 19, 2012 at 2:56 PM said...

alala..mama still simpan sweater mama..mmg pusaka la..haha

Shakina Farhan on July 19, 2012 at 2:59 PM said...

nur: hehe..gelang emas nan ado, sweater pun jadi la buat harta pusaka..:P

jaja_NorLiza on July 19, 2012 at 3:05 PM said...

wah cute nyer dress tu..baby girl mmg byk baju cantek2!

Shakina Farhan on July 19, 2012 at 3:07 PM said...

kak liza: itu la..buat geram je kl baju & aksesori girl ni..mamanye bisa pokai nt..:P

CPF on July 19, 2012 at 3:08 PM said...

sronok baca mommy to be buat preparation... :)

aTy _faRed~ on July 19, 2012 at 3:29 PM said...

granny sangat comel..:)

CikPuan Ira on July 19, 2012 at 3:34 PM said...

comel sweter tu . rindu nak wat checklist bb.

http://kamiboolat.blogspot.com

Cik Tqah on July 19, 2012 at 3:58 PM said...

dress plg comel.. sweater plg lama..hoho.. bleh wak turun ke baby lak eh.. rsnye cik tqah da xde baju dulu2.. granny xnak kalah eh.. nenek old skoll sgt ke ehh

Shakina Farhan on July 19, 2012 at 4:02 PM said...

fifi: lepas ni turn fifi plak prepare..:)..amin..

aty: mmg..garang tp comel..hahaha..

cikpuanira: hehe..next baby mungkin?

tqah: hee..vintage dah sweater tu..:P..nenek muda mmg gitu..:P

Miss Sunshine on July 19, 2012 at 4:13 PM said...

Hihi.. kalau dapay baby girl, mmg seronok shopping baju comel2 kan... =)

cha on July 19, 2012 at 4:40 PM said...

Wah sweater tu 25 tahun? Lama tu mmg ada sentimental value la kina :)

ctmah on July 19, 2012 at 4:43 PM said...

wah..turun temurun tu...
bau kina pun dah hilang kn.hehehe

puan.mila on July 19, 2012 at 4:47 PM said...

jakun jgk kita...baby gear tu ingt keta baby ke ape..haha

.ieLah. on July 19, 2012 at 4:50 PM said...

kite nak beli lagi baju baby, tapi macam sume orang marah dah. yang ade2 tu pon nanti takut tak sempat pakai. dah la ade harapan baby debok, hehe :D

Aeen on July 19, 2012 at 6:00 PM said...

aeen x kire pun total perbelanjaan...mula2 je semangat nk kire..lepas tu hampeh...hehehe...

Asz Miza on July 19, 2012 at 9:03 PM said...

Kina..miza pun ingat dulu baby gear tu maksudnya sama mcm Kina pikir..hahaha..pastu bila tengok list Nana baru la tau yg maksud sebenar baby gear..:D

Dress tu sangattttt comel!

GreenJade on July 19, 2012 at 9:40 PM said...

salam ziarah friend...

best nye n3 kat sini...boleh dijadikan guidance yg plg berguna..

Bazilah (^0^) on July 20, 2012 at 2:28 PM said...

wahhhh, sgt2 membantu latest entry dari kina ni. Tenkiu kina! :)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork