Monday, August 26, 2013

Resepi chocolate lava cake ala secret recipe

Salam
Kina suka sangat choc lava secret recipe..tp dekat bintulu ni halalnya masih was2 sbb dulu ada tampal halal besar dekat pintu depan..sekarang da xd lepas tu dekat menu die tampal selotape putih pada logo halal bawah tu..jadi was2..kalau dah was2 xle la makan bukan? so kina google la resepi sebab teringin sangat nak makan choc lava kek tu..rupanya mudah sangat nak buat..kali pertama buat cantik tapi ada rasa xpuas hati..second time buat kina ubah2 dan rasa macam secret recipe punya chocolate lava..yabedabeduuu..

Ni masa first time buat..cun tak kak ton? hahaha..lava cair bangat..
Ni resepi nya..kina pun agak2 je sebab jenis suka campak2..tu kadang2 sedap kadang2 tak sedap..padan muka!..kalau pakai tart foil tu dapat 4 biji..kalau pakai bekas ramekin maybe dapat 2-3 kot..masa first time buat pakai tart foil, masa second time kina pakai bekas loyang kecik sangat ala2 ramekin la jugak..

Bahan-bahan 
150gm dark chocolate (kina pakai van houten baking chocolate tu je yang ade sini..huahua)
80gm salted butter (kina pakai anchor)
3 biji telur
2 sudu gula kastor (kina xsuka manis sangat)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu tepung gandum
1 sudu serbuk koko


Cara-cara
1. Panaskan oven 180 darjah.
Cairkan butter & dark choc secara double boil. Double boil ni masak atas air kiranya x direct la kena api..kina pakai periuk letak air, bukak api, letak choc yang da dipotong kecik2 dalam periuk kecik..periuk kecik letak atas air tu..dah cair biar sejuk choc tu.
2. Pukul telur, gula & esen dengan mixer..
3. Masukkan choc cair tadi sikit2 sambil pukul..jangan masuk masa choc masih panas, nanti jadi telur dadar masak choc..hahaha..
4. Masukkan tepung & serbuk koko, kacau sehingga sebati.
5. Griskan bekas dengan butter..masukkan adunan sehingga 3/4 penuh bekas tu..
6. Bakar dalam oven selama 13-15 min. Kalau bekas kecik 13 min je. Kalau lama nanti lava tu jadi kek sekali..dah siap! Boleh terbalikkan kek tu atas piring & hias dengan krim atau askem..

Dulu kina mati-mati ingat lava tu kita masukkan lepas kek masak..rupanya lava tu kek jugak tapi kek yang xmasak! Hehehe..

Second time buat pakai loyang mini..resepi ikut suka2 hati ku oter
Tips: kalau gegar2 kek tu macam agar2 sangat panaskan 3 min lagi tambahan masa kecederaan..Kalau mendap sikit tapi gegar2 sket je shud be ok!..
Good luck! Kina rasa ni kek paling senang & paling sedap yang kina pernah buat..nyum3..nak gi makan kek yang ke 5 dalam minggu ni..hahahaha..
See the lava..xcair sangat dan tak jadi kek sangat..nyum3..sedap ok..
Selamat mencoba!!!Pudin cakap lepas ni tak yah la dok meround depan secret recipe bintulu nak tengok dah tampal ke belum tanda halal tu..kekeke..the best cake ever!

15 comments:

BAIZURA NATASHA on August 25, 2013 at 4:57 PM said...

Ya allah, senang je ke kina? I pn ske makan, tp ingt ssh benar nk buatnye. N bru tau jugak, ingtkn ltk choc filling dlm tu, rupanya choc yg x masak sgt ye. Haha. Thanks kina

Shakina Farhan on August 25, 2013 at 5:53 PM said...

itu la bai..senang rupanya..i sllunya fail buat2 kek ni..tapi yg ni bahan sikit, nak buat pun cepat je..

D Yatie on August 25, 2013 at 7:23 PM said...

Wow!!! Ni yg rs nk beli oven dgn segera. Hahaha.

fifi on August 26, 2013 at 7:49 AM said...

macam senang tapi rumah takde mixer..hah,acaner tu?

Jumria Alimuddin on August 26, 2013 at 3:04 PM said...

salam...
tercari-cari bila m masaana larva tu kena letak di tengah2...rupa-rupanya larva tu part kek yg xmasak...
thanks kongsi resepi...inshaAllah da masa mo cuba ni..

Qaqiqu on August 27, 2013 at 9:45 AM said...

assalamu'alaikum ! :)
shake, tqa follow cni :) terliur btul. nk kne kumpul duit bli oven niiiii.. gmbo yg last tu memang terliur abis ! nak-nak tengok cair mcm tu....

azizah :) on August 28, 2013 at 12:50 PM said...

pandai kak kina buat..menjadi terus.. pasni boleh buat lagi kan...bestnya!

mOoN on August 30, 2013 at 1:41 PM said...

aummmm...sedapnya...

puan.mila on September 2, 2013 at 5:16 PM said...

ala kenapa nmpak sedap ni..jeles!!
daku malas nak baking sbb xda mixer dan oven..suami bolayn lg nak beli..sobs!

✿ pink velvet ✿ on September 3, 2013 at 10:45 AM said...

alahai.. terliur tgk.. nak baking sendiri mmg xla sbb belum beli oven, hahaha~

Sheila Salim on September 4, 2013 at 11:37 AM said...

Assalamualaikum kak kina. perghh cair dimulut. *sambil telan air liur* thanks sharingr resepi kak kina. entah bila sheila nak buat sendiri. hehehheeeeeeeee ;p

Cik Puan Rara on September 10, 2013 at 8:36 AM said...

wow hebatnya kina~ buat sendiri je.LOL rara pon ingat lava tu coklat.rupanya kek yg x masak lg.hahaha gelak utk diri sendiri.

Seri Selaseh on October 2, 2013 at 10:47 AM said...

Pernah gak buat beberapa kali. Mesti ada yg x jadi dpd bnyk2 tu. Kalau terlebih time dlm oven tu, dia jadi keras terus.. sampai xde lava.. kalo terkurang, dinding kek tu x jadi. Susah gak nak agak timing dia. Huihh

bibi yusof on January 10, 2015 at 6:56 PM said...

Awak nk tnye.. Kite buat kek ni... Tapi yg jadi kek bhgn layer atas sket je.. Lain mcm jelly

Arfa Jasmin on December 2, 2015 at 9:59 PM said...

Lau pkai microwave cmna ngn suhu n mase bakar kek tu?

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork