Monday, August 19, 2013

Anak mama dah setahun ;.)

Salam

Sudah setahun dah anak mama..cepatnya masa berlalu Ya Allah..ingat lagi masa lahir dulu kecik comel pakai baju je, sebab baju je dah menutup 1 badan..mama pun dah lupa macam mana nak dukung baby kecik..seriously sebelum puasa hari tu nak pegang khayla yang baru lepas pantang tu kekoknya..anak mama dah tak baby sangat dah..tapi u r always be my baby ok!
baju kurung merah mak ngah beli dekat GM RM25..size 1Y..sgt sesuai dgn die..

Birthday shahadah sambut 2x..satu masa 29 Ramadhan hari tu dekat tembangau..satu lagi Sabtu lepas dekat bintulu hanya kami bertiga..

Masa dekat tembangau request dengan MIL nak buat pulut kuning hantar ke surau..kina buat rendang ayam sarawak..tak tahu la kenapa asal masak dekat kampung asyik xjadi je sekarang..rendang tu manis weh..mesti tok haji dekat surau tu ingat orang kelantan masak ni..hihihi..tapi memang selalu pun orang ingat kina ni orang kelantan..selalu cakap bukan kelantan, kuantan la..hopefully dorang maafkan la sebab puasa tak le rasa..huhu..

Dekat bintulu celebrate makan-makan biasa je..kalau dah pindah semenanjung nanti baru nak buat jamuan jugak..lain kali ye shahadah..mama dulu pun masa setahun xd birthday party sebab masa tu wan mi awak dah sarat 8 bulan..kekeke..masa 2 tahun baru ada birthday party sekali celebrate je dengan mak adik awak..

Semoga Allah izinkan mama menyusukan awak sepenuhnya selama yang boleh..Mama dah dapat ijazah dalam breastfeeding..Pointer masih 4 flat..kakaka..masa matric & U tak pernah dapat 4 flat..jadi cipta sendiri utk motivasi bf pun voley la kan..mana la tau nanti campur FM, dapat 3.5 plak..hihi..campur FM tu tak dosa pun, as long as kita mencuba yang terbaik..jangan nak bongkak + jumud sangat dapat BF..mana la tau anak pertama kedua kita dapat fully BF, anak seterusnya tiba2 Allah tarik nikmat tu, macam kena operate breast tu ke..masa tu baru la nak cakap FM tu salah 1 nikmat Allah jugak kan..seriously walaupun fully-breastfeeding tapi kina masih tak dapat nak hadam dengan orang yang obsess dengan susu sendiri sehingga menyinggung perasaan orang lain..rasa baik kita bersederhana je dalam semua perkara tak kisah la bab apa pun..
Saya dah besar la mama! tapi mengempeng tetap mengempeng kan..

Tentang perkembangan shahadah pulak, berat baru 7.9 kg..kalau tengok dalam gambar nampak semangat..kalau tengok depan2 alahai..halus je orangnya..hehe..kan nadia, intan, nana, hana, mila? hari tu ada buat open house masa raya ke6..terima kasih sebab datang ye mommy2 gojes sekalian..nanti jumpa lagi! Berjalan ligat tapi kadang2 die buat la aksi drunken master die tu..terhuyung hayang macam orang mabuk..hahaha..Hari tu mak su die mengajar die berlari..1 2 3 lariiiii..pitam mama tengok..terbayangkan mengejar die dekat rumah..tapi mama silap, balik rumah takde plak die berlari sana sini..syukur itu tangga sudah berpagar..

Die tak suka dengan laki-laki except papa die..kalau laki2 nak dukung die kena cepat2 bawak keluar jalan2 ke, tengok kucing ke..die ngikut la..hari tu die naik motor dengan aki..suka sangat, xnangis pun..masa cucuk MMR pun tak nangis..tapi orang nak pegi toilet beriya nangis nak ikut..dah pandai dah langkah turun masuk toilet tu toilet memang tutup sentiasa..takut kan dengar budak2 meninggal dalam toilet termasuk dalam baldi la..mintak jauh2 Ya Allah..
Beraya dengan maksu & kawan maksu die

Bila balik bintulu shahadah totally lain..tak seaktifast macam dulu, ke sana sini..die asyik melekat je..manja sangat..nangis kalau orang tinggal kejap macam kena dera..satu lagi maybe die dah takde orang nak bermain beriya dengan die..dekat rumah ni dah bosan kot..die main2, mama kemas2, die main2, mama kemas2..
Main masak-masak itu wajib utk girls kan..
Semoga anak mama jadi muslimah yang solehah, mendengar kata orang tua, pandai berdikari & dipermudahkan Allah dalam segala perkara..Jangan lupa selalu doakan & sedekah bacaan yasin untuk mama & papa bila ktorang dah takde nanti..

Hadiah hari jadi shahadah mama belum beli lagi tapi mama dah tau nak beli apa..toilet kecik untuk baby tu! Yes..i'm going to potty train you! mama terpikir nak potty training dah sebab hari tu shahadah boleh berak sendiri dalam toilet..(of cos sambil pegang die buat macam duduk nak poo2)..nampak la die berak macam orang besar..busuk okey..hopefully by 2 years nanti shahadah dah diaper free..ada orang start potty training lagi awal..mom knows when is the right time kan..

Hee..ok la..bye2..









22 comments:

~ NANA ~ on August 19, 2013 at 1:18 AM said...

Shahadah sgt cute! Kecik molek & muka dia sejukkk tak puas tengok..sampai kat rumah adik nana duk puji2 shahadah ckp geran dgn hidung mancung dia tu..hihi

Happy birthday shahadah! Jadi anak yg solehah bahagiakan mama papa yer ;)

fifi on August 19, 2013 at 7:34 AM said...

happy birthday shahadah..be a good girl ya!

e k i n ♥ y u s r i on August 19, 2013 at 7:43 AM said...

happy birthday my dear!

e.t.t.y on August 19, 2013 at 8:36 AM said...

hahahahahahahah tiba bab berak mcm orang tua, acik tergelakkkkk

aThidEaN on August 19, 2013 at 8:38 AM said...

happy birthday shahadah chinta.

Shafiqah-Napiah on August 19, 2013 at 8:58 AM said...

kecik molek la acik suka shahadah... cute je...

mama ila on August 19, 2013 at 10:00 AM said...

alahai..comel Nye dia...suka main masak2 yer =)

nYomeL on August 19, 2013 at 10:01 AM said...

Alahaiiii.. makin comel budak kecik ni. geram je nak gegettt.. Heheheee.. Happy Birthday Shahadah! :)

yUmiE AzuRa on August 19, 2013 at 10:40 AM said...

happy birthday again shahadah:)
good luck kina nk potty train shahadah.yumie smpi skrg xgigih2 lg.iman dh sethn 8bln dh.huhu

S.n.Fariza on August 19, 2013 at 10:50 AM said...

Subhanallah comel :)
jadi anak yg solehah dan berakhlak baik ye

vanilla on August 19, 2013 at 11:35 AM said...

comelnya shahadah...happy birtday shahadah ;)

n0rraslida alias on August 19, 2013 at 12:00 PM said...

syahadah mmg comey!!! hepi besday syg!

Sarah Veelara on August 19, 2013 at 12:05 PM said...

Syahdunya.smoga jd ank yg indah2 spt nama mu ya shahadah.

Eh mama ni.tetibe bab poopoo msuk skali kat entri yg syahdu ni.wakakaka

LisaLisut on August 19, 2013 at 12:21 PM said...

org yg tgk gmbr hannah pn bile tgk live kata la keciknyeee.yee dia kecik jee.haha

potty train?nice. xigt bab yg 1 ni.hehe.later bole try jgk.pndai shahadah berak kt toilet hehehehe

IbuNoey on August 19, 2013 at 3:03 PM said...

comelnya syahadah..suka tengok muka dia..

ctmah on August 19, 2013 at 5:10 PM said...

happy birthday kembar!kita celebrate tuk masihi pulak yek =)
untie doakan yg terbaik utk kamu nak

Asz Miza on August 20, 2013 at 9:02 AM said...

Happy Birthday Shahadah Chinta. :)

Diyanazman on August 20, 2013 at 5:39 PM said...

homaiii... comelnya cik shahadah! happy besday! wah setahun dah boleh potty ye! hebat!! mu son si rafa tu jgn harap la... lambat lagi lah! hehehehehe

Super Ummi on August 23, 2013 at 10:32 PM said...

Happy birthday shahadah cinta...

Shahadah terbalik dgn hanafi... masa balik semenanjung haritu, asyik melekat je dgn ummi die.. balik kuching, pandai pulak berdikari, tak kisah pun kene tinggal..

Sheila Salim on September 4, 2013 at 11:41 AM said...

Assalamualaikum kak kina. alhamdullilah dah besar shahadah ni. dulu tengok kecik je. huwaaa bestnya ada baby sendiri. kak, sheila doakan shahadah membesar dengan sihat dan jadi anak yang solehah pada keluarga. insyallah :)

rinoa squall on September 4, 2013 at 1:26 PM said...

Alhamdulillah...happy birthday!!!

Cik Puan Rara on September 10, 2013 at 8:38 AM said...

hmmm besar dah kan anak dara kita~ sobsobsss~

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork