Thursday, February 27, 2014

Umrah part 1 : the invitation

Salam
Alhamdulillah..kina dah selamat pegi & pulang dari tanah suci..ni pun baru rasa sihat sikit dari batuk2..kina tak tahu nak start share dari mana sebenarnya, cite ikut hari ke..jadi kina buat je ikut part2 yang kina rasa penting kot..next kina akan cerita pasal agensi yang kitorang pilih dan kos..moga bermanfaat..last part insyaAllah cerita ikut hari secara ringkas..

Pegi : 4 February 2014
Balik : 15 February 2014
Agency : CS Holiday Sdn Bhd (will be reviewed dalam part 2 insyaAllah)

Bermulanya cerita tentang umrah ni lepas je kina tau pregnantkan shahadah..Pudin ada cakap '' kita pegi umrah dulu la sebelum pegi tempat lain ek"..Lepas menghantar mak abah pudin tahun 2012 lagi berkobar-kobar rasa nak pegi. Hasrat pudin nak pegi umrah sebelum melancong ke tempat lain termakbul jua..(boleh la kite beli tiket AA murah2 tahun depan ek ek ek..hihi..)..Memang takde vacation dah selepas honeymoon, kalau ada pon menumpang time kursus pudin yang kebanyakkannya dekat Kuching, Miri, Sibu & KL even kitorang banyak duduk dalam hotel tapi dapat gak la tu berjalan.  

Hasrat kina utk bawak shahadah pun termakbul despite of aral2 yang perlu ditempuh..tapi kina bawak sekali ibu kina, takut tak larat sebab tengah pregnant kan..its my best decision ever..!(nanti kina cite ye pengalaman bawak budak setahun 5 bulan tu ke sana)..

Kina pernah cite kan mula-mula pudin tak nak bawak shahadah sebab nak fokus beribadah kan..kalau nak tunggu shahadah besar 3 4 tahun nak gi umrah, nanti confirm la adik die plak menyusul..kena tunggu adik die besar pulak nanti..kata nak anak ramai kan, takkan nak beranak bila da tua..cakap pasal tua dah 27 tahun da last week! Dekatnya nak ke 3 series.. Hahaha..so, kalau tak pegi umrah sekarang bila lagi..bawak seorang anak lagi senang kot dari 2 3 4 orang nanti..senang kalau dorang dah besar tapi confirm masa tu kudrat tidak segagah sekarang..sekarang pun dah semput..hihi..kina memang tak pernah berpisah dengan shahadah walaupun sehari..lagi pun die fully breastfeeding, masa tu pikir sikit lagi nak setahun 6 bulan..kl die nak dalam botol memang kina tak kisah nak tinggal die..selagi ada susu badan selagi tu nak bagi shahadah..doctor & ustazah pun cakap boleh menyusu masa pregnant asalkan tak memudaratkan dan pregnancy yang sebelumnya takde masalah..

Tapi alasan utk bawak shahadah tak berapa kukuh lagi utk diterima oleh papanya..hihi..Tak lama lepas tu, ustaz ada cakap bawak jela anak, lagi susah lagi banyak pahala..Masa tu pudin da lembut hati nak bawak tapi still risau2 mampu ke kina nak jaga die kan. Die kesian dekat kina sebenarnya. :)

Bila kina pregnant untuk 2nd baby ni, ada alasan yang kuat sket la nak bawak ibu kina..hehe..ibu kina dah pegi umrah 2x sebelum ni, jadi boleh la die ajar kina, jaga kina & jaga shahadah sekali masa kina dan pudin buat umrah..kina risau jugak kalau pitam kat sana ke kan..(plannya begitu la kina usulkan pada pudin..)..walaupun masa tu duit short kalau nak tambah sorang lagi..bukan short ratus2 tapi ribu jugak..pudin cakap "ok jugak tu, ibu boleh teman sayang dekat masjid..tapi sayang kena topup utk ibu tau sebab peruntukan cukup untuk kita berdua + shahadah je"..Alhamdulillah, happy tak terkata lah kina dah dapat green light nak bawak shahadah sama..demi nak bawak shahadah kina berusaha untuk topup ibu..masa tu ade 2 bulan lebih sebelum nak bayar full dekat agency..cukup ke ni nanti dalam pikiran..mampu ke tak..(ni nanti la cite tentang cost dalam next part)..

Sebenarnya kina risau tau selagi belum berpijak di tanah suci selagi tu kina rasa belum betul2 pegi lagi atau jadi tetamu Allah lagi..eventho visa dah lulus, barang da packed, semua dah bayar..yela, kadang2 kita da niat nak ke sana, tapi ada saja halangan & alasan yang kadang2 bukan kita saja-saja reka cipta..sebab itu la kot dipanggil the invitation..

Ada orang yang visa tak lulus lagi,dalam family die je yang belum lulus tapi die gamble je bawak je barang semua pegi jugak ikut ke airport, memang dah dijemput Allah, on that day visa die lepas..ada orang plak visa da lulus semua tapi ticket flight bermasalah jadi xjadi pegi..kina risau jadi mcm tu..so masa dekat airport tu memang dup dap dup dap rasa macam nak bersalin pun ada..hehe..

Alhamdulillah, dah lepas..selamat sampai Malaysia semula da..rasa macam tak percaya pun ada..Betul la orang cakap kalau dah pegi memang rindu terus nak pegi lagi..moga ini bukan kali terakhir..Kina pun doakan moga yang belum dapat pegi lagi semua dapat pergi juga lepas ni..InsyaAllah, ada niat, usaha, doa & tawakal..Aaamiiiin..

P/S: Gambar nanti la ek kina upload..malas beno nak transfer sekarang..>_<

10 comments:

Sheila Salim on February 28, 2014 at 9:25 AM said...

Assalamualaikum kak kina, tak sabar nak baca review kak kina. Subhanallah, bestnya buat umrah. sheila nak pergi lepas baby dah besar sikit, in shaa Allah.. doakan kami pula ya ~~~

Ibu Dilah on February 28, 2014 at 11:12 AM said...

Salam perkenalan kina..
bestnya kina dah dapat pergi umrah... teringin jugak nak pergi.. ntah bila la dapat pegi.. x sabar nak tunggu citer seterusnya..

http://ceriteraibu.blogspot.com/

SweetLikeWhat on February 28, 2014 at 11:27 AM said...

subhanallah seronoknye kina dah pergi..tak sabar nak baca part seterusnye..

mommy.aisy.hana on February 28, 2014 at 12:26 PM said...

alhamdulillah kina seronoknyaaaa... pasti rindu pasti. rezeki shahadah awal smpi sana.. doakan aisy pulak nti :)

cik mah on February 28, 2014 at 3:32 PM said...

Alhamdulillah dh selamat blik...syukur sngt...cik mah pun berniat mcm tu..nk g umrah dulu sblm g tempat2 lain..moga2 ada rezeki...

Cik Puan Mimi on February 28, 2014 at 4:51 PM said...

Kina. Klau rase sihat sikit cepat2 la upload. Haaaha. X sabar nk baca. Mimi setuju kina ckp gitu. Sbb g umrah ni bukan main2. X sama mcm kite nk pegi holiday kan.

Zimie on March 1, 2014 at 4:42 AM said...

kinaaaaaa. hehe. baru baca ni kina, tak sempat whatsapp kina tanya. alhamdulillah selamat dah kina. camne kina, ok ke kat sana lagi2 bawak shahadh hihi. nnt share lah stori. zimie baru je setel mereview (taktau la nak kata review ke tak haha)

seronok pulak baca cerita kina. nanti2 kita gi lagi ye. insyaallah zimie pulak plan lepas ni nak gi berdua je dgn husband :p

Yasmin on March 3, 2014 at 1:23 PM said...

Salam kinah, rindu kan mekah dan madinah? memang saya pon rasa bawa anak adalah the best decision ever. aih taip komen ni pon dah buat sy rasa nak pegi sana lg. InsyaAllah u will go there again. :))

Nur-nba on March 7, 2014 at 6:18 PM said...

Syukur Alhamdulillah..Kina sekeluarga telah selamat menunaikan umrah.. Tak sabar nak baca kisah sewaktu Kina di Tanah Suci... Terubat rindu...

Chekgu Azrine on March 26, 2014 at 4:55 PM said...

Syukur alhmdulillah..dpt jejak kaki kt tnh suci..

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork