Tuesday, September 10, 2013

Bila kita tahu kita dah ready untuk anak kedua?

Salam
Bila anak dah boleh berjalan pertanyaan bila nak ada adik tu biasa..mari kita anggap pertanyaan itu normal, orang masih prihatin dengan kita bukan nak jaga tepi kain atau menyebok2..huahua..sejak shahadah lahir je memang kina dah set ok, kena planning ni..at least jarak 2 tahun sorang baby..sorang darjah 1 sorang darjah 3 nanti..kina ingat anak pertama & ke2 biar rapat, gap jauh sket pastu anak ke3 & ke4 plak rapat..by umur 35 dah stop..tahun depan dah 27 tahun..mak kina 27 tahun last pregnant adik bongsu..3 orang beradik je..pastu enjoy the life dengan anak-anak..syok je..hehehe..tu nampak awet muda je..hihihi..

Lepas perbincangan hati ke hati kitorang dah sedia untuk her adik..actually dalam hati pun masih berbelah bagi..kadang2 rasa nak sangat kadang2 rasa nanti la..lagi rasa nanti la bila tak larat layan shahadah..kalau tengok gambar baby adui, nak bau baby lagi..

Bukan takut shahadah xcukup kasih sayang..kasih sayang cukup untuk semua anak2.insyaAllah..cuma cuma cuma shahadah kan masih breastfeeding takut die xnak fm tapi ada je orang berjaya breastfeeding masa pregnant sampai dah bersalin..lgpn kl boleh nk fully bf smpi 2 tahun..pastu lagi cuma takut tak larat nak jaga..tapi orang kata bila kita dah ada nanti otometik jadi boleh kan..mama tak boleh buat kerja slow motion sangat dah..kalau sekarang dah fast, bila ada kedua kena fast and furious..kekeke..

Dari segi kewangan, kitorang Alhamdulillah cukup2 makan..barang2 baby yang boleh tahan harganya mcm stroller, semua recycle saja..mama kena lebih gigih berbusiness online..:) rezeki anak akan ada insyaAllah..kl rasa xcukup duit tipsnya kena menderma sebab 1x derma Allah balas 10x..

1 lagi yang jadi isu kalau kina pregnant adalah  nak bawak perut pergi tanah suci..insyaAllah kalau tiada aral melintang..doakan la ye..kina pun doakan semua agar kita dapat jejak ke sana..pudin da cakap kalau ada duit kita pergi sana dulu..rumah, melancong dll kena hold dulu..mula2 pudin xnak bawak shahadah even masa tu die da setahun ++..kina xrisau die duduk dengan org cuma die baby bf..xmau botol plak tu..cmne nak tinggal..pegi atm pun da jebik2..akhirnya bila ada sorang ustaz ni cakap bawak je, biar susah sikit tapi makin banyak pahalanya nanti..pudin setuju nak bawak die.yeay..mama happy & lega yg amat..

Jadinya pasal adik shahadah...senangnya kitorang cuma biarkan Allah yang menentukan, minta petunjuk kalau Allah xbagi lagi this month maksudnya kami belum ready lagi la tu..itu je petanda kita ni dah bersedia ke belum untuk second baby..kalau dapat awal maksudnya kita da bersedia..

Dan ya..belum rezeki lagi shahadah nak dapat adik..its negative..hehe..maksudnya Allah suruh hold dulu utk dptkan adik..shahadah pun dok geleng2 tu bila tanya..hahaha..makanya, tahun depan la planning untuk adiknya ye..kena beli MAB balik ni borong terus..hahaha..plannya masa adik die lahir die da putus susu..tapi ku lihat potential nak putus susu tu mcm tipis je..kekeke..

Kalau sebelum april baby 2014 lagi..tapi lepas april 2014 adiknya jadi baby 2015 la..darjah 1 & darjah 4..huhu..jauh jugak tu berbanding adik beradik kina & pudin yg jenis rapat2..huhu..kita merancang, Allah yg menentukan..

Last but not least..kalau shahadah ade adik / kakak mcm nana pun best..tengok la dorg berdua ni mcm kembar..lagak dorang mcm da besar sgt..tengok la tangan shahadah tu menyiku dekat kerusi..tiru mama la tu..hahaha..besar da anak mama..hehe..


Nana cakap " no adik lagi utk mu shahadah"..hahaha..

23 comments:

cik tie@ibtisam on September 10, 2013 at 1:55 AM said...

Waa... Da bersedia utk adik... Gud luck dear!

cik tie@ibtisam on September 10, 2013 at 1:56 AM said...

Waa... Da bersedia utk adik... Gud luck dear!

.ieLah. on September 10, 2013 at 5:59 AM said...

Nampak kina dah ready. Shahadah pon seronok je berkawan kan. InsyaAllah, ade rezeki kina n pudin. Kite doakan ;)

ReYNa on September 10, 2013 at 7:58 AM said...

gd luck dear.sy pon rasa mcm nk berusaha ke arah tu.hihi

mOoN on September 10, 2013 at 8:04 AM said...

hehe.. mula2 mmg ada rasa cam not ready but lama2 ok tuuu.. gud luck.. :)

Asz Miza on September 10, 2013 at 8:24 AM said...

go kina go..hehe..kita tak readyyy lagi..kekeke

Cik Puan Rara on September 10, 2013 at 8:34 AM said...

heheheh bagus lah kina.kita kena plan jugak.rara pon maybe 3 4 tahun lg sbb nk bg tumpuan kat princess dulu.mmg teringin nk preggy.tapi bia lah dulu kan.

kina - rara xleh mkn MAB tu,badan x tahan.hehe

cik atie on September 10, 2013 at 8:50 AM said...

moga dipermudahkan segala urusan.. :)

NURSHAKIRA ABDUL HALIM on September 10, 2013 at 9:25 AM said...

wahhh bestnya! take care kak kina :)

ctmah on September 10, 2013 at 9:33 AM said...

mungkin rezeki kina di tanah suci.siapa tahukan =)

Hana Soffelia on September 10, 2013 at 10:50 AM said...

next year eh kina.. haha hubs punya planning sama dgn kina. nak this year once naurah dah 1y tp hana not ready yet. Perancangan tahun depan mungkin. Insya Allah..

sarah wani on September 10, 2013 at 10:56 AM said...

Wahh bestnyaa da ready.mama iman blum ready lg.msih ngilu2 kdg2 tu tmpat cser.so better tgu 2 thn btul2 utk recover n then pk pasal preggy skali lg

Sheila Salim on September 10, 2013 at 1:08 PM said...

Assalamualaikum kak kina. wahhh shahadah makin comel! geram tengok badan dia kecil je. heeee kak kina, sheila doakan dapat baby kedua cepat2 :)

Ayuni Ayatillah on September 10, 2013 at 1:52 PM said...

Saya pun ada dilema yang lebih kurang sama. Teringin nak baby dah, tapi at the same time wondering whether betul2 ready.

Anyway kita cuba aje. Good luck to you! :)

~ NANA ~ on September 10, 2013 at 3:17 PM said...

i mcm belah bagi...kejap nak kejap taknak lagi...hihi...rasa mcm dah ready tp mcm malas lagi nak bawak budak dlm perut...haha

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P on September 10, 2013 at 3:40 PM said...

pada saya, kalau dah bersedia dari segi fizikal dan mental..insyaallah rezeki tu akan tiba dan sentiasa ada. sebelum ada ni, manja ngan Shahadah puas2 :)

Cik Puan Mimi on September 10, 2013 at 7:09 PM said...

Kina. Bagus la kina well plan. Mimi masih tertanya2. Tp klau ikut plan kami laki bini tunggu rafif 2 tahun. Tp tulah. Allah menentukan. Kite kena terima dgn redha jela

e.t.t.y on September 11, 2013 at 8:56 AM said...

tengok gambar dorang kt ig, geram jeee tauuuuuu....dah lah pakai baju sama, muka pun lebih kurang....kalaulah umar ada kembar, dua dua mama pilih. ecey...

jaja_NorLiza on September 11, 2013 at 11:43 AM said...

alhamdullillah kina...semoga dipermudahkan segala urusan..amiinn...

Jan@Afzan on September 19, 2013 at 3:31 PM said...

insya allah.. good luck!

eee, gewam betol tgk shahadah ni tau!

Jumria Alimuddin on September 19, 2013 at 3:56 PM said...

salam...
xpa...rezeki tu ketentuan Allah SWT...sya pn mcm tu juga dulu...xmo gap jauh2...tp xplan pn tau2 dah pregnant...masa 1st month pregnant anak yg 1st automatic brenti breastfeed...mcm tau2 jak...tp time tu memang terasa susu dah kurang...

hazlina azmi on September 19, 2013 at 4:36 PM said...

Hai..blogwalking.bestlah blog awk..penuh warna warni kehidupan..jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)

http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Yasmin on September 27, 2013 at 12:19 PM said...

salam kina,

about umrah tu yup u shud bring shahadah. insyaAllah Allah akan permudahkan. bulan 4 lepas saya bawa anak saya umur 7 bulan pergi sama. Alhamdulillah its an amzing xperience.so bawa je k:)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork