Monday, March 7, 2016

Scan baby no.3 di Sonoworld

Salam 

Last week pegi scan dekat Sonoworld. Kebetulan nak balik kuantan dari penang jadi singgah la dekat situ. Actually tau pasal Sonoworld ni dari BFF. Die cakap murah & sonographernya baik je. Memang pon. Recommended sangat. Sape yang dekat-dekat area ampang/KL tu pegi la sonoworld ni. Plus sekarang ni ada promo RM80 utk 2d/3d/4d/hd sampai mggu ni. Bukan tu je, tiap bulan ada contest, guna resit yang korang scan kat situ mana tau rezeki baby menang hadiah plak kan.
Google map ukay bistari apartment pastu masuk lepas pakgad tu kejap je nampak ni.

Sonoworld ni tempatnya memang khas untuk ultrasound, bukan klinik tau, so keje scan scan ni memang kepakaran dorang, doktor pun belajar scan dari dorang tau. Dari 2D sampai HD ada. HD ni 5D, color lebih kurang sama dengan kulit sebenar. Ada pakej-pakej yang boleh dipilih ikut berapa minggu kandungan & keperluan. Ada juga scan untuk mende lain macam breast scan, abdomen dll lah. 

Schedule boleh tengok online je, hijau tu available lagi la untuk booking.

Cara nak booking senang je. Korang boleh terus ke website http://mysonoworld.com. Tengok mana pakej yang sesuai, click buat appointment. Terus keluar calendar & masa. Pilih la mana-mana hari yang berkenan. Tiap hari dia buka tauhu. Pastu isi maklumat. Nanti dapat email confirmation. Dah siap. Bayar lepas scan nanti.


Masuk-masuk boleh isi details dulu. Bilik scan sebelah tu je.

Kina pegi khamis hari tu. Mula-mula nak booking pukul 2 pm, ada hikmahnya ada orang lain booking dulu sebab lambat plak ktorang merewang dekat IKEA. Booking kol 3, sampai 3.05. Hahaha. Sampai-sampai tak tunggu lama pun, adalah dalam 5 minit, tulis details dan masuk scan. Sonographer time tu Cik Azie. Cik Azie scan details sangat. Alhamdulillah kedudukan baby dah dekat bawah. Time 23 weeks songsang lagi. Harap-harap die maintain la. Air ketuban 11, range air ketuban yang normal 8-20. 

Time nak scan muka yang paling menduga tu. Sebab die menyorok muka die dekat dinding rahim. Dah pujuk, dah goyang-goyang, dah mengiring, dah duduk (first time ni scan sambil duduk ha..hihi..)..Berusaha sangat Cik Azie nak scan bagi nampak muka tapi baby takmau bagi kerjasama. Beralih plak check mende lain dulu. Scan gender plak. Jengjengjeng. Masa kakak & shafiyah mula dapat tau 17minggu, tp kina suka confirmkan dengan 3D 4D. Both masa 24-25mggu. Baby no.3 ni mula tau masa 16minggu dan 3D 4D 28minggu. Yup. Its a boy. Geng papa. Tapi mama rasa muka geng mama. Sebab masa pregnant ni rasa lebih kurang macam pregnant kakak shahadah. Nanti kita tunggu dan lihat.
Ni masa berehat 10 minit. Hahaha. Shahadah zzzz dari awal so xtgk la die sesi scan.

Lepas dekat 40 minit nak scan muka die tak lepas-lepas, cik Azie suggest berehat dulu 10minit. Kina pun order air dengan pudin. Hahaha. Order dekat kedai sebelah je. Mintak beli air masam-masam sket. Teori mana datang hentam je, kot-kot masam baby pusing kepala. Hahaha. Nasib baik lepas ktorang takde orang lagi, next appoinment kol 4.30. Lepas dah minum air asam jawa (kemain pudin terus beli air asam jawa dah kata nak masam-masam..hahaha). Alhamdulillah, dapat jugak gambar muka baby. Tu pun ade die tutup dengan tangan la apa. Muka masam je. Dapat air asam jawa tu masam. Hahaha. Tengah tido. Lega sebab dapat juga. Yela, datang dari jauh kekdahnya kan. Hihi.
Hidung kembang macam mama. Hihi. See u in May insyaAllah.

Habis scan dapat CD, gambar muka yang terbaik, details pasal scan & gambar bebird! Hahaha. Dah 3rd trimester dah. Cepat masa berlalu. Next2 baby kalau ada rezeki nanti nak pegi scan dekat sonoworld jugak la. Bagi yang nak tau pasal freescan, contest, promo terbaru dari sonoworld boleh la like dan join group:

https://www.facebook.com/3d4dsonoworld





5 comments:

MumMe on March 7, 2016 at 2:49 PM said...

Salam kenal dr mumme...preggy mummy jg...tu yg excited nk tgk sonoworld ni

cik mah on March 7, 2016 at 3:58 PM said...

Samalah..cik.mah pun scan kat situ juga..mmg puas hati kan

Sheila Salim on March 8, 2016 at 1:46 PM said...

Assalamualaikum kak kina. Alhamdullilah. Dapat geng papa akhirnya. Rezeki. Best! Sebaya la dgn adik adam ni hehehhee. Semoga dipermudahkan segalanya kak kina. Sheila tunggu hari je ni ;)

Sheila Salim on March 8, 2016 at 1:47 PM said...

Assalamualaikum kak kina. Alhamdullilah. Dapat geng papa akhirnya. Rezeki. Best! Sebaya la dgn adik adam ni hehehhee. Semoga dipermudahkan segalanya kak kina. Sheila tunggu hari je ni ;)

Fatin Nadhirah on May 12, 2016 at 10:13 AM said...

Salam Kina, nak tanya la. dalam cd tu nanti diorang provide sekali ke video baby? ingat nak gi scan hujung bulan nie. hehe. tq :)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork