Monday, July 29, 2013

Takpe sayang (self-reminder)

Salam


Dah 21 hari tak menulis di blog..hari ni pun just nak tulis untuk peringatan diri sendiri..

Alhamdulillah, kita bertemu Ramadhan lagi..masih ingat lagi tahun lepas kina dapat puasa hampir penuh..2 hari miss sebab shahadah lahir..5 hari je terawih (tutup muka..huhu)..

Pengalaman terawih tahun ni..
Kami terawih di rumah sahaja..2 malam pertama alhamdulillah, dapat berjemaah tanpa si kecik tu mengamuk..bagi susu dulu pastu biar pi dia main2..selepas tu, die dah mula dah, xsempat nak witir sama2 dah..mama kena layan die dulu..nak susu lagi..esoknya, tak sempat nak habis 8 rakaat..xtau la pasal pe..die nak salah sorang teman die..last2 kitorang tak semayang jemaah dah kecuali si cilik itu tido..terawih la secara bergilir2..

Masa mengaji pulak, dia la paling laju nak amek alquran..last2 baca pakai handphone je kitorang..esoknya die nak jugak handphone..pastu nak manja2, nak susu..tak kasi chance mama nak mengaji dengan papa..

Sampai satu masa tu terdetik kenapa la asyik nak susu, sayangnya bulan Ramadhan ni..tak dapat nak terawih berjemaah, mengaji..lepas tu pudin perasan kina macam muka diam, frust + stress mungkin..

" Takpe sayang..sayang da dapat banyak pahala menyusukan die..biar abg wakil sayang mengaji ni..sayang dengar pun dapat pahala, sambil menyusu pulak tu.."

"Oh..emm..a,ah kan.." tersenyum..

Kata-kata pudin tu buatkan kina terpana terkujat terlega sekejap..time tu rasa nak nangis tapi dalam masa yang sama nak senyum..rasa macam bersalah dekat shahadah pun ada..sebab merungut pasal die, tak dapat nak lebihkan ibadah walhal menyusu,menjaga & melayan die tu juga dikira ibadah..Astagfirullah..maafkan mama shahadah..

Ayat pudin tu sama je masa satu ketika dulu..style lama je walhal bulan lepas..

"Kenapa abang buat air? kurang pahala sayang.." (tapi dalam hati suka jugak tu xyah buat..hahaha)
"Takpe..sayang dah banyak dah dapat pahala masa bersalin & mengandung shahadah, kurang sikit je"..

krik krik krik..takpe aje kan..: p..terima kasih udin..hahaha..baru dengar lagu udin sedunia..sengal gila..
Sedikit sebanyak kata2 die menyedarkan dan melegakan..
Semoga 9 hari terawih last ni mama tak escape..hehe..2 hari dah lobang aritu..10 malam terakhir yang paling banyak peluang utk jumpa Lailatul Qadha la sebenarnya jadi malam2 paling liat nak solat terawih kan..dush2..semoga shahadah memberi kerjasama juga..shahadah da besar nanti boleh semayang & ngaji sama2 ok..hee..shahadah budak baik kan..kendian shahadah jawab..mama2..kena banyak2 bersabar lagi...be motivated! be positive! aja2 fighting! :)

*Rasa macam tulis novel je post kali ni..xd gambar plak tu..huahua..




18 comments:

S.n.Fariza on July 29, 2013 at 7:22 AM said...

:) so sweet.
sy pun terawih kat rumah. hihi
dengan si kecil tu payah skit kan, lg2 tgh nk membesar.

fifi on July 29, 2013 at 7:36 AM said...

comel sangat.. :)

Asz Miza on July 29, 2013 at 7:58 AM said...

Miza ni kadang yg 5 waktu pun berlubang jugak. Baru satu rakaat da dengar budak menangis..Sabar je lah. :D

D Yatie on July 29, 2013 at 8:02 AM said...

Sedih nyer kte bila semalam dh period. Di kala 10 mlm trrakhir. :')

Liyana on July 29, 2013 at 8:35 AM said...

Sedihnye..huhu sbb kita pun camtu. Asik merungut je sbb faiq sibuk nk org layan dia dulu..huhu

aThidEaN on July 29, 2013 at 8:54 AM said...

MashaAllah thanks Kina for this post. kita kadang2 nak kejar ibadah di bulan ramadhan ni, tp kita terlupa hari2 kita beribadah dgn susukan anak2 kita.

thanks kita remind kan.

athi pon sokmo rasa aduiiii xsempat baca quran, xsempat terawikh jemaah..
last2 tertido.

Rilla on July 29, 2013 at 9:11 AM said...

Good self-reminder. Rilla pon nak kejar terawih 10 malam terakhir ni.

Kadang frust sebab Zain nak bergayut, nak berdukung memanjang. Tapi bila terdetik je, cepat2 ingat ceramah Ustaz Don tu yang cakap kerja sebenar kita adalah jaga anak.

~ NANA ~ on July 29, 2013 at 9:12 AM said...

sweet!

i pn byk terawih kat rumah je, pernah sekali kot ke surau lepas tu takleh la bawak ayish...hihi

Aty_Fared on July 29, 2013 at 9:30 AM said...

Oooohhhh...sejuk dengar suami ckp mcm tu kan..:)

ctmah on July 29, 2013 at 9:36 AM said...

bahagianya dah berumah tanggakan =)
ct tak sempat nak terawih lg..huhu
selalunya sempat mengaji je.tu pun lepas sembahyang subuh

Basyirah Abd Rahman on July 29, 2013 at 11:26 AM said...

Mencabar kan shake.. Basyi pun x menang tgn handle 2 org anak, apatah lg suami basyi keje mlm skang ni. Pas maghrib dia off to work..

Kalau basyi sorg2 je, mmg x dpt nk bwk anak ke masjid.. Kene berteman.. Kalau tggal kita sorg je, mesti basyi kene tdokan salah seorang dulu, baru leh fokus nk terawih cpt2..

Sedih juga fikirkan terawih yg lubang2 dn x berjemaah.. Namun motivate diri utk sentiasa melakukan stiap amalan ikhlas kerana allah.. Thank you for this entry :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P on July 29, 2013 at 11:34 AM said...

dugaan beranak kecik kan.. sabar jela. dijanjikan pahala lain pula

e.t.t.y on July 29, 2013 at 2:48 PM said...

udin yg pertama.....

ahahahah lagu tu femes masa kita mula mula peknen kan umar raihan. tp takut nk tegnok banyak kali. wakakakakak

Allene on July 29, 2013 at 3:35 PM said...

romantiknya udin awak... ihihiih tak pe, dapat solat 2 rakaat tuk terawih pun da bgus sangat, dari tak solat langsung... =)

cha on July 29, 2013 at 10:17 PM said...

weetnya. tulah i ada baca ustaz ckp terawih tu tak buat pun takpe. yg wajib jaga anak :)

humble.yat on July 31, 2013 at 3:28 PM said...

huhu kina..betul la kan dilema ibu di bulan ramadhan...

kena bayk ingatkan diri sendiri je skrg..tapi apa2 pun kita cuba yang terbaik:-)

semoga Allah memberkati setiap usaha dan niat kita amin!

ekin schmidt on August 4, 2013 at 12:16 PM said...

444 :)

so gula sgt tau!

Sheila Salim on September 4, 2013 at 11:43 AM said...

Assalamualaikum kak kina. alhamdullilah. dengar suami kak kina cakap gitu, lapang dada. suami yang baik untuk isteri yang baik. suka baca entri kak kina. semoga kalian bahagia :)

 

Shakina Farhan Designed by Alieff Artwork