Wednesday, May 14, 2014

Susun atur: Katil bila anak 2

Salam..
Yeay..ade label baru under susun atur..minggu ni last di bintulu bertiga..InsyaAllah lepas habis pantang baru balik ke bintulu..tapi kina nak semua dah ready bila balik nanti..yela, da ada 2 anak untuk dihandle jadi taknak la nanti baru nak alih2 ke ape kan..jadi siapkan terus tinggal nanti papa nak sapu dan basuh + pasang cadar je.

Bangun-bangun pagi sengih macam ni memang menggoda mama..hihi..masa ni berapa bulan ntah..
Shahadah memang tido dalam babycot. Kitorang ajar dari lepas habis pantang bila da balik bintulu, so legasi harus diteruskan sebab dah beli mahal2 babycot tu tak pakai memang membajir. Tu pun kitorang dapat harga yang berbaloi RM270 utk babycot beli dekat yongfong. Worth it sangat. Bedding set pun satu tu je basuh pakai basuh pakai. No problem at all. Warna pun cun lagi. Babycot tu kitorang cabut pagar die dan attachkan dekat katil. Pagar tu jadi pagar tangga plak. Multifunction sgt. Hahaha. Masa bf je masa co-sleeping tapi kadang2 tak sedar sampai pagi la shahadah dok menepek kat sebelah. Tapi ok la kan nak alih senang bila attach so still ada moment co-sleeping but dalam masa yang sama boleh ajar die berdikari.

Pagar babycot dah jadi pagar tangga dah hampir setahun ++..hihi..
So bila adik baby lahir nanti kitorang buat susunatur macam ni. Macam yang kina pernah bagitau dekat previous blog post. Kak long akan tido belah kanan, adik baby belah kiri.  Kali ni tak perlu imagine dah. Dah siap diatur. Hihi.

Tengok ada budak tu bergolek kat katil bujang die lepas siap..hihi..dulu tu port mama..
Alkisah katil bujang tu pulak camni. Masa awal-awal pindah melaka ktorang memang tak beli katil ke ape sebab ada orang nak sewakan rumah die fully furnished RM500 per month. Excited la berlenggang kan. Sampai2 orang tu xjadi nak sewakan sebab bini pertama die tak bagi..hahaha..Orang tu segan dengan pudin sampai sponsor kitorang tido hotel a few days until dapat rumah sewa. Menanong la cari rumah sewa kosong. Dapat la rumah sewa kosong RM300 (murah kan kat melaka). Kitorang pun cari katil dan tilam murah2. Termasuklah langsir hijau yang buruk tu. Hahaha. Seyes tak minat tapi terpaksa la beli je dekat tesco cheng masa tu. Meja makan, sofa memang nan ado la. Beli yang penting je. 

Terpikir baik beli 2 katil single pastu rapatkan je sebab kitorang da ade set katil kat kuantan. Banyak2 plak katil queen rasa membazir sangat. Kalau beli katil single 2 ketul nanti ada anak boleh turunkan dekat anak atau letak kat guest room ke kan. Bila beli 2 katil single, cadar takleh pakai cadar queen, kena pakai cadar king baru muat..so besar la..Tapi jenis katil tak ngot sangat, kina berdiri atas tu nak bela langsir pak patah.hahaha. Lepas tu pudin pun buat patah gak masa pasang cadar. Lawak betul. 

Tapi kalau shahadah tak kisah pun takde effect dengan budak 10kg. So shahadah pakai dulu katil ni. Bila die dekat 3 tahun atau ade rezeki pindah rumah baru nanti la baru cari katil yang ada drawer dan boleh pull out untuk adik die tido sekali. Hihi.

Alkisah katil mama papanye plak..lepas dah pindah bintulu, ktorg masih pakai katil single yang digabung 2. Bawah tu alas dgn kayu bagi kukuh sket. Tapi beberapa bulan sakit belakang sebab masa tu pun pregnant. Kebetulan ibu ayah kina pun nak datang so kitorang takde katil or tilam extra tapi ade kayu tilam (ape ntah term die xigt plak) yang owner ni punya. Gi la cari tilam, alhamdulillah ade promo tilam vono 50% dapat la 1k tilam yang empuk. Ingatkan tilam vono semua 3 4 ribu. Worth it la. No more sakit belakang tapi nan ado la panel atas kepala katil tu. So letak la bantal untuk keselamatan shahadah jugak. Hahaha. Sebab tu tilam tu tinggi dari biasa sebab kayu tu la.

Pukul 5 pagi die semayang subuh dulu atas katil bujang die..hihihi..
So far shahadah ok tido atas katil ni, kalau bergolek pun die tak sampai ke katil kitorang sebab tinggi sket kan. Yang penting kalau die terkena pun terkena tilam bukan kayu..Hahaha. Shahadah pun dah tak bangun malam mintak susu. Sesuai nak bagi die tido bilik lain tapi takpela tunggu 3 tahun baru alih bilik sebab mama pun tak ready lagi nak pisah bilik. hahaha. Mama pun hati tisu. Lepas tu bilik guest room tu sekarang buat jemur kain kalau hujan. Bilik lagi 1 buat stor. Tapi by hook or by crook 3 tahun kena pisah dah sebab takut la bila baca pasal budak2 kecik sekarang tiru apa yang dorg nampak. Benda ni nampak kecik tapi impaknya besar kepada rumahtangga & masyarakat. Gituuu..harap2 tak lama lagi dapat pindah semenanjung..Mama boleh la hias-hias bilik princesses. (But no pinky2..hahaha)

So bila shahadah 2 tahun die tido katil single, adik baby dlm baby cot. Bila adik baby 2 tahun die plak dok katil bujang, shahadah tido bilik sendiri dan adik baby ke3 dalam babycot..kitaran susunatur ni akan berterusan sehingga anak ke7..gagaahaha..happy parent, happy babies, happy family..;)..







8 comments:

Fizah on May 14, 2014 at 10:43 PM said...

comel pulak baby cot tu jadi pagar. kreatip! =)

Cik Puan Rara on May 14, 2014 at 11:08 PM said...

Hahahaha.perenggan bawah skali paling lawak.begitu lah kitarannya.nt rara ada anak lg dan kalau ada rezeki duk rumah sendiri.begini jugak lah kekdahnyaaa.hehehe

cplud miera on May 15, 2014 at 9:30 AM said...

huhuhu.. sweetnye kina :) comei betul shahadah ni yer

Liyana on May 15, 2014 at 12:36 PM said...

alamak anak ke 7.. pengsan daku membacanya. terbayangkan rumah yg riuh rendah dgn ank2 hehehe

jasmin on May 16, 2014 at 3:11 PM said...

awal shahadah bangun.....

♥ ROS ♥ on May 20, 2014 at 2:14 PM said...

Sama lah bilik ros sekarang ni... Tp kekadang kakak naik jugak tido tgh2..hahaah

Hayani Mhd Nor on May 20, 2014 at 2:42 PM said...

Assalamualaikum. Jemput singgah blog http://www.kedaivitamin2u.blogspot.com. Ada info vitamin & supplement produk Shaklee

✿ pink velvet ✿ on May 21, 2014 at 10:55 AM said...

kite pon plan nak buat camni jugaq utk 2nd baby nnt

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork